Ухвала
від 23.01.2023 по справі 753/9076/22
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2023 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

суддів - ОСОБА_2 , ОСОБА_3

секретаря судового засідання - ОСОБА_4

за участю:

представника власника майна - ОСОБА_5

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_5 , яка діє в інтересах ОСОБА_6 , на ухвалу слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 14 листопада 2022 року,-

В с т а н о в и л а:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора Дарницької окружної прокуратури м.Києва ОСОБА_7 про накладення арешту на майно та накладено арешт на грошові кошти 24 600 (двадцять чотири тисячі шістсот) доларів США та 2300 (дві тисячі триста) Євро, документи Благодійного фонду «До перемоги разом» на 64 арк., мобільний телефон «iPhone X» білого кольору, мобільний телефон «Хіаоmі» сірого кольору, банківську картку «Monobank Universal Bank» № НОМЕР_1 , вилучені під час проведення обшуку 09.09.2022 року за місцем фактичного проживання ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі ухвали слідчого судді, із забороною відчуження та користування зазначеним майном.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, адвокат ОСОБА_5 , яка діє в інтересах ОСОБА_6 , подала апеляційну скаргу та доповнення до неї, в яких скасувати ухвалу слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 14 листопада 2022 року, постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання про арешт майна, а саме: грошових коштів в сумі 24 600 доларів США, 2300 Євро, мобільного телефону «iPhone X» білого кольору, мобільного телефону «Хіаоmі» сірого кольору.

Мотивуючи свою апеляційну скаргу вказує на те, що вказане майно ознакам, зазначеним у ст. 98 КПК України не відповідає. Крім того, вказані грошові кошти є особистими заощадженнями ОСОБА_6 , отриманими від продажу квартири, яка перебувала у її приватній власності.

Заслухавши доповідь судді, думку представника власника майна, яка підтримала подану апеляційну скаргу та просила її задовольнити, дослідивши матеріали судового провадження, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступного висновку.

Як вбачається з ухвали слідчого судді та наданих матеріалів справи, СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022100020001475 від 01.06.2022 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Згідно змісту клопотання прокурор зазначає про встановлення органом досудового розслідування обставин, відповідно яких директор БО «БФ «До перемоги разом» (код ЄРДПОУ 44794609), засновник та кінцевий беніфіціарний власник ТОВ «УКРТЕХАГРО» (код ЄРДПОУ 30084074), а також ТОВ «ТОПКАРГО» (код ЄРДПОУ 40270061) ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , спільно з ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та іншими на даний час невстановленими особами, вчинили тяжкий злочин у сфері господарської діяльності в умовах воєнного стану в Україні за наступних обставин.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про гуманітарну допомогу», гуманітарна допомога - це цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв`язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров`я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об`єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог статті 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Постановою Кабінету міністрів України від 05.03.2022 №202 «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги», що в умовах воєнного стану не поширюються встановлені законодавством вимоги щодо отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги від юридичних та фізичних осіб - резидентів і нерезидентів.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оборону України» та ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Указом Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» на території України введено воєнний стан із 05 год. 30 хв. 24.02.2022 строком на 30 діб, та після його затвердження Законом України № 2102-IX від 24.02.2022 «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» цей Указ набрав чинності, у зв`язку з чим в Україні відповідно до ст. 1 Закону України «Про оборону України» та ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» розпочався воєнний стан. Крім того, 15.03.2022 Указом Президента України № 133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», що затверджений Законом України № 2119-IX від 15.03.2022 «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 год. 30 хв. 26.03.2022 строком на 30 діб, також Указом Президента України № 259/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», що затверджений Законом України № 2212-IX від 21.04.2022 «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 год. 30 хв. 25.04.2022 строком на 30 діб, також Указом Президента України № 341/2022 від 17.05.2022 продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 25 травня 2022 року строком на 90 діб, окрім того Указом Президента України № 573/2022 від 17.08.2022 продовжити строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб.

Також, з метою забезпечення надання відсічі збройній агресії Російської Федерації проти України, пунктом 41 Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу України передбачено звільнення від оподаткування ввізним митом окремі товари військового та гуманітарного призначення, кінцевим отримувачем яких відповідно до сертифіката кінцевого споживача або згідно з умовами договору визначено правоохоронні органи, Міністерство оборони України, Збройні Сили України та інші військові формування, добровольчі формування територіальних громад, утворені відповідно до законів України, інші суб`єкти, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону та/або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Крім цього, постановою Кабінету міністрів України від 01.03.2022 року № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану», впроваджено спрощений режим ввезення гуманітарної допомоги на потреби суб`єктів, що здійснюють заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

За таких обставин, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але не пізніше 09.09.2022, тобто у період дії в Україні воєнного стану у ОСОБА_10 з ОСОБА_8 та іншими невстановленими на даний час особами, виник спільний злочинний умисел, направлений на продаж предметів (товарів) гуманітарної допомоги та укладання договорів про розпорядження таким майном з метою отримання прибутку.

Реалізовуючи свій спільний протиправний умисел, діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою власного незаконного збагачення, усвідомлюючи протиправність своїх дій, ОСОБА_10 за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_8 та іншими невстановленими на даний час особами, використовуючи підконтрольне підприємство ТОВ «УКРТЕХАГРО» (код ЄРДПОУ 30084074) забезпечили прибуття на територію України вантажу, як гуманітарної допомоги для держави Україна, вказуючи кінцевого споживача товару військову частину НОМЕР_2 (НОМЕР_5 бригада) код НОМЕР_6, Центральне територіальне управління Національної гвардії України (код ЄРДПОУ 25575747), ІНФОРМАЦІЯ_3 з пропозицією про передачу на безоплатній основі військового спорядження та отримували від вказаних юридичних установ сертифікат кінцевого споживача, яким кінцевий споживач вказує на місце встановлення (використання) і ціль кінцевого використання товару та гарантує, а також що цей товар не буде використаний в інших цілях, ніж зазначені в сертифікаті, не буде переданий іншому суб`єкту підприємницької діяльності на території України.

Після завершення митного оформлення товарів, ОСОБА_10 спільно з ОСОБА_8 та іншими невстановленими на даний час особами, діючи відповідно до спільного злочинного плану, з корисливих мотивів та усвідомлюючи протиправність своїх дій, завезли на територію України: плити, для бронежилетів з написом «STRIKE FACE» у кількості 186 штуки, а також рації марки «MOTOROLA SOLUTIONS» у кількості 10 штук, плитоноски для бронижелетів коричневого кольору в кількості 23 штуки не передали, повідомивши представникам військової частини НОМЕР_3 на їх офіційний лист № 5585 від 22.07.2022, що не можуть надати гуманітарні товари безоплатно, а можуть лише здійснити їх продаж.

Так, волонтером ОСОБА_11 , для надання допомоги військовій частині НОМЕР_3 з ОСОБА_8 узгоджено зустріч 09.09.2022 близько о 10 год. 00 хв. за адресою: м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, 33 поруч з ТЦ «Аркадія», о 11 год. 55 хв. на стоянку вказаного торгівельного центру водій на транспортному засобі Renault Master д.н.з. НОМЕР_4 завіз плити, для бронежилетів з написом «STRIKE FACE» у кількості 186 штуки, а також рації марки «MOTOROLA SOLUTIONS» у кількості 10 штук, плитоноски для бронижелетів коричневого кольору в кількості 23 штуки, після чого водій передав зазначене вище військове спорядження волонтеру для надання допомоги військовій частині НОМЕР_3 , після чого в телефонній розмові ОСОБА_8 , з метою отримання прибутку, повідомив, що ОСОБА_11 необхідно прибути до пункту обміну валют за адресою: АДРЕСА_1 де ОСОБА_11 сплатив в касу обміну валют за вказане військове спорядження грошові кошти у сумі 1 266,300 гривень 00 копійок.

Таким чином, ОСОБА_10 за попередньою змовою з ОСОБА_8 та іншими невстановленими на даний час особами, з корисливих мотивів та з метою власного незаконного збагачення здійснили продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги, з метою отримання прибутку, вчиненому під час воєнного стану, не надавши їх для військової частини НОМЕР_3 Міністерства оборони України.

10.09.2022 року ОСОБА_8 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Постановою слідчого СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_12 від 07.10.2022 року вказане в клопотанні майно визнано в кримінальному провадженні №12022100020001475 від 01.06.2022 року речовим доказом.

31.10.2022 року прокурор Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_7 звернувся до слідчого судді Дарницького районного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на майно, а саме на грошові кошти 24 600 (двадцять чотири тисячі шістсот) доларів США та 2300 (дві тисячі триста) Євро, документи Благодійного фонду «До перемоги разом» на 64 арк., мобільний телефон «iPhone X» білого кольору, мобільний телефон «Хіаоmі» сірого кольору, банківську картку «Monobank Universal Bank» № НОМЕР_1 , вилучені під час проведення обшуку 09.09.2022 року за місцем фактичного проживання ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі ухвали слідчого судді,із забороною відчуження та користування зазначеним майном, посилаючись на наявність правових підстав, передбачених ч. 3, 5 ст. 170 КПК України.

Ухвалою слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 14 листопада 2022 року клопотання сторони обвинувачення задоволено.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до статті 100 КПК України, на речові докази може бути накладено арешт в порядку ст.ст. 170-174 КПК України, та згідно ч.ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, слідчий суддя, суд накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям, визначеним в ч. 1 ст. 98 КПК України.

Згідно статті 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно із ч. 5 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Статтею 173 КПК України передбачено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 КПК України); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна, накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 КПК України); можливість спеціальної конфіскації (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 КПК України); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 КПК України); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

На переконання колегії суддів, наведених вимог закону слідчий суддя та сторона обвинувачення дотримались.

Так, слідчий суддя дійшов обґрунтованого висновку та правильно зазначив в оскаржуваній ухвалі про наявність правових підстав, передбачених ч. 3, 5 ст. 170 КПК України для задоволення клопотання прокурора.

Санкція ч. 3 ст. 2012 КК України, про підозру у вчиненні якої оголошено ОСОБА_8 , передбачає додаткове покарання у вигляді конфіскації майна.

Окрім цього, з огляду на положення ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, майно, яке має ознаки речового доказу повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто є його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Арешт майна з підстав передбачених ч. 2, 3 ст. 170 КПК України по суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

Крім того, на думку колегії суддів, надані матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення кримінального провадження, а слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у фізичної або юридичної особи за вчинення кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

Зважаючи на вищевикладене, в сукупності з обставинами кримінального провадження, колегія суддів об`єктивно переконана, що слідчий суддя, накладаючи арешт на майно, діяв у спосіб та у межах законодавства, арешт застосував на засадах розумності та співмірності.

Доводи адвоката ОСОБА_5 щодо належності вилучених грошових коштів особисто ОСОБА_6 , які отримані нею від продажу у 2020 році нерухомого майна, вже були предметом розгляду слідчого судді і як правильно зазначив останній, з наданих матеріалів кримінального провадження вбачається, що ОСОБА_6 та підозрюваний у зазначеному кримінальному провадженні ОСОБА_8 є родиною, мають спільних дітей 2011 та 2012 року народження та проживають спільно, що окрім іншого підтверджується і клопотаннями на адресу слідчого від захисника ОСОБА_8 про надання дозволу на виїзд до м. Львова для зустрічі з сім`єю.

Крім того, згідно наданих документів ОСОБА_6 у 2020 році відчужила нерухоме майно, яке отримала у власність у 2011 році, коли у неї народилась дитина, батьком якої зазначений саме ОСОБА_8 . Зазначені обставини також підтверджують той факт, що станом на 2011 рік ОСОБА_6 та ОСОБА_8 були родиною.

За таких обставин, колегія суддів не вбачає підстав для скасування ухвали слідчого судді, а відтак апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 170, 173, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

П о с т а н о в и л а:

Ухвалу слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 14 листопада 2022 року, якою задоволено клопотання прокурора Дарницької окружної прокуратури м.Києва ОСОБА_7 про накладення арешту на майно та накладено арешт на грошові кошти 24 600 (двадцять чотири тисячі шістсот) доларів США та 2300 (дві тисячі триста) Євро, документи Благодійного фонду «До перемоги разом» на 64 арк., мобільний телефон «iPhone X» білого кольору, мобільний телефон «Хіаоmі» сірого кольору, банківську картку «Monobank Universal Bank» № НОМЕР_1 , вилучені під час проведення обшуку 09.09.2022 року за місцем фактичного проживання ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі ухвали слідчого судді,із забороною відчуження та користування зазначеним майном, - залишити без змін, а апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_5 , яка діє в інтересах ОСОБА_6 , - без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11-сс/824/382/2023 Категорія ст. 170 КПК України

Слідчий суддя суду 1-ї інстанції: ОСОБА_13

Доповідач: ОСОБА_1

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.01.2023
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу108777150
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —753/9076/22

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 03.02.2023

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 23.01.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 18.01.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 06.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 06.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні