Постанова
від 20.06.2023 по справі 285/5305/22
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УКРАЇНА

Житомирський апеляційнийсуд

Справа №285/5305/22 Головуючий у 1-й інст. Сташків Т.Г.

Категорія 36 Доповідач Талько О. Б.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2023 року Житомирський апеляційний суд у складі:

головуючої судді: Талько О.Б.,

суддів: Шевчук А.М., Коломієць О.С.,

за участю секретаря Кравчук Л.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі цивільну справу № 285/5305/22 за позовом ОСОБА_1 доНовоград-Волинськогополітехнічного фаховогоколеджу провизнання незаконнимта скасуваннянаказу провідрахування,поновлення ускладі студентів,затвердження порядкута графікуліквідації академічноїзаборгованості,за апеляційноюскаргоюНовоград-Волинськогополітехнічногофаховогоколеджу Міністерстваосвіти інауки Українидержавної формивласностіна рішенняНовоград-Волинськогоміськрайонногосуду Житомирськоїобластівід12січня2023року, ухвалене під головуванням судді Сташків Т.Г.,-

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2022 року позивачка звернулася до суду з даним позовом, в якому зазначила, що 20 серпня 2021 року між Новоград-Волинським політехнічним фаховим коледжем та ОСОБА_2 , яка діяла як її законний представник, укладено договір № Б-160 про надання платної освітньої послуги для підготовки фахівця щодо здобуття нею фахової передвищої освіти зі спеціальністю 071 «Облік і оподаткування».

У зв`язку із введенням в Україні військового стану 24 лютого 2022 року вона була вимушена залишити територію України та переїхати до Іспанії, де перебуває в статусі біженця.

Вказала, що відповідач був зобов`язаний у відповідності до ст. 57-1 Закону України «Про освіту» організувати освітній процес за дистанційною формою або у будь-якій іншій безпечній для його учасників формі.

Перебуваючи за кордоном за дистанційною формою навчання, вона виконувала своєчасно та в повному обсязі навчальний процес, у тому числі у ІІ-му семестрі 2021-2022 навчального року. Викладачі з відповідних навчальних дисциплін жодного разу не зробили їй зауваження щодо наявності у неї академічної заборгованості з жодного предмету. Однак у липні 2022 року вона дізналася, що її відраховано зі складу студентів у зв`язку із академічною заборгованістю за ІІ-й семестр 2021-2022 навчального року. На її заяву від 2 серпня 2022 року про поновлення до складу студентів групи О-295 за вищевказаною спеціальністю відповідач листом № 394 від 15 серпня 2022 року повідомив їй про можливість звернення до закладу в період зимових канікул для продовження навчання.

При цьому, відповідач не встановив їй графік ліквідації академічної заборгованості. Вважає не зрозумілим, чим керувався відповідач, вирішуючи питання щодо порядку погашення академічної заборгованості, переведення студентів на наступний курс та порядку відрахування студентів. Так, її одногрупників, які також мають академічну заборгованість, було переведено на наступний навчальний курс та запропоновано ліквідувати академічну заборгованість до 1 вересня 2022 року.

Таким чином, просила суд визнати незаконним і скасувати наказ Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу державної форми власності від 5 липня 2022 року № 99/1-с про її відрахування з 30 червня 2022 року з числа студентів коледжу за академічну заборгованість; поновити її до складу студентів Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу державної форми власності групи О-295 за спеціальністю код 071 «Облік та оподаткування»; зобов`язати Новоград-Волинський політехнічний фаховий коледж затвердити порядок та графік ліквідації її академічної заборгованості.

Рішенням Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 12 січня 2023 року позов задоволено частково.

Визнано незаконним і скасовано наказ Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу від 5 лютого 2022 року № 99/1-с про відрахування ОСОБА_1 з 30 червня 2022 року з числа студентів коледжу за академічну заборгованість.

Поновлено ОСОБА_1 у складі студентів Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу за спеціальністю код 071 «Облік та оподаткування».

У задоволенні решти вимог відмовлено.

Вирішено питання про стягнення судових витрат.

В апеляційній скарзі відповідач, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення та ухвалити нове, яким відмовити у задоволені позову.

Зокрема, вказує, що судом помилково зазначено як підставу для відрахування студента п.п. в) п.9.3 Положення про організацію освітнього процесу в Коледжі від 1 червня 2016 року, чинного на момент відрахування позивачки, згідно з яким студент відраховується з технікуму у випадку, якщо він не ліквідував академічну заборгованість у встановлений термін. Проте згідно зі змістом цього ж Положення можливість ліквідації академічної заборгованості має місце у випадку отримання студентом при семестровому контролі менше трьох незадовільних оцінок. У даному випадку позивачка мала вісім незадовільних оцінок й за результатами семестрового контролю її відраховано на підставі п.п. а) п. 9.3 Положення, а саме у випадку отримання при семестровому контролі трьох і більше незадовільних оцінок, що є невиконанням індивідуального навчального плану. Відповідно до п.4 ч.1 ст. 44 Закону України «Про фахову передвищу освіту» підставою для відрахування здобувача фахової передвищої освіти є невиконання індивідуального навчального плану.

Зазначає, що ще до подачі позовної заяви у листі від 15 серпня 2022 року вих. № 394 адміністрацією навчального закладу позивачці було запропоновано поновитися в числі студентів для повторного проходження курсу навчання, тобто поновлення на II-й семестр 2 курсу навчання, керуючись Наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих навчальних закладів освіти». Відтак вважає нелогічним звернення позивачки із позовною заявою з вимогою про її поновлення після отримання цього листа.

Підкреслює, що Положення про організацію освітнього процесу в Новоград-Волинському промислово-економічному технікумі від 1 червня 2016 року, яке діяло на момент відрахування позивачки, є базовим і регламентує освітній процес у закладі. Це Положення опубліковано на офіційному сайті коледжу. До цього Положення зміни у зв`язку із введенням правового режиму воєнного стану в Україні не вносилися. Видача наказу т.в.о. директора коледжу № 107/1-к від 13 червня 2022 року була викликана крайньою необхідністю і розумінням проблем, які виникли у студентів у зв`язку із військовою агресією рф. Крім того, позивачка мала вісім заборгованостей під час навчання.

Вказує, що з групи О-295 «Облік і оподаткування», де навчалася позивачка, усі студенти, які мали п`ять і більше заборгованостей, були відраховані з числа студентів коледжу. Але суд звернув увагу лише на тих студентів, які мали менше п`яти заборгованостей і не були відраховані, при цьому залишив без уваги той факт, що у цій групі були відраховані вищезазначені студенти.

Зауважає,що перехідна дистанційнуформу навчанняне вплинувна обсягта якістьнаданої позивачціосвітньої послуги.Всі навчальніматеріали здисциплін освітньо-професійної програмизгідно зрозкладом занятьу повномуобсязі булирозміщені наплатформі Classroom,доступ досистеми дистанційногонавчання позивачцібуло надано,також регулярнонадсилалися відповідніпосилання налекції уViber,Telegram, Classroom, що свідчить про надання коледжем всіх необхідних навчальних матеріалів для проходження навчання. Натомість позивачка не завжди виходила на заняття онлайн, не виконувала завдання з навчальних дисциплін та не здавала їх на перевірку для оцінювання, хоча протягом усього періоду навчання була ознайомлена і з можливістю доступу до навчальних матеріалів, і зі своїми незадовільними результатами навчання.

Крім того, до дати відрахування інформація про результати навчання дублювалася у Viber-групі батьків, проте законний представник позивачки ОСОБА_2 , не підключилася до групи та не відвідувала батьківські збори, тобто не цікавилася успішністю ОСОБА_1 . Договором не передбачено обов`язку для Коледжу надсилати листи та/або повідомлення про наявність академічної заборгованості у здобувача освіти. Попри це, педагогічний колектив коледжу докладав усіх зусиль для повідомлення студенів про результати поточного навчання і попередження про наявність академічної заборгованості. Таким чином, вважає, що адміністрацією на колективом навчального закладу були створені усі умови для навчання з урахуванням особливостей правого режиму воєнного стану.

Зазначає,що судомпершочергово вивчалисяпитання щодопорушення коледжемпроцедури відрахування,але напричини відрахуваннясуд увагине звернув.Зокрема,це невиконанняпозивачкою індивідуальногоплану,а самепропуск занятьонлайн,неналежне виконанняабо невиконанняпередбачених навчальнимпланом видівробіт (практичних,семінарських тощо),що призвелодо відсутності підставдля атестаціїз рядудисциплін танедопущення доекзаменів,підтвердженням чогоє відомостіз журналуобліку роботиакадемічної групита викладачівгрупи О-295на 2021-2022навчальний рік«Облік іоподаткування»,інформація зViber-групи«Група О-295»,з Telegram-каналу « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також інформації, що відображалася у Classroom з курсів «Політична економія» та «Фінанси», а саме фотокопії сторінок з робочого журналу викладача.

В судовому засіданні представник відповідача підтримала апеляційну скаргу.

Представник позивачки не визнав доводи, викладені в апеляційній скарзі.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення осіб, які з`явились в судове засідання, колегія суддів приходить до висновку про те, що апеляційна скарга підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що 20 серпня 2021 року між законним представником ОСОБА_1 та відповідачем укладено договір про надання платної освітньої послуги для підготовки фахівця щодо здобуття ОСОБА_1 фахової передвищої освіти за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» (том 1, а.а.с. 184-185).

Адміністрацією коледжу затверджено робочий навчальний план за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» групи О-295 (том 1, а.а.с. 78-82).

Положенням про організацію освітнього процесу, яке було чинним на час виникнення спірних правовідносин, передбачено, зокрема, що студент відраховується з навчального закладу у випадку отримання при семестровому контролі трьох і більше незадовільних оцінок ( том 1, а.с.37-55).

У зв`язку із введенням в Україні воєнного стану 24 лютого 2022 року позивачка залишила територію України та виїхала до Іспанії.

Наказом т.в.о. директора коледжу № 27-с від 24 лютого 2022 року з 24 лютого 2022 року організовано освітній процес для студентів в онлайн-режимі з використанням дистанційних технологій (за можливості, відповідно до Тимчасового положення про організацію освітнього процесу у коледжі в умовах карантину) (том.1, а.а.с. 186, 187).

6 червня 2022 року відбулось засідання адміністративної ради коледжу з питань контролю за організацією та веденням освітнього процесу, яке оформлено протоколом № 8/16 від 6 червня 2022 року (том1, а. а.с. 196,197).

На підставі вищезазначеного засідання адміністративної ради коледжу, т.в.о. директором Коледжу видано наказ № 107/1-к від 13 червня 2022 року, згідно з яким у зв`язку з екстремальними умовами освітнього процесу, завершення навчального року та переведення студентів на наступний курс навчання провести з урахуванням рішення адміністративної ради:

-студентів, що мають 1-4 академічні заборгованості перевести умовно, дозволити ліквідувати заборгованості в період до 1 вересня 2022 року;

-студентів, що мають 5 і більше заборгованостей за підсумками семестру відрахувати з числа студентів за академічну неуспішність (невиконання індивідуального плану)

Зазначений наказ оголошено довести до відома педагогічному колективу (том 1, а.с. 198).

Відповідно до доповідноїзаписки завідувачаекономіко-технічнимвідділенням коледжувід 5липня 2022року запідсумками ІІсеместру 2021-2022навчального рокустудентка групиО-295 ОСОБА_1 маєакадемічні заборгованостііз навчальних предметів: «Вища математика», «Інформатика та комп`ютерна техніка», «Податкова система», «Фінанси», «Політична економія», «Економіка підприємства», «Обчислювальна практика» (Т.1, а.с. 199).

Наявність академічних заборгованостей студентки ОСОБА_1 також підтверджується інформацією у журналі обліку роботи академічної групи та викладачів ( том. 1, а.с.112-138).

Наказом т.в.о. директора коледжу від 5 липня 2022 року № 99/1-с ОСОБА_1 з 30 червня 2022 року відраховано з числа студентів коледжу за невиконання індивідуального навчального плану згідно п. 4. ч. 1 ст. 44 Закону України «Про фахову передвищу освіту». Згідно зі змістом цього наказу студентка групи О-295 ОСОБА_1 впродовж семестру недбало відносилась до навчання та мала академічні заборгованості із навчальних восьми предметів: «Інформатика та комп`ютерна техніка», «Податкова система», «Вища математика», «Політична економія», «Фінанси», «Економіка підприємства», «Бухгалтерський облік» та «Обчислювальна практика». Зі студенткою неодноразово проводились бесіди про незадовільний стан навчання завідувачем відділення, куратором та радою самоврядування відділення. Повідомляли батьків, але позитивних змін не відбулося (том 1, а.с. 77).

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 55 Закону України «Про фахову передвищу освіту» особи, які здобувають освіту у закладах фахової передвищої освіти, зобов`язані виконувати вимоги освітньо-професійної програми та індивідуального навчального плану, дотримуючись принципу академічної доброчесності, та досягти результатів навчання, передбачених стандартом фахової освіти та освітньо-професійною програмою.

За змістом ч. 1 ст. 57-1 Закону України «Про освіту» здобувачам освіти, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану в Україні були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників.

Відповідно до п. 4. ч. 1 ст. 44 Закону України «Про фахову передвищу освіту» підставою для відрахування здобувача фахової передвищої освіти є невиконання індивідуального навчального плану.

Згідно з ч. 3 зазначеної статті Закону особа, відрахована із закладу фахової передвищої освіти до завершення навчання за відповідною освітньою, освітньо-професійною програмою, має право на поновлення на навчання в межах ліцензованого обсягу закладу фахової передвищої освіти.

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про освіту» передбачено, що однією із засад державної політики у сфері освіти та принципами освітньої діяльності є прозорість і публічність прийняття та виконання управлінських рішень.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про фахову передвищу освіту» система забезпечення закладами фахової передвищої освіти якості освітньої діяльності та якості фахової передвищої освіти (внутрішня система забезпечення якості освіти) включає: забезпечення дотримання вимог правової визначеності, оприлюднення та послідовного дотримання нормативних документів закладу фахової передвищої освіти, що регулюють усі стадії підготовки здобувачів фахової передвищої освіти (прийом на навчання, організація освітнього процесу, визнання результатів навчання, переведення, відрахування, атестація тощо).

Згідно з ч. 4 ст. 44 Закону України «Про фахову передвищу освіту» поновлення на навчання осіб, відрахованих із закладів фахової передвищої освіти або яким надано академічну відпустку, а також переведення здобувачів фахової передвищої освіти здійснюються, як правило, під час канікул.

Частково задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що наказ т.в.о. директора коледжу №107/1-к від 13 червня 2022 року не було оприлюднено для всіх учасників навчального процесу та не доведено до відома студентів. Зазначене порушення призвело до обмеження права позивачки на освіту, і як наслідок, необізнаності останньої щодо підстав для її відрахування зі складу студентів коледжу.

Однак, слід зазначити, що відповідно до Положення про організацію освітнього процесу, яке було чинним на час укладення договору про надання позивачці освітніх послуг, у випадку отримання при семестровому контролі трьох і більше незадовільних оцінок, студент відраховується з навчального закладу. Вказане положення було розміщене на сайті відповідача. У зв`язку із введенням на території України воєнного стану адміністрацією відповідача прийнято рішення про відрахування з коледжу студентів, які мають 5 і більше заборгованостей за підсумками семестру. Отже, умови, за яких студент підлягає відрахуванню за академічну неуспішність ( невиконання індивідуального навчального плану), були змінені й така зміна відбулася на користь студентів, оскільки збільшено кількість академічних заборгованостей, за наявності яких студент підлягає відрахуванню з навчального закладу.

Як свідчать матеріали справи, позивачка не виконала індивідуальний навчальний план з 8 предметів, відтак, будучи обізнаною з Положенням про організацію освітнього процесу відповідача, мала можливість передбачити негативні наслідки академічної неуспішності та її відрахування зі складу студентів.

Окрім того, матеріали справи не містять доказів того, що вона була позбавлена можливості ознайомитися з результатами оцінювання, які містяться в журналі обліку роботи академічної групи О-295 .

Екзаменаційні відомості свідчать про те, що ОСОБА_1 була відсутня на екзаменах з навчальних дисциплін « Політична економія», « Бухгалтерський облік», « Економіка підприємства». Систематична відсутність позивачки на заняттях протягом навчального року також підтверджується вказаним журналом обліку роботи академічної групи.

Також при вирішенні спору суд першої інстанції зазначив, що відповідачем допущене вибіркове застосування положень наказу №107/1-к від 13 червня 2022 року, оскільки студента, який мав академічні заборгованості з п`яти навчальних дисциплін, було переведено на наступний курс навчання за умови ліквідації ним академічної заборгованості до 1 вересня 2022 року ( наказ т.в.о директора коледжу від 17 липня 2022 року №123-с).

Однак, як пояснила в судовому засіданні т.в.о директора коледжу Петрошук А.В., вказаний студент групи М-101 є неповнолітнім, й з метою забезпечення можливості здобуття ним повної загальної освіти було прийняте рішення про переведення його на наступний курс, але за умови ліквідації академічної заборгованості до початку навчального року.

Частиною третьою статті 3 Закону України « Про фахову передвищу освіту» передбачено, що не вважається дискримінацією встановлення обмежень і привілеїв, що визначаються специфічними умовами здобуття фахової передвищої освіти, зумовленими особливостями отримання кваліфікації.

Таким чином, вказана обставина не свідчить про вибіркове ставлення адміністрації коледжу при вирішенні питання щодо відрахування студентів, зокрема позивачки, з навчального закладу.

Колегія суддів зауважує, що беззаперечно в умовах воєнного стану, який введений на території нашої країни, освітній процес змінився та був адаптований до умов, які виникли у зв`язку зі збройною агресією рф. Однак, вказані обставини не звільняють учасників освітнього процесу від обов`язку добросовісно ставитися до процесу навчання.

Відповідно до наказу т.в.о. директора коледжу від 24 лютого 2022 року №27-с з 24 лютого 2022 року забезпечено проведення освітнього процесу для студентів коледжу в онлайн-режимі з використанням дистанційних технологій.

В судовому засіданні представник коледжу Петрошук А.В. пояснила, що усі документи, що регулюють діяльність з організації освітнього процесу протягом воєнного стану, розміщені у вільному доступі на офіційному сайті Новоград-Волинського політехнічного коледжу.

Вказана обставина не спростована представником ОСОБА_1 . Доказів того, що позивачки не мала можливості ознайомитися зі змістом документів, які пов`язані з освітнім процесом у коледжі та розміщені на офіційному сайті навчального закладу, суду не надано.

Будучи учасником освітнього процесу, позивачка зобов`язана була добросовісно виконувати вимоги освітньо-професійної програми та з метою досягнення результатів навчання, передбачених стандартом фахової освіти, мала можливість цікавитися результатами оцінювання її рівня знань з навчальних дисциплін.

Як вбачається із матеріалів справи, листом № 394 від 15 серпня 2022 року ОСОБА_1 було запропоновано звернутися до закладу в період зимових канікул для продовження навчання за спеціальністю 071 «Облік та оподаткування». Зі змісту цього листа також вбачається, що відповідачем враховано форс-мажорні обставини, за яких настала академічна заборгованість, і прийнято рішення про можливість поновлення ОСОБА_1 в числі студентів для повторного проходження курсу навчання.

Проте позивачкою дана пропозиція була проігнорована.

За такихобставин суддійшов помилковоговисновку про правомірністьпоновлення позивачкиу складі студентів Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу.

Враховуючи вищезазначене, рішення підлягає скасуванню з ухваленням нового судового рішення, - про відмову у задоволенні позову.

Керуючись ст. ст.259,268,367,368,374,376,381-384 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Новоград-Волинського політехнічного фахового коледжу Міністерства освіти і науки України державної форми власності задовольнити.

Рішення Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області від 12 січня 2023 року скасувати та ухвалити нове судове рішення про відмову у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 .

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуюча Судді:

Повний текст постанови складений 29 червня 2023 року.

Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111897151
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —285/5305/22

Постанова від 18.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Постанова від 20.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Постанова від 20.06.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Рішення від 12.01.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

Рішення від 12.01.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні