Ухвала
від 20.03.2023 по справі 922/4805/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

20 березня 2023 року

м. Київ

cправа № 922/4805/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Колос І.Б. - (головуючий), Бенедисюка І.М., Малашенкової Т.М.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Міністерства фінансів України

на рішення господарського суду Харківської області від 07.09.2022

та постанову Східного апеляційного господарського суду від 06.02.2023

у справі № 922/4805/21

за позовом Міністерства фінансів України

до комунального підприємства "Харківводоканал";

Головного управління Державної казначейської служби України у Харківській області;

Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації;

Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації;

комунального підприємства Харківської районної ради "Комуненерго";

комунального підприємства "Лозоваводоканал" Лозівської міської ради Харківської області;

комунального підприємства "Водопровідно-каналізаційне господарство" Височанської (Покотилівської) селищної ради Харківського району, Харківської області

про визнання недійсними договорів про організацію взаєморозрахунків,

ВСТАНОВИВ:

Міністерство фінансів України (далі - Міністерство) 03.03.2023 (відповідно до відмітки на поштовому конверті) звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою, у якій просить скасувати рішення господарського суду Харківської області від 07.09.2022 та постанову Східного апеляційного господарського суду від 06.02.2023 (дата складення повного тексту постанови - 15.02.2023) в частині відмови у позові Міністерства у справі № 922/4805/21, ухвалити нове рішення про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Відповідно до пункту 5 частини другої статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у касаційній скарзі повинно бути зазначено підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 287 цього Кодексу підстави (підстав).

Приписами частини четвертої статті 294 ГПК України передбачено, що в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження.

На виконання вимог пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України скаржник обґрунтовує підставу касаційного оскарження передбачену пунктом 3 частини другої статті 287 ГПК України щодо неправильного застосування, зокрема, положень пункту 3 частини п`ятої статті 22, частин першої, другої статті 23, частин третьої, четвертої статті 48, частини третьої статті 97 Бюджетного кодексу України, при вирішенні питання щодо дійсності договорів про взаєморозрахунки, предметом яких є кошти Державного бюджету за відсутності висновків Верховного Суду щодо питання застосування наведених норм права у подібних правовідносинах;

із посиланням на пункт 4 частини другої статті 287 ГПК України, зазначає про порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм процесуального права щодо дослідження та встановлення обставин справи, що призвело до помилковості судових рішень та неправильних висновків, суди не звернули увагу на той факт, що Міністерство не є стороною оспорюваних договорів, тому посилання у судових рішеннях на зобов`язання Міністерства за оспорюваними договорами, свідчить про порушене право позивача - покладення відповідачами обов`язків на Міністерство (яке не є стороною цих договорів);

скаржник також зазначає, що вимоги Міністерства фактично не були розглянуті при вирішенні питання щодо дійсності договорів про взаєморозрахунки, предметом яких є кошти державного бюджету, місцевим та апеляційним господарськими судами не застосовані норми Бюджетного кодексу України, які підлягають застосуванню до спірних відносин; вимоги Міністерства фактично не були розглянуті.

Колегія суддів Касаційного господарського суду дійшла висновку, що матеріали касаційної скарги Міністерства відповідають вимогам статті 290 ГПК України щодо її форми і змісту та на стадії прийняття не є очевидно неприйнятними і є достатніми для відкриття касаційного провадження на підставі пунктів 3, 4 частини другої статті 287 ГПК України.

При цьому, відповідно до статті 291 ГПК України особа, яка подає касаційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Водночас Судом встановлено, що скаржником до матеріалів касаційної скарги не додано доказів надсилання копії касаційної скарги відповідачу - 6 - комунальному підприємству "Лозоваводоканал" Лозівської міської ради Харківської області.

Керуючись статтями 234, 287, 290, 294 Господарського процесуального кодексу України, Касаційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Міністерства фінансів України на рішення господарського суду Харківської області від 07.09.2022 та постанову Східного апеляційного господарського суду від 06.02.2023 у справі № 922/4805/21.

2. Призначити розгляд касаційної скарги у відкритому судовому засіданні Касаційного господарського суду на 20 квітня 2023 року о 13:30 у приміщенні суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, зал судових засідань № 302.

3. Учасники справи мають право подати відзив на касаційну скаргу до 04 квітня 2023 року. Відсутність відзиву на касаційну скаргу не перешкоджає перегляду судових рішень.

4. Запропонувати Міністерству фінансів України надати докази направлення копії касаційної скарги комунальному підприємству "Лозоваводоканал" Лозівської міської ради Харківської області на виконання вимог статті 291 Господарського процесуального кодексу України.

5. Представники учасників судового процесу повинні при собі мати оригінал та належним чином посвідчені копії документів, які підтверджують їх повноваження на представництво/самопредставництво з урахуванням приписів частини 4 статті 1312, підпункту 11 пункту 161 розділу XV Перехідних положень Конституції України та статті 56 Господарського процесуального кодексу України.

6. Явку представників сторін у судове засідання визнати необов`язковою.

7. Роз`яснити учасникам справи про можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою власних технічних засобів в порядку статті 197 ГПК України, попередньо заявивши про це клопотання.

8. Верховним Судом в умовах режиму воєнного стану, зважаючи на утруднення реалізації учасниками справи прав, наданих їм Господарським процесуальним кодексом України, рекомендовано подавати заяви, клопотання тощо через особистий кабінет в системі "Електронний суд" або на електронну адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду (kgs@supreme.court.gov.ua) з використанням цифрового підпису.

9. Витребувати матеріали справи № 922/4805/21 господарського суду Харківської області за позовом Міністерства фінансів України до комунального підприємства "Харківводоканал"; Головного управління Державної казначейської служби України у Харківській області; Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації; Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації; комунального підприємства Харківської районної ради "Комуненерго"; комунального підприємства "Лозоваводоканал" Лозівської міської ради Харківської області; комунального підприємства "Водопровідно-каналізаційне господарство" Височанської (Покотилівської) селищної ради Харківського району, Харківської області.

10. Копію ухвали надіслати господарському суду Харківської області, Східному апеляційному господарському суду та учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя І. Колос

Суддя І. Бенедисюк

Суддя Т. Малашенкова

Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109645742
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4805/21

Постанова від 20.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 05.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Постанова від 06.02.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 10.10.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Рішення від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 24.08.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 21.08.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 07.08.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні