Рішення
від 08.02.2023 по справі 554/9344/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 08.02.2023Справа № 554/9344/21 Провадження № 2/554/25/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І МЕ НЕ М УК РА ЇН И

08 лютого 2023 року Октябрський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого - судді Савченко Л.І.

при секретарі Грай К.В.

за участю позивача ОСОБА_1 , представника відповідача Виконавчого комітету Полтавської міської ради Дзюбло О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального розвитку Полтавської міської ради, Виконавчого комітету Полтавської міської ради про відшкодування моральної шкоди,-

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, який уточнила до першого судового засідання у справі, до відповідачів Управління соціального розвитку Полтавської міської ради, Виконавчого комітету Полтавської міської ради про стягнення моральної шкоди, а саме з Управління соціального розвитку Полтавської міської ради у розмірі 50000 грн. та з Виконавчого комітету Полтавської міської ради у розмірі 50000 грн., та понесених судових витрат у розмірі 658 грн. 50 коп. Також прохала, в разі виявлення судом злочинних дій при виконання обов`язків ОСОБА_2 по відношенню до неї при порушенні її конституційних прав та ЗУ «Про місцеве самоврядування», винести окрему ухвалу та передати її в правоохоронні органи для прийняття мір реагування.

В обґрунтування позову зазначила, що бюджетом міста прийнято на 2021 рік профінансувати 53 млн.грн. на соціальний захист. У кінці 2020 року при виділенні додаткових коштів із державного бюджету на матеріальну допомогу в часи карантину через COVID, вона використала своє право, передбачене ст. 40 Конституції України, та звернулася до управління соціального захисту із заявою про надання матеріальної допомоги на ім`я міського голови. Вважає, що має право на отримання допомоги як малозабезпечена пенсіонерка із тяжкою хворобою. Однак у 2020 році їй було відмовлено в наданні матеріальної допомоги, пообіцявши, що нададуть її у 2021 році. 16.04.2021 року начальником Управління соціального розвитку надано їй офіційного листа про відсутність на даний час можливості надання матеріальної допомоги, але у подальшому, в разі надходження додаткових коштів до бюджету, дане питання можливо буде винесено на розгляд комісії. З листа від 26.05.2021 року вбачається, що її звернення розглянуто на комісії та повідомлено про відсутність можливості виділити матеріальну допомогу. Вважає, що дії керівника ОСОБА_3 йдуть як помста за те, що вона не голосували за нього на виборах та говорила, що він знову не буде на посаді мера. Ця відмова порушує її права, адже згідно Конституції України, її життя, здоров`я, честь і гідність в Україні є найвищою соціальною цінністю. Вона, як малозабезпечена пенсіонерка, потребує достатнього життєвого рівня та постійного лікування, на що потрібні чималі кошти. Відповіді за своїм підписом мер не надає, хоча згідно своїх повноважень повинен забезпечити розгляд звернень громадян. Також вона звернулася до секретаря міської ради Карпова А. за дії ОСОБА_4 , але отримала відповідь від 02.07.2021 року про неможливість надати матеріальну допомогу. Листом від 04.10.2021 року начальник управління соціального розвитку ОСОБА_5 знову відмовила їй у наданні матеріальної допомоги. Відмовою у наданні їй матеріальної допомоги, за наявності бюджетних коштів, їй спричинено моральних страждань при її хворобах, які перейшли в моральне катування зі сторони органу місцевого самоврядування. Вона не може придбати ліки та переносить фізичні болі при душевних стражданнях при хворобах стенокардії, гіпертонії, варикозній хворобі. Така шкода посягає на її життя та здоров`я, так як це являється втручанням у її життя.

Ухвалою судді Октябрського районного суду м.Полтави Сініцина Е.М. від 28 грудня 2021 року відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження.

Від представника відповідача Виконавчого комітету Полтавської міської ради до суду надійшов відзив, в якому у позові прохав відмовити. Вказав, що правовідносини, які становлять предмет позову, виникли у позивача з Управлінням соціального розвитку Полтавської міської ради, внаслідок протиправних, на думку позивача, дій вказаного органу місцевого самоврядування, які призвели до не отримання ОСОБА_1 матеріальної допомоги з бюджету Полтавської міської територіальної громади. Відтак, саме Управління наділене відповідною процесуальною право- і дієздатністю в даних правовідносинах, а Виконавчий комітет Полтавської міської ради не є стороною з огляду на відсутність повноважень щодо вирішення питання надання ОСОБА_1 матеріальної допомоги з бюджету Полтавської міської територіальної громади і відповідно не міг порушити права позивача. Також вказав, що позивачем у справі не надано суду жодного належного доказу щодо існування факту події, внаслідок якої Виконавчий комітет Полтавської міської ради завдав шкоди позивачу. Зазначив, що настання цивільно-правової відповідальності має місце, якщо між протиправними діяннями особи і шкодою існує зв`язок, що дає змогу визначити їх як причину і наслідок. Встановлення такого взаємозв`язку є обов`язковим при відповідальності за порушення будь-яких суб`єктивних прав. Також вказує, що протиправне діяння повинно бути єдиною та головною умовою виникнення шкоди. Позовна заява не містить обгрунтування щодо наявності причинного зв`язку між діями чи бездіяльністю Виконавчого комітету Полтавської міської ради, внаслідок яких позивачу було завдано немайнової шкоди.

Згідно Протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.11.2022 року головуючим у справі визначено суддю Савченко Л.І.

Ухвалою Октябрського районного суду м.Полтави від 03 листопада 2022 року справу прийнято до провадження та призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Представник Управління соціального розвитку Полтавської міської ради надіслав до суду відзив, в якому вважає позовні вимоги такими, що не підлягають задоволенню з наступних підстав. Позивачем на надано суду жодного належного доказу про існування факту події, внаслідок якої їй було завдано шкоду. Також настання цивільно-правової відповідальності настає за наявності зв`язку між протиправними діяннями особи та шкодою, яка існує. Встановлення причинного зв`язку означає визначення формального моменту передування протиправного діяння у часі моменту виникнення шкоди. Також причинним зв`язком вважається лише той, який вказує на необхідність, закономірність та неминучість шкоди як наслідку протиправних діянь. При цьому протиправне діяння повинно бути єдиною та головною умовою виникнення шкоди. Зазначає, що позовна заява не містить обґрунтування щодо наявності причинного зв`язку між діями та бездіяльністю Управління соціального розвитку Полтавської міської ради, внаслідок яких позивачу спричинено немайнової шкоди.

Позивач ОСОБА_1 надіслала до суду відповідь на відзив Управління соціального розвитку ПМР, в якій вказала, що не згодна з тим, що не довела спричинення їй моральної шкоди, оскільки вважає моральним катуванням чотириразову відмову їй у надання матеріальної допомоги як найбільш соціально незахищеній пенсіонерці похилого віку, постійно хворіючій через нанесення їй моральної шкоди. Їй було відмовлено у наданні матеріальної допомоги у 2021 році через відсутність коштів, тоді як за її підрахунками кошти були наявні. Моральна шкода полягає у душевних стражданнях при стенокардії, гіпертонічній хворобі і т.д., що загрожує її життю. Вказує, що відповідачем не надано ніяких заперечень на її докази, таким чином, вважає, що представник згодна з позовом.

Від відповідача Управління соціального розвитку Полтавської міської ради надійшли до суду заперечення на відповідь на відзив, в яких вважають твердження ОСОБА_1 щодо подачі нею до суду належних доказів на підтвердження позовних вимог та відсутність заперечень щодо вказаних доказів, що свідчить ніби- то про визнання ними позову, необґрунтованими та суб`єктивними. Так, належними та достатніми доказами на підтвердження вимог позивача мають бути документи, які підтверджують погіршення стану здоров`я ОСОБА_1 протягом 2021 року, яке було спричинено діями відповідачів щодо ненадання матеріальної допомоги із бюджету Полтавської міської територіальної громади. Натомість, надані позивачкою документи не містять інформації щодо предмета доказування і на підставі них не можна встановити дійсні обставини справи. Таким чином, жоден доказ ОСОБА_1 не підтверджує погіршення її здоров`я у 2021 році, внаслідок моральних страждань, які були спричинені їй не отриманням матеріальної допомоги, та настання причинно-наслідкового зв`язку між діями Управління соціального розвитку ПМР та Виконавчим комітетом ПМР і моральними стражданнями, яких, на думку позивача, вона зазнала. В задоволенні позову прохали відмовити.

Ухвалою суду від 11 січня 2023 року закрито підготовче провадження по справі та призначено справу до судового розгляду.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позов підтримала, надала пояснення, аналогічні викладеним у позовній заяві та відповіді на відзив.

Представник відповідача Виконавчого комітету Полтавської міської ради Дзюбло О.І. у судовому засіданні проти задоволення позову заперечував, надав пояснення, аналогічні викладеним у відзиві на позов.

Представник відповідача Управління соціального розвитку Полтавської міської ради у судове засідання не з`явився, від начальника Управління до суду надійшла заява про розгляд справи без участі представника, прохала відмовити у задоволенні позову у повному обсязі з підстав, викладених у відзиві та додаткових поясненнях (том 2 а.с.109).

Заслухавши учасників справи, перевіривши фактичні обставини справи письмовими доказами, суд дійшов до висновку про відмову у задоволенні позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 перебувала на обліку в Управлінні соціального захисту населення виконкому Шевченківської районної у м.Полтаві ради та одержувала допомогу малозабезпеченим сім`я згідно Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» з 01.01.2020 по 31.12.2021 року, що слідує із довідки виданої Управлінням соціального захисту населення Шевченківської районної у м.Полтави ради№ 1065/1 від 03.09.2021 року (том 1 а.с.44).

Крім того, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є пенсіонером за віком та має 2 групу інвалідності, загальне захворювання, що слідує із пенсійного посвідчення № НОМЕР_1 серії НОМЕР_2 виданим 27.07.2022 року (а.с.43).

Згідно Довідки № 536 виданої ЛКК «Центром первинної медико-санітарної допомоги № 2 Полтавської міської ради» від 03.07.2019 року, ОСОБА_1 страждає на стенокардію, кардіосклероз атеросклеротичний, пролапс МК, відносна недостатність МК, Хронічний обструктивний бронхіт, емфізема легені ДН ІІ ст. ст. ремісії, варикозна хвороба, тромбофлебіт ствола ВПВ на рівні правої гомілки та колінного суглобу. Протипоказано: нервово-емоційне напруження (том 1 а.с.45).

Відповідно до Довідки Центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Полтавської міської ради» від 06.11.2020, ОСОБА_6 проходила амбулаторне лікування з приводу ДЗ: остеохондроз попереково-крижового відділу хребта (том 1 а.с.171).

З Акту обстеження матеріально-побутових умов сім`ї від 18 серпня 2021 року слідує, що сім`я ОСОБА_1 відноситься до категорії малозабезпечених ( том 1 а.с.47).

16.04.2021 за вих. № 01-15-01.1-06/125 Управління соціального розвитку Полтавської міської ради на звернення ОСОБА_1 з питання надання матеріальної допомоги, повідомило, що у зв`язку із виконанням вимог Закону України від 17 листопада 2020 року № 1009-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних організацій» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року № 571-р «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Полтавської області», проведено реорганізацію юридичних осіб шляхом приєднання їх до Полтавської міської ради. Як наслідок, збільшилося навантаження на бюджет Полтавської міської територіальної громади , зросла кількість мешканців, в тому числі, пільгових категорій та тих, які потребують допомоги та підтримки, а також кількість звернень від мешканців, які потребують дороговартісного лікування та постійного щоденного прийому вартісних ліків. З врахуванням викладеного, на даний час немає можливості надати матеріальну допомогу, але у подальшому, у разі надходження додаткових коштів до бюджету Полтавської міської територіальної громади, зазначене питання може бути винесено на розгляд відповідної комісії (том 1 а.с.49).

26.05.2021 року за вих. № 01-15-01.1-06/262 Управління соціального розвитку Полтавської міської ради на звернення ОСОБА_1 щодо надання матеріальної допомоги повідомило, що відповідно до рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради від 25.03.2021 № 2 «Про затвердження Положення про порядок надання матеріальної допомоги мешканцям Полтавської міської територіальної громади та складу комісії для розгляду звернень мешканців Полтавської міської територіальної громади щодо надання матеріальної допомоги з бюджету Полтавської міської територіальної громади», матеріальна допомога за рахунок коштів міського бюджету надається мешканцям Полтавської міської територіальної громади, у яких виникли складні життєві ситуації (складна хвороба, пожежа, стихійне лихо тощо). Звернення ОСОБА_1 уважно розглянуто на комісії для розгляду звернень мешканців Полтавської міської територіальної громади щодо надання матеріальної допомоги з бюджету Полтавської міської територіальної громади, але на даний час надати їй матеріальну допомогу немає можливості (том 1 а.с.50).

02.07.2021 року за вих. № С04.1.1-11/5252-644 секретар міської ради Карпов А. на звернення ОСОБА_1 надав аналогічну відповідь тій, яку надано Управлінням соціального розвитку Полтавської міської ради від 16.04.2021 за вих. № 01-15-01.1-06/125 (том 1 а.с.51).

04.10.2021 року за вих. № 01-15-01.1-06/841 Управління соціального розвитку Полтавської міської ради на звернення ОСОБА_1 повідомлено про неможливість надати матеріальну допомогу з підстав, які вказані і у відповіді від 16.04.2021 за вих. № 01-15-01.1-06/125 (том 1 а.с.64).

Згідно п.16 Додатку до Програми соціального забезпечення та соціального захисту населення Полтавської міської територіальної громади «Турбота» на 2021 рік, затвердженого рішенням позачергової другої сесії Полтавської міської ради восьмого скликання від 29 січня 2021 року одноразова матеріальна допомога (у межах визначеного ліміту) мешканцям Полтавської міської територіальної громади за особистими зверненнями відповідно до «Положення про порядок надання матеріальної допомоги мешканцям Полтавської міської територіальної громади», затвердженого рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради (том 2 а.с.87-96).

Відповідно до п.2.9. «Положення про Управління соціального розвитку Полтавської міської ради», затвердженого рішенням позачергової другої сесії Полтавської міської ради восьмого скликання від 29 січня 2021 року (редакція на час виникнення спірних правовідносин), Управління є виконавчим органом Полтавської міської ради, є юридичною особою, до основних завдань та функцій якого входить, зокрема, організація роботи комісії для розгляду звернень мешканців Полтавської міської територіальної громади щодо надання матеріальної допомоги з бюджету Полтавської міської територіальної громади (том 1 а.с.140-142).

Згідно рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради від 25.03.2021 № 2 «Про затвердження Положення про порядок надання матеріальної допомоги мешканцям Полтавської міської територіальної громади та складу комісії для розгляду звернень мешканців Полтавської міської територіальної громади щодо надання матеріальної допомоги з бюджету Полтавської міської територіальної громади», визначено підстави, умови та порядок надання матеріальної допомоги мешканцям Полтавської міської територіальної громади, у яких виникли складні життєві обставини (хвороба, пожежа, стихійне лихо тощо). Матеріальна допомога мешканцям Полтавської міської територіальної громади надається в межах видатків, передбачених на зазначені цілі Програмою соціального забезпечення та соціального захисту населення Полтавської міської територіальної громади «Турбота» на відповідний період. Головним розпорядником коштів, що надаються згідно з цим Положенням, є Управління соціального розвитку Полтавської міської ради.

Згідно ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частинами 1, п.п.1,2 ч.2, ч.3 ст.23 ЦК України встановлено, що особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Моральна шкодаполягає у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї

чи близьких родичів .Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» N 4 від 31 березня 1995 рокупід моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб.

Як зазначено у п.3 вказаної постанови моральна шкода може полягати, зокрема: моральних переживаннях у зв`язку з ушкодженням здоров`я, у порушенні нормальних життєвих зв`язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків.

Відповідно до ч.1 ст. 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цією статтею.

Відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності, обов`язковому доказуванню під час вирішення спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв`язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вина останнього в її заподіянні. Відсутність хоча б одного із цих елементів виключає відповідальність за заподіяну шкоду. Зокрема, з`ясуванню підлягає підтвердження факту заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або шкоди немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

Доводи ОСОБА_1 , що Управлінням соціального розвитку Полтавської міської ради та Виконавчим комітетом Полтавської міської ради протиправно їй відмовлено у наданні матеріальної допомоги, не знайшли свого підтвердження у судовому засіданні, будь-якого рішення щодо визнання дій чи рішень останніх протиправними суду не надано.

Також позивач не обґрунтувала належними доказами, що погіршення стану її здоров`я, а у зв`язку із цим душевних страждань, спричинено саме у зв`язку із відмовою у виплаті їй матеріальної допомоги, оскільки з медичної документації ОСОБА_1 вбачається, що вона мала ряд захворювань ще до звернення про надання їй матеріальної допомоги.

Таким чином, заподіяння моральної шкоди позивачем не доведено, оскільки судом не встановлено факту спричинення шкоди саме відповідачами, протиправності дій чи рішень заподіювача шкоди, а отже і причинно-наслідкового зв`язку між фактом спричинення шкоди та протиправними діями, на які посилається позивач, вини відповідачів.

За таких обставин, суд приходить до висновку що позовні вимоги про відшкодування моральної шкоди є безпідставними, а тому задоволенню не підлягають.

Враховуючи, що у позові про відшкодування моральної шкоди відмовлено, підстав для постановлення окремої ухвали судом не встановлено.

Згідно п.2 ч. 2 ст. 141 ЦПК України судові витрати, пов`язані із розглядом справи, в разі відмови у задоволенні позову покладаються на позивача.

Відповідно до ч.6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи, що у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено, то витрати, пов`язані із розглядом справи покладаються на позивача, а враховуючи, що вона звільнена від сплати судового збору, судовий збір компенсується за рахунок держави.

Керуючись ст.ст.12, 81, 137,141, 229, 247, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1 доУправління соціальногорозвитку Полтавської міськоїради,Виконавчого комітетуПолтавської міськоїради провідшкодування моральноїшкоди відмовити.

Судовий збір компенсується за рахунок держави.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м.Полтави шляхом подання протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358цього Кодексу.

Позивач ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач Управління соціального розвитку Полтавської міської ради, зареєстроване місце знаходження: 36000 м. Полтава, вул.Соборності, 36, код ЄДРПОУ 44116933.

Відповідач Виконавчий комітет Полтавської міської ради, зареєстроване місце знаходження: 36000 м. Полтава, вул.Соборності, 36, код ЄДРПОУ 05384689.

Повне рішення складено 13 лютого 2023 року.

Суддя Л.І. Савченко

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення08.02.2023
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу108921095
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —554/9344/21

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Постанова від 03.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Рішення від 08.02.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні