Ухвала
від 30.01.2023 по справі 760/11169/20
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

30 січня 2023 року

м. Київ

справа № 760/11169/20

провадження № 61-12945ск22

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Гулейкова І. Ю. (суддя-доповідач), Погрібного С. О., Ступак О. В.,

вирішуючи питання про відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Снек» на постанову Київського апеляційного суду від 24 жовтня 2022 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Лідер Смаку», Товариство з обмеженою відповідальністю «Лідер Снек» до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, ОСОБА_1 , третя особа - Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), про визнання торгівельної марки добре відомою в Україні, зобов`язання вчинити дії,

особа, яка не брала участі у справі - Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрпродснекгруп»,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2020 року Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Лідер Смаку» (далі - ТОВ «ТД «Лідер Смаку), Товариство з обмеженою відповідальністю «Лідер Снек» (далі - ТОВ «Лідер Снек»)звернулися до суду з позовом до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, ОСОБА_1 , третя особа - Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), в якому просили:

- визнати на ім`я ТОВ «ТД «Лідер Смаку» та ТОВ «Лідер Снек» комбіноване позначення «ІНФОРМАЦІЯ_1» (представлене словесним написом «ІНФОРМАЦІЯ_1», виконаним характерним шрифтом літерами кирилиці червоного кольору) добре відомим знаком в Україні на дату - 01 грудня 2019 року для товарів 29 класу Міжнародної класифікації товарів і послуг (далі - МКТП): «Насіння оброблене; насіння соняшнику оброблене»;

- зобов`язати Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України опублікувати в офіційному Бюлетені «Промислова власність» відомості про визнання комбінованого позначення « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (представленого словесним написом «ІНФОРМАЦІЯ_1», виконаним характерним шрифтом літерами кирилиці червоного кольору), добре відомим знаком в Україні відносно ТОВ «ТД «Лідер Смаку» та ТОВ «Лідер Снек» на дату - 01 грудня 2019 року для товарів 29 класу МКТП: «Насіння оброблене; насіння соняшнику оброблене»;

- зобов`язати Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України відхилити реєстрацію знака для товарів і послуг за заявкою від 17 лютого 2020 року № m202003166 відносно всіх заявлених товарів 29 класу МКТП.

Позов обґрунтовано тим, що ТОВ «Лідер Снек» було засновано у 2006 році, є виробничим підприємством давальницької сировині, що виготовляє продукцію за договором від 14 листопада 2019 року № ТД - 403/6, укладеного з ТОВ «ТД Лідер Смаку». За умовами вказаного договору ТОВ «Лідер Снек» надає за завданням ТОВ «ТД «Лідер Смаку» послуги з виготовлення готової продукції з сировини ТОВ «ТД «Лідер Смаку» під торговельними марками ТОВ «Лідер Снек», зокрема, за свідоцтвом України від 10 січня 2019 року № НОМЕР_1 (дата пріоритету 04 грудня 2017 року) на знак для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_1, комб.», зареєстрований для наступного переліку товарів 29 класу МКТП: «Насіння оброблене; Насіння соняшнику оброблене».

Крім того, між зазначеними юридичними особами укладено ліцензійний договір від 10 січня 2019 року, відповідно до умов якого ТОВ «Лідер Снек» надав ТОВ «ТД «Лідер Смаку» виключну ліцензію на використання знака для товарів і послуг за свідоцтвом України від 10 січня 2019 року № НОМЕР_1 відносно всіх товарів 29 класу МКТП, а саме: «Насіння оброблене; Насіння соняшнику оброблене».

Через інтенсивне виробництво та реалізацію товарів 29 класу МКТП: «Насіння оброблене; Насіння соняшнику оброблене» з використанням комбінованого позначення «ІНФОРМАЦІЯ_1» це позначення стало добре відомим в Україні знаком по відношенню до ТОВ «ТД «Лідер Смаку» та ТОВ «Лідер Снек».

У зв`язку з цим, комбіноване позначення «ІНФОРМАЦІЯ_1» відповідає вимогам статті 25 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг», оскільки відповідає таким факторам як ступінь відомості чи визнання знака у відповідному секторі суспільства, тривалість, обсяг та географічний район будь-якого використання знака, тривалість, обсяг та географічний район будь-якого просування знака, включаючи рекламування, тривалість та географічний район будь-яких реєстрацій знака.

Позивачі зазначають, що на адресу ТОВ «Лідер Снек» надійшов лист від ОСОБА_1 , у якому він запропонував ТОВ «Лідер Снек» оплатну переуступку своїх прав заявника на комбіноване позначення « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за заявкою від 17 лютого 2020 року № m202003166, поданої до Мінекономіки для товарів 29 класу МКТП: «Насіння оброблене; Насіння соняшнику оброблене; Соняшникове насіння підсолене; Соняшникове насіння смажене; Соняшникове насіння харчове; Оброблене (смажене) насіння рослин».

Позивачі вважають, що ОСОБА_1 навмисно зловживає наданими йому правами заявника, фактично змушуючи ТОВ «Лідер Снек» придбати права на отримання свідоцтва України на знак для товарів і послуг за цією заявкою та вбачають у таких діях порушення законного права та інтересу обох позивачів на використання комбінованого позначення « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в їх господарській діяльності.

Комбіноване позначення « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за заявкою від 17 лютого 2020 року № m202003166 року здатне викликати змішування з товарами, що виготовляються позивачами під комбінованим позначенням « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке позивачі вважають за можливе визнати добре відомим знаком в Україні.

У такому випадку реєстрація знака та використання позначення « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за заявкою ОСОБА_1 від 17 лютого 2020 року № m202003166 іншими особами без згоди позивачів призведе до порушення їх прав, пов`язаних з тривалим використанням позначення « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке на дату подання спірної заявки вже набуло в Україні доброї репутації у відношенні позивачів.

Рішенням Солом`янського районного суду міста Києва від 10 липня 2020 року позов задоволено.

Визнано, що станом на 01 грудня 2019 року комбіноване позначення « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (представлене словесним написом «ІНФОРМАЦІЯ_1», виконаним характерним шрифтом літерами кирилиці червоного кольору) стало добре відомим в Україні знаком відносно ТОВ «ТД «Лідер Смаку» та ТОВ «Лідер Снек» для товарів 29 класу МКТП: «Насіння оброблене; Насіння соняшнику оброблене».

Зобов`язано Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України опублікувати в офіційному Бюлетені «Промислова власність» відомості про визнання комбінованого позначення « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (представленого словесним написом «ІНФОРМАЦІЯ_1», виконаним характерним шрифтом літерами кирилиці червоного кольору) добре відомим в Україні знаком відносно ТОВ «ТД «Лідер Смаку», ТОВ «Лідер Снек» станом на 01 грудня 2019 року для товарів 29 класу Міжнародної класифікації товарів і послуг: «Насіння оброблене; Насіння соняшнику оброблене».

Зобов`язано Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України відхилити реєстрацію знака для товарів і послуг за заявкою від 17 лютого 2020 року № m202003166 на ім`я ОСОБА_1 відносно всіх заявлених товарів 29 класу МКТП.

Здійснено розподіл судових витрат.

Постановою Київського апеляційного суду від 24 жовтня 2022 року апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрпродснекгруп» задоволено, скасовано рішення Солом`янського районного суду міста Києва від 10 липня 2020 року, ухвалено нове судове рішення, яким відмовлено у задоволенні позову ТОВ «ТД «Лідер Смаку», ТОВ «Лідер Снек».

20 грудня 2022 року ТОВ «Лідер Снек» із застосуванням засобів поштового зв`язку подало касаційну скаргу на постанову Київського апеляційного суду від 24 жовтня 2022 року.

Ухвалою Верховного Суду від 27 грудня 2022 року касаційну скаргу залишено без руху для усунення недоліків, для подання доказів на підтвердження дати отримання заявником копії оскаржуваного судового рішення, та квитанції про доплату судового збору за подання касаційної скарги.

У січні 2023 року від ТОВ «Лідер Снек» надійшли документи на усунення недоліків касаційної скарги.

Обґрунтовуючи раніше подане клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень заявник додатково зазначив, що суд апеляційної інстанції листом від 17 січня 2023 року підтвердив, що в матеріалах справи наявна розписка про вручення представнику ТОВ «Лідер Снек» копії оскаржуваного судового рішення 22 листопада 2022 року.

Відповідно до частин першої та другої статті 390 Цивільного процесуального кодексу (далі - ЦПК України) касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Перевіривши доводи клопотання ТОВ «Лідер Снек» про поновлення строку на касаційне оскарження судового рішення та надані заявником докази, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки наведені заявником доводи свідчать про наявність поважних причин пропуску строку на оскарження, що є підставою для поновлення строку на касаційне оскарження постанови Київського апеляційного суду від 24 жовтня 2022 року.

У касаційній скарзі ТОВ «Лідер Снек» як на підставу касаційного оскарження посилається на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права, зокрема неврахування правових висновків, висловлених у постанові Великої Палати Верховного Суду від 12 грудня 2018 року у справі № 372/51/16, у постановах Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 05 вересня 2019 року у справі № 638/2304/17, від 17 лютого 2020 року у справі № 668/17285/13-ц, у постановах Верховного Суду від 19 червня 2018 року у справі № 910/18705/17, від 10 квітня 2019 року у справі № 235/2452/16-ц, від 03 червня 2019 року у справі № 910/6767/17, від 01 серпня 2019 року у справі № 412/1277/2012, від 12 серпня 2019 року у справі № 909/1190/17, від 16 серпня 2019 року у справі № 16/139-09-3927, від 12 березня 2020 року у справі № 160/4130/19, від 05 травня 2020 року у справі № 910/9254/18, від 21 жовтня 2020 року у справі № 345/2338/17, від 02 березня 2021 року у справі № 334/4340/18, від 13 січня 2021 року у справі № 466/5766/13-ц (пункт 1 частини другої статті 389 ЦПК України).

За змістом частини сьомої статті 394 ЦПК України та відсутності підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження суд постановляє ухвалу про відкриття касаційного провадження у справі, в якій вирішує питання про витребування матеріалів справи.

Враховуючи, що заявником усунуто недоліки касаційної скарги, судом не встановлено підстав для відмови у відкритті касаційного провадження чи повернення касаційної скарги, зважаючи на те, що доводи касаційної скарги містять посилання на передбачені законом підстави касаційного оскарження судових рішень, отже наявні підстави для відкриття касаційного провадження з підстав, передбачених пунктом 1 частини другої статті 389 ЦПК України, та витребування матеріалів указаної вище справи.

Керуючись статтями 389, 390, 394, 395 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю «Лідер Снек» строк на касаційне оскарження постанови Київського апеляційного суду від 24 жовтня 2022 року.

Відкрити касаційне провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Лідер Смаку», Товариство з обмеженою відповідальністю «Лідер Снек» до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, ОСОБА_1 , третя особа - Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), про визнання торгівельної марки добре відомою в Україні, зобов`язання вчинити дії, за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Снек» на постанову Київського апеляційного суду від 24 жовтня 2022 року.

Витребувати з Солом`янського районного суду міста Києва матеріали справи № 760/11169/20.

Надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, в 10-денний строк з дня отримання ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: І. Ю. Гулейков С. О. Погрібний О. В. Ступак

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу108686008
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо прав інтелектуальної власності, з них: щодо торговельної марки (знака для товарів і послуг)

Судовий реєстр по справі —760/11169/20

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

Постанова від 27.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Постанова від 24.10.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 22.05.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 25.04.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 30.12.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні