Ухвала
від 23.02.2023 по справі 609/139/23
ШУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 609/139/23

2/609/96/2023

23 лютого 2023 року суддя Шумського районного суду Тернопільської області Катерняк О.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Релігійної організації «Парафія Святого Георгія Побідоносця села Бриків Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України», Шумської міської ради об`єднаної територіальної громади Кременецького району Тернопільської області про скасування та виключення державної реєстрації права власності,

ВСТАНОВИЛА:

Від представника позивача ОСОБА_1 адвоката Кожевнікової Олени Валеріївни через «Електронний суд» надійшла позовна заява до відповідачів Релігійної організації «Парафія Святого Георгія Побідоносця села Бриків Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України», Шумської міської ради об`єднаної територіальної громади Кременецького району Тернопільської області про скасування та виключення державної реєстрації права власності.

Конституцією України закріплено право кожного на судовий захист (стаття 55) та передбачено, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі (стаття 124), а статтею 18 Закону України «Про судоустрійістатус суддів» визначено, що суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Суди мають враховувати, що забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини, які відповідно до статті 17 «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом (стаття 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Проте, вирішуючи питання про відкриття провадження по справі, суди повинні перевірити відповідність вимог, з якими позивач звертається до суду для захисту, а також дотримання ним вимог, передбачених статтями 175, 176, 177 ЦПК України.

Перевіривши позовну заяву та додані до неї матеріали, вважаю за необхідне залишити її без руху з огляду на таке.

Пунктом 8 ч. 3ст. 175 ЦПК Українипередбачено,що позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, в порушення п. 8 ч.3 ст. 175 ЦПК України до позовної заяви не долучено додатків, зазначених у позовній заяві, зі всіх зазначених додатків надано лише: копію Ухвали Шумського районного суду від 21.10.2022 (пункт 1 додатків), копію витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №69951181 від 07.09.2022, копію ордеру адвоката. Інші документи суду не надані, що підтверджено актом, складеним секретарями суду та головним спеціалістом від 21.02.2023 «про втрату документів або перепідшивання справи, відсутність вкладень або порушень цілісності, пошкодження конверта (пакування)».

Крім того, відповідно до ч. 1 ст.177ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

З поданої позовної заяви вбачається, що позивач подав заяву через систему «Електронний суд», але при цьому не надав суду доказів підтвердження відправки копії позову з додатками відповідачам.

Також, відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів) (ч. 5 ст. 177 ЦПК України).

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Кожевнікова О.В. у додатках до позовної заяви зазначила про наявність оригіналу чеку про сплату судового збору, однак до позовної заяви не додано оригіналу квитанції про сплату №18437 АТ «ТАСКОМБАНК» на суму 1073,60 грн.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначеніЗаконом України «Про судовий збір».

Документом про сплату судового збору є квитанція установи банку або відділення зв`язку, які прийняли платіж або платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення.

Відсутність оригіналу квитанції про сплату судового збору підтверджується актом, складеним секретарями суду та головним спеціалістом «про втрату документів або перепідшивання справи, відсутність вкладень або порушень цілісності, пошкодження конверта (пакування)» від 21.02.2023.

Вказані недоліки позовної заяви перешкоджають прийняттю судом рішення про відкриття провадження у справі.

При цьому суд вважає, що при залишенні позовної заяви без руху, відсутнє порушення права позивача на доступ до суду, оскільки позивач не дотрималася вимогЦПК Українипри зверненні до суду.

Відповідно дост. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.175,185 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Позовну заяву ОСОБА_1 доРелігійної організації«Парафія СвятогоГеоргія Побідоносцясела БриківШумського районуТернопільської областіТернопільської єпархіїПравославної ЦерквиУкраїни»,Шумської міськоїради об`єднаної територіальноїгромади Кременецькогорайону Тернопільськоїобласті проскасування тавиключення державноїреєстрації прававласності - залишити без руху.

Надати позивачці строк для усунення недоліків - 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити, що при невиконанні вимог даної ухвали у встановлений строк, позовна заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: О. М. Катерняк

СудШумський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109185131
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —609/139/23

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні