Ухвала
від 14.03.2023 по справі 240/3618/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

14 березня 2023 року м. Житомир

справа № 240/3618/23

категорія 108010100

Житомирський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Горовенко А.В.,

розглянувши у письмовому провадженні у приміщенні суду за адресою: 10014, місто Житомир, вул.Мала Бердичівська, 23, клопотання Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру про залучення до участі у справі третьої особи, про об"єднання справ в одне провадження та про розгляд за правилами загального позовного провадження з викликом сторін адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру про визнання протиправним та скасування наказу, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, у якому просить:

- визнати протиправним та скасувати наказ Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 10.08.2022 №217 "Про анулювання кваліфікаційних сертифікатів інженера-землевпорядника" в частині анулювання кваліфікаційного сертифікату інженера-землевпорядника ОСОБА_1 №003010, виданого 26.03.2013.

Відповідно до ухвали Житомирського окружного адміністративного суду від 21.02.2023 провадження у справі відкрито за правилами спрощеного позовного провадження, без виклику учасників справи (у порядку письмового провадження).

09 березня 2023 року відповідач надіслав до суду відзив на позовну заяву (за вх.№17783/23), в прохальній частині якого, просить:

- залучити до участі в розгляді справи №240/3618/23 як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області (код ЄДРПОУ 39765513, Україна, 10002, Житомирська обл., місто Житомир, вулиця ДОВЖЕНКА, 45);

- розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадженням з проведенням підготовчого судового засідання та повідомленням (викликом) учасників справи або за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників справи (сторін);

- об`єднати в одне провадження справу №240/3602/23 за позовом ОСОБА_2 до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі - Держгеокадастр) про визнання протиправним та скасування наказу і справу №240/3618/23 за позовом ОСОБА_1 до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі - Держгеокадастр) про визнання протиправним та скасування наказу.

Дослідивши зміст позовної заяви та заявлені відповідачем клопотання, суд зазначає наступне.

Щодо клопотання про залучення до участі в розгляді справи як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.2 ст.49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

З огляду на викладене, суд має право з власної ініціативи залучити до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, до закінчення підготовчого засідання, у разі, коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки.

Судом встановлено, що суб`єктом звернення до Кваліфікаційної комісії Держгеокадастру з листом від 03.02.2022 №21-6-0.331-507/2-22 щодо порушення сертифікованими інженерами-землевпорядниками, які працюють у складі ТОВ «Терра-Полісся», зокрема ОСОБА_1 законодавства у сфері землеустрою та Державного земельного кадастру є Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області, оскільки судове рішення за результатами розгляду даної адміністративної справи може вплинути на права та обов`язки зазначеної особи, яка не є стороною у справі.

Щодо заявленого відповідачем клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадженням або за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників справи (сторін), суд зазначає наступне.

Відповідно до п.10 ч.6 ст.12 Кодексу адміністративного судочинства України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч.2 ст.257 Кодексу адміністративного судочинства України за правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до ч.5 ст.262 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд звертає увагу, що даний спір не входить до виключного переліку справ, які розглядаються за правилами загального позовного провадження, визначеного ч.4 ст.12 Кодексу адміністративного судочинства України та не підпадає під перелік справ у спорах, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження, визначеного ч.4 ст.257 Кодексу адміністративного судочинства України.

Частиною 6 статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін: 1) у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу; 2) якщо характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі незначної складності не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про необґрунтованість клопотання відповідача про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд звертає увагу відповідача, що під час розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін відповідно до положень Кодексу адміністративного судочинства України відповідач має право подати до суду всі докази на які він посилається у відзиві на позовну заяву та у письмовій формі викласти обґрунтування своєї правової позиції у справі.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру про розгляд справи за правилами загального позовного провадження з викликом сторін.

Щодо клопотання відповідача про об"єднання справ в одне провадження, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.172 Кодексу адміністративного судочинства України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об`єднати в одне провадження декілька справ за позовами: 1) одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача; 2) одного й того самого позивача до різних відповідачів; 3) різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Згідно з ч.3 ст. ст.172 Кодексу адміністративного судочинства України об`єднання справ в одне провадження допускається до початку підготовчого засідання, а у спрощеному позовному провадженні - до початку розгляду справи по суті у кожній із справ.

Окрім того відповідно до ч.8 та ч.9 ст. 172 Кодексу адміністративного судочинства України справи, що перебувають у провадженні адміністративного суду, в разі об`єднання їх в одне провадження, передаються на розгляд судді, який раніше за інших суддів відкрив провадження у справі.

Якщо провадження у справах було відкрито в один день, справи в разі об`єднання їх в одне провадження передаються на розгляд судді, який першим прийняв рішення про їх об`єднання.

З огляду на викладене, об"єднання справ в одне провадження є правом, а не безумовним обов"язком суду.

Так, об`єднання декількох справ у одне провадження матиме наслідком надання сторонами та учасниками справи нових (уточнених) заяв по суті справи, з урахуванням об`єднання справ, а також призведе до порушення розумних строків розгляду адміністративної справи.

Частиною 7 статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що про об"єднання справ в одне провадження або роз"єднання позовних вимог, про відмову в об"єднанні справ в одне провадження, роз"єднанні позовних вимог суд постановляє ухвалу.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для об"єднання адміністративних справ №240/3602/23 та №240/3618/23 в одне провадження та відмову у задоволенні клопотання Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Керуючись статтями 12, 49, 166, 172, 204, 205, 242, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський окружний адміністративний суд,-

ухвалив:

1. Клопотання Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру про залучення третьої особи до розгляду справи за позовом ОСОБА_1 до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру про визнання протиправним та скасування наказу, - задовольнити.

2. Залучити до участі у розгляді справи, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області (вул.Довженка, 45, м.Житомир, Житомирська область, 10002)

3. Зобов"язати ОСОБА_1 надіслати (надати) третій особі - Головному управлінню Держгеокадастру у Житомирській області копію позовної заяви з додатками та одночасно з цим надати суду докази такого надіслання (надання).

3. Встановити Головному управлінню Держгеокадастру у Житомирській області строк для подання письмових пояснень на позовну заяву - протягом п"ятнадцяти днів, з дня вручення даної ухвали.

4. У задоволенні клопотання Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру про розгляд за правилами загального позовного провадження з викликом сторін адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру про визнання протиправним та скасування наказу, - відмовити.

5. У задоволенні клопотання Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру про об"єднання справ в одне провадження у адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру про визнання протиправним та скасування наказу, - відмовити.

6. Копію ухвали направити учасникам справи.

7. Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремо від рішення суду не може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Суддя А.В. Горовенко

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу109566839
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо організації господарської діяльності, з них державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

Судовий реєстр по справі —240/3618/23

Ухвала від 30.10.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Ухвала від 21.08.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Гонтарук В. М.

Рішення від 14.07.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 19.04.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 14.03.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 21.02.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні