Ухвала
від 09.02.2023 по справі 688/81/22
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/81/22

№ 2/688/28/23

Ухвала

09 лютого 2023 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Козачук С.В.,

секретаря судового засідання Зінченка Д.В.,

з участю прокурора Бойко Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шепетівка цивільну справу за позовом першого заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, Хмельницької обласної державної адміністрації до Судилківської сільської ради, ОСОБА_1 , товариства з обмеженою відповідальністю «Ягода-Малинка» про визнання недійсним рішення сесії, договору оренди землі та зобов`язання повернути земельну ділянку,

встановив:

11.01.2022 року перший заступник керівника Хмельницької обласної прокуратури звернувся до суду в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, Хмельницької обласної державної адміністрації до Судилківської сільської ради, ОСОБА_1 , товариства з обмеженою відповідальністю «Ягода-Малинка», в якому просить визнати недійсним рішення Судилківської сільської ради № 31 від 24.12.2020 року в частині передачі ОСОБА_1 у приватну власність для ведення особистого селянського господарства земельну ділянку площею 2 га із кадастровим номером 6825589000:06:009:0008, що розташована за межами Судилківської сільської ради Хмельницької області, визнати недійсним договір оренди землі від 25.04.2021 року, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ «Ягода-Малинка» про передачу даної земельної ділянки в оренду та зобов`язати ОСОБА_1 , ТОВ «Ягоду-Малинка» повернути її у комунальну власність.

Ухвалою судді Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області Цідик А.Ю. від 21.01.2022 року відкрито провадження у справі, а ухвалою суду від 27.10.2022 року задоволено заяву судді Цідик А.Ю. про самовідвід, справу передано до канцелярії суду для визначення іншого судді у порядку, визначеному ст. 33 ЦПК України

Ухвалою судді Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області Козачук С.В. від 28.10.2022 року призначено у справі підготовче засідання, а ухвалою суду від 23.11.2022 року - закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

09.02.2023 року до канцелярії суду представником відповідача Судилківської сільської ради Васильченком В.О. подано клопотання про поновлення строку на подання доказів та приєднання до матеріалів справи додаткових доказів, а саме: копії адвокатських запитів адвоката Васильченка В.О. та адвоката Піскаревської А.В. від 27.10.2022 року, копії листа адвокатського об`єднання «Jus Dicere» №01/АЗ-23 від 16.01.2023 року; копії відповіді Хмельницької обласної ради №1416/01-11 від 10.11.2022 року з додатками; копії відповіді Хмельницької обласної ради №1419/01-11 від 10.11.2022 року. В обґрунтування клопотання вказав, що оскільки в процесі розгляду справи прокурором висловлювались щодо одних і тих же доказів прямо протилежні твердження тим, що зазначаються ним у позові, зокрема щодо Проекту створення територій та об`єктів ПЗФ РЛП «Мальованка», проекту організації території РЛП «Мальованка», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та після початку судового розгляду справи останнім подавалися додаткові докази на їх підтвердження, то з метою їх спростування (що не могло бути відомо стороні відповідача до або під час підготовчого засідання) та доведення у зв`язку із цим тих обставин, на які відповідач посилається як на підставу своїх заперечень, а також об`єктивного встановлення обставин, що мають суттєве значення для справи, було надіслано до Хмельницької обласної ради відповідні адвокатські запити. Листи з відповідями на вказані адвокатські запити адвокатським об`єднанням «Jus Dicere» було отримано 16.01.2023 року відповідь №1416/01-11 від 10.11.2022 року (просте поштове відправлення) на адвокатський запит адвоката Васильченка В.О. від 27.10.2022 року та 17.01.2023 року - відповідь №1419/01-11 від 10.11.2022 року (електронною поштою) на адвокатський запит адвоката Піскаревської А.В. від 27.10.2022 року. А тому, листи, як докази, не могли бути подані відповідачем у строк, визначений законом на стадії підготовчого провадження. Крім того, просив розгляд вказаного клопотання здійснити у його відсутності у зв`язку із перебуванням у відрядженні у Баранівському районному суді Житомирської області, що унеможливлює його участь у даній справі 09.02.2023 року.

Прокурор Бойко Т.М. в судовому засіданні проти задоволення клопотання представника відповідача ОСОБА_2 заперечувала.

Представник позивача Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області у судове засідання не з`явився. Проте, представник ОСОБА_3 подав до суду письмову заяву про проведення розгляду справи за відсутності представника позивача, за наявними матеріалами справи, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник позивача Хмельницької обласної державної адміністрації у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, подала заяву про розгляд справи у її відсутність, позов не визнала в повному обсязі, заперечувала проти його задоволення.

Представник відповідача ТОВ «Ягода-Малинка» у судове засідання не з`явився. Адвокат Піскаревська А.В. подала до суду клопотання про проведення розгляду клопотання представника відповідача Судилківської сільської ради Васильченка В.О. у судовому засіданні 09.02.2023 року за її відсутності, не заперечує проти його задоволення.

Дослідивши доводи клопотання представника відповідача Судилківської сільської ради, з`ясувавши думку прокурора та представника відповідача ТОВ «Ягода-Малинка», дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст.ст.12,13,81ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін; сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості; кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень; суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.ч. 3, 8 ст. 83 ЦПК України відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно ч. 2 ст. 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно ч. 9 ст. 83 ЦПК України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

З викладених у заяві представником відповідача Судилківської сільської ради Васильченком В.О. доводів вбачається, що необхідність у долученні додаткових доказів виникла для спростування пояснень прокурора, докази отримані після закриття підготовчого провадження, вони заздалегідь надіслані ним, іншим учасникам справи поштою, про що долучено копії відповідних квитанцій.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає необхідним клопотання представника відповідача Судилківської сільської ради Васильченка В.О. задовольнити, поновити строк для подання до суду доказів та приєднати їх до матеріалів справи.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 83,95, 260 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Клопотання представника відповідача Судилківської сільської ради Васильченка В.О. від 08.02.2023 року задовольнити.

Долучити до справи надані додаткові письмові докази, поновивши строк на їх подачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: С.В. Козачук

Дата ухвалення рішення09.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108870798
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним рішення сесії, договору оренди землі та зобов`язання повернути земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —688/81/22

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Ухвала від 28.10.2022

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Цідик А. Ю.

Ухвала від 26.05.2022

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Цідик А. Ю.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Цідик А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні