Ухвала
від 16.03.2023 по справі 757/17997/14-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/17997/14-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2023 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого: судді Бусик О.Л.,

при секретарі: Рябошапці М.О.,

за участю:

представника боржника - ОСОБА_1

стягувача - ОСОБА_2

приватного виконавця виконавчого округу міста Києва - Ляпіна Д.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві питання про самовідвід судді Бусик О.Л. від розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_3 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду, -

ВСТАНОВИВ:

13 жовтня 2022 року боржник ОСОБА_3 звернувся до суду із заявою про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України.

У судовому засіданні судом поставлено питання про самовідвід судді Бусик О.Л. від розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_3 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду з огляду на наступне.

29 грудня 2022 року стягувач ОСОБА_2 подав заяву про відвід головуючого судді Бусик О.Л. у вказаній справі з підстав, передбачених п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України, яка була передана судді Хайнацькому Є.С. 03.01.2023 року.

Ухвалою судді Печерського районного суду м. Києва Хайнацького Є.С. від 4 січня 2023 року у задоволенні заяви стягувача - ОСОБА_2 , про відвід головуючого судді Бусик Олени Леонідівни у цивільній справі за заявою ОСОБА_3 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, відмовлено.

29 грудня 2022 року стягувач ОСОБА_2 подав заяву про відвід головуючого судді Бусик О.Л. у вказаній справі з підстав, передбачених п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України, яка була передана судді Новаку Р.В. 26.01.2023 року.

Ухвалою судді Печерського районного суду м. Києва Новака Р.В. від 27 січня 2023 року у задоволенні заяви стягувача - ОСОБА_2 , про відвід головуючого судді Бусик Олени Леонідівни у цивільній справі за заявою ОСОБА_3 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, відмовлено.

02 березня 2023 року на адресу Печерського районного суду м. Києва надійшла заява ОСОБА_2 про відвід головуючого судді Бусик О.Л., 06.03.2023 року справу та заяву про відвід передано судді Григоренко І.В.

Ухвалою судді Печерського районного суду м. Києва Григоренко І.В. від 7 березня 2023 року у задоволенні заяви стягувача - ОСОБА_2 , про відвід головуючого судді Бусик Олени Леонідівни у цивільній справі за заявою ОСОБА_3 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, відмовлено.

В судовому засіданні стягувач - ОСОБА_2 та приватний виконавець виконавчого округу міста Києва - Ляпін Д.В. не заперечували щодо самовідводу головуючого судді.

Представник боржника - ОСОБА_1 залишив вирішення вказаного питання на розсуд суду.

Дослідивши заяви про відвід та матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя. Незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Згідно з ст. 37 ЦПК України, суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а так само у новому розгляді справи судом першої інстанції після скасування рішення суду або ухвали про закриття провадження у справі. Суддя, який брав участь у врегулюванні спору у справі за участю судді, не може брати участі в розгляді цієї справи по суті або перегляді будь-якого ухваленого в ній судового рішення. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у розгляді цієї самої справи в судах касаційної або першої інстанції, а також у новому розгляді справи після скасування ухвали чи рішення суду апеляційної інстанції. Суддя, який брав участь у перегляді справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі в розгляді цієї справи в суді першої чи апеляційної інстанції, а також у новому її розгляді після скасування ухвали чи рішення суду касаційної інстанції. Суддя, який брав участь у вирішенні справи, рішення в якій було в подальшому скасовано судом вищої інстанції, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд за нововиявленими обставинами рішення суду у цій справі. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої, апеляційної, касаційної інстанцій, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з виключними обставинами у цій справі.

ОСОБА_4 не наведено обставин, які б свідчили про упередженість головуючого судді та могли б бути підставою для відводу.

Крім того, Європейський суд з прав людини неодноразово зазначав, що презумпція особистої неупередженості судді діє до тих пір, поки не доведено інше, а тому суд вважає, що заявником не зазначені та не доведені будь-які обставини, які викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості судді при вирішенні даної цивільної справи.

Проаналізувавши наведені у заявах про відвід головуючого судді Бусик О.Л. обставини, суд дійшов висновку про необґрунтованість заявлених відводів.

Разом з тим, приписами частини першої ст. 33 ЦПК України визначено, що визначення судді, для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою під час реєстрації документів, зазначених у частині другій статті 14 цього Кодексу, а також в інших випадках визначення складу суду на будь-якій стадії судового процесу, з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді, за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ.

Забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватись з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до пункту 1 статті 6 в якій зазначено, що кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини (рішення від 09 листопада 2006 року у справі «Білуга проти України», від 28 жовтня 1998 року «Ветштайн проти Швейцарії») важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві.

У відповідності до пункту 46 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гаусшильдта (Hauschildt Case)», номер 11/1987/134/188, зазначено, що наявність безсторонності, для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції, має визначатися за допомогою суб`єктивного критерію, тобто оцінювання особистого переконання конкретного судді в даній справі, а також за допомогою об`єктивного критерію, тобто з`ясування того, чи надав цей суддя достатні гарантії для виключення будь-якого законного сумніву з цього приводу (серед інших прецедентів, рішення у справі «Де Каббер проти Бельгії» (De Cubber v. Belgium) від 26 жовтня 1984 року).

Частиною 1 ст. 36 ЦПК України передбачено обов`язок судді заявити самовідвід за наявності підстав, зазначених, зокрема, і в ч. 1 п. 5 ст. 36 ЦПК України (якщо є обставини, які викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості судді).

За таких обставин, оскільки ОСОБА_2 неодноразово було висловлено недовіру судді Печерського районного суду м. Києва Бусик О.Л., а саме, подано на адресу суду три заяви про відвід головуючого судді, з метою уникнення сумнів в неупередженості або об`єктивності судді, вважаю за необхідне заявити самовідвід від розгляду цивільної справи № 757/17997/14-ц за заявою ОСОБА_3 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду.

Враховуючи вкладене, керуючись ст.ст. 36, 40, 258-261 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заявити самовідвід від розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_3 про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.Л. Бусик

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109606663
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —757/17997/14-ц

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Підпалий В. В.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні