Ухвала
від 20.02.2023 по справі 904/4237/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

20.02.2023м. ДніпроСправа № 904/4237/22

Господарський суд Дніпропетровської області

у складі судді Дупляк С.А.,

розглянувши матеріали справи № 904/4237/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МАРАДО"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКО ЦЕНТР ДНІПРО"

про стягнення грошових коштів,

Суддя Дупляк С.А.

в с т а н о в и в:

Суд продовжує провадження у справі № 904/4237/22.

Ухвалою від 08.02.2023 позовну заяву залишено без руху. Позивачу запропоновано надати до господарського суду письмові пояснення, у яких: викласти обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначити докази, що підтверджують періоди надання послуг електропостачання, водопостачання та експлуатаційних витрат на утримання земельної ділянки, за які станом на 31.07.2022 виник борг у розмірі 2.341,46 грн, на підставі яких документів підтверджується вказана заборгованість, чи була з боку відповідача повна/часткова оплата вказаної заборгованості; періоди надання послуг електропостачання, водопостачання та експлуатаційних витрат на утримання земельної ділянки, за які станом на 23.09.2022 виник борг у розмірі 2.688,00 грн, на підставі яких документів підтверджується вказана заборгованість, чи була з боку відповідача повна/часткова оплата вказаної заборгованості; обґрунтований розрахунок /із вказівкою дати початку та закінчення періоду нарахування/ пені за порушення строків внесення орендної плати; обґрунтований розрахунок /із вказівкою дати початку та закінчення періоду нарахування, чітким зазначенням виду, розміру, періоду виникнення заборгованості, повної/часткової оплати та документа на підставі якого заборгованість виникла/ пені за порушення строків внесення плати за комунальні послуги; документи, які підтверджують нарахування орендної плати за спірний період (з березня 2022 року до квітня 2022 року), нарахування плати за надання послуг електропостачання, водопостачання та експлуатаційних витрат на утримання земельної ділянки, докази направлення/отримання листів позивача адресованих відповідачу позивачем. Позивачу встановлено строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення цієї ухвали.

Через відділ документального забезпечення 16.02.2023 від позивача надійшла заява про збільшення позовних вимог, у якій позивач просить суд стягнути з відповідача 118.829,46 грн, з яких 5.000,00 грн основної заборгованості, 5.029,46 грн витрат на комунальні послуги, 100.000,00 грн неустойки та 8.800,00 грн пені.

Оцінивши надані позивачем пояснення, суд визнав їх належними, а недоліки позовної заяви усунутими.

Відповідно до ч. 12 ст. 176 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу.

Щодо збільшення позивачем розміру позовних вимог, суд дійшов таких висновків.

Пунктом 2 частини 2 статті 46 ГПК України визначено, що позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог - до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві. Збільшено (чи зменшено) може бути лише розмір вимог майнового характеру.

До закінчення підготовчого засідання, в силу приписів ч. 3 ст. 46 ГПК України, позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. При цьому правові підстави позову - це зазначена в позовній заяві нормативно-правова кваліфікація обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Оцінивши заяву позивача про збільшення розміру позовних вимог, господарський суд встановив, що позивач зменшив кількісний показник основної заборгованості та пені, водночас позивач збільшив кількісний показник неустойки та залишив без змін кількісний показник плати за комунальні послуги.

З огляду на викладене, заява позивача про збільшення позовних вимог /оскільки ціна позову порівняно із заявленими у позовній заяві вимогами збільшилася/ підлягає прийняттю судом до розгляду.

Керуючись 46, ч. 12 ст. 176, ст. ст. 234, 235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Продовжити розгляд справи № 904/4237/22 за правилами загального позовного провадження.

Заяву про збільшення позовних вимог прийняти до розгляду.

Призначити підготовче засідання у справі на 08.03.23 Судове засідання відбудеться о 14:15 год у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області за адресою: місто Дніпро, вулиця Володимира Винниченка, будинок 1 в залі судових засідань № 1-405.

Явка учасників справи не є обов`язковою. Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Рекомендувати учасникам справи утриматись від безпосередньої присутності в залі суду, прийняти участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, у тому числі, відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 196, надати клопотання про розгляд справи за їх відсутності.

Роз`яснити учасникам справи, які не подали заяви по суті справи, передбачені ст.161 ГПК України, що вони мають право подати такі заяви у строки, встановлені судом в ухвалі про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у даній справі. Одночасно з надісланням (наданням) таких заяв до суду їх копії та копії доданих до них документів заявник(и) зобов`язаний(і) надіслати іншим учасникам справи, докази чого надати суду разом з такими заявами (розрахунковий чек, опис вкладення до цінного листа).

Звернути увагу учасників справи, які не виконали вимог попередніх ухвал суду, на необхідність їх виконання.

Відповідно до ч. 5 ст. 119 ГПК України пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя С.А. Дупляк

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення20.02.2023
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу109070612
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —904/4237/22

Судовий наказ від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дупляк Степан Анатолійович

Постанова від 27.06.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Рішення від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дупляк Степан Анатолійович

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дупляк Степан Анатолійович

Ухвала від 08.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дупляк Степан Анатолійович

Ухвала від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дупляк Степан Анатолійович

Ухвала від 08.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дупляк Степан Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні