Ухвала
від 27.02.2023 по справі 902/505/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відмову у заміні сторони виконавчого провадження

"27" лютого 2023 р.Cправа № 902/505/19

Господарський суд Вінницької області у складі судді Матвійчука Василя Васильовича, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали заяви № 51/1-313вих-23 від 09.02.2023 керівника Гайсинської окружної прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження у справі

за позовом: Заступника керівника Немирівської місцевої прокуратури (вул. Шевченка, 23, м. Немирів, Вінницька область, 22800) в інтересах держави в особі Управління освіти, фізичної культури та спорту Гайсинської районної державної адміністрації (вул. 1 Травня, 40, м. Гайсин, Вінницька область, 23700)

до: Міжгосподарського кооперативу «Рембудкомунсервіс» (вул. Героїв Майдану, 45, смт. Чечельник, Вінницька область, 24800)

за участю секретаря судового засідання Марущак А.О.,

представників сторін:

прокурора у справі Суходоля М.В. за посвідченням;

позивача (стягувача) не з`явився;

відповідача (боржника) не з`явився

В С Т А Н О В И В :

На розгляді Господарського суду Вінницької області перебувала справа № 902/505/19 за позовом заступника керівника Немирівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Управління освіти, фізичної культури та спорту Гайсинської РДА до Міжгосподарського кооперативу «Рембудкомунсервіс» про стягнення 45 961,18 грн, з яких: 42 900,00 грн - кошти попередньої оплати за договором про закупівлю робіт; 3061,18 грн - пеня.

Рішенням суду від 27.08.2019 позов задоволено. Окрім іншого, ухвалено стягнути з Міжгосподарського кооперативу «Рембудкомунсервіс» на користь Управління освіти, культури та спорту Гайсинської районної державної адміністрації 42 900 грн 00 коп. суми попередньої оплати та 3 061 грн 18 коп. пені.

20.09.2019 на виконання рішення суду видано відповідний наказ.

13.02.2023 на адресу суду надійшла заява № 51/1-313вих-23 від 09.02.2023 керівника Гайсинської окружної прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження - Управління освіти, фізичної культури та спорту Гайсинської районної державної адміністрації, назву якого змінено на відділ освіти Гайсинської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 40416427) на Гайсинську міську раду (код ЄДРПОУ 03084523).

Ухвалою суду від 15.02.2023 заяву керівника Гайсинської окружної прокуратури призначено до розгляду в судовому засіданні на 27.02.2023, та запропоновано учасникам справи подати до суду письмові пояснення, в яких висловити свою процесуальну позицію щодо заяви керівника Гайсинської окружної прокуратури № 51/1-313вих-23 від 09.02.2023 про заміну сторони стягувача.

На визначену судом дату з`явився прокурор у справі.

Представники позивача (стягувача) та відповідача (боржника) не з`явились. При цьому суд зважає, що про час та місце розгляду справи останні повідомлені належним чином, ухвалою суду від 15.02.2023, яка направлена на адреси електронної пошти сторін.

Частиною 3 ст. 334 ГПК України передбачено, що суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути подану заяву керівника Гайсинської окружної прокуратури за відсутності сторін.

Відповідно до частини 4 статті 236 ГПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Великої Палати Верховного Суду у справі №916/617/17 від 03.11.2020 викладено, зокрема, наступну правову позицію (п.64-66, 73-76).

„Питання процесуального правонаступництва регламентовані частиною першою статті 52 Господарського процесуального кодексу України, згідно з якою у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Під час виконавчого провадження заміна сторони виконавчого провадження відбувається на підставі частин першої - другої, п`ятої статті 334 Господарського процесуального кодексу України: у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Варто зазначити, що стаття 52 Господарського процесуального кодексу України вміщена до розділу І "Загальні положення" глави 4 "Учасники судового процесу" цього Кодексу, якими регламентуються загальні засади відносно кола учасників, сторін, третіх осіб судового провадження, осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, їх прав та обов`язків тощо. Натомість стаття 334 Господарського процесуального кодексу України розташована в розділі V "Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у господарських справах", що присвячений врегулюванню відносин, пов`язаних з примусовим виконанням судових рішень. Звідси нормативні приписи статті 52 Господарського процесуального кодексу України слід вважати загальними по відношенню до приписів, закріплених статтею 334 цього Кодексу.

З аналізу наведеного нормативного регулювання можна зробити висновок про те, що оскільки виконавче провадження є самостійною стадією судового процесу, сторони виконавчого провадження належать до учасників справи, а отже, якщо процесуальне правонаступництво має місце на стадії виконавчого провадження, заміна сторони виконавчого провадження означає й заміну учасника справи.

На стадії виконавчого провадження як на завершальній стадії судового провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження правонаступником за наявності відкритого виконавчого провадження. Після відкриття виконавчого провадження та до його закінчення заміна сторони виконавчого провадження (з одночасною заміною відповідного учасника справи) правонаступником здійснюється у порядку, передбаченому статтею 334 цього Кодексу з урахуванням підстав, визначених статтею 52 Господарського процесуального кодексу України. У цьому випадку приписи статті 334 Господарського процесуального кодексу України, що містить процесуальні особливості здійснення правонаступництва на стадії виконання судового рішення, застосовуються разом з положеннями статті 52 цього Кодексу.

Натомість як до відкриття виконавчого провадження, так і після його закінчення заміна учасника справи правонаступником здійснюється виключно на підставі статті 52 Господарського процесуального кодексу України. У такому випадку з огляду на відсутність відкритого виконавчого провадження заміна відповідної сторони виконавчого провадження правонаступником є неможливою. Єдиним винятком є заміна боржника або стягувача у виконавчому документі до відкриття виконавчого провадження, що окремо обумовлено у частині п`ятій статті 334 Господарського процесуального кодексу України.

Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 52 Господарського процесуального кодексу України допускається на будь-якій стадії судового провадження, включаючи й стадію виконання судового рішення.

З урахуванням викладеного, суд зазначає, що з огляду на імперативні положення статті 52 Господарського процесуального кодексу України, процесуальне правонаступництво у даному випадку, в якому позивачем (стягувачем) є юридична особа, допускається, зокрема, у разі припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір.

Таким чином, нормами матеріального права, що регламентують вище визначені підстави, є, зокрема, положення ст.ст. 104, 106 (припинення юридичної особи) та ст. 512, 514 ЦК України (заміна сторони у зобов`язанні).

Звертаючись до суду з заявою в даній справі керівник Гайсинської окружної прокуратури зазначає, що відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» проведено реформування органів прокуратури.

Згідно з наказом Генерального прокурора № 2ш від 17.02.2021 у зв`язку з утворенням з 15.03.2021 окружних прокуратур і припинення діяльності шляхом реорганізації місцевих прокуратур внесено зміни до структур та штатних розписів обласних прокуратур. Зокрема, на підставі вказаного наказу у Вінницькій обласній прокуратурі із структури та штатного розпису виключено Немирівську місцеву прокуратуру (п. 1.1.2) та встановлено в структурі та штатному розписі Гайсинську окружну прокуратуру (п. 2.2.).

Таким чином, з 15.03.2021 Немирівська місцева прокуратура припинила свої повноваження як орган прокуратури.

Наказом Генерального прокурора «Про окремі питання забезпечення початку роботи окружних прокуратур» № 39 від 17.02.2021 затверджено перелік і територіальну юрисдикцію окружних прокуратур. Так, територіальна юрисдикція Гайсинської окружної прокуратури (з місцем розташування у місті Гайсині) поширюється на Гайсинський район Вінницької області.

Таким чином, повноваження органів прокуратури з 15.03.2021 на території Гайсинського району Вінницької області здійснює Гайсинська окружна прокуратура.

Як встановлено судом з матеріалів поданої заяви, в якості підстави для заміни стягувача керівник Гайсинської окружної прокуратури вказує на те, що на підставі заяви Управління освіти, фізичної культури та спорту Гайсинської районної державної адміністрації Чечельницьким районним відділом державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) відкрито 10.02.2020 виконавче провадження за № 61220756 на примусове виконання рішення від 27.08.2019 у справі № 902/505/19.

Згідно з наказом від 31.01.2020 № 25 Управління освіти, фізичної культури та спорту Гайсинської районної державної адміністрації перейменовано у відділ освіти Гайсинської районної державної адміністрації, про що 07.02.2020 внесено відповідні відомості.

Примусове виконання рішення суду на даний час здійснюється Чечельницьким відділом державної виконавчої служби у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) у виконавчому провадженні за № 61220756 від 10.02.2020.

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відділ освіти Гайсинської районного державної адміністрації (вул. 1 Травня, буд. 40, м. Гайсин Вінницької області, 23700, код ЄДРПОУ 40416427) припинено 03.11.2022.

Згідно з відповіддю Гайсинської районної державної адміністрації від 23.12.2021 № 02-12-3887 відділ освіти Гайсинської районної державної адміністрації припинено шляхом ліквідації.

Відповідно до відповіді Гайсинської районної військової адміністрації від 02.11.2022 № 02-14-1919 відділом освіти Гайсинської районної державної адміністрації 01.02.2021 здано ліквідаційний баланс та цього ж дня закрито усі рахунки.

Посилаючись на наведене прокурор вказує, що виконати рішення на користь стягувача - відділу освіти Гайсинської районної державної адміністрації наразі не представляється за можливе.

При цьому прокурор наголошує, що сама по собі ліквідація відділу освіти Гайсинської районної державної адміністрації не може свідчити про відсутність у неї правонаступника.

Посилаючись на лист Гайсинської районної військової адміністрації від 06.01.2023 № 02-14-39, прокурор зауважує, що функції і повноваження структурних підрозділів райдержадміністрації, як юридичних осіб публічного права, у сфері управлінської діяльності, зокрема і щодо НВК: СЗШ І-ІП ступенів-гімназії, перебувають в управлінні Гайсинської міської ради.

З огляду на викладене, з метою виконання рішення суду, прокурор вказує на необхідність заміни сторони стягувача у виконавчому провадженні з відділу освіти Гайсинської районної державної адміністрації на Гайсинську міську раду, яка є її правонаступником, зокрема, щодо управлінської діяльності.

Відповідно до п. 6 ч. 6 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру", під час здійснення представництва інтересів громадянина або держави у суді прокурор має право в порядку, передбаченому процесуальним законом та законом, що регулює виконавче провадження брати участь у виконавчому провадженні при виконанні рішень у справі, в якій прокурором здійснювалося представництво інтересів громадянина або держави в суді.

Як зазначено судом вище, частина 2 статті 334 Господарського процесуального кодексу України унормовує, що заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Частина 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" визначає, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

В розумінні ч. 1 ст. 14 Закону України "Про виконавче провадження" учасниками виконавчого провадження є виконавець, сторони, представники сторін, прокурор, експерт, спеціаліст, перекладач, суб`єкт оціночної діяльності - суб`єкт господарювання, особи, права інтелектуальної власності яких порушені, - за виконавчими документами про конфіскацію та знищення майна на підставі статей 176, 177 і 229 Кримінального кодексу України, статті 51-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до частин 1, 2 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

За наведеного, прокурор набуває статусу сторони виконавчого провадження за умови, що він є боржником або стягувачем за виконавчим документом.

Як встановлено судом, сторонами виконавчого провадження за № 61220756 є: стягувач - відділ освіти Гайсинської районної державної адміністрації, боржник - Міжгосподарський кооператив "Рембудкомунсервіс".

Проте, Гайсинська окружна прокуратура не є стороною виконавчого провадження за № 61220756, і не є заінтересованою особою в розумінні ст. 15 ЗУ "Про виконавче провадження" та ст. 334 ГПК України.

З урахуванням наведеного, виходячи з приписів зазначених вище норм, суд дійшов висновку, що Гайсинська окружна прокуратура не наділена повноваженням на звернення до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження по виконанню рішення суду від 27.08.2019 у справі № 902/505/19.

Також варто зазначити, що за інформацією про виконавче провадження № 61220756, на момент звернення до суду з заявою № 51/1-313вих-23 від 09.02.2023 стороною стячувача виконавчого провадження є відділ освіти Гайсинської районної державної адміністрації. Водночас за змістом прохальної частини заяви керівника Гайсинської окружної прокуратури, останній просить замінити сторону виконавчого провадження - Управління освіти, фізичної культури та спорту Гайсинської районної державної адміністрації назву якого змінено на відділ освіти Гайсинської районної державної адміністрації.

Враховуючи вищевикладене, заява № 51/1-313вих-23 від 09.02.2023 керівника Гайсинської окружної прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження задоволенню судом не підлягає.

Принагідно суд зауважує, що відмова у задоволенні поданої заяви не позбавляє права на звернення до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження в порядку, визначеному процесуальним законом.

Керуючись ст. ст. 52, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви № 51/1-313вих-23 від 09.02.2023 керівника Гайсинської окружної прокуратури про заміну сторони виконавчого провадження з виконання рішення суду від 20.09.2019 у справі № 902/505/19 відмовити.

Примірник ухвали надіслати сторонам рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення, та на наступні електронні адреси: Вінницької обласної прокуратури - 05prokvin@gmail.com, vinnoblprok02@gmail.com; Гайсинської окружної прокуратури - haisyn@vin.gpgov.ua; Гайсинської міської ради - gaysinrada@gmail.com; Міжгосподарського кооперативу "Рембудкомунсервіс" - alesua81@i.ua.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала підписана 01.03.2022.

Суддя Василь МАТВІЙЧУК

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - Гайсинська окружна прокуратура (вул. Волонтерів, 15а, м. Гайсин, Вінницька область, 23700)

3 - Управління освіти, фізичної культури та спорту РДА (вул. 1 Травня, 40, м. Гайсин, Вінницька область, 23700)

4 - Міжгосподарський кооператив «Рембудкомунсервіс» (вул. Героїв Майдану, 45, смт. Чечельник, Вінницька область, 24800)

5 - Гайсинська міська рада (вул. 1 Травня, 7, м. Гайсин, Вінницька область, 23700)

6 - Вінницька обласна прокуратура (вул. Монастирська, 33, м. Вінниця, 21050)

Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу109270738
СудочинствоГосподарське
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом: Заступника керівника Немирівської місцевої прокуратури (вул. Шевченка, 23, м. Немирів, Вінницька область, 22800) в інтересах держави в особі Управління освіти, фізичної культури та спорту Гайсинської районної державної адміністрації (вул. 1 Травня, 40, м. Гайсин, Вінницька область, 23700) до: Міжгосподарського кооперативу «Рембудкомунсервіс» (вул. Героїв Майдану, 45, смт. Чечельник, Вінницька область, 24800)

Судовий реєстр по справі —902/505/19

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Постанова від 31.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 17.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 11.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Постанова від 03.05.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 13.04.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 31.03.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні