Ухвала
від 25.01.2023 по справі 906/123/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"25" січня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/123/18

Господарський суд Житомирської області у складі судді Сікорської Н.А.,

розглядаючи клопотання експерта Житомирського відділення Київського НДІСЕ №18/231/21-25/25-28-23 від 03.01.2023 про надання додаткових матеріалів для проведення експертизи у справі:

за позовом: Керівника Новоград-Волинської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Державного агентства рибного господарства України

до Романівської районної ради Житомирської області

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

1. Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Житомирській області;

2. Державного підприємства "Укрриба";

3. Державного реєстратора відділу економічного розвитку, інфраструктури та торгівлі Романівської районної державної адміністрації Житомирської області;

за участю у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

1. Фермерське господарство "Денишівське";

2. ОСОБА_1

про визнання незаконним та скасування рішення від 03.06.2004 №177, скасування державної реєстрації права спільної власності територіальних громад району на гідротехнічні споруди,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 21.12.2020 призначено у справі № 906/123/18 судову будівельно-технічну експертизу. Проведення експертизи доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз. Провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.

Ухвалою господарського суду від 01.03.2021 погоджено термін проведення судової будівельно-технічної експертизи у більш тривалий строк.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 13.12.2022 задоволено клопотання судового експерта про забезпечення умов обстеження.

Зобов`язано Державне підприємство "Укрриба" та ФГ "Денишівське" направити своїх представників та забезпечити експерту Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз можливість проведення обстеження гідроспоруд с.Вила Романівського району Житомирської області, що відбудеться 03.01.2023р.

10.01.2023 від експерта Житомирського відділення Київського НДІСЕ до суду надійшло клопотання №18/231/21-25/25-28-23 від 03.01.2023 про надання додатковихі матеріалів для проведення експертизи.

Оскільки ГПК України не встановлений порядок розгляду клопотання судового експерта, поданого у зупиненій провадженням справі, тоді як збирання матеріалів для проведення експертизи забезпечує суд, суд ухвалює розглянути клопотання судового експерта Ірини Ковальчук без проведення судового засідання.

Відповідно до пункту 2.3 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5, експерту заборонено самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню, а також вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені в наданих йому матеріалах неоднозначно.

Згідно п. 2 ч. 6 ст. 69 ГПК України, експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України «Про судову експертизу» незалежно від виду судочинства судовий експерт має право: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи, і подавати клопотання про надання додаткових матеріалів; 2) вказувати у висновку експерта на виявлені в ході проведення судової експертизи факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; 3) з дозволу особи або органу, які призначили судову експертизу, бути присутнім під час проведення слідчих чи судових дій і заявляти клопотання, що стосуються предмета судової експертизи; 4) подавати скарги на дії особи, у провадженні якої перебуває справа, якщо ці дії порушують права судового експерта; 5) одержувати винагороду за проведення судової експертизи, якщо її виконання не є службовим завданням; 6) проводити на договірних засадах експертні дослідження з питань, що становлять інтерес для юридичних і фізичних осіб, з урахуванням обмежень, передбачених законом.

Згідно з п. 1.13 Інструкції № 53/5 виконання клопотань експерта щодо надання додаткових матеріалів, сплата вартості експертизи, тощо забезпечується протягом 45 календарних днів з дня направлення клопотання в порядку, передбаченому чинним законодавством.

У клопотанні про надання додаткових документів, судовий експерт просить надати:

1. Додатки до акта №9 приймання-передачі внутрішньогосподарської меліоративної системи дільниці гончарного дренажу Соболівської сільської ради від 15.12.2003 року, а caмe:

- Правила технічної експлуатації внутрішньогосподарської мережі;

- Карта-схема;

- Технічна характеристика.

2. Технічну та проектну документацію на внутрішньогосподарську меліоративну систему дільниці гончарного дренажу Соболівської сільської ради (робочий проект з будівництва та/або реконструкції меліоративної мережі, технічні паспорти, акти огляду, акти виконаних робіт тощо);

3. Додатки до акту прийому-передачі гідротехнічних споруд, які не увійшли до статутного фонду СВАТ "Житомирське обласне сільськогосподарсько-рибоводне підприємство» від 22.08.2003 року, а саме:

1. Додаток №2 "Загальний технічний стан гідротехнічних споруд";

2. Додаток №3 "Пропозиції щодо подальшого використання майна".

Розглянувши клопотання судового експерта суд зазначає наступне.

Згідно матеріалів справи, до акта приймання-передачі №9 від 15.12.2003 Соболівській сільській раді була передана внутрішньогосподарська меліоративна мережа дільниці гончарного дренажу (а.с.155, т.1)

Рішенням Соболівської сільської ради від 22.05.2005 у безоплатну комунальну власність сільської ради було прийнято меліоративну систему згідно акта приймання № 9.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України № 711-р від 12 червня 2020 року "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Житомирської області" Соболівська теритоторіальна громада увійшла до складу Романівської територіальної громади.

Враховуючи вище викладене, правила технічної експлуатації внутрішньогосподарської мережі, карту-схему, технічну характеристику, які є додатками до акта №9 приймання-передачі внутрішньогосподарської меліоративної системи дільниці гончарного дренажу Соболівської сільської ради від 15.12.2003 року та Технічну та проектну документацію на внутрішньогосподарську меліоративну систему дільниці гончарного дренажу Соболівської сільської ради (робочий проект з будівництва та/або реконструкції меліоративної мережі, технічні паспорти, акти огляду, акти виконаних робіт тощо) необхідно витребувати в Романівської селищної ради (13001, Житомирська обл., Житомирський р-н, смт. Романів, вул. С.Лялевича, 2)

Щодо клопотання про надання додатків до акту прийому-передачі гідротехнічних споруд, які не увійшли до статутного фонду СВАТ "Житомирське обласне сільськогосподарсько-рибоводне підприємство» від 22.08.2003 року, а саме:

1. Додаток №2 "Загальний технічний стан гідротехнічних споруд";

2. Додаток №3 "Пропозиції щодо подальшого використання майна" суд зазначає наступне.

06.05.2003р. Міністерством аграрної політики України та Фондом державного майна України на підставі листа Міністерства аграрної політики України від 14.04.2003 № 37-30-10/4053, керуючись Положенням про порядок передачі об`єктів права державної власноті , затвердженим постановою КМ України від 21.09.1998 № 1482, з метою організації ефективного використання гідротехнічних споруд, які не увійшли до статутних фондів господарських товариств, створених в процесі приватизації на базі підприємств рибного господарства було прийнято спільний наказ № 126/752 "Про передачу гідротехнічних споруд".

Пунктом 1 наказано передати до сфери управління Міністерства аграрної політики України гідротехнічні споруди, включаючи ставкові рибоводні споруди та пов`язані з ними робочі машини і обладнання , інше майно, яке на момент приватизації не увійшло до статутних фондів господарських товариств, створених в процесі приватизації на базі підприємств рибного господарства, зазначених у додатку (далі - Майно).

Згідно п. 2 наказано забезпечити приймання - передачу Майна на баланс державного підприємства "Укрриба" у порядку встановленому Положенням про порядок передачі об`єктів права державної власноті , затвердженим постановою КМ України від 21.09.1998 № 1482, в місячний термін з дня підписання цього наказу. Матеріали передачі подати до ФДМ України та Міністерства аграрної політики України.

22.08.2003 комісія, створена відповідно до наказу Державного департаменту рибного господарства Мінагрополітики України від 06.06.2003 № 129, провела обстеження державного майна, що є об`єктами передачі і передається ДП "Укрриба" та склала Акт приймання-передачі гідротехнічних споруд, які не увійшли до статутного фонду господарського товариства СВАТ "Житомирське обласне сільськогосподарсько-рибоводне підприємство" (т. 1 а.с. 40, 41).

В акті вказано, що невід`ємною його частиною є Додаток №2 "Загальний технічний стан гідротехнічних споруд". Пропозиції комісії щодо подальшого використання майна відображені в та Додатоку №3, які додані до акта приймання-передачі.

Виходячи зі змісту спільного наказу № 126/752 від 06.05.2003 р. "Про передачу гідротехнічних споруд" Додатки до акту прийому-передачі гідротехнічних споруд, які не увійшли до статутного фонду СВАТ "Житомирське обласне сільськогосподарсько-рибоводне підприємство" від 22.08.2003 року, а саме: Додаток №2 "Загальний технічний стан гідротехнічних споруд" та Додаток №3 "Пропозиції щодо подальшого використання майна" необхідно витребувати у ДП "Укрриба", ФДМ України (01133, Kиїв, вул. Генерала Алмазова, 18/9) та у Міністерство аграрної політики та продовольства України (Мінагрополітики України), яке утворене шляхом реорганізації Міністерства аграрної політики України і є його правонаступником .

Відповідно до частини третьої статті 102 Господарського процесуального кодексу України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Суд вважає за необхідне звернути увагу учасників справи на положення частини 8 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 31, ч. 4 ст. 79, ст. 86 ГПК України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Клопотання експерта Житомирського відділення Київського НДІСЕ №18/231/21-25/25-28-23 від 03.01.2023 задовольнити.

2. Романівській селищній раді у строк до 15.02.2023 надати суду в оригіналі або належним чином засвідченій копії:

- додатки до акта №9 приймання-передачі внутрішньогосподарської меліоративної системи дільниці гончарного дренажу Соболівської сільської ради від 15.12.2003 року, а caмe: Правила технічної експлуатації внутрішньогосподарської мережі; Карта-схема; Технічна характеристика;

- Технічну та проектну документацію на внутрішньогосподарську меліоративну систему дільниці гончарного дренажу Соболівської сільської ради (робочий проект з будівництва та/або реконструкції меліоративної мережі, технічні паспорти, акти огляду, акти виконаних робіт тощо) необхідно витребувати в Романівської територіальної громади.

3. ДП "Укрриба" у строк до 15.02.2023 надати суду в оригіналі або належним чином засвідченій копії :

- додаток №2 "Загальний технічний стан гідротехнічних споруд"

- додаток №3 "Пропозиції щодо подальшого використання майна" до Акта приймання-передачі гідротехнічних споруд, які не увійшли до статутного фонду господарського товариства СВАТ "Житомирське обласне сільськогосподарсько-рибоводне підприємство" від 22.08.2003, що містять інформацію щодо майна, яке передано на баланс ДП "Укрриба" .

4. ФДМ України у строк до 15.02.2023 надати суду в оригіналі або належним чином засвідченій копії:

- додаток №2 "Загальний технічний стан гідротехнічних споруд"

- додаток №3 "Пропозиції щодо подальшого використання майна" до Акта приймання-передачі гідротехнічних споруд, які не увійшли до статутного фонду господарського товариства СВАТ "Житомирське обласне сільськогосподарсько-рибоводне підприємство" від 22.08.2003, що містять інформацію щодо майна, яке передано на баланс ДП "Укрриба" .

5. Міністерству аграрної політики та продовольства України у строк до 15.02.2023 надати суду в оригіналі або належним чином засвідченій копії:

- додаток №2 "Загальний технічний стан гідротехнічних споруд"

- додаток №3 "Пропозиції щодо подальшого використання майна" до Акта приймання-передачі гідротехнічних споруд, які не увійшли до статутного фонду господарського товариства СВАТ "Житомирське обласне сільськогосподарсько-рибоводне підприємство" від 22.08.2003, що містять інформацію щодо майна, яке передано на баланс ДП "Укрриба" .

Про неможливість надати доказ, який витребовує суд, або про неможливість його подання у встановлений строк, повідомити про це суд із зазначенням причин у строк до 15.02.2023р.

Суддя Сікорська Н.А.

Друк:

1 - в справу

2 - Державне підприємство "Укрриба" (04053, м. Київ, вул. Тургенєвська,82-а) (рек.з пов .)

та на ел. пошту: office@ukrfish.gov.ua ;

3 - Романівська селищна рада (рек. з пов. Житомирська обл., Житомирський р-н, смт. Романів, вул. С.Лялевича, 2 )

та на ел пошту: 04345185@mail.gov.ua

4- Фонд державного майна України (01133, Kиїв, вул. Генерала Алмазова, 18/9) (рек. з пов.)

та на еk. пошту: info@spfu.gov.ua

5 - Міністерство аграрної політики та продовольства України 01001, Україна, м. Київ, вулиця Хрещатик, 24

та на ел. пошту: doc@minagro.gov.ua

6 - Житомирське відділення Київського НДІСЕ (10014, м. Житомир, вул. Театральна, 17/20, офіс 512) (рек.)

- zhytomyr@kndise.gov.ua

Дата ухвалення рішення25.01.2023
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу108602407
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/123/18

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 22.02.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 25.01.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 01.03.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні