Ухвала
від 02.03.2023 по справі 626/306/22
КРАСНОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 626/306/22

Провадження № 1-кп/626/43/2023

УХВАЛА

02 березня 2023 року Красноградський районний суд Харківської області в складі судді - ОСОБА_1 ,за участю:прокурора ОСОБА_2 ,секретаря ОСОБА_3 ,адвоката ОСОБА_4 ,обвинуваченого ОСОБА_5 , розглянувшиу відкритомусудовому засіданнів залісуду м.Краснограда кримінальне провадженняза обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, 4 ст.185 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Згідно обвинувальних актів ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні крадіжки чужого майна.

Адвокат Жигилій заявив клопотання про призначення стаціонарної судово-психіатричної експертизи, тому що згідно повідомлення КП «Обласний медичний психіатричний центр з лікування залежностей зі стаціонаром» Дніпропетровської обласної ради» від 22.11.2021 року за №2121, ОСОБА_5 має розлади психіки та поведінки внаслідок вживання кількох наркотичних речовин.

На думку адвоката, таке повідомлення повинно для слідчого бути підставою для призначення даної експертизи, однак вона призначена і проведена не була, тому він просить це вирішити в судовому засіданні.

Обвинувачений підтримав клопотання.

Прокурор вважав за можливе призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизи, так як відсутні підстави для призначення стаціонарної експертизи.

Суд вислухавши сторони, вважає за можливе клопотання адвоката задовольнити частково та призначити амбулаторну судово-психіатричної експертизу з таких підстав.

Згідно ч. 1 ст. 332 КПК України під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених ст.. 242 КПК України, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Діючим процесуальним законодавством не визначено чітких положень згідно яких необхідно призначити тільки стаціонарну експертизу або тільки амбулаторну експертизу. Необхідність здійснення тривалого спостереження в умовах судово-психіатричного стаціонару та дослідження особи до компетенції судово-слідчих органів не входить, а є прерогативою суто експерта-психіатра.

Разом з тим у ч. 1 ст. 509 КПК України сформульовано загальні обставини, за наявності яких слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов`язані залучити експерта для проведення психіатричної експертизи. Тобто у частинці 1 цієї статті вид цієї психіатричної експертизи не зазначається. Водночас відокремлення у частині 2 цієї статті додаткової підстави для призначення стаціонарної експертизи-необхідні здійснення тривалого спостереження та дослідження особи дозволяє зробити висновок про те, що у частині 1 цієї статті йдеться саме про амбулаторну психіатричну експертизу. Тому, вирішуючи питання про направлення особи до медичного закладу для проведення стаціонарної психіатричної експертизи, суд, слідчий суддя, прокурор, слідчий мають керуватись висновком амбулаторної експертизи про необхідність здійснення тривалого спостереження та дослідження особи.

Наказом МОЗ № 865 від 08.05.2018 року «Про затвердження порядку проведення судово-психіатричної експертизи» встановлено, що СПЕ проводять державні спеціалізовані судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України.

Оскільки визначення психічного стану обвинуваченого відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 91 КПК України є обставиною, що підлягає доказуванню у кримінальному провадженні, іншими способами психічний стан обвинуваченого на даний час встановити неможливо, суд дійшов висновку, що потреби судового розгляду кримінального провадження виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи та дають підстави для призначення амбулаторної судової психіатричної експертизи для визначення психічного стану обвинуваченого ОСОБА_5 .

Враховуючи положення ч. 6 ст. 244 КПК України, проведення експертизи слід доручити лікарям-експертам, з поставленням перед ними запитань, які вказані у клопотанні адвоката.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 140, 142, 242, 327, 332, 372 КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_4 задовольнити частково.

Призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої слід доручити експертампсихіатрам 18 відділення судовопсихіатричної експертизи Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні № 3. На вирішення експерта поставити такі питання:

- чи страждав ОСОБА_5 на час вчинення кримінальних правопорушень будь-яким психічним захворюванням або тимчасовим розладом психічної діяльності?

- якщо так, то яким саме, та чи здатен був у той час усвідомлювати значення своїх дій, передбачати їх наслідки та в повній мірі керувати ними?

- чи страждає ОСОБА_5 в даний час будь-яким психічним захворюванням або тимчасовим розладом психічної діяльності?

- якщо так, то яким саме, та чи здатен він усвідомлювати значення своїх дій, передбачати їх наслідки та в повній мірі керувати ними?

- чи потребує ОСОБА_5 примусових заходів медичного характеру? Якщо так, то яких саме?

Для дослідження експертам надати матеріали кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3, 4 ст.185 КК України та направитиОСОБА_5 , який перебуває в «ДУ» Харківський слідчий ізолятор.

Копію ухвали направити експертам Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні № 3.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення02.03.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109335679
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —626/306/22

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 26.06.2023

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 02.03.2023

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 20.02.2023

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

Ухвала від 26.12.2022

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Гусар П. І.

Ухвала від 29.11.2022

Кримінальне

Красноградський районний суд Харківської області

Рибальченко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні