Ухвала
від 18.01.2023 по справі 564/2853/21
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

18 січня 2023 року

м. Рівне

Справа № 564/2853/21

Провадження № 22-ц/4815/123/23

Рівненський апеляційний суд в складі суддів:

головуючого: Гордійчук С.О,

суддів: Боймиструка С.В.,

Шимківа С.С.,

розглянувши клопотання ОСОБА_1 про заміну неналежного відповідача у справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства "Костопільський військовий лісгосп" про скасування наказу про звільнення,

у с т а н о в и в :

В провадженніРівненського апеляційногосуду перебуваєсправа запозовом ОСОБА_1 до ДП "Костопільський військовий лісгосп" про скасування наказу про звільнення.

17 січня 2023 року ОСОБА_2 подав заява про заміну неналежного відповідача на його правонаступника, а саме на Державне підприємство "Волинський військовий лісгосп".

Заява обґрунтована тим, що відповідач ДП "Костопільський військовий лісгосп" припинив своє існування з 22.11.2022 року шляхом приєднання до ДП "Волинський військовий лісгосп", що вбачається з записів з ЄДРЮОФОПГФ, наказу по Міністерству оборони України № 305 від 06.10.2021 року "Про внесення змін до Статуту державного підприємства "Волинський військовий лісгосп" та Статуту державного підприємства "Волинський військовий лісгосп".

Заявлене клопотання не підлягає до задоволення з таких підстав.

Частинами 2, 3 ст. 51 ЦПК України регламентовано, що якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого засідання, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження до початку першого судового засідання, за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі. Після спливу цих строків, суд може замінити первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав і не міг знати до подання позову у справі про підставу для заміни неналежного відповідача.

Отож, заміна неналежного відповідача на стадії апеляційного розгляду справи не передбачена законом.

Цивільний процесуальний кодекс України розмежовує поняття «заміна неналежного відповідача» (ст. 51 ЦПК України) та «процесуальне правонаступництво» (ст. 55 ЦПК України), які не є тотожними за змістом та відбуваються на різних стадіях цивільного судочинства.

Так, за приписами ст. 55 ЦПК України у разі, зокрема припинення юридичної особи щодо якої виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Із наказу Міністерства оборони України № 93 від 13.04.2021 року "Про реорганізацію державного підприємства "Костопільський військовий лісгосп" вбачається, що відповідно до Положення про Міністерство оборони України та у зв`язку із проведенням у міністерстві організаційних заходів наказано:

припинити юридичну особу Державне підприємство "Костопільський військовий лісгосп", реорганізувавши його шляхом приєднання до Державного підприємства "Волинський військовий лісгосп";

визначити Державне підприємство "Волинський військовий лісгосп" правонаступником всіх прав та обов`язків Державного підприємства "Костопільський військовий лісгосп";

основні фонди та оборотні засоби, інші цінності Державного підприємства "Костопільский військовий лісгосп", що реорганізовується, закріпити за державним підприємством "Волинський військовий лісгосп" на праві господарського відання згідно з затвердженим передавальним актом як внески до його статутного капіталу;

для проведення реорганізації Державного підприємства "Костопільський військовий лісгосп" призначено комісію голова комісії тимчасово виконуючий обов`язки директора ДП "Волинський військовий лісгосп" Панасюк Сергій Миколайович, головний бухгалтер ДП "Волинський військовий лісгосп" Хітрош Володимир Олександрович, інженер лісового господарства ДП "Волинський військовий лісгосп" Філюк Михайло Сергійович.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, сформованого 23.11.2021 року, Державне підприємство "Костопільський військовий лісгосп" (Код ЄДРПОУ: 43251937) знаходиться в стані припинення, керівник ОСОБА_3 , відомості про комісію з припинення: ОСОБА_4 ліквідатор, ОСОБА_5 комісія з припинення, ОСОБА_6 комісія з припинення, дані про юридичних осіб-правонаступників відсутні.

Відповідно до Експрес-аналізу контрагента ДП "Костопільський військовий лісгосп", наказу по Міністерству оборони України № 305 від 06.10.2021 року "Про внесення змін до Статуту державного підприємства "Волинський військовий лісгосп" та Статуту державного підприємства "Волинський військовий лісгосп", які долучено до заяви, вказаний відповідач припинив своє існування з 22.11.2022 року шляхом приєднання до ДП "Волинський військовий лісгосп", яке є правонаступником ДП "Костопільський військовий лісгосп".

З огляду на це процесуальне правонаступництво є можливим на будь-якій стадії судового процесу, в тому числі на стадії апеляційного розгляду справи.

Зважаючи навикладені обставинита вимогист.55ЦПК України,колегія суддіввважає занеобхідне залучитидо участіу справів якостіправонаступника ДП "Костопільський військовий лісгосп" - Державне підприємство "Волинський військовий лісгосп" .

Керуючись ст.ст.51, 55, 182, 389 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

В задоволеніклопотання прозаміну первісноговідповідача Державнепідприємство "Костопільський військовий лісгосп" належним відповідачем - Державне підприємство "Волинський військовий лісгосп" відмовити.

Залучити до участі у справі правонаступника державного підприємства "Костопільський військовий лісгосп" - Державне підприємство "Волинський військовий лісгосп".

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Головуючий Гордійчук С. О.

Судді: Боймиструк С.В.

Шимків С.С.

СудРівненський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення18.01.2023
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108499969
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —564/2853/21

Постанова від 20.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Постанова від 14.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Рішення від 14.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 01.12.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Рішення від 16.09.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

Рішення від 15.09.2022

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Грипіч Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні