Постанова
від 02.03.2023 по справі 569/16460/22
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 березня 2023 року

м. Рівне

Справа № 569/16460/22

Провадження № 22-ц/4815/159/23

Рівненський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючий: Боймиструк С.В.,

судді: Хилевич С.В., Шимків С.С.

секретар судового засідання: Мороз А.В.,

з участю: ОСОБА_1 ,

розглянувши в спрощеному позовному провадженні з повідомленням учасників справи апеляційну скаргу представника ОСОБА_2 на ухвалу Рівненського міського суду Рівненської області від 08 листопада 2022 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд", Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Рівнеоблводоканал" про визнання недійсним з моменту його укладення договору про надання послуг з централізованого постачання та централізованого водовідведення до об`єкту,

В С Т А Н О В И В :

03 листопада 2022 року до Рівненського міського суду звернулась ОСОБА_2 з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд", Рівненського обласного виробничого комунального підприємства у якому просила визнати недійсним з моменту його укладення Договір про надання послуг з централізованого постачання та централізованого водовідведення до об`єкту за адресою: АДРЕСА_1 , який був укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" та Рівненським обласним виробничим комунальним підприємством водопровідно-каналізаційного господарства "Рівнеоблводоканал".

Ухвалою Рівненського міського суду від 08 листопада 2022 року відмовлено у відкритті провадження у зв`язку з тим, що за суб`єктним складом даний спір підлягає розгляду у порядку господарського судочинства.

Не погодившись із ухвалою місцевого суду, її в апеляційному порядку оскаржив представник позивачки, просив дану ухвалу скасувати, а справу направити до місцевого суду для продовження розгляду, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права.

Узагальнені доводи апеляційної скарги зводяться до того, що спір у цій справі виник стосовно майнових прав ОСОБА_2 - фізичної особи, як власника об`єкту за адресою: АДРЕСА_1 , тому має вирішуватись в порядку цивільного судочинства.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" у відзиві на апеляційну скаргу стверджує, що оскільки позивач не є стороною оспорюваного договору, вказаний спір вірно віднесено до вирішення судами господарської юрисдикції.

Відмовляючи у відкритті провадження, суд першої інстанції обґрунтовував свої висновки тим, що спір у справі виник між юридичними особами, відтак даний спір підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Проте, колегія суддів не може погодитися з такими висновками судді, оскільки вони не ґрунтуються на вимогах закону.

Статтею 124 Конституції України визначено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», суди спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Важливість визначення юрисдикції підтверджується як закріпленням у Конституції України побудови судоустрою в Україні за принципами територіальності та спеціалізації (ст. 125 Конституції України),так і прецедентною практикою Європейського суду з прав людини.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Висловлювання «судом, встановленим законом» зводиться не лише до правової основи самого існування «суду», але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність, тобто охоплює всю організаційну структуру судів, включно з питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів.

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин у їх сукупності. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, у якому розглядається визначена категорія справ (постанови Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 726/1538/16-ц та від 15 січня 2020 року у справі № 492/1519/15-ц).

Правила визначення компетенції судів щодо розгляду цивільних справ передбачені ст. 19 ЦПК України, згідно з якою суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Предметна та суб`єктна юрисдикція господарських судів, тобто сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції, визначена у ст. 20 ГПК України. При цьому, у вирішенні питання про те, чи можна вважати правовідносини і відповідний спір господарськими, потрібно керуватися ознаками, наведеними у ст. 3 ГПК України.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених ч. 2 цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках.

Визначаючи юрисдикцію спору, необхідно зважати як на суб`єктний склад учасників справи, так і на суть права та інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлені вимоги, характер спірних правовідносин (постанови Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 726/1538/16-ц та від 15 січня 2020 року у справі № 492/1519/15-ц).

Господарський спір належить до юрисдикції господарського суду, зокрема, за таких умов: участь у спорі суб`єкта господарювання; наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, урегульованих ЦК України та ГК України, іншими актами господарського й цивільного законодавства, і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин; наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом; відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

Підстави для відмови у відкритті провадження в справі визначені статтею 186 ЦПК України.

Відповідно до положень пункту 1 частини 1 статті 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

З матеріалів справи вбачається, що позивачкою заявлено вимогу про визнання недійсним Договору про надання послуг централізованого постачання та централізованого водовідведення до об`єкту: за адресою: АДРЕСА_1 , який був укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" та Рівненським обласним виробничим комунальним підприємством водопровідно-каналізаційного господарства "Рівнеоблводоканал".

В обґрунтування позовних вимог, зокрема, вказує, що з 30 червня 2020 року є власником нежитлових приміщень за адресою АДРЕСА_1, а ТОВ "Приват Євробуд" не має будь-якого юридичного відношення до такого майна.

Відповідно вважає, що укладення між Товариством з обмеженою відповідальністю "Приват Євробуд" та Рівненським обласним виробничим комунальним підприємством водопровідно-каналізаційного господарства "Рівнеоблводоканал" договору про надання послуг централізованого постачання та централізованого водовідведення до об`єкту: за адресою: АДРЕСА_1 порушує її права та інтереси як власника цього майна.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 726/1538/16-ц (провадження № 14-111цс19) зазначено, що "частиною першою статті 1 та статтями 2, 12 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) в редакції, що була чинною на час розгляду справи, передбачено, що справи у спорах, що виникають при укладенні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів, у яких сторонами є юридичні особи, розглядаються господарськими судами. Разом з тим відповідно до вимог статті 15 ЦПК України, яка була чинною на час ухвалення судового рішення, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ здійснюється в порядку іншого судочинства. Аналогічна норма міститься й у статті 19 ЦПК України у чинній редакції. Отже, в порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь-які справи, у яких хоча б однією зі сторін є фізична особа, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства. До суду з позовом звернувся позивач - фізична особа, яка ставила питання про визнання недійсним договору купівлі-продажу, укладеного між двома юридичними особами, і яка хоч і не була стороною цього договору, проте є заінтересованою особою, оскільки вважає, що укладеним договором порушено її права та законні інтереси. Отже, виходячи з вищезазначених положень норм ЦПК України та ГПК України в редакціях, чинних на час розгляду справи судами, спір, що виник між сторонами, де позивачем є фізична особа, а відповідачами - юридичні особи, щодо недійсності договору купівлі-продажу за суб`єктним складом є цивільно-правовим, а його розгляду підлягає суду загальної юрисдикції ".

Визначаючи юрисдикцію спору, необхідно зважати як на суб`єктний склад учасників справи, так і на суть права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлені вимоги, характер спірних правовідносин.

Аналіз матеріалів справи свідчить, що у цій справі позивачка звернулась до суду з позовом як фізична особа. При цьому між сторонами відсутні господарські правовідносини. Сам спір ініційований щодо захисту, як вважає позивач, її майнових прав, як власника об`єкту за адресою: АДРЕСА_1 .

За таких обставин цей спір за критеріями суб`єктного складу та характеру спірних правовідносин, належить до юрисдикції суду загальної юрисдикції та підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Доводи апеляційної скарги дають підстави для висновку, що оскаржена ухвала прийнята без дотримання норм процесуального права. У зв`язку із наведеним, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу необхідно задовольнити, ухвалу суду першої інстанції - скасувати та передати справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Керуючись ст. 367, ст. 374 ст. 379 ст. 382 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_2 задовольнити.

Ухвалу Рівненського міського суду Рівненської області від 08 листопада 2022 року скасувати, а справу направити для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий С.В. Боймиструк

Судді: С.В. Хилевич

С.С. Шимків

Дата ухвалення рішення02.03.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109350211
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —569/16460/22

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Постанова від 02.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Рішення від 02.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні