Ухвала
від 16.03.2023 по справі 127/24479/22
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/24479/22

Провадження № 22-ц/801/672/2023

Категорія: 59

Головуючий у суді 1-ї інстанції Волошин С. В.

Доповідач:Оніщук В. В.

УХВАЛА

16 березня 2023 рокуСправа № 127/24479/22м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі:

судді-доповідача: Оніщука В.В.,

суддів: Копаничук С. Г., Медвецького С.К.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Регіна ЛТД», Головного управління Національної поліції у Вінницькій області про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди, за апеляційною скаргою Головного управління Національної поліції у Вінницькій області на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 25 січня 2023 року,

встановив:

До Вінницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга Головного управління Національної поліції у Вінницькій області (далі ГУНП у Вінницькій області) на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 25 січня 2023 року.

Ухвалою Вінницького апеляційного суду від 28 лютого 2023 року апеляційну скаргу ГУНП у Вінницькій області залишено без руху для усунення недоліків поданої ним апеляційної скарги, а саме подання доказу про сплату судового збору в оригіналі платіжного документа або документів, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Ухвалою Вінницького апеляційного суду від 06 березня 2023 року задоволено клопотання представника ГУНП у Вінницькій області та продовжено строк на усунення недоліків поданої апеляційної скарги.

На виконання вимог ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, ГУНП у Вінницькій області подано клопотання про зміну вимог апеляційної скарги та відповідно зменшення розміру судового збору, а також подано клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі.

В обґрунтування клопотання скаржник указує, що ГУНП у Вінницькій області є розпорядником бюджетних коштів третього рівня згідно передбачених (запланованих) бюджетних асигнувань, тому витрати, у тому числі і зі сплати судового збору, повинні бути заплановані, погоджені та затверджені розпорядником коштів вищого рівня. Кошти на рахунок скаржника виділяються, але в такій кількості, що унеможливлює виконання покладених на нього фінансових обов`язків у найкоротший час, а у даному випадку у встановлений законом та судом строк.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Згідно з частиною третьою цієї статті з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаються Законом України «Про судовий збір».

Підставою для вчинення судом дій, зазначених у статті 8 Закону України «Про судовий збір» є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення, розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Обґрунтування обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору покладається на особу, яка звертається з відповідним клопотанням.

Як на підставу для задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору скаржник посилається на те, що ГУНП у Вінницькій області є розпорядником бюджетних коштів, проводить витрати лише в межах запланованих, погоджених та затверджених розпорядником коштів вищого рівня, а тому заявнику необхідний додатковий строк для вирішення питання про отримання коштів для сплати судового збору.

У відповідності до статті 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи, а відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечено судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Враховуючи те, що підстави для відстрочення сплати судового збору зазначені ГУНП у Вінницькій області заслуговують на увагу, з метою забезпечення права на доступ до правосуддя, суд вважає за можливе відстрочити ГУНП у Вінницькій області сплату судового збору за подання апеляційної скарги до ухвалення судом апеляційної інстанції рішення у справі.

За таких обставин клопотання ГУНП у Вінницькій області про відстрочення сплати судового збору слід задовольнити.

В іншій частині апеляційна скарга за формою та змістом відповідає вимогам, встановленим ст. 356 ЦПК України.

Підстави для відмови у відкритті апеляційного провадження чи повернення апеляційної скарги відсутні.

Керуючись ст. ст. 136, 356, 359 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Клопотання Головного управління Національної поліції у Вінницькій області задовольнити.

Відстрочити Головному управлінню Національної поліції у Вінницькій області сплату судового збору за подання апеляційної скарги до ухвалення судом апеляційної інстанції рішення у справі.

Відкрити апеляційне провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Регіна ЛТД», Головного управління Національної поліції у Вінницькій області про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди, за апеляційною скаргою Головного управління Національної поліції у Вінницькій області на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 25 січня 2023 року.

Копії ухвали про відкриття апеляційного провадження надіслати учасникам справи.

Копію апеляційної скарги надіслати відповідачам та роз`яснити, що відповідно до ст. 360 ЦПК України вони мають право подати до Вінницького апеляційного суду, що розташований за адресою: 21050, м. Вінниця, вул. Соборна, 6, в письмовій формі відзив на апеляційну скаргу протягом п`яти днів з дня отримання копії апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач: В. В. Оніщук

Судді: С. Г. Копаничук

С. К. Медвецький

Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109615952
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди, за апеляційною скаргою Головного управління Національної поліції у Вінницькій області на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 25 січня 2023 року

Судовий реєстр по справі —127/24479/22

Постанова від 08.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бессараб Н. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Бессараб Н. М.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Постанова від 20.04.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Постанова від 20.04.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні