Ухвала
від 16.02.2023 по справі 568/791/16-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

16 лютого 2023 року

м. Київ

справа № 568/791/16-ц

провадження № 61-1411ск23

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Русинчука М. М., розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Радивилівського районного суду Рівненської області від 17 травня 2022 року та постанову Рівненського апеляційного суду від 25 жовтня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Дубенської районної державної адміністрації, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , Селянсько-фермерського господарства «Крупецьагроптиця», треті особи: Радивилівська міська рада, Державне підприємство «Центр Державного земельного кадастру», Головне управління Держгеокадастру в Рівненській області, про усунення перешкод власнику у здійсненні права користування земельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

24 січня 2023 року ОСОБА_1 , з пропуском строку на касаційне оскарження, подав до Верховного Суду касаційну скаргу на рішення Радивилівського районного суду Рівненської області від 17 травня 2022 року та постанову Рівненського апеляційного суду від 25 жовтня 2022 року у вказаній справі.

У касаційній скарзі викладено клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження.

Клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_1 отримала повний текст оскарженого судового рішення 09 листопада 2022 року, строк на касаційне оскарження нею пропущений через обставини непереборної сили, що від неї не залежали. Посилається на те, що не змогла своєчасно подати касаційну скаргу у зв`язку із запровадженням, на території України воєнного стану, через те, що після масовану ракетну атаку на території України в об`єкти критичної інфраструктури і відключення атомних станцій Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької атомних станцій, тривалий час мали місце відключення електропостачання, сигнали «повітряна тривога», обмеження користування громадським транспортом, що створювало для неї - особи з інвалідністю ІІ групи додаткові труднощі.

Згідно частин другої статті 393 ЦПК України у разі якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 392 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу (касаційна скарга залишається без руху з наданням строку для виправлення її недоліків), про що суддею постановляється відповідна ухвала.

До касаційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції, - за наявності (пункт 2 частини четвертої статті 392 ЦПК України).

Касаційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 390 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, наведені нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або наведені підстави для поновлення строку касаційного оскарження визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті касаційного провадження на підставі пункту 4 частини другої статті 394 цього Кодексу.

Безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, є порушенням статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Вказані обставини не можна вважати поважними причинами пропуску строку з таких підстав. ОСОБА_1 узагальнено обґрунтовує пропуск строку на касаційне оскарження у зв`язку із веденням воєнного стану на території України, масованими ракетними атаками 23 листопада 2022 року, відключенням електропостачання у регіоні за місцем проживання, проте не надає доказів на підтвердження конкретних об`єктивних обставин, які би перешкоджали їй у період з 09 листопада 2022 року (день отримання позивачкою копії постанови суду апеляційної інстанції) і до 24 січня 2023 року (протягом двох з половиною місяців) подати касаційну скаргу.

Питання поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень у випадку його пропуску з причин, пов`язаних із запровадженням воєнного стану в Україні, вирішується в кожному конкретному випадку з урахуванням доводів, наведених у заяві про поновлення такого строку. Сам по собі факт запровадження воєнного стану в Україні не може бути підставою для поновлення строку на касаційне оскарження, адже такою підставою можуть бути обставини, що виникли внаслідок запровадження воєнного стану і унеможливили виконання учасником судового процесу процесуальних дій протягом установленого законом строку.

Отже, особі, яка подала касаційну скаргу, необхідно надати докази на обґрунтування наведених підстав для поновлення строку на касаційне оскарження або навести інші підстави для поновлення строку.

Керуючись статтями 185, 260, 389, 392, 393 ЦПК України

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Радивилівського районного суду Рівненської області від 17 травня 2022 року та постанову Рівненського апеляційного суду від 25 жовтня 2022 року залишити без руху.

Надати ОСОБА_1 строк для усунення зазначеного недоліку касаційної скарги, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали настануть наслідки, передбачені законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя М. М. Русинчук

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення16.02.2023
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу109102369
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —568/791/16-ц

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Постанова від 25.10.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Рішення від 25.10.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 17.07.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 17.07.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Рішення від 16.05.2022

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Троцюк В. О.

Рішення від 16.05.2022

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Троцюк В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні