Ухвала
від 15.02.2023 по справі 755/10687/20
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/10687/20

Провадження №: 1-кп/755/30/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"15" лютого 2023 р. м.Київ

Дніпровський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Дніпровського районного суду м.Києва, кримінальне провадження №120201000400002339 відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Новосибірськ рф, громадянина рф, освіта вища, не працюючого, військовозобов`язаного, одруженого, маючого на утриманні трьох малолітніх дітей, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

за обвинуваченням в скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.186, ч.3 ст.15 ч.3 ст.186 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника адвоката ОСОБА_5 ,

заставодавця ОСОБА_6 ,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Дніпровського районного суду м.Києва знаходиться кримінальне провадження №120201000400002339 відносно ОСОБА_3 за обвинуваченням в скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.186, ч.3 ст.15 ч.3 ст.186 КК України.

В судовому засіданні прокурором заявлено клопотання про закриття кримінального провадження у зв`язку зі смертю обвинуваченого, оскільки в ході судового розгляду було встановлено інформацію, що свідчить про смерть ОСОБА_3 , а саме те, що згідно свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_1 від 16.01.2023 року, виданого Соборним відділом Державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 загинув в селищі міського типу Козацьке Бериславського району Херсонської області. Згідно довідки про причину смерті за №1338 причиною смерті останнього являється травматична ампутація голови, тулуба та верхніх кінцівок. Враховуючи викладене, прокурор просить задовольнити клопотання, а кримінальне провадження відносно ОСОБА_3 закрити на підставі п.5 ч.1, ч.1 ст.284 КПК України - у зв?язку зі смертю обвинуваченого. Щодо повернення застави заставодавцю не заперечував, вражав, що наявні всі правові підстави для задоволення відповідного клопотання.

Захисник, якому було вручено письмове клопотання прокурора, його підтримав, вважав необхідним закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_3 в зв`язку з його смертю. Також повідомив, що родичі обвинуваченого не бажають продовження судового розгляду для реабілітації ОСОБА_3 , про що дружина обвинуваченого повідомила його особисто направивши відповідну заяву до суду.

Крім того, до суду надійшло клопотання про повернення застави заставодавцю ОСОБА_6 обгрунтоване тим, що на виконання ухвали Дніпровського районного суду м.Києва від 03.05.2022 року останньою 06.06.2022 року було внесено повну суму визначеної судом застави, що підтверджується долученою до клопотання копією квитанції про її сплату, після чого ОСОБА_3 вважався таким, до якого застосовано запобіжний захід у виді застави. При цьому, вказаний запобіжний захід до цього часу скасований не був і ухвала про його застосування продовжувала діяти. На ОСОБА_3 був покладений обов`язок не відлучатись з місця свого постійного проживання без дозволу суду. Разом з цим, 24.12.2022 року він загинув за межами цього місця, а саме в с.Козацьке Херсонської області.

Обвинувачений ОСОБА_3 покинув місце постійного проживання перебуваючи в лавах ЗС України, захищаючи Україну від збройної військової агресії російської федерації. При цьому він перебував на бойовому завданні та виконував відповідний бойовий наказ. Це в тому числі підтверджується лікарським свідоцтвом про смерть №1238, відповідно до якого кодом причини смерті згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем охорони здоров`я (відомий як ICD-10 або МКХ-10), розробленою Всесвітньою організацією охорони здоров`я є код - Y36.2 (ушкодження внаслідок військових дій, спричинені іншими видами вибухів та уламків).

Враховуючи вищевикладене, на думку автора клопотання, причина порушення обвинуваченим свого обов`язку перед судом більш ніж поважна і підстави для звернення застави в дохід держави відсутні.

Заставодавець ОСОБА_6 в судовому засіданні підтримала клопотання про повернення застави, зазначивши, що це були її особисті кошти і вони є для неї дуже важливими.

Вислухавши думки учасників судового провадження, дослідивши клопотання прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження в межах, необхідних для вирішення заявленого клопотання, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, а кримінальне провадження закриттю, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог п.5 ч.1 та п.2 ч.10, ч.11 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається в разі, якщо помер підозрюваний, обвинувачений, особа, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв`язку з її смертю, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого.

Згідно з ч.7 ст.284 КПК України якщо обставини, передбачені пунктами 5, 6, 7, 8, 9, 9-1 частини першої цієї статті, виявляються під час судового провадження, а також у випадку, передбаченому пунктами 2, 3 частини другої цієї статті, суд постановляє ухвалу про закриття кримінального провадження.

За наявності підстави для закриття кримінального провадження, передбаченої пунктом 5 частини першої цієї статті суд - до постановлення ухвали про закриття кримінального провадження направляє у порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення повідомлень, одному з близьких родичів або члену сім`ї, коло яких визначено цим Кодексом, та/або захиснику обвинуваченого копію клопотання прокурора про закриття кримінального провадження із роз`ясненням права заявити клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження. Кримінальне провадження закривається, якщо у 10-денний строк не надійшло клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження. Клопотання про непогодження із закриттям кримінального провадження розглядається прокурором у строки та порядку, передбачені статтею 220 цього Кодексу.

Водночас, кримінальний процесуальний закон не містить чіткого переліку осіб, які можуть вимагати продовження кримінального провадження з метою реабілітації померлої особи та наділені правом звертатись із відповідними заявами. Разом з тим, статтею 525 КПК України визначено, що близьким родичам обвинуваченого, який помер, надається право подавати заяву про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, якщо це необхідно для його реабілітації.

Зміст вказаної норми свідчить, що звертатися із заявою про продовження кримінального провадження з метою реабілітації померлого мають право його близькі родичі (правова позиція викладена у постанові ККС ВС від 20.11.2019 року у справі №204/6034/16-к, а також в ухвалі Об`єднаної палати ККС ВС від 16.01.2019 року у справі №761/33482/16-к).

Факт смерті обвинуваченого підтверджується свідоцтвом про смерть, серії НОМЕР_1 від 16.01.2023 року, виданим Соборним відділом Державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), згідно якого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 24.12.2022 року загинув в селищі міського типу Козацьке Бериславського району Херсонської області.

Крім того, з дослідженої судом відповіді т.в.о командира військової частини НОМЕР_2 від 07.02.2023 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було дійсно зараховано до списків особового складу Збройних сил України, прийнято на військову службу за контрактом осіб рядового складу та укладено контракт про проходження іноземцями та особами без громадянства військової служби у Збройних Силах України. 24.12.2022 року військовослужбовець ОСОБА_3 загинув під час виконання бойових завдань, що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Заяв щодо продовження розгляду кримінального провадження для реабілітації померлого до суду не надходило. Дружина померлого обвинуваченого - ОСОБА_7 надіслала на адресу суду заяву, в якій клопотання прокурора підтримала та не заперечувала проти закриття кримінального провадження з зазначених підстав, наміру звертатися до суду із заявою про продовження кримінального провадження з метою реабілітації не має.

Таким чином, суд вважає, що кримінальне провадження відносно обвинуваченого ОСОБА_3 за обвинуваченням в скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.186, ч.3 ст.15 ч.3 ст.186 КК України, підлягає закриттю в зв`язку зі смертю обвинуваченого.

Розглядаючи клопотання про повернення застави заставодавцю суд виходить з наступного.

Відповідно до вимог ст.203 КПК України ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію після закінчення строку дії ухвали про обрання запобіжного заходу, ухвалення виправдувального вироку чи закриття кримінального провадження в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, ухвалою Дніпровського районного суду м.Києва від 03.05.2022 року продовжено дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обвинуваченому ОСОБА_3 в ДУ «Київський слідчий ізолятор» Міністерства юстиції України, на строк, що не може перевищувати двох місяців, тобто до 01 липня 2022 року включно та визначено заставу у розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 49620 (сорок дев`ять тисяч шістсот двадцять) гривень у національній грошовій одиниці.

06.06.2022 року заставодавцем ОСОБА_6 було внесено повну суму визначеної судом застави, що підтверджується долученою до клопотання копією квитанції про її сплату, після чого ОСОБА_3 був звільнений з ДУ «Київський слідчий ізолятор» та вважався таким, до якого застосовано запобіжний захід у виді застави.

Відповідно до ч.11 ст.182 КПК України застава, що не була звернена в дохід держави, повертається підозрюваному, обвинуваченому, заставодавцю після припинення дії цього запобіжного заходу. При цьому застава, внесена підозрюваним, обвинуваченим, може бути повністю або частково звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень. Застава, внесена заставодавцем, може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень тільки за його згодою.

На даний час внесена застава заставодавцем в дохід держави не зверталась.

Порядком внесення коштів на спеціальний рахунок у разі застосування застави як запобіжного заходу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2012 р. № 15 (у редакції Постанови КМУ від 18.01.2012 р. № 27) передбачений порядок їх повернення, зокрема: кошти, внесені як застава, підлягають поверненню повністю або частково у випадках, передбачених Кримінально процесуальним кодексом України. Застава повертається особі або заставодавцю у безготівковій формі на зазначений ними банківський рахунок, а у разі відсутності такого рахунка - готівкою через банки або підприємства поштового зв`язку. Для повернення коштів, внесених як застава, особа чи заставодавець подає до органу Казначейства, в якому відкрито депозитний рахунок суду, на який було внесено заставу, такі документи: заява особи чи заставодавця, в якій обов`язково зазначаються реквізити банківського рахунка, на який зараховуватимуться кошти, що підлягають поверненню, а у разі відсутності банківського рахунка - відомості про банк чи підприємство поштового зв`язку; засвідчена судом копія постанови (ухвали) судді чи суду, вироку суду, в якому міститься рішення про повернення застави; копія платіжного або іншого документа, що підтверджує факт внесення коштів як застави. Повернення коштів, внесених як застава, здійснюється протягом п`яти робочих днів з дня надходження зазначених документів до органу Казначейства (пункти 7-8).

На підставі викладеного, враховуючи, що кримінальне провадження підлягає закриттю у зв`язку зі смертю обвинуваченого, а заставу не було звернено в дохід держави, суд вважає необхідним задовольнити вищевказане клопотання та повернути заставу заставодавцю ОСОБА_6 .

Цивільний позов ТОВ «Споживчий центр» до ОСОБА_3 про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням слід залишити без розгляду.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні пов`язані з залученням експертів, слід віднести на рахунок держави.

Питання про долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст.100 КПК України.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.284, 369-372 КПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора - задовольнити.

Кримінальне провадження №120201000400002339 відносно ОСОБА_3 за обвинуваченням в скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.186, ч.3 ст.15 ч.3 ст.186 КК України, закрити на підставі п.5 ч.1 ст.284 КПК України - у зв`язку із смертю обвинуваченого.

Матеріали кримінального провадження №120201000400002339 залишити при обвинувальному акті, з подальшим зберіганням у справі №755/10687/20.

Цивільний позов ТОВ «Споживчий центр» до ОСОБА_3 про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням - залишити без розгляду.

Клопотання про повернення застави заставодавцю - задовольнити.

Повернути ОСОБА_6 заставу в сумі 49620 (сорок дев`ять тисяч шістсот двадцять) гривень 00 копійок, яка була внесена відповідно до квитанції №9271-3424-3840-0582 на депозитний рахунок Дніпровського районного суду м.Києва (отримувач: ТУ ДСА України в місті Києві, ЄДРПОУ: 26268059, МФО: 820172, Банк: Державна казначейська служба України м.Київ, р/р №37318005112089), 06.06.2022 року, призначення платежу - застава за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно ухвали Дніпровського районного суду м.Києва від 03.05.2022 року по справі №755/10687/20, №1-кс/755/208/22, платник ОСОБА_6 .

Речові докази: кеди світлого кольору з рожевими шнурками, зв`язку ключів з штекером інтернет підключення, пачка, в якій знаходиться 1 волога серветка, маска для обличчя чорного кольору з білими резинками, шляхом заборони відчуження, користування та розпорядження; шорти чорного кольору, шляхом заборони відчуження, користування та розпорядження; спортивна кофта темно синього кольору, куртка світло-коричневого кольору зі слідами речовини бурого кольору, матерчата футболка синього кольору, сині джинси, матерчата сумка з одним відділенням, матерчасті рукавиці, сонцезахисні окуляри чорного кольору, до яких прив`язана медична маска блакитного кольору, балончик зеленого кольору, 1 змив рідини бурого кольору з підлоги, балончик «Терен 4», шапку сірого кольору, поліетиленовий пакет «АТБ», які передано до камери схову речових доказів Днііпровського УП ГУ НП у м.Києві, - знищити; грошові кошти в сумі 16 гривень 30 копійок (купюрами номіналом 10 гривень №ЮГ 0710761, купюру номіналом 5 гривень №ЮВ 1951863, 4 монети по 25 копійок, з монети по 10 копійок); грошові кошти купюрами: 500 гривень, 1 купюра; 100 гривень, 3 купюри; 200 гривень, 1 купюра; 50 гривень, 7 купюр, які поміщено до паперового спец. пакету ЕХРО 177899, касовий ящик, який поміщено до спец. пакету №0010166, які передано до камери схову речових доказів Днііпровського УП ГУ НП у м.Києві, - повернути власнику.

Паспорт для виїзду за кордон на ім`я ОСОБА_3 , який був зданий на зберігання прокурору Дніпровської окружної прокуратури м.Києва ОСОБА_4 , відповідно до покладених на ОСОБА_3 обов`язків, передбачених ст.194 КПК України у зв`язку із внесенням застави, - знищити.

Копію ухвали вручити присутнім учасникам судового провадження, а також направити для відома потерпілим, представнику цивільного позивача та дружині померлого.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Дніпровський районний суд м.Києва протягом семи діб з дня її винесення.

Суддя Дніпровського районного суду

м.Києва ОСОБА_1

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.02.2023
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу109002767
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Грабіж

Судовий реєстр по справі —755/10687/20

Ухвала від 15.02.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 24.11.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 28.09.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 28.09.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 22.09.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 05.08.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 24.05.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Дзюбін В'ячеслав Вікторович

Ухвала від 03.05.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 03.05.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 28.04.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні