Ухвала
від 23.05.2023 по справі 609/139/23
ШУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 609/139/23

2/609/96/2023

23 травня 2023 року Шумський районний суд Тернопільської області

в складі головуючої судді Катерняк О.М.

за участі: секретаря судового засіданняМацишиної Г.О.

представника відповідача релігійної організації адвоката Кереї Ю.Б.,

представника відповідача Шумської міської ради Липки В.І.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Шумськ цивільну справу за позовом: ОСОБА_1 до

відповідачів: Релігійної організації «Парафія Святого Георгія Побідоносця села Бриків Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України», Шумської міської ради об`єднаної територіальної громади Кременецького району Тернопільської області

вимоги позивача: про скасування та виключення державної реєстрації права власності,

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Кожевнікова Олена Валеріївна, яка дії від імені позивача ОСОБА_1 , звернулася до суду із позовом до відповідачів Релігійної організації «Парафія Святого Георгія Побідоносця села Бриків Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України», Шумської міської ради об`єднаної територіальної громади Кременецького району Тернопільської області про скасування та виключення державної реєстрації права власності.

Підготовчий розгляд справи було призначено на 23 травня 2023 року.

Від представника позивача ОСОБА_1 адвоката Кожевнікової О.В. надійшло письмове клопотання про відкладення даного підготовчого засідання на іншу дату, у зв`язку із участю у інших, раніше призначених справах у Тернопільському міськрайонному суді та Збаражському районному суді.

Представник відповідача Релігійної організації «Парафія Святого Георгія Побідоносця села Бриків Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України» - адвокат Керея Ю.Б. заперечувала проти відкладення підготовчого розгляду справи, зважаючи на ненадання представником доказів, підтверджуючих поважність причин неявки, зазначила, що такі неодноразові клопотання представника позивача є затягуванням розгляду справи.

Представник відповідача Шумської міської ради об`єднаної територіальної громади Кременецького району Тернопільської області Липка В.І. також заперечував проти відкладення підготовчого розгляду справи, оскільки неявка позивача та його представника є не перша, вважає, що справу можна призначати до судового розгляду по суті.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, приходить до висновку про відмову у задоволенні заяви представника позивача про відкладення підготовчого судового засідання на іншу дату та закриття підготовчого засідання з наступних підстав.

Так, підготовчий розгляд справи було призначено на 28.03.2023, 11.04.2023, 25.04.2023 та 03.05.2023, які відкладалися за клопотаннями сторін.

Крім того, ухвалою Шумського районного суду Тернопільської області від 03 травня 2023 року, окрім іншого, було продовжено підготовче провадження по даній цивільній справі на тридцять днів.

Судом неодноразово відкладалося підготовче засідання та суд сприяв тому, щоб сторона позивача мала можливість прийняти участь у підготовчому засіданні в режимі відеоконференції, однак представник позивача неодноразово надавав заяву про відкладення розгляду справи.

За положеннями статті 129 Конституції України, статті 2 ЦПК України одним із завдань судочинства є своєчасний розгляд справи, що відповідає положенням статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою кожен має право на справедливий розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

В ст. 44 ЦПК України, закріплено неприпустимість зловживання процесуальними правами. Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Згідно ч. 4 ст. 44 ЦПК України суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами. У випадку зловживання процесуальними правами учасником судового процесу суд застосовує до нього заходи, визначені цим Кодексом.

На осіб, які беруть участь у справі, покладається загальний обов`язок - добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки. При цьому під добросовісністю необхідно розуміти таку реалізацію прав і виконання обов`язків, що передбачають користування правами за призначенням, здійснення обов`язків в межах, визначених законом, недопустимість посягання на права інших учасників цивільного процесу, заборону зловживати наданими правами.

Суд наголошує, що відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною передумовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, учасників справи, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні (стаття 223 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 п. 1 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначених цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках визначених ч. 2 ст. 223 ЦПК України.

Згідно ч. 2 ст. 223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав:

1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого відсутні відомості про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання;

2) перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними;

3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи;

4) необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження;

5) якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення.

Разом з тим, у ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зазначено, що: «Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення».

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід вважати строк, який необхідний для вирішення справи відповідно до вимог матеріального та процесуального законів.

Так, Європейським судом з прав людини зазначено, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв, як складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника (згідно з рішеннями у справах «Савенкова проти України», № 4469/07 від 02.05.2013, «Папазова та інші проти України», № 32849/05, 20796/06, 14347/07 та 40760/07 від 15.03.2012).

Таким чином, зважаючи на п. 5 Рекомендацій від 02.03.2022 року, передбачена Конституцією України «безперебійність» здійснення правосуддя у разі відкладення та зняття з розгляду справ фактично порушується. Адже відкладення розгляду справи не є її вирішенням по суті.

При цьому, судом завчасно повідомлено представника позивача про дату та час судового засідання, суд не перешкоджав представнику позивача запропонувати бажані дати наступного судового засідання з врахуванням раніше призначених справ в інших судах, де представник позивача братиме участь. Не зважаючи на це, клопотання про відкладення розгляду справи надходили на адресу суду саме в день призначення підготовчого розгляду справи.

Крім того, судом також врахований висновок щодо застосування норм права, викладений у постанові Верховного Суду від 04.09.2018 у справі № 915/593/17, згідно з яким, відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні, а неявка у судове засідання однієї із сторін, належним чином повідомленої про час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи у судовому засіданні.

Указом Президента України Зеленського В.О. № 64/2022 від 24 лютого 2022 року на території України введено воєнний стан.

Однак, Верховний Суд роз`яснив, що навіть в умовах воєнного стану конституційне право людини на судовий захист не може бути обмеженим.

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій уведено воєнний стан, здійснюється лише судами. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Зокрема, відповідно до рекомендацій Ради суддів України, при визначенні умов роботи суду у воєнний час, слід керуватися реальною поточною обстановкою, що склалася в регіоні.

Виходячи з поточної ситуації, яка склалася у Тернопільській області, де відсутні активні бойові дії, Шумський районний суд Тернопільської області здійснює свою діяльність у штатному режимі, з метою дотримання розумних строків розгляду справи та недопущення порушення конституційного права сторін на судовий захист, а також з врахуванням того факту, що представник позивача не надав суду належних та допустимих доказів на підтвердження факту неможливості його явки в судове засідання або залучення до участі у справі іншого представника, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання представника позивача про відкладення підготовчого судового засідання.

Згідно п. 2 ч. 3 ст. 223 ЦПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника), крім відповідача, незалежно від причин неявки.

З урахуванням вищевикладеного, оскільки судом були створені всі необхідні умови для реалізації сторонами своїх процесуальних прав та обов`язків, та було вжито заходів для належного повідомлення сторін про дату, час та місце розгляду справи, а також зважаючи на те, що підготовче судове засідання неодноразово відкладалося за клопотанням представника позивача, затягування строку розгляду справи в даному випадку може призвести до порушення прав сторін, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання про відкладення підготовчого судового засідання.

Неявка сторін не перешкоджає проведенню підготовчого засідання відповідно до ч. 1 ст. 198, ч. 1 ст. 223 ЦПК України.

Крім того, представник відповідача Релігійної організації «Парафія Святого Георгія Побідоносця села Бриків Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України» - адвокат Керея Ю.Б. підтримала своє письмове клопотання про виклик в судове засіданні для допиту свідка - державного реєстратора Пилипчука Р.Р.

Представник відповідача Шумської міської ради об`єднаної територіальної громади Кременецького району Тернопільської області Липка В.І. не заперечував проти виклику свідка.

Відповідно до ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, з`ясовує, чи бажають сторони укласти мирову угоду, передати справу на розгляд третейського суду або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді; вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше; роз`яснює учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом, чи причини їх неподання; пропонує учасникам справи надати суду додаткові докази або пояснення; встановлює порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються, під час розгляду справи по суті; призначає справу до розгляду по суті, визначає дату і місце проведення судового засідання для розгляду справи по суті; з`ясовує розмір заявлених сторонами судових витрат здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

При підготовці справи до судового розгляду по суті були проведені підготовчі дії, передбачені ст. 197 ЦПК України.

Будьяких інших клопотань, пов`язаних з розглядом справи, від сторін не надходило.

У підготовчому судовому засіданні судом виконані дії, передбачені ч. 2 ст. 197 ЦПК України. При цьому, підстав для залишення позову без розгляду, закриття провадження у справі чи ухвалення рішення у підготовчому судовому засіданні немає.

Відповідно до ч. 2 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд, зокрема, постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

За таких обставин, суд вважає за можливе закінчити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. ст.197, 200 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні клопотання представника позивача про відкладення підготовчого судового засідання відмовити.

Закрити підготовче провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до відповідачів: Релігійної організації «Парафія Святого Георгія Побідоносця села Бриків Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України», Шумської міської ради об`єднаної територіальної громади Кременецького району Тернопільської області про скасування та виключення державної реєстрації права власності та призначити справу до судового розгляду по суті на 11год 00хв 13червня 2023року у відкритому судовому засіданні в приміщенні Шумського районногосуду Тернопільської області, що за адресою: вул. І.Франка, 28, м. Шумськ Тернопільської області.

Клопотання представника відповідача Релігійної організації «Парафія Святого Георгія Побідоносця села Бриків Шумського району Тернопільської області Тернопільської єпархії Православної Церкви України» - адвоката Кереї Ю.Б. про виклик свідка - задовольнити.

Викликати в судове засідання свідка державного реєстратора Шумської міської ради Пилипчука Романа Руслановича, судову повістку якому надіслати за місцем роботи вул. Українська, 59, м. Шумськ.

Про час і місце судового засідання повідомити учасників справи.

Встановити такий порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті: вступне слово та пояснення сторін, допит свідків, дослідити письмові докази.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: О. М. Катерняк

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111041483
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування та виключення державної реєстрації права власності

Судовий реєстр по справі —609/139/23

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Шумський районний суд Тернопільської області

Катерняк О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні