Рішення
від 27.02.2023 по справі 910/13438/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

27.02.2023Справа № 910/13438/22

Господарський суд міста Києва в складі судді Привалова А.І., розглянувши у спрощеному позовному провадженні без виклику учасників

справу №910/13438/22

за позовом Акціонерного товариства "Комерційний Банк "ГЛОБУС"

до 1) Фізичної особи-підприємця Борзілова Кирила Вікторовича;

2) ОСОБА_1 ;

про стягнення 242 717,03 грн

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулося Акціонерне товариство "Комерційний Банк "ГЛОБУС" з позовом до 1) Фізичної особи-підприємця Борзілова Кирила Вікторовича; 2) ОСОБА_1 про стягнення 242 717,03 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем-1, як боржником, та відповідачем-2, як поручителем, взятих на себе зобов`язань за Кредитним договором №423/ЮК-21МСБ від 17.08.2021.

Відповідно до частини 6 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, що не є підприємцем, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Ухвалою від 06.12.2022 Господарський суд міста Києва звернувся до Відділу з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Солом`янської районної державної адміністрації у м. Києві.

16.12.2022 на адресу Господарського суду міста Києва надійшла відповідь Відділу з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Солом`янської районної державної адміністрації у м. Києві , в якій підтверджено місце реєстрації ОСОБА_1 за адресою, зазначеною в позовній заяві.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.12.2022 відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику представників сторін. При цьому, суд зобов`язав відповідачів подати відзиви на позовну заяву з доданням доказів, що підтверджують викладені в ньому обставини протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали.

З метою повідомлення відповідача-2 про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі була направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу реєстрації відповідача 2, зазначену в позовній заяві та надану Департаментом з питань реєстрації КМДА на запит суду, а саме: вул. Механізаторів, буд. 2, кв. 161, м. Київ, 03035.

З метою повідомлення відповідача-1 про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі була направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: АДРЕСА_1 .

Однак, конверти з ухвалою про відкриття провадження у справі були повернуті до суду відділенням поштового зв`язку з відміткою "за закінченням терміну зберігання".

За приписами п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відповідно до п.п. 91, 117, 116 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, інформація про надходження реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу, рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу надсилається адресату у вигляді смс-повідомлення за номером мобільного телефону, зазначеним на поштовому відправленні, поштовому переказі, а у разі відсутності номера мобільного телефону - шляхом вкладення до абонентської поштової скриньки бланку повідомлення встановленого зразка.

Після закінчення встановленого строку зберігання поштові відправлення, поштові перекази повертаються відправнику.

У разі неможливості вручення одержувачам поштового відправлення, внутрішні поштові перекази зберігаються об`єктом поштового зв`язку місця призначення протягом одного місяця з дня їх надходження, відправлення "EMS" - 14 календарних днів, міжнародні поштові перекази - відповідно до укладених угод.

При цьому, відповідно до п. 99-1 вказаних Правил рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка", адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату, а у разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів його сім`ї, який проживає разом з ним. У разі відсутності адресата (будь-кого із повнолітніх членів його сім`ї) за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв`язку інформує адресата за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка". Якщо протягом трьох робочих днів після інформування адресат не з`явився за одержанням рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка", працівник поштового зв`язку робить позначку "адресат відсутній за вказаною адресою", яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

Таким чином, факт не звернення відповідачів для отримання листів до підприємства зв`язку протягом місяця та повернення останніх на адресу суду за закінченням терміну зберігання, застосовуючи принцип аналогії закону, свідчить про те, що відповідачі відсутні за вказаною адресою, тому суд вважає судові рішення врученими в порядку ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України. При цьому, суд зазначає, що жодної іншої адреси або адреси електронної пошти відповідачі суду не повідомили.

Станом на день винесення рішення відзив від відповідача не надійшов.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

УСТАНОВИВ:

17.08.2021 між АТ «КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ГЛОБУС» (за договором - Банк) та Фізичною особою-підприємцем Борзіловим Кирило Вікторовичем (за договором -Позичальник) було укладено Кредитний договір № 423/ЮК-21МСБ за Програмою «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9%», яка реалізується Урядом України за ініціативи Президента України через Фонд розвитку підприємництва.

Відповідно до умов п. 1.1 Кредитного договору Банк надає Позичальнику кредит в грошовій формі, в рамках Програми «Доступні кредити 5-7-9», яка реалізується Урядом України за ініціативи Президента України через Фонд розвитку підприємництва, на придбання техніки, що була у використанні в сумі 243 600,00 грн строком на 60 місяців, кінцевою датою повернення Кредиту сторонами - визначено 16 серпня 2026 року включно, зі сплатою процентів за користування кредитом в період з 17.08.2021 по 16.08.2026 у розмірі базова процентна ставка 13,9% процентів річних, компенсаційна процентна ставка - 7% процентів річних.

Пунктом 1.2. Кредитного договору передбачено, що в межах строку кредитування, визначеного п. 1.1. цього Договору з урахуванням встановленого Графіку погашення Кредиту за цим Договором, (строкова заборгованість) Позичальник сплачує проценти за користування кредитними коштами:

- при дотриманні Позичальником умов Програми та/або умов цього Договору, у розмірі, що станом на дату укладання цього Договору складає 7 % річних (далі - Компенсаційна процентна ставка). Розмір Компенсаційної процентної ставки переглядається та встановлюється Банком щоквартально згідно з процедурою, визначеною в розділі 6 цього Договору відповідно до умов Програми.

- при недотриманні Позичальником умов Програми та/або умов Договору, а також у випадках, передбачених цим Договором, у розмірі, який встановлюється та переглядається Банком щоквартально згідно з процедурою, визначеною в розділі 5 цього Договору, та станом на дату цього Договору складає 13,9 % річних (далі - Базова процентна ставка).

Згідно з п. 1.3. Кредитного договору: за користування кредитними коштами, що не повернуті в строк (прострочена заборгованість), відповідно до п. 1.1. цього Договору та у строки, визначені Графіком погашення Кредиту за цим Договором, та/або відповідно до умов дострокового погашення Кредиту встановлених внаслідок застосування Банком вимоги дострокового повного або часткового виконання Позичальником своїх зобов`язань за цим Договором, процентна ставка за користування кредитними коштами встановлюється в розмірі:

компенсаційної процентної ставки, збільшеної на 5 (п`ять) процентних пункти, у випадку, якщо на момент виникнення підстави застосування підвищеної ставки діяла Компенсаційна процентна ставка;

базової процентної ставки, збільшеної на 5 (п`ять) процентних пункти, у випадку, якщо на момент виникнення підстави застосування підвищеної ставки діяла Базова процентна ставка.

Пунктом 4.1. Кредитного договору встановлено, що повернення Кредиту Позичальником здійснюється шляхом перерахування коштів на рахунок IBAN НОМЕР_1 в АТ «КБ «ГЛОБУС», Код ЄДРПОУ Банку 35591059. Заборгованість за Кредитом повертається Позичальником у відповідності до Графіка повернення заборгованості (додаток №1 до Кредитного Договору).

У випадку порушення Позичальником встановлених цим пунктом Договору строків повернення Кредиту, сума несплаченої в строк заборгованості за Кредитом вважається простроченою та переноситься Банком на рахунки для обліку простроченої заборгованості Позичальника за Кредитом.

Відповідно до п. 4.2., 4.3. Кредитного договору проценти за користування Кредитом нараховуються за період з дня надання Кредиту по день повного виконання (сплати) боргових зобов`язань на суму фактичної заборгованості за Кредитом, при цьому день надання Кредиту включається до розрахунку. При розрахунку процентів у місяці приймається фактична кількість календарних днів у місяці та році. Нарахування процентів за користування Кредитом здійснюється у валюті Кредиту щомісячно та у день остаточного повернення Кредиту. Нарахування процентів Банком за користування кредитом здійснюється у валюті кредиту щомісячно за період з 01 (першого) числа місяця по останнє число місяця (включно) та у день остаточного повернення Кредиту.

Пунктом 4.4. Кредитного договору передбачено, що сплата Позичальником процентів здійснюється щомісячно в строк по 10 (десяте) число (включно) кожного місяця, наступного за місяцем їх нарахування на рахунок IBAN НОМЕР_2 в АТ «КБ «ГЛОБУС», Код ЄДРПОУ Банку 35591059.

Якщо 10 (десяте) число місяця припадає на вихідний, святковий або інший не робочий день, сплата переноситься на наступний робочий день.

У випадку ненадходження платежів від Позичальника в рахунок погашення процентів за користування кредитними коштами у встановлені цим Договором строки, суми непогашених у строк процентів за користування! кредитними коштами наступного банківського дня вважається простроченими, переноситься Банком на рахунки для обліку прострочених нарахованих доходів.

Проценти, нараховані за останній (неоплачений) період користування Кредитом, сплачуються одночасно з остаточним поверненням Кредиту.

Відповідно до п. 5.1. Кредитного договору, розмір Базової процентної ставки за кредитом Позичальника, розраховується як сума значення індексу UIRD3m та 7%. Базова процентна ставка переглядається Банком щоквартально протягом всього строку кредитування Позичальника.

Згідно з п. 6.1. Кредитного договору, компенсаційна процентна ставка з Кредитом встановлюється з дати укладення цього Договору.

Розмір Компенсаційної процентної ставки, залежить від дотримання Позичальником умов Програми (п. 6.2. кредитного договору).

Пунктом 6.4. Кредитного договору передбачаються випадки, коли застосування компенсаційної процентної ставки призупиняється. Одним із таких випадків є порушення Позичальником графіку погашення основної заборгованості (частини/повної суми за Кредитом) відповідно до додатку 1 до цього Договору та/або нарахованих процентів за користування кредитними коштами за процентною ставкою що відповідає розміру Компенсаційної процентної ставки, а саме прострочення сплати основної заборгованості та/або нарахованих процентів за користування кредитними коштами за процентною ставкою що відповідає розміру Компенсаційної процентної ставки на строк більше ніж 15 календарних днів.

Після відновлення Позичальником вчасного та в повному обсязі обслуговування заборгованості за кредитом надання Державної підтримки відновлюється з дати погашення Позичальником простроченої основної заборгованості та/або прострочених нарахованих процентів, а також у випадку здійснення Банком та Позичальником реструктуризації простроченої ним заборгованості за цим Договором. За період призупинення надання Державної підтримки Позичальнику, шляхом сплати Компенсації процентів, відповідна компенсація процентів сплачується за календарних місяць, в якому строк простроченої заборгованості не перевищувала 15 календарних днів.

Розділ 10 Кредитного договору встановлює відповідальність Позичальника за порушення умов Кредитного договору.

У п. 10.8. Кредитного договору визначено, що у випадку недотримання Позичальником одночасно двох або більше умов, в т.ч. п. 1.3, розмір процентної ставки за користування кредитними коштами підвищується на відповідну кількість процентних пунктів за кожне недотримання умов. При наявності одночасно декількох недотримань розмір процентів підвищується на суму процентних пунктів за недотримання кожної з умов Договору. Загальний розмір підвищення Базової процентної ставки за даним пунктом не повинен перевищувати 5,0 (п`ять) процентних пункти. У випадку повторного послідовного недотримання Позичальником будь-якої з умов, визначених даним пунктом, підвищений розмір процентів за користування кредитними коштами повторно не застосовується у разі дії на дату застосування підвищеного розміру процентів за користування кредитними коштами за недотримання відповідних умов.

Згідно п. 11.2. Кредитного договору Банк має право зупинити подальше кредитування Позичальника та/або вимагати дострокового повернення Кредиту, сплати процентів, комісій та штрафних санкцій, що передбачені цим Договором, а також відшкодування збитків завданих Банку внаслідок невиконання або неналежного виконання Позичальником та/або іншими особами, що є поручителями Позичальника (в т.ч. майновими поручителями, заставодавцями та ін.), умов цього Договору та/або угод (договорів), укладених у забезпечення виконання Позичальником зобов`язань (Договорів забезпечення) за цим Договором, а Позичальник зобов`язаний протягом 10 (десяти) календарних днів, з дати надіслання Банком відповідної вимоги, повернути суму заборгованості по Кредиту, що залишилась, сплатити проценти, комісії, інші платежі за цим Договором та штрафні санкції, а також відшкодувати збитки, завдані Банку, у разі настання будь якого з наступних випадків: 11.2.1. порушення Позичальником строків (термінів) платежів, що встановлені цим Договором.

Крім того, відповідно до положень п. 3.1. Кредитного договору, виконання Позичальником за цим договором (повернення кредиту, сплата процентів за користування ним,комісій, штрафних санкцій, інших платежів, передбачених договором) забезпечується, зокрема, але не виключено: фінансовою порукою - громадянина України ОСОБА_1 .

На виконання умов Кредитного договору 17.08.2021 між ОСОБА_1 (за договором - Поручитель) та АТ «КБ «ГЛОБУС» (за договором - Банк/Кредитор) укладено Договір поруки №423/ЮПОР-21/МСБ (надалі - Договір поруки).

Відповідно до п. 1.1. Договору поруки, в порядку та на умовах, визначених цим договором, Поручитель поручається перед Кредитором за виконання ФОП Борзіловим К.В. (надалі в тексті -Боржник) зобов`язань за Кредитним договором № 423/ЮК-21МСБ «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9%» від 17.08.2021, що укладений між Кредитором та Боржником, згідно з яким Боржник зобов`язаний у строк до 16 вересня 2026 р. повернути Кредиторові кредит у сумі 243 600,00 гривень, сплачувати проценти за користування кредитом у розмірі 13.9% процентів річних, а також сплатити штрафні санкції та інші платежі у розмірі та випадках, передбачених кредитним договором.

У п. 1.3., 1.4. Договору поруки визначено, що Поручитель підтверджує, що йому відомі всі умови Кредитного договору. У випадку внесення Боржником та Кредитором змін та доповнень до Кредитного договору, Поручитель дає свою згоду на збільшення розміру забезпеченого порукою за цим Договором зобов`язання Боржника, що може виникнути в майбутньому, внаслідок чого збільшується обсяг його відповідальності.

У разі порушення Боржником зобов`язань, передбачених Кредитним договором, Поручитель та Боржник відповідають перед Кредитором як солідарні боржники.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до п. 2.2. Кредитного договору 17.08.2021 Банком було здійснено безготівкове перерахування кредитних коштів у сумі 243600,00 грн на поточний рахунок ТОВ «ВЕСТ СТАНДАРТ ЮА» (код ЄДРПОУ 42926090) на виконання умов Договору купівлі-продажу № WS/L-0022/0061 транспортного засобу від 10.08.2021

Однак, починаючи з березня 2022 року, відповідачем було порушено умови Кредитного договору щодо своєчасного внесення платежів згідно Графіка повернення кредиту, у зв`язку з чим у Позичальника виникла заборгованості за Кредитним договором.

Відповідно до п. 12.4. Кредитного договору та п. 6.5. Договору поруки, всі повідомлення за цим договором будуть вважатися зробленими належним чином у разі, якщо вони здійснені у письмовій формі за підписом у уповноваженого представника сторони, що відправила повідомлення, засвідченої її (цієї сторони) печаткою (у разі наявності) та надіслані рекомендованим листом, кур`єром, телеграфом, електронною поштою на адресу, зазначену у договорі. Датою отримання таких повідомлень буде вважатися дата їх особистого вручення, дата поштового штемпеля відділення зв`язку одержувача про вручення, відсутність адресату за вказаною адресою тощо.

У зв`язку із виникненням кредитної заборгованості, 20.09.2022 позивачем за місцезнаходженням відповідача-1 та з відповідача-2 було направлено Вимоги за вих. №1-1400 від 20.09.2022 та за вих. №1-1401 від 20.09.2022 щодо дострокового повернення кредиту, сплати процентів, комісій та штрафних санкцій, що передбачені Кредитним договором № 423/ЮК-21МСБ від 17.08.2021. Відповідачі вказані вимоги залишили без відповіді та задоволення.

Таким чином, оскільки загальна сума заборгованості ФОП Борзілова К.В. та поручителя ОСОБА_1 за Кредитним договором №423/ЮК- 21МСБ за Програмою «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9%», яка реалізується Урядом України за ініціативи Президента України через Фонд розвитку підприємництва від 17.08.2021, станом на 01.11.2022 склала 242 717,03 грн, з яких: строкова заборгованість основного боргу (кредиту) у розмірі - 186 760,00 грн.; прострочена заборгованість основного боргу (кредиту) у розмірі - 32 480,00 грн.; строкова заборгованість за процентами - 3 405,68 грн.; прострочена заборгованість по процентам - 20 071,35 грн, Банк звернувся з даним позовом до суду.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Стаття 509 Цивільного кодексу України визначає, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до статей 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов`язань та є обов`язковим для виконання сторонами.

Зобов`язання, в силу вимог статей 526, 525 Цивільного кодексу України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічна за змістом норма міститься і у ст. 193 Господарського кодексу України.

Укладений між сторонами договір за своєю правовою природою є кредитним договором, а відповідно до частини 1 статті 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Приписами частини 2 вищевказаної статті Цивільного кодексу України передбачено, що до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

За частиною 1 статті 1049 Цивільного кодексу України, позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.

Згідно зі ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Як свідчать матеріали справи, відповідач-1 порушив взяті на себе за Кредитним договором зобов`язання в частині повного та своєчасного внесення платежів на погашення суми кредиту та процентів за його користування, у зв`язку з чим Банк скористався правом, визначеним п.11.2 Кредитного договору щодо зупинення подальшого кредитування Позичальника, та надіслав вимогу про дострокове повернення усієї суми кредиту.

Таким чином, з урахуванням положень ст. 530 Цивільного кодексу України та змісту п.11.2 Кредитного договору, строк виконання відповідачем грошового зобов`язання з повернення кредитних коштів, отриманих за Кредитним договором №423/ЮК- 21МСБ за Програмою «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9%», яка реалізується Урядом України за ініціативи Президента України через Фонд розвитку підприємництва від 17.08.2021 на момент розгляду справи є таким, що настав.

Втім, як встановлено судом, відповідач, погашення заборгованості за договором не здійснив.

Статтею 1056-1 Цивільного кодексу України передбачено, що процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Позивачем відповідно до п. 1.2., 10.8. Кредитного договору нараховано проценти по строковій заборгованості у сумі 3 405,68 грн. та по простроченій заборгованості - 20 071,35 грн.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок процентів суд дійшов висновку його про обґрунтованість та відповідність фактичним обставинам справи і нормам чинного законодавства.

Частина 2 статті 193 Господарського кодексу України передбачає, що сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Порушенням зобов`язання, у відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

З урахуванням вищевикладеного, враховуючи, що факт надання позивачем кредитних коштів та факт порушення відповідачем-1 своїх зобов`язань в частині повного їх повернення у встановленому договором порядку і строки підтверджений матеріалами справи та не спростований відповідачами, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог.

При цьому, позивач заявив позовні вимоги про стягнення суми заборгованості з відповідачів солідарно, з огляду на те, що 17.08.2021 між ОСОБА_1 (за договором - Поручитель) та АТ «КБ «ГЛОБУС» (за договором - Банк/Кредитор) укладено Договір поруки №423/ЮПОР-21/МСБ (надалі - Договір поруки), відповідно до умов якого Поручитель поручається перед Кредитором за виконання ФОП Борзіловим К.В. зобов`язань за Кредитним договором № 423/ЮК-21МСБ «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9%» від 17.08.2021, що укладений між Банком та відповідачем-1.

Відповідно до п. 1.4. договору поруки, у разі порушення Боржником зобов`язань, передбачених Кредитним договором, поручитель та боржник відповідають перед кредитором як солідарні боржники.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що й боржник (п. 1.6. договору поруки).

Відповідно до частини 1 статті 546 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності.

За умовами ст. 553 Цивільного кодексу України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку і відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі.

У разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (ст. 554 ЦК України).

У разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі (ч. ч. 1, 2 ст. 543 ЦК України).

Таким чином, у зв`язку з невиконанням відповідачем-1 умов кредитного договору, суд вважає обґрунтованим стягнення із відповідачів солідарно заявленої до стягнення заборгованості.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до статей 76-79 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

За приписами ч. 1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідачі під час розгляду справи не скористалися своїм правом на подання відзиву, як і не надали доказів які б свідчили про відсутність у них обов`язку сплатити заявлені до стягнення кошти.

За таких обставин, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, враховуючи, що ні відповідач-1, як боржник за кредитним договором, ні відповідач-2, як поручитель, не надали доказів належного виконання взятих на себе зобов`язань, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Керуючись ст. 129, 237-238, 252 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути солідарно з Фізичної особи-підприємця Борзілова Кирила Вікторовича ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_4 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь Акціонерного товариства "Комерційний Банк "ГЛОБУС" (Куренівський провулок, 19/5, м. Київ, 04073; ідентифікаційний код 35591059) заборгованість у сумі 242 717 грн 03 коп., з яких: строкова заборгованість основного боргу (кредиту) у розмірі - 186 760,00 грн.; прострочена заборгованість основного боргу (кредиту) у розмірі - 32 480,00 грн.; строкова заборгованість за процентами - 3 405 грн 68 коп.; прострочена заборгованість по процентам - 20 071 грн 35 коп.

3. Стягнути з Фізичної особи-підприємця Борзілова Кирила Вікторовича ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ) на користь Акціонерного товариства "Комерційний Банк "ГЛОБУС" (Куренівський провулок, 19/5, м. Київ, 04073; ідентифікаційний код 35591059) витрати по сплаті судового збору в розмірі 1820 грн 38 коп.

4. Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_4 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь Акціонерного товариства "Комерційний Банк "ГЛОБУС" (Куренівський провулок, 19/5, м. Київ, 04073; ідентифікаційний код 35591059) витрати по сплаті судового збору в розмірі 1820 грн 38 коп.

5. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного господарського суду.

Повний текст рішення складено та підписано: 27.02.2023.

Суддя А.І. Привалов

Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу109208977
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 242 717,03 грн

Судовий реєстр по справі —910/13438/22

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Демидова А.М.

Рішення від 15.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Рішення від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 19.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 06.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні