Ухвала
від 16.02.2023 по справі 910/6946/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

16.02.2023Справа № 910/6946/22Господарський суд міста Києва у складі судді Полякової К.В., за участі секретаря судового засідання Саруханян Д.С., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд досліджень та розвитку" про залучення третіх осіб до участі у справі

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Богдана Хмельницького, 12-14"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд досліджень та розвитку"

про стягнення 910034,26 грн.

за участі представників:

від позивача: Бойко І.М., голова правління, Шурпо Л.Є.,

від відповідача: Лазько С.В., адвокат,

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Богдана Хмельницького, 12-14" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд досліджень та розвитку" про стягнення 910034,26 грн. заборгованості по внескам на монтаж перекриттів у секції А, осі А-В; 5-9 за квартиру № 4 по вул. Б. Хмельницького, 12-14.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.08.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

22.12.2022 через відділ діловодства та документообігу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд досліджень та розвитку" надійшла заява про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Історичний центр Києва" та Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне».

02.02.2023 на електронну пошту суду від позивача надійшли заперечення на заяву про залучення до участі у справі в якості третьої особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне».

Дана заява обґрунтована тим, що 24.03.2000 власниками квартир будинку № 14 по вул. Б. Хмельницького в Шевченківському районі міста Києва проведені установчі збори, на яких вирішено створити Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне», державна реєстрація якого відбулася 06.07.2000 року.

Таким чином відповідач зауважив, що рішення в даній справі має безпосередній влив на права та обов`язки Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Історичний центр Києва" та Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне», які можуть здійснювати управління майном будинку № 14 та будинку № 12 по вул. Б. Хмельницького в Шевченківському районі міста Києва.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.12.2022 у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд досліджень та розвитку" про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Історичний центр Києва" відмовлено. Також зазначено, що в іншій частині розгляд заяви про залучення до участі у справі Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, буде здійснено на наступному судовому засіданні.

Розглянувши 16.02.2023 у судовому засіданні дану заяву в частині залучення до участі у справі Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, суд дійшов висновку про наступне.

Згідно з частиною 1 статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права чи обов`язки щодо однієї зі сторін. Отже, особа, яка бажає взяти участь у справі як третя особа без самостійних вимог, має перебувати з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі зазнають певних змін.

Підставою для вступу (залучення) в судовий процес такої третьої особи є її заінтересованість у результатах вирішення спору - ймовірність виникнення в майбутньому в неї права на позов або пред`явлення до неї позовних вимог зі сторони позивача чи відповідача.

У запереченнях на заяву про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне», позивач наголосив на тому, 30.01.2023 співвласники житлового будинку по вул. Б. Хмельницького, 12-14, прийняли рішення про ліквідацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне». При цьому, з моменту його утворення та по теперішній час на балансі чи в управлінні Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне» нерухоме майно відсутнє, об`єднання свою діяльність не здійснює.

До вказаних заперечень позивачем долучено копію протоколу позачергових загальних зборів співвласників Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне» від 30.01.2023, на яких прийнято рішення про ліквідацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне», вибір ліквідатора, встановлення строку для заявлення кредиторами своїх вимог, доручено подати ліквідатору документи на держану реєстрацію припинення юридичної особи тощо.

Відповідно до частини 5 статті 104 ЦК України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

У той же час, наразі відомості про припинення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне» із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань до матеріалів справи не надані.

Разом із цим, досліджуючи підстави щодо залучення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне» до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, судом також ураховано наступне.

На підставі розпорядження Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації від 04.10.2013 № 601 житловий будинок по вул. Б. Хмельницького, 12-14, передано з балансу Комунального підприємства «Керуюча дирекція Шевченківського району» на баланс Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Богдана Хмельницького, 12-14".

29.05.2015 складено акт приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, відповідно до якого житловий будинок по вул. Б. Хмельницького, 12-14, передано на баланс Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Богдана Хмельницького, 12-14".

Також, 26.10.2015 складено акт огляду технічного стану пам`ятки «Розробка попередніх робіт по будинку за адресою: вул. Б. Хмельницького, 12-14, у Шевченківському районі м. Києва», в якому власником вказаного будинку зазначено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Богдана Хмельницького, 12-14".

Отже, із наведених відомостей слідує, що житловий будинок по вул. Б. Хмельницького, 12-14, знаходився з травня 2015 року на балансі Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Богдана Хмельницького, 12-14", та доказів передачі спірного будинку на баланс Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне» матеріали справи не містять.

Приймаючи до уваги, що предметом спору є стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 910034,26 грн. по внескам на монтаж перекриттів у секції А, осі А-В; 5-9 за квартиру № 4 по вул. Б. Хмельницького, 12-14, розмір яких затверджений рішенням Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Богдана Хмельницького, 12-14", суд дійшов висновку про недоведеність Товариством з обмеженою відповідальністю "Фонд досліджень та розвитку" того, яким чином рішення в даній справі матиме вплив на права та обов`язки Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне».

Ураховуючи викладене, суд дійшов висновку в задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд досліджень та розвитку" про залучення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне» до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача відмовити.

Керуючись статтями 50, 233, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фонд досліджень та розвитку" про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Центральне» відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та може бути оскаржена в порядку та строк, встановлені статтями 254-257 ГПК України.

Дата підписання: 20.02.2023 року.

Суддя К.В. Полякова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.02.2023
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу109099566
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —910/6946/22

Постанова від 04.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 21.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 12.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Рішення від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 16.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 16.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 02.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні