Ухвала
від 27.01.2023 по справі 906/702/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

27 січня 2023 року

м. Київ

cправа № 906/702/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Васьковський О.В. - головуючий, Білоус В.В., Жуков С.В.

розглянувши матеріали касаційної скарги Приватного підприємства «Моноліт»

на ухвалу Північно-західного апеляційного господарського суду від 27.12.2022

у справі № 906/702/21

за позовом керівника Коростишівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Поліського округу, Іршанської селищної ради

до Приватного підприємства "Моноліт"

про стягнення 7 648 921, 91 грн.

ВСТАНОВИВ:

10.01.2023 Приватне підприємство «Моноліт» звернулося до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою на ухвалу Північно-західного апеляційного господарського суду від 27.12.2022 у справі №906/702/21 в порядку статей 286-288 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи №906/702/21 визначено колегію суддів у наступному складі: головуючий суддя - Васьковський О. В., судді: Білоус В. В., Жуков С.В., що підтверджується протоколом передачі судової справи (касаційної скарги, апеляційної скарги, заяви) раніше визначеному складу суду від 16.01.2023.

За результатами розгляду матеріалів поданої касаційної скарги Суд дійшов висновку про відмову у відкритті касаційного провадження з огляду на таке.

Оскаржуваною ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 27.12.2022 у справі №906/702/21 заяву Приватного підприємства «Моноліт» про стягнення витрат на професійну правничу допомогу залишено без розгляду.

Згідно з частиною першою статті 304 ГПК України ухвали судів першої та апеляційної інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку у випадках, передбачених пунктами 2 і 3 частини першої статті 287 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 287 ГПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати касаційну скаргу на ухвали суду апеляційної інстанції про відмову у відкритті або закриття апеляційного провадження, про повернення апеляційної скарги, про зупинення провадження, щодо забезпечення позову, заміни заходу забезпечення позову, щодо зустрічного забезпечення, про відмову ухвалити додаткове рішення, про роз`яснення рішення чи відмову у роз`ясненні рішення, про внесення або відмову у внесенні виправлень у рішення, про повернення заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, про відмову у відкритті провадження за нововиявленими або виключними обставинами, про заміну сторони у справі, про накладення штрафу в порядку процесуального примусу, окремі ухвали.

Водночас згадана ухвала суду апеляційної інстанції (про залишення без розгляду заяви про стягнення витрат на професійну правничу допомогу) не належить до вичерпного переліку судових рішень, на які учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі (якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки), мають право подати касаційну скаргу.

Наведене виключає можливість касаційного перегляду зазначеної ухвали суду апеляційної інстанції про залишення без розгляду заяви про стягнення витрат на професійну правничу допомогу, оскільки таке судове рішення не підлягає касаційному оскарженню.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 293 ГПК України суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Верховний Суд враховує, що статтею 129 Конституції України серед основних засад судочинства визначається забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Відповідно до статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини" суди застосовують при розгляді Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) та практику Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) як джерело права.

Частиною першою статті 6 Конвенції встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

У рішенні ЄСПЛ у справі "Пелевін проти України" від 20.05.2010 зазначено, що держава, яка створює суди апеляційної чи касаційної інстанцій, має забезпечити, щоб особи, які відповідають перед законом, мали можливість користуватись всіма фундаментальними гарантіями статті 6 Конвенції в провадженнях у цих судах. Суд повторює, що право на суд, одним з аспектів якого є право доступу до суду, не є абсолютним і може підлягати дозволеним за змістом обмеженням, зокрема, щодо умов прийнятності скарг.

Вичерпний перелік ухвал, які можуть бути оскаржені до касаційного суду, жодним чином не є обмеженням доступу особи до процесу правосуддя чи перепоною в отриманні судового захисту, оскільки встановлення законодавцем "розумних обмежень" у праві на звернення до касаційного суду викликане виключно особливим статусом Верховного Суду, розгляд скарг яким покликаний забезпечувати сталість судової практики, а не можливість проведення "розгляду заради розгляду".

Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Приватного підприємства «Моноліт» на ухвалу Північно-західного апеляційного господарського суду від 27.12.2022 у справі №906/702/21, якою заяву про стягнення витрат на професійну правничу допомогу залишено без розгляду, оскільки вона подана на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Керуючись статтями 234, 235, 287, пунктом 1 частини першої статті 293 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Приватного підприємства «Моноліт» на ухвалу Північно-західного апеляційного господарського суду від 27.12.2022 у справі №906/702/21.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий О.В. Васьковський

Судді В.В. Білоус

С.В. Жуков

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу108653129
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/702/21

Постанова від 11.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Постанова від 28.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 07.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 28.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Постанова від 26.01.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 27.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні