Ухвала
від 07.03.2023 по справі 757/17997/14-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/17997/14-ц

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2023 року

Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Григоренко І.В.,

при секретарі - Сестро-Животовській А.В.,

розглянувши заяву стягувача (позивача) - ОСОБА_1 , про відвід головуючого судді Бусик Олени Леонідівни у цивільній справі за заявою ОСОБА_2 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні судді Печерського районного суду м. Києва Бусик О.Л. перебуває цивільна справа № 757/17997/14-ц за заявою ОСОБА_2 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, застосованого Постановою київського апеляційного суду від 14.03.2018 року.

02.03.2023 року на адресу суду надійшла заява стягувача (позивача) - ОСОБА_1 , про відвід головуючого судді Бусик О.Л. у вказаній справі, оскільки остання демонструє упередженість, нехтує вимогами процесуального закону, відкладає справу без об`єктивних на те причин, та 06.03.2023 року справу та заяву про відвід передано судді Григоренко І.В.

Оскільки заява про відвід надійшла до суду раніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, у зв`язку з чим матеріали заяви про відвід, в порядку ч. 1 ст. 33 ЦПК України, відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, передано для розгляду судді Григоренко І.В.

Відповідно до ч. 8 ст. 40 ЦПК України, суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід судді може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи у судове засідання, в якому вирішується питання про відвід судді, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід судді.

Зважаючи на викладене, суд вирішив розглядати питання про відвід судді без повідомлення учасників справи.

Перевіривши заяву про відвід головуючого судді, суд вважає, що в задоволенні заяви про відвід судді Печерського районного суду м. Києва Бусик О.Л. від розгляду цивільної справи № 757/17997/14-ц слід відмовити, враховуючи наступні обставини.

Так, підстави для відводу (самовідводу) судді визначені ст.ст. 36, 37 ЦПК України.

Відповідно до ст. 36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

Згідно ст. 37 ЦПК України, суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а так само у новому розгляді справи судом першої інстанції після скасування рішення суду або ухвали про закриття провадження у справі. Суддя, який брав участь у врегулюванні спору у справі за участю судді, не може брати участі в розгляді цієї справи по суті або перегляді будь-якого ухваленого в ній судового рішення. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у розгляді цієї самої справи в судах касаційної або першої інстанції, а також у новому розгляді справи після скасування ухвали чи рішення суду апеляційної інстанції. Суддя, який брав участь у перегляді справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі в розгляді цієї справи в суді першої чи апеляційної інстанції, а також у новому її розгляді після скасування ухвали чи рішення суду касаційної інстанції. Суддя, який брав участь у вирішенні справи, рішення в якій було в подальшому скасовано судом вищої інстанції, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд за нововиявленими обставинами рішення суду у цій справі. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої, апеляційної, касаційної інстанцій, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з виключними обставинами у цій справі.

Крім того, ч. 4 ст. 36 ЦПК України визначено, що незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Враховуючи матеріали заяви про відвід, суд вважає, що обставини в обґрунтування відводу головуючому судді Бусик О.Л., наведені в заяві, не можуть бути підставою для відводу судді у справі, оскільки вони не містять обставин, які б вказували на упередженість судді Бусик О.Л.

Крім того, Європейський суд з прав людини неодноразово зазначав, що презумпція особистої неупередженості судді діє до тих пір, поки не доведено інше, а тому суд вважає, що заявником не зазначені та не доведені будь-які обставини, які викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості судді при вирішенні даної цивільної справи.

За таких обставин, правові підстави для задоволення відводу головуючого судді Бусик О.Л. відсутні, відтак, у задоволенні заяви слід відмовити.

Враховуючи вкладене, керуючись ст. ст. 36, 40, 258-261 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні заяви стягувача (позивача) - ОСОБА_1 , про відвід головуючого судді Бусик Олени Леонідівни у цивільній справі за заявою ОСОБА_2 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст судового рішення складений та підписаний суддею 07.03.2023 року.

Суддя І.В. Григоренко

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109418841
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —757/17997/14-ц

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні