Рішення
від 30.08.2010 по справі 2-8864
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

№ 2-8864/2010

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2010 року Іллічівсь кий районий суд м. Маріуполя під головуванням судді Топчі й Т.В., при секретарі Клоковій К.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільн у справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання у годи дійсною,

В С Т А Н О В И В :

У серпні 2010 року ОС ОБА_1 звернувся до суду з поз овом до відповідача, в якому п росить визнати договір купів лі-продажу, оформлений відпо відно до біржового контракт у №410 від 29.01.1999 року на Донбаській товарній біржі, дійсним.

Позивач у судов ому засіданні підтримав позо вні вимоги у повному обсязі т а пояснив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його двоюрідний брат, ОСОБА_3, після смерті якого з алишилось спадкове майно у в игляді житлового будинку, що розташований по АДРЕСА_2. Вказаний будинок належав по мерлому на підставі договору купівлі-продажу, посвідчено го 29.01.1999 р. на Донбаській товарн і біржі. Він є спадкоємцем пер шої черги за законом на майно померлого. В теперішній час в нього виникла необхідність оформити спадкові права, одн ак у нотаріальній конторі йо му було відмовлено, оскільки договір, укладений між його п омерлим братом та відповідач ем не є правовстановлюючим д окументом на нерухоме майно, тому що є недійсним.

На підставі викладеного, позивач просить суд визнати договір купівлі-продажу, укл адений 29.01.1999 р. на Донбаській то варній біржі між його померл им братом ОСОБА_3 та ОСОБ А_2,-дійсним.

Відповідач у судове засідання не з' явився з нев ідомих суду причин, про час і м ісце розгляду справи був пов ідомлений належним чином, у з в' язку з чим, судом ухвалено розглядати справу в порядку ст.224 ЦПК України.

Суд, вислухавши позива ча, дослідивши матеріали спр ави, вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задов оленню за наступними підстав ами.

Згідно з ч.1 ст.334 ЦК Украї ни право власності у набувач а майна за договором виникає з моменту передання майна, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Частиною третьою ст.334 Ц К України передбачено, що пра во власності на майно за дого вором, який підлягає нотаріа льному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого п освідчення або з моменту наб рання законної сили рішенням суду про визнання договору, н е посвідченого нотаріально, дійсним.

Відповідно до ст.219 ЦК У країни у разі недодержання в имоги закону про нотаріальне посвідчення односторонньог о правочину такий правочин є нікчемним. Суд може визнати такий правочин дійсним, якщо буде встановлено, що він відп овідав справжній волі особи, яка його вчинила, а нотаріаль ному посвідченню правочину п ерешкоджала обставина, яка н е залежала від її волі.

Судом встановлено, що 29.01.1999 р. між ОСОБА_3 та ОСОБА _2 на Донбаській товарній бі ржі було укладено договір мі ни №410, згідно з яким ОСОБА_2 зобов' язався передати у вл асність ОСОБА_3 житловий б удинок АДРЕСА_2 та прийнят и у власність однокімнатну к вартиру АДРЕСА_1, яку зобо в' язався передати йому у вл асність ОСОБА_3.

З матеріалів справи в бачається, що ОСОБА_3 поме р ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтвер джується свідоцтвом про смер ть від 23.01.2010 р. серії НОМЕР_1.

Суд, вислухавши позивача , дослідивши матеріали справ и, вважає, що позов ОСОБА_1 д о ОСОБА_2 про визнання уг оди дійсною підлягає задовол енню на підставі ст.334 ЦК Украї ни, тому що позовні вимоги зна йшли своє підтвердження нада ними суду доказами, з яких вст ановлено, що сторони мали нам ір укласти договір купівлі-п родажу, згідно з яким вчинили усі необхідні для цього дії. В имогами ст.220 ЦК України перед бачено- якщо сторони домовил ися відносно усіх суттєвих у мов договору, що підтверджує ться письмовими доказами і з дійснилося повне або частков е виконання договору, але одн а із сторін ухилилася від йог о нотаріального оформлення , суд може визнати такий догов ір дійсним. В цьому випадку на ступне нотаріальне посвідче ння договору не потрібно.

Керуючись ст. ст.10, 209, 212, 213, 215,224 Ц ПК України, ст.ст. 203, 219, 220, 334, 657 ЦК Укр аїни, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСО БА_2 про визнання угоди дійс ною - задовольнити.

Визнати договір купівлі -продажу, оформлений відпові дно до біржового контракту №410 від 29.01.1999 року на Донбаській т оварній біржі, згідно з яким ОСОБА_2 зобов' язався пере дати у власність, а ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, п рийняти у власність житловий будинок АДРЕСА_2 та відпо відно до якого ОСОБА_3 зоб ов' язався передати у власні сть, а ОСОБА_2 прийняти у вл асність однокімнатну кварти ру АДРЕСА_1, - дійсним.

На рішення може бути пода на апеляція в Апеляційний су д Донецької області через Іл лічівський районний суд м. Ма ріуполя Донецької області.

Апеляційна скарга на рішен ня суду може бути подана прот ягом десяти днів з дня його п роголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були п рисутні у судовому засіданні під час проголошення рішен ня, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення

Суддя:

Дата ухвалення рішення30.08.2010
Оприлюднено08.09.2010
Номер документу10961118
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання у годи дійсною

Судовий реєстр по справі —2-8864

Рішення від 06.12.2010

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Тетяна Леонідівна

Рішення від 13.09.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Тамара Євгенівна

Рішення від 08.10.2010

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Мельник Ірина Геннадіївна

Рішення від 30.08.2010

Цивільне

Іллічівський районний суд м.Маріуполя

Топчій Тетяна В'ячеславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні