Ухвала
від 28.02.2023 по справі 757/35506/16-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/35506/16-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" лютого 2023 р. Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Новака Р.В.

при секретарі судових засідань Бурячок А.І.

сторони:

позивач: публічне акціонерне товариство «Златобанк»

відповідачі: ОСОБА_1 , ТОВ «Ніксервіс груп»

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ТОВ «Атлантик», ПАТ «Венчурний закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Унібудінвест», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Національний банк України,

предмет і підстави позову - про звернення стягнення на предмет іпотеки в рахунок зобов`язань за кредитним договором

за участю:

представника позивача: Коваль Л.Л.

представників відповідача: Невмержицького В.П., ОСОБА_2,

представників третіх осіб: Клименка О.В., Кузьмика Д.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Невмержицького В.П. про закриття провадження у справі, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Печерського районного суду м. Києва перебуває справа за позовом публічного акціонерного товариства «Златобанк» до ОСОБА_1 , ТОВ «Ніксервіс груп», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ТОВ «Атлантик», ПАТ «Венчурний закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Унібудінвест», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Національний банк України про звернення стягнення на предмет іпотеки в рахунок часткового виконання зобов`язань за кредитним договором.

Представником відповідача ОСОБА_1 - адвокатом Невмержицьким В.П. подано клопотання про закриття провадження тому, що спір підлягає розгляду судом господарської юрисдикції, оскільки предметом даного розгляду ж спір щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та щодо майна - предмету іпотеки, власником якого є юридична особа.

В судовому засіданні представники відповідача підтримали вказану заяву з наведених підстав.

В судовому засіданні представник позивача заперечувала проти задоволення вказаної заяви, посилаючись на її безпідставність та необґрунтованість, просила відмовити в її задоволенні. Зазначила, що провадження в даній справі відкрито до набрання законної сили змін в ЦПК України та ГПК України.

Представники третіх осіб заперечували проти задоволення вказаної заяви, посилаючись на її безпідставність та необґрунтованість, просили відмовити в її задоволенні з підстав, наведених представником позивача.

Вислухавши пояснення представників позивача, відповідача та третіх осіб, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Крім того, згідно п. 1 та п. 1. ч. 1 ст. 20 ГПК України 1. Господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Поруч з наведеним, згідно Розділу XIII Перехідних положень ЦПК України, установлено, що зміни до цього Кодексу вводяться в дію з урахуванням таких особливостей: справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, в липні 2016 року позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги товариство з обмеженою відповідальністю «Атлантик» про звернення стягнення на предмет іпотеки.

В лютому 2022 року позивач подав уточнену позовну заяву з позовними вимогами до ОСОБА_1 , ТОВ «Ніксервіс груп», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ТОВ «Атлантик», ПАТ «Венчурний закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Унібудінвест», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Національний банк України про звернення стягнення на предмет іпотеки в рахунок часткового виконання зобов`язань за кредитним договором.

Згідно уточненої позовної заяви, вбачається, що 13.02.2013 між AT «Златобанк» та ТОВ «Атлантік» було укладено кредитний договір № 33/1/13-KLMV. 1.2. Для забезпечення виконання кредитного договору AT «Златобанк» та ОСОБА_1 уклали 15.02.2013 договір іпотеки, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Іващенко Т.С., зареєстрований в реєстрі 15.02.2013 за № 701. 11.10.2021 на підставі договору купівлі-продажу посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Козаєвою Н.М., зареєстрованого в реєстрі за № 6232, право власності на предмет іпотеки, а саме квартиру загальною площею 432,7 кв.м., житловою площею 280,8 кв.м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , перейшло до ТОВ «Нікоморсервіс» (яке в подальшому змінило найменування на ТОВ «Ніксервіс груп»).

Крім того, як вбачається саме з прохальної частини уточненої позовної заяви, позивач просить: «в рахунок часткового погашення заборгованості ТОВ «Атлантік» перед ПАТ «Златобанк» за кредитним договором № 33/1/13-KLMV від 13.02.2013 звернути стягнення на предмет іпотеки за Договором іпотеки посвідченим приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Іващенко Т.С., зареєстрованим в реєстрі 15.02.2013 за № 701, що належить на праві власності ТОВ «Ніксервіс груп», шляхом реалізації предмета іпотеки на прилюдних торгах у межах процедури виконавчого провадження за ціною встановленої на підставі оцінки, проведеної суб`єктом оціночної діяльності/ незалежним експертом на стаді оцінки майна під час проведення виконавчих дій».

Тобто, предметом даного спору є майно, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи у спорі щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та стягнення на предмет іпотеки, власником якого є юридична особа, в рахунок часткового виконання зобов`язань за кредитним договором між юридичними особами.

Системний аналіз наведених уточнених позовних вимог та положень чинного законодавства, дає підстави для висновку, що подавши 22.02.2022 уточнену позовну заяву, позивач змінив суб`єктний склад учасників справи. Залишення ОСОБА_1 в якості відповідача носить формальний характер, оскільки в уточнених позовних вимогах до фактично відсутні позовні вимоги до ОСОБА_1 . Тобто, позивач, залишивши ОСОБА_1 в якості відповідача у справі, штучно створив підстави перебування справи суді загальної юрисдикції для продовження розгляду справи в порядку цивільного судочинства, з метою уникнення необхідності звернення до суду в порядку господарського судочинства. Доводи представника позивача та третіх осіб щодо наявності підстав відмови в задоволенні заяви про закриття провадження, суд оцінює критично та такими, що є хибними з юридичної точки зору та не відповідають положенням чинного законодавства.

Окремо слід зазначити, що договір купівлі-продажу від 11.10.2021 посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Козаєвою Н.М., зареєстрованого в реєстрі за № 6232 не був оскарженим та скасованим в судовому порядку, що, на думку суду, також виключає підстави перебування даної справи суді загальної юрисдикції для продовження розгляду справи в порядку цивільного судочинства.

Враховуючи наведене, суд вважає, що дана справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст. ст. 1, 12 ГПК України, ст. 19, п. 1 ч. 1 ст. 255, ст.ст. 353, 354, Розділом XIII Перехідних положень ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Провадження по справі позовною заявою публічного акціонерного товариства «Златобанк» до ОСОБА_1 , ТОВ «Ніксервіс груп», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ТОВ «Атлантик», ПАТ «Венчурний закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Унібудінвест», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Національний банк України про звернення стягнення на предмет іпотеки в рахунок часткового виконання зобов`язань за кредитним договором - закрити.

Роз`яснити позивачу його право звернення до суду в порядку господарського судочинства.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя: Р.В. Новак

Дата ухвалення рішення28.02.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109397108
СудочинствоЦивільне
Сутьзакриття провадження у справі

Судовий реєстр по справі —757/35506/16-ц

Окрема думка від 13.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Пророк Віктор Васильович

Постанова від 13.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 12.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гуль В'ячеслав Володимирович

Постанова від 12.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гуль В'ячеслав Володимирович

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гуль В'ячеслав Володимирович

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гуль В'ячеслав Володимирович

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гуль В'ячеслав Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні