Ухвала
від 14.11.2022 по справі 308/6108/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/6108/20

У Х В А Л А

про прийняття справи до провадження

14 листопада 2022 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Бенца К.К. розглянувши матеріали за позовомоб`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГОРГУЛІ» до Ужгородської міської ради, виконавчого комітету Ужгородської міської ради, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування та державного реєстратора,-

в с т а н о в и в :

У червні 2020 року об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГОРГУЛІ» звернулося з позовом до Ужгородської міської ради, виконавчого комітету Ужгородської міської ради, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування та державного реєстратора.

Дана справа знаходилась у провадженні судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Бедьо В.І.

Постановою Верховного Суду від 26 жовтня 2022 року у цивільній справі №308/6108/20 за позовомоб`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГОРГУЛІ» до Ужгородської міської ради, виконавчого комітету Ужгородської міської ради, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування та державного реєстратора, рішення Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 15 вересня 2021 року та постанову Закарпатського апеляційного суду від 23 червня 2022 року у частині задоволення позовних вимог об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГОРГУЛІ» до ОСОБА_1 , Ужгородської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування та державного реєстратора скасовано, справу передано у цій частині на новий розгляд до суду першої інстанції.

На адресу суду надійшли матеріали справи № 308/6108/20 з Верховного Суду, згідно постанови від 26.10.2022 року.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справу № 308/6108/20 передано для розгляду судді Бенца К.К.

Враховуючи викладені обставини, справу № 308/6108/20 слід прийняти до провадження визначеним складом суду та новий розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до положень статті 196 ЦПК України для виконання завдання підготовчого провадження у кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

Згідно частини 5 статті 411 ЦПК України, висновки суду касаційної інстанції, у зв`язку з якими скасовано судові рішення, є обов`язковими для суду першої чи апеляційної інстанції під час нового розгляду справи.

З урахуванням викладеного, з метою виконання завдання підготовчого провадження, визначеного статтею 197 ЦПК України, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та установити учасникам справи строк для вчинення процесуальних дій.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.19, 175, 177, 187, 196, 258-260,352,353 ЦПК України, суддя,-

п о с т а н о в и в:

Прийняти справу №308/6108/20 в частині позовних вимог об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ГОРГУЛІ» до ОСОБА_1 , Ужгородської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування та державного реєстратора до свого провадження.

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засіданняпризначити на 04 січня 2023року о11год.30 хв.та провестиу залісудових засіданьУжгородського міськрайонногосуду Закарпатськоїобласті,розташованому заадресою:м.Ужгород,вул.Загорська 53, Закарпатська область.

Впідготовчезасіданнявикликатисторони.

Встановити відповідачу строк п`ятнадцять днів з дня вручення йому цієї ухвали, протягом якого він має право подати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України з обгрунтуванням власної актуальної правової позиції з урахуванням висновків, викладених у постанові Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду від 26.10.2022 у справі №308/6108/20.

Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів. Роз`яснити відповідачу, що в разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов до позивача.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу строк п`ять днів з дня отримання відповіді на відзив, протягом якого він має право подати суду заперечення, передбачене статтею 180 ЦПК України, до якого застосовуються правила, встановлені частинами третьою п`ятою ст. 178 ЦПК України. Копію заперечення і доданих до нього документів одночасно з поданням його суду відповідач повинен надіслати іншим учасникам справи.

З метою виконання вимог ч.1 ст.189 ЦПК України розпочати підготовче провадження у справі.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до вимог частини 4 статті 49 ЦПК України у разі направлення справи на новий розгляд до суду першої інстанції зміна предмета, підстав позову не допускаються, крім випадків, визначених цією статтею.

Зміна предмета або підстав позову при новому розгляді справи допускається в строки, встановлені частиною третьою цієї статті, лише у випадку, якщо це необхідно для захисту прав позивача у зв`язку із зміною фактичних обставин справи, що сталася після закінчення підготовчого засідання, або якщо справа розглядалася за правилами спрощеного позовного провадження - після початку першого судового засідання при первісному розгляді справи.

Роз`яснитиучасникамсправи,щоподаннязаявпосутісправи(позовназаява;відзив на позовнузаяву(відзив);відповідьнавідзив;заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву)єїхнімправом.Уразіненаданняучасникомрозгляду заявипо сутісправи у встановлений судомабозаконом строкбез поважнихпричин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З підстав, зазначених у статтях 36, 37 і 38 ЦПК України, судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу може бути заявлено відвід учасниками справи. Відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше першого судового засідання. Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Роз`яснитиучасникамсправиправонапідставіч.7ст.7ЦПКУкраїни,звернутисьдосудузклопотаннямпропроведення розглядусправиу закритому судовому засіданнізметою запобігання розголошеннювідомостейпроінтимнічиінші особисті сторонижиттяучасників справи.

Роз`яснитиучасникамсправи,якщодоказнеможебутиподанийувстановлений законом строкз об`єктивнихпричин,учасниксправиповиненпроце письмово повідомити судта зазначити: доказ, якийне можебутиподано; причини, зякихдоказнеможебутиподаноу зазначений строк;докази,які підтверджують,що особа здійснилавсі залежнівід неїдії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Увипадкувизнанняповажнимипричиннеподанняучасникомсправи доказів у встановлений законом строксудможевстановитидодатковий строкдля подання вказаних доказів.

Докази, неподані у встановленийзакономабосудомстрок,до розглядусудом не приймаються, крімвипадку, колиособа,якаїхподає,обґрунтувала неможливість їхподанняу вказаний строкз причин,що незалежали віднеї. Копії доказів(крімречовихдоказів),що подаються досуду, заздалегідь надсилаються або надаються особою,якаїхподає, іншим учасникам справи. Суд небередоуваги відповідні доказиуразівідсутностіпідтвердження надсилання (надання)їх копій іншим учасникам справи,крім випадку,якщо такідокази єу відповідного учасника справиабо обсяг доказів єнадмірним, абовониподанідо суду в електронній формі,абоєпублічно доступними. Докази,якінедоданідопозовноїзаяви чидо відзивуна неї,якщоіншенепередбачено Цивільним процесуальнимкодексомУкраїни, подаються через канцелярію суду,з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи абовсудовому засіданнізклопотанням проїх приєднання до матеріалів справи.

Учасниксправи,уразінеможливостісамостійнонадати докази, вправіподати клопотання про витребуваннядоказівсудом.

Такеклопотанняповиннобутиподаневідповідачем разомзподанням відзиву. Якщотаке клопотаннязаявленоз пропускомвстановленого строку, судзалишає йогобез задоволення, крім випадку, колиособа,якайогоподає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строкз причин,що незалежали віднеї.Уклопотанні повинно бути зазначено:який доказвитребовується; обставини,якіможепідтвердитицейдоказ, або аргументи, яківінможе спростувати; підстави, з яких випливає,щоцейдоказмає відповідна особа; вжиті особою,якаподає клопотання,заходидля отриманняцього доказу самостійно, докази вжиттятаких заходівта(або)причини неможливості самостійного отримання цього доказу. Письмові,речовіта електронні докази,якінеможна доставити до суду, оглядаються заїх місцезнаходженням.

Письмовимидоказамиєдокументи(крімелектроннихдокументів), якімістять дані про обставини,щомаютьзначення дляправильного вирішенняспору. Письмовідоказиподаютьсяв оригіналі абовналежнимчиномзасвідченійкопії, якщо іншенепередбаченоцимКодексом. Якщодля вирішенняспорумаєзначеннялишечастинадокумента,подаєтьсязасвідченийвитягзнього.Учасниксправи,якийподаєписьмовідоказивкопіях(електроннихкопіях),повинен зазначити про наявність унього або іншоїособи оригіналуписьмовогодоказу.

Учасниксправи підтверджує відповідністькопіїписьмовогодоказуоригіналу, який заходиться у нього,своїм підписом із зазначеннямдати такого засвідчення.

Якщодокументиподаютьсяучасникамисправидосудуабонадсилаютьсяіншимучасникамсправивпаперовійформі,такідокументискріплюютьсявласноручнимпідписом учасника справи (його представника). Якщоподанокопію(електроннукопію) письмового доказу,судза клопотанням учасника справиабозвласноїініціативиможе витребувати у відповідної особиоригінал письмового доказу.

Якщооригіналписьмовогодоказунеподано,аучасниксправиабосудставитьпідсумніввідповідністьпо-даноїкопії(електронноїкопії)оригіналу, такийдоказнебереться судом до уваги. Документи, отриманіза допомогоюфаксимільного чи іншиханалогічнихзасобів зв`язку, приймаються судом до розгляду якписьмові доказиувипадкахівпорядку, які встановлені законом абодоговором. Іноземний офіційний документ,що підлягає дипломатичній або консульськійлегалізації, можебутиписьмовим доказом, якщо він легалізований у встановленому порядку.Іноземніофіційні документивизнаються письмовими доказами без їх легалізаціїу випадках, передбачених міжнароднимидоговорами, згода на обов`язковість яких наданаВерховною РадоюУкраїни.

Викликсвідказдійснюєтьсязазаявоюучасникасправи.Узаявіпровикликсвідказазначаються йогоім`я,місцепроживання(перебування)абомісцероботи, обставини, які він може підтвердити. Заявапровикликсвідкамаєбутиподанадоабопідчас підготовчогосудового засідання.

Забезпеченнядоказівсудомпроводитьсязаправилами,встановленимист.116-119ЦПК України.

Роз`яснитисторонам,щовонивідповіднодост.212ЦПКУкраїни маютьправо брати участь у судовомузасіданніврежимівідеоконференціїпоза межами приміщення суду.

ВУжгородськомуміськрайонномусудінаявна відповіднатехнічнаможливість для проведення судовихзасіданьврежимівідеоконференції.

Попередитиучасниківсправипронедопустимістьзловживанняпроцесуальнимиправами, шляхомподаннязавідомобезпідставногопозову, позовузавідсутності предмета спору абоу спорі, якиймаєочевидноштучнийхарактер;умисного неповідомлення про осіб, які мають бути залученідо участіусправі,тощо.

Учасникисудовогопроцесутаїхні представникиповиннідобросовісно користуватися процесуальнимиправами.

У разі,якщоподанняскарги,заяви,клопотаннябудевизнанезловживанням процесуальними правами,судзурахуваннямобставинсправимає правозалишитибез розгляду абоповернутискаргу, заяву,клопотання.

У разі подання будь-якої заяви, передбаченої п. 2 ч. 2 та ч. ч. 3, 4ст. 49 ЦПК України, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду.

Позивачвправівідмовитисявідпозову (всіхабочастинипозовнихвимог), відповідач має правовизнатипозов(всіабочастинупозовнихвимог)набудь-якійстадіїсудовогопроцесу.

Сторониможутьукластимировуугодунабудь-якійстадіїсудовогопроцесу.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, щорозглядається ug.zk.court.gov.ua.

Копіюухвали надіслатиучасникамсправи .

Ухвалаокремовідрішеннясуду оскарженню вапеляційномупорядку не підлягає

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду К.К. Бенца

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення14.11.2022
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу108779883
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —308/6108/20

Рішення від 24.07.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Рішення від 24.07.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Постанова від 26.10.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 13.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 08.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Постанова від 22.06.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні