Ухвала
від 19.01.2023 по справі 4/246
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"19" січня 2023 р. Справа№ 4/246

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пашкіної С.А.

суддів: Андрієнка В.В.

Буравльова С.І.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»

на ухвалу Господарського суду міста Києва від 17.11.2022

за заявою Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»

про роз`яснення судового рішення

у справі № 4/246 (суддя Борисенко І.І.)

за позовом Державного агентства резерву України

до Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України»

про зобов`язання повернути матеріальні цінності

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.11.2022 у справі № 4/246 заяву Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» про роз`яснення судового рішення - залишено без розгляду.

Не погоджуючись з ухвалою суду Акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» звернулося з апеляційною скаргою, у якій просить скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 17.11.2022 у справі № 4/246 та постановити нову, якою заяву НАК «Нафтогаз України» про роз`яснення рішення задовольнити, роз`яснити рішення суду у справі № 4/246 (приймаючи до уваги ухвалу Господарського суду міста Києва від 12.07.2018), з урахуванням вимог ст. ст. 185, 188, 193 Податкового кодексу України, в частині необхідності НАК «Нафтогаз України» відобразити податкове зобов`язання з ПДВ у сумі 72 334 510 грн у складі власних податкових зобов`язань або сплатити Держрезерву суму ПДВ в розмірі 72 334 510 грн, як складову вартості поставленого природного газу, судові витрати понесені НАК №Нафтогаз України» покласти на позивача.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 258 ГПК України до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» в редакції, чинній на дату звернення з цією апеляційною скаргою, при зверненні до господарського суду встановлені ставки судового збору в таких розмірах:

- за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду; апеляційних скарг у справі про банкрутство; заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги;

- за подання апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

Згідно з приписам п. 2 ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

З урахуванням вказаних приписів закону, при зверненні до суду з цією апеляційною скаргою на ухвалу суду, судовий збір мав бути сплачений в розмірі 2481,00 грн.

Частиною 3 п. 2 ст. 258 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Закону України "Про судовий збір" судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Судовий збір відповідно до законодавства України може сплачуватися як у безготівковій, так і в готівковій формі виключно через установи банків чи відділення зв`язку та справляється за місцем розгляду справи.

Для зарахування коштів судового збору до спеціального фонду державного бюджету Державною казначейською службою України (далі - ДКСУ) відкриваються спеціальні рахунки в розрізі усіх її територіальних підрозділів.

У разі коли громадянин проживає не за місцем розгляду справи судовий збір може бути перерахований через будь-яку установу банку чи відділення зв`язку із зазначенням необхідних реквізитів.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Судовий збір обраховується у гривнях та копійках.

Документом про сплату судового збору є квитанція установи банку або відділення зв`язку, які прийняли платіж або платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення.

Документ про сплату судового збору додається до позовної заяви, апеляційних і касаційних скарг на рішення та постанови суду, до інших заяв щодо здійснення судом певних дій, за які передбачено сплату судового збору відповідно до Закону України «Про судовий збір».

У разі коли сплата судового збору здійснюється шляхом перерахування коштів з рахунка вкладника, відкритого в установі банку, додається довідка, засвідчена підписом контролера та скріплена печаткою установи банку.

При сплаті судового збору готівкою до документа, щодо якого вчинюється відповідна дія, додається оригінал квитанції кредитної установи, яка прийняла платіж, а при перерахуванні судового збору з рахунка платника - останній примірник платіжного доручення з написом (поміткою) кредитної установи такого змісту: "Зараховано в дохід бюджету грн. (дата)". Цей напис скріплюється першим і другим підписами посадових осіб, відбитком печатки кредитної установи з відміткою дати виконання платіжного доручення.

При заповненні платіжного документа у графі "код" платником судового збору - юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником - фізичною особою - ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

У графі "призначення платежу" вказується:

"Судовий збір за позовом


(ПІБ чи назва установи, організації позивача),
(назва суду, де розглядається справа), код ЄДРПОУ
(суду, де розглядається справа).

Із реквізитами для сплати судового збору можна ознайомитися на офіційному веб-поргалі судової влади України (www.court.gov.ua.).

Однак, до апеляційної скарги Акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» додано платіжне доручення від 05.12.2022 № 0000032715 на підтвердження сплати судового збору вна суму 2481,00 грн за подання апеляційної скарги, проте, на даній квитанції відсутні будь-які відмітки банку, про те, що за даною квитанцією було сплачено судовий збір за подання апеляційної скарги.

З наведеного вбачається, що вказане платіжне доручення не може бути прийнята як доказ сплати судового збору по справі 4/246 на суму 2481,00 грн, оскільки судом не можливо встановити коли та кому було сплачено, оскільки відсутнє належне оформлення квитанції як доказ про сплати судового збору по даній справі.

Крім того, колегія суддів зазначає, що відповідно до реєстру підтвердження оплати із Казначейства в Діловодстві спеціалізованого суду (ДСС) Північного апеляційного господарського суду, на дату винесення ухвали, відсутня інформація щодо оплати та зарахування за платіжним дорученням від 05.12.2022 № 0000032715 судового збору за апеляційною скаргою НАК «Нафтогаз» на ухвалу від 17.11.2022 у справі № 48246.

Отже, до апеляційної скарги Акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» не додано доказів сплати судового збору у справі № 4/246 на суму 2481,00 грн відповідно до платіжного доручення від 05.12.2022 № 0000032715.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

За обставин, що склалися, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху на підставі ст. ст. 174, 260 ГПК України з метою надання заявнику можливості надати до суду докази сплати судового збору в сумі 2481,00 грн. за подання апеляційної скарги по справі № 4/246.

При цьому колегія суддів зауважує заявникові на тому, що відповідно до приписів ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 174, 234-235, 258, 260, 287 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» на ухвалу Господарського суду міста Києва від 17.11.2022 у справі № 4/246 залишити без руху.

2. Протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали Акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» має право усунути недоліки, а саме, подати в строк, визначений цією ухвалою, докази сплати судового збору в сумі 2481,00 грн по справі № 4/246.

3. Роз`яснити Акціонерному товариству «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», що:

- в разі невиконання зазначеної ухвали суду(щодо сплати судового збору) в строк, визначений п. 2 її резолютивної частини, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту;

- відповідно до приписів ст. 118 ГПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку (ч. 1); заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом (ч. 2).

4. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя С.А. Пашкіна

Судді В.В. Андрієнко

С.І. Буравльов

Дата ухвалення рішення19.01.2023
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу108504160
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання повернути матеріальні цінності

Судовий реєстр по справі —4/246

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 22.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 12.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 21.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Андрієнко В.В.

Ухвала від 19.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 17.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні