Ухвала
від 31.01.2023 по справі 523/8971/20
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/1437/23

Справа № 523/8971/20

Головуючий у першій інстанції Аліна С. С.

Доповідач Драгомерецький М. М.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

31.01.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Драгомерецького М.М.,

суддів: Громіка Р.Д., Дришлюка А.І.,

при секретарі: Павлючук Ю.В.,

у судовому засіданні розглянув клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Агенція Безпеки «Гладіатор» про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агенція Безпеки «Гладіатор» про визнання наказів незаконними та їх скасування, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення вихідної допомоги, -

в с т а н о в и в:

В провадженні Одеського апеляційного суду перебувала цивільна справа за апеляційною скаргою адвоката Голєвої Сніжани Владиславівни в інтересах ОСОБА_1 на заочне рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 31 березня 2021 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агенція Безпеки «Гладіатор» про визнання наказів незаконними та їх скасування, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення вихідної допомоги.

Постановою Одеського апеляційного суду від 22 листопада 2022 року апеляційну скаргу адвоката Голєвої Сніжани Владиславівни в інтересах ОСОБА_1 залишено без задоволення, заочне рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 31 березня 2021 року залишено без змін.

02 грудня 2022 року відповідач, Товариство з обмеженою відповідальністю «Агенція Безпеки «Гладіатор», звернулося до апеляційного суду з клопотання про стягнення з позивача ОСОБА_1 на користь відповідача витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 15 000 грн, понесених у зв`язку з розглядом справи у суді апеляційної інстанції, посилаючись на те, що відповідач поніс витрати у вигляді виплати гонорару в розмірі 11 000 грн та за участь в судовому засіданні в сумі 4 000 грн Адвокатському об`єднанню «Климчук та партнери».

Сторони по справі про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином, про що свідчать рекомендовані повідомлення про отримання ними судових повісток, явка сторін не визнавалась апеляційним судом обов`язковою, клопотань про відкладення розгляду справи не надходило.

Статтею 372 ЦПК України передбачено, що апеляційний суд відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про вручення йому судової повістки або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки буде визнано поважними. Неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Таким чином, враховуючи строки розгляду справи, баланс інтересів сторін у якнайскорішому розгляді клопотання, усвідомленість її учасників про клопотання про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, достатньої наявності у справі матеріалів для його розгляду, колегія суддів вважає можливим розглянути справу за відсутності належно сповіщених учасників справи.

Розглянувши клопотання відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Агенція Безпеки «Гладіатор», про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що вказане клопотання підлягає залишенню без задоволення за таких підстав.

У статті 11 ЦПК України зазначено, що суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

У частині1статті 133ЦПК Українизазначено,що судовівитрати складаютьсяз судовогозбору тавитрат,пов`язаних зрозглядом справи.До витрат,пов`язаних зрозглядом справи,належать витрати: на професійну правничу допомогу (пункт 1 частини 3 статті 133 ЦПК України).

Частинами 24статті 137ЦПК Українипередбачено,що зарезультатами розглядусправи витратина правничудопомогу адвокатапідлягають розподілуміж сторонамиразом зіншими судовимивитратами.Для цілейрозподілу судовихвитрат: 1)розмір витратна правничудопомогу адвоката,в томучислі гонораруадвоката запредставництво всуді таіншу правничудопомогу,пов`язану зісправою,включаючи підготовкудо їїрозгляду,збір доказівтощо,а такожвартість послугпомічника адвокатавизначаються згідноз умовамидоговору пронадання правничоїдопомоги тана підставівідповідних доказівщодо обсягунаданих послугі виконанихробіт таїх вартості,що сплаченаабо підлягаєсплаті відповідноюстороною аботретьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витратна оплатупослуг адвокатамає бутиспівмірним із: 1)складністю справита виконанихадвокатом робіт(наданихпослуг); 2)часом,витраченим адвокатомна виконаннявідповідних робіт(наданняпослуг); 3)обсягом наданихадвокатом послугта виконанихробіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Як зазначеноу частинах2та 3статті 141ЦПК України,інші судовівитрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються: 1)у разізадоволення позову навідповідача; 2)у разівідмови впозові на позивача; 3)у разічасткового задоволенняпозову на обидвісторони пропорційнорозміру задоволенихпозовних вимог.

При вирішенніпитання пророзподіл судовихвитрат судвраховує: 1)чи пов`язаніці витратиз розглядомсправи; 2)чи єрозмір такихвитрат обґрунтованимта пропорційнимдо предметаспору зурахуванням цінипозову,значення справидля сторін,в томучислі чиміг результатїї вирішеннявплинути нарепутацію сторониабо чивикликала справапублічний інтерес; 3)поведінку сторонипід часрозгляду справи,що призвеладо затягуваннярозгляду справи,зокрема,подання стороноюявно необґрунтованихзаяв іклопотань,безпідставне твердженняабо запереченнястороною певнихобставин,які маютьзначення длясправи,безпідставне завищенняпозивачем позовнихвимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Правові засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні визначаються Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Згідно зі статтею 1 Закону (у редакції на час укладення договору) договір про надання правової допомоги домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) (далі Закон) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Відповідно дочастини першоїстатті 26Закону адвокатськадіяльність здійснюєтьсяна підставідоговору пронадання правовоїдопомоги. Документами,що посвідчуютьповноваження адвокатана наданняправової допомоги,можуть бути: 1)договір пронадання правовоїдопомоги; 2)довіреність; 3)ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Згідно ізчастиною першоюстатті 27Закону договір пронадання правовоїдопомоги укладаєтьсяв письмовійформі. До договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права (частина третя статті 27Закону).

За своєю правовою природою договір про надання правової допомоги є договором про надання послуг, що регулюється Главою 63 ЦК України та загальними положенням про договір, передбаченими Главою 52 ЦК України.

Відповідно до частини першої статті 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно зі статтею 903 ЦК України визначено, що у разі, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із суті договору (частина п`ята статті 626 ЦК України).

Отже, договір про надання правової допомоги, як і будь-який договір про надання послуг, може бути оплатним або безоплатним.

Відповідно до статті 30 Закону,статтею 28Правил адвокатськоїетики (уредакції 2012року) гонорарє формоювинагороди адвокатаза здійсненнязахисту,представництва танадання іншихвидів правовоїдопомоги клієнту. Порядокобчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

При визначенні суми відшкодування суд має враховувати критерій реальності витрат (встановлення їх дійсності та необхідності), а також критерій розумності їх розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Такі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41Конвенціїпро захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, у рішеннях від 12 жовтня 2006 року у справі «Двойних проти України» (пункт 80), від 10 грудня 2009 року у справі «Гімайдуліна та інші проти України» (пункти 34-36), від 23 січня 2014 року у справі «East/West Alliance Limited» проти України», від 26 лютого 2015 року у справі «Баришевський проти України» (пункт 95) зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Лавентс проти Латвії» зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 червня 2018 року у справі №826/1216/16 (провадження №11-562ас18) зроблено висновок, що склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

У постанові Верховного Суду від 30.09.2020 у справі №379/1418/18 (провадження №61-9124св20) вказано, що «склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та інше), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Отже, якщо стороною буде документально доведено, що нею понесено витрати на правову допомогу, а саме: надано договір на правову допомогу, акт приймання-передачі наданих послуг, платіжні документи про оплату таких послуг, розрахунок таких витрат, то у суду відсутні підстави для відмови у стягненні таких витрат стороні, на користь якої ухвалено судове рішення».

Дійсно, з матеріалів справи вбачається, що при розгляді справи в суді апеляційної інстанції інтереси відповідача, ТОВ «Агенція Безпеки «Гладіатор» представляла адвокат Зайончковська Вікторія Віталіївна на підставі ордеру від 31 березня 2022 року.

На підтвердження понесених відповідачем витрат на професійну правничу допомогу надано суду апеляційної інстанції копії договору про надання професійної правничої допомоги №02-06/20 від 25.06.2020, укладеного між Адвокатським об`єднанням «Климчук та партнери» та ТОВ «Агенція Безпеки Гладіатор», додатку 1 до договору про надання професійної правничої допомоги Заявку №01-07/21 від 08.07.2021 на юридичний супровід, підготовку та подачу необхідних процесуальних документів в апеляційному провадженні у справі №523/897/20, Звіт на виконану роботу згідно Заявки №01-07/21 від 08.07.2021, Рахунок №9 від 25.11.2022, Акт прийому-передачі наданих послуг №9 від 24.11.2022 та Акт прийому-передачі наданих послуг №10 від 24.11.2022.

Проте, відповідачем не надано апеляційному суду розрахунковий документ, якій містить відбиток банку або інший банківський документ.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що відповідачем не доведено належним чином, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим, що у даному випадку є підставою для залишення клопотання про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу без задоволення.

Керуючись ст. ст. 133, 137, 260, 261, 271 ЦПК України, Одеський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Агенція Безпеки Гладіатор» про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу залишити без задоволення.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (судом).

Ухвала суду апеляційної інстанції може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення до суду касаційної інстанції.

Повний текст судового рішення складено: 06 лютого 2023 року.

Судді Одеського апеляційного суду: М.М. Драгомерецький

А.І. Дришлюк

Р.Д. Громік

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення31.01.2023
Оприлюднено23.02.2023
Номер документу109101409
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі, з них

Судовий реєстр по справі —523/8971/20

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 27.01.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Постанова від 22.11.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 18.11.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Рішення від 31.03.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

Ухвала від 17.02.2021

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Аліна С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні