Рішення
від 15.10.2007 по справі 15/267-07-7301
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/267-07-7301

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

        "15" жовтня 2007 р.Справа  № 15/267-07-7301

Господарський суд Одеської області у складі:

Судді                                               Петрова В.С.

При секретарі                                 Стойковій М.Д.

За участю представників:

від позивача –      Фірсов Д.О.;

від відповідачів:

1)          Виконавчого комітету ОМР –Кіхтенко О.С.,

2)          ПП  „Гермес-В” –не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Приватного підприємства „Зевс-4” до Виконавчого комітету Одеської міської ради та Приватного підприємства „Гермес-В” про визнання права власності на майно та визнання рішення і договору недійсними, -

   ВСТАНОВИВ:  

Приватне підприємство „Зевс-4” звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Виконавчого комітету Одеської міської ради та Приватного підприємства „Гермес-В” про визнання права власності на нежиле приміщення 1-го поверху, площею 22,5 кв. м., яке складається з 2-1 –підсобне приміщення, що знаходиться у літ. „В” за адресою: м. Одеса, вул. Успенська,42 та визнання недійсними рішення ВК ОМР від 17.03.2007 р. № 304 і договору на право забудови від 17.03.2007 р. № 304.

В обґрунтування позову позивач послався на наступне.

03.07.2007 р. між громадянином Шнякіним С.О. та позивачем було укладено договір купівлі-продажу, відповідно до умов якого гр-н Шнякін С.О. продав, а ПП Фірма „ЗЕВС-4” було придбано приміщення 1-го поверху площею 22.5 кв.м., яке складається з 2-1 - підсобне приміщення літ.„В”, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42. Однак, відповідач - Виконавчий комітет Одеської міської ради своїм рішенням від 17.03.2006 р. № 304 про надання дозволу ПП „Гермес-В” на подальше проектування та будівництво 5-поверхового офісного центру із паркінгом за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42, та невнесенням позивача у  Додаток № 1 до зазначеного рішення, в якому міститься  список громадян, що підлягають виселенню з жилих будинків по вул. Успенська 42, на думку позивача, порушує його право власності.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 10.09.2007 р. порушено провадження у справі № 15/267-07-7301 та справу призначено до судового розгляду в засіданні суду.

Виконавчий комітет Одеської міської ради відзив на позов не надав, проте у судовому засіданні представник відповідача позов не визнав.

Приватне підприємство „Гермес-В” відзив на позов не надав, також представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином.  

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, господарський суд встановив наступне.

17.03.2006 р. виконавчим комітетом Одеської міської ради було винесено рішення № 304 про надання дозволу ПП „Гермес-В” на подальше проектування та будівництво 5-поверхового офісного центру із паркінгом за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42.

Також 17.03.2006 р. між виконавчим комітетом Одеської міської ради та ПП „Гермес-В” був укладений договір на право забудови, предметом якого є надання  забудовникові - ПП „Гермес-В” від імені Виконкому права забудови земельної ділянки, у межах відводу, за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42, строком до IV-го кварталу 2007 р., для здійснення будівництва офісного центру, а також комплексного благоустрою прилеглої території у нормативний термін й з внесенням забудовником плати за право забудови.

Як зазначає позивач, 03.07.2007 р. між громадянином Шнякіним С.О. та позивачем був укладений договір купівлі-продажу, відповідно до умов якого громадянин Шнякін С.О. продав, а ПП Фірма „ЗЕВС-4” купило нежиле приміщення 1-го поверху, площею 22,5 кв.м., яке складається з 2-1 - підсобне приміщення літ. „В”, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42, право власності на яке було зареєстроване за позивачем 03.08.2007 р. КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” за № 7207208.

Підстави набуття права власності передбачені статтею 328 Цивільного кодексу України, згідно положень якої право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Так, згідно до ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Нікого не може бути протиправно позбавлено цього права або обмежено в його здійсненні.

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документу, що посвідчує його право власності.

Приймаючи до уваги те, що право власності позивача на нежиле приміщення 1-го поверху, площею 22,5 кв.м., яке складається з 2-1 - підсобне приміщення літ. „В”, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42 оспорюється відповідачами, суд вважає , що позовні вимоги щодо визнання права власності на нежиле приміщення 1-го поверху, площею 22.5 кв.м. яке складається з 2-1 - підсобне приміщення літ. „В”, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42 цілком обґрунтовані та відповідають фактичним обставинам справи.

Разом з тим, як вбачається з оскаржуваного позивачем рішення виконавчого комітету Одеської міської ради № 304 від 17.03.2006 р., п.2.2 зобов'язано  ПП „Гермес-В” здійснити відселення  громадян, що проживають у жилому будинку по вул. Успенській, 42, відповідно до чинного законодавства, з наданням іншого благоустроєного жилого приміщення (додаток 1).

Зазначений додаток 1 до рішення  виконавчого комітету Одеської міської ради № 304 від 17.03.2006 р. містить список громадян, які підлягають виселенню з жилих будинків по вул. Успенській, 42.

Але у додатку 1 до рішення № 304 від 17.03.2006 р. не відображене придбане позивачем за договором купівлі-продажу нежиле приміщення, будь які зміни у зазначене рішення у зв'язку з придбанням позивачем нерухомого майна, за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42 , відповідачем не було внесено.

Таким чином, на теперішній час наявне рішення органу місцевого самоврядування, яке порушує права позивача, як власника майна, оскільки спірне рішення міськради та спірний договір передбачають будівництво офісного центру, внаслідок чого позивач буде позбавлений права розпоряджатися та користуватися належним йому майном.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права, визнання правочину недійсним, визнання незаконним рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади.

Згідно зі ст. 21 Цивільного кодексу України, суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного  законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт.  Обов'язковою умовою визнання  акта  недійсним є також порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації –  позивача у справі. Якщо за результатами розгляду справи факту такого порушення не встановлено,  у  господарського суду немає правових підстав для задоволення позову.

Таким чином, враховуючи те, що рішення виконавчого комітету Одеської міської ради 17.03.2006 р. № 304 „Про надання дозволу ПП „Гермес-В” на подальше проектування та будівництво 5-поверхового офісного центру із паркінгом за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42” та договір на право забудови від 17.03.2006 р., укладений між виконавчим комітетом Одеської міської ради та ПП „Гермес-В”, порушують цивільні права та інтереси Приватного підприємства „Зевс-4”, вказані рішення та договір підлягають  визнанню  недійсними.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 32 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно зі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Оцінюючи надані докази в сукупності, господарський суд вважає, що позовні вимоги цілком обґрунтовані, відповідають фактичним обставинам справи та вимогам чинного законодавства, у зв'язку з чим підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 32, 33, 43, 82-85 Господарського процесуального кодексу України,

суд –

ВИРІШИВ:

1.          Позовну заяву Приватного підприємства „Зевс-4” до Виконавчого комітету Одеської міської ради та Приватного підприємства „Гермес-В” про визнання права власності на майно та визнання рішення і договору недійсними задовольнити.

2.          ВИЗНАТИ за Приватним підприємством „Зевс-4” (68000, Одеська обл., м. Іллічівськ, вул. Леніна, 33; код ЄДРПОУ 23220170) право власності нежиле приміщення 1-го поверху, площею 22.5 кв.м. яке складається з 2-1 - підсобне приміщення, що знаходиться у літ. „В” за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42.

3.          ВИЗНАТИ  рішення виконавчого комітету Одеської міської ради 17.03.2006 р. № 304 „Про надання дозволу Приватному підприємству „Гермес-В” на подальше проектування та будівництво 5-поверхового офісного центру із паркінгом за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 42” –недійсним.

4.          ВИЗНАТИ  договір на право забудови  від 17.03.2006 р., укладений між виконавчим комітетом Одеської міської ради та Приватним підприємством „Гермес-В” –недійсним.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його прийняття.

                                    Суддя                                                                                       Петров В.С.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.10.2007
Оприлюднено07.11.2007
Номер документу1088130
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/267-07-7301

Постанова від 24.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Ухвала від 09.07.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Ухвала від 16.05.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь Т.Г.

Ухвала від 18.03.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь Т.Г.

Постанова від 05.02.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Рішення від 15.10.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні