Ухвала
від 21.03.2023 по справі 613/1142/21
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/1142/21 Провадження № 2/613/25/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2023 року м. Богодухів

Богодухівський районний суд Харківськоїобласті ускладі:

головуючого судді Сеник О.С.,

за участю секретаря судового засідання Горіної К.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Богодухові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Промінь», третя особа: Богодухівська районна військова адміністрація про визнання договору оренди землі недійсним, скасування рішення про державну реєстрацію,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Богодухівського районного суду Харківської області перебуває вказана цивільна справа.

Ухвалою Богодухівського районного суду Харківської області від 10.08.2021 відкрито провадження у справі. Визначено проводити розгляд справи в порядку за правилами загального позовного провадження. Призначено у справі підготовче засідання.

21.03.2023 від представника позивача адвоката Ястребової Є.Б. надійшло клопотання про витребування доказів, у якому вона просить визнати причини пропуску строку на подання клопотання про витребування доказів - поважними та витребувати докази у цивільній справі № 613/1142/21, а саме зразки підписів ОСОБА_2 у наступних підприємств та організацій:

1) у Богодухівському відділі поліції ГУНП в Харківській області оригінал паспорту НОМЕР_1 , виданого Богодухівським РВ УМВС України в Харківській області ІНФОРМАЦІЯ_1 померлої ОСОБА_2 (який було здано до відділу після смерті ОСОБА_2 );

2) у Дмитрівській сільській раді Богодухівського району Харківської області:

заяву від 1986 року ОСОБА_2 на реєстрацію шлюбу з ОСОБА_3 , аркуш книги реєстрації актів цивільного стану із розміщеним у ньому підписом ОСОБА_2 про реєстрацію шлюбу (свідоцтво про шлюб НОМЕР_2 від 04 жовтня 1986 року);

всі відомості та документи, які містять підпис ОСОБА_2 ;

всі аркуші документів, у яких міститься підпис ОСОБА_2 при складанні заповіту на ім`я ОСОБА_1 (реєстраційний номер заповіту № 50 від 17 грудня 2019 року);

3) У СФГ «ПРОМІНЬ» (вул. Гутянська, буд. 152, с. Губарівка, Богодухівський район, Харківська область, 62132):

заяву ОСОБА_2 про вихід на пенсію,

відомості про отримання заробітної плати, що містять підпис ОСОБА_2 ,

відомості про отримання зерна, пшениці та кукурудзи, що містять підпис ОСОБА_2 ,

відомості про отримання орендної плати, що містять підпис ОСОБА_2 ;

відомості про отримання заробітної плати у СПЕЦГОСПІ «ЧЕРВОНИЙ ПРОМІНЬ» що містять підпис ОСОБА_2 ;

4) у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Харківській області (майдан Свободи, Держпром, 3 під`їзд, 2 поверх, м. Харків, 61022): заяву про отримання пенсії, та всі аркуші пенсійної справи (зокрема, відомості про отримання пенсії), які містять підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що мешкала за адресою: АДРЕСА_1 );

5) у Богодухівській центральній районній лікарні оригінал розписки-згоди від лютого 2020 року ОСОБА_2 на проведення операції;

6) у Харківського центру онкології (вул. Лісопарківська, буд. 4,м. Харків, 61070) (гінекологічне відділення) оригінал розписки-згоди від 1994 року ОСОБА_2 на проведення операції;

7) у Богодухівській районній військовій адміністрації (площа Свято-Духівська, буд.2, м. Богодухів, Харківська область, 62103) відомості про отримання виборчого бюлетеня, на якому міститься підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що мешкала за адресою: АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування клопотання зазначила, що вказані документи необхідні для проведення судово-почеркознавчої експертизи, призначеної ухвалою суду від 10.08.2021, про що вказано у клопотанні експерта від 22.12.2021 про надання додаткових матеріалів. Пояснила, що оскільки судову почеркознавчу експертизу слід провести за зразками підпису померлої особи, та у зв`язку з тим, що у позивача стався інсульт після подачі даного позову до суду, у сторони позивача виникли труднощі з пошуком вільних зразків підпису ОСОБА_2 .. Самостійне витребування зразків підписів ОСОБА_2 в установах та організаціях для позивача наразі є неможливим з огляду на відсутність коштів та неможливість самостійно викласти тексти запитів. Вказує, що строк на подачу цього клопотання пропущено з тих причин, що дружині позивача довелося здійснювати тривалі пошуки можливих джерел зразків підпису ОСОБА_2 , в той час як сам ОСОБА_1 захворів невдовзі після подачі даного позову, а також у зв`язку зі складнощами у пошуку таких зразків, які виникли у зв`язку з початком збройної агресії російської федерації відносно України.

Сторони та їх представники у підготовче засідання не прибули, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання повідомлені належним чином.

Представник позивача адвокат Ястребова Є.Б. подала до суду заяву, у якій просила провести підготовче засідання, призначене 21.03.2023 на 14:00 год., без участі позивача та представника позивача. Просила задовольнити клопотання про витребування доказів.

Представник СФГ «Промінь» - Васенін А.А. подав до суду заяву, у якій просив провести підготовче засідання, призначене 21.03.2023, за його відсутності.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, враховуючи неявку в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши заяву представника позивача про витребування доказів, зазначає наступне.

Ухвалою Богодухівського районного суду Харківської області від 02.11.2021 клопотання представників сторін про призначення по справі судової почеркознавчої експертизи - задоволено.

Призначено по справі судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити експертам Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса».

На вирішення експертів поставлено наступні питання:

1. Чи виконано підпис від імені ОСОБА_2 у договорі № 902 від 01 січня 2007 року оренди земельної ділянки у графі «Реквізити сторін» рядок «Орендодавець» ОСОБА_2 чи іншою особою?

2. Чи виконано підпис у додатковій угоді від 22 квітня 2019 року до договору оренди земельної ділянки № 902 від 01 січня 2007 року у графі «Реквізити сторін» рядок «Орендодавець» ОСОБА_2 чи іншою особою?

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

28.12.2021 до суду надійшло клопотання експерта ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» від 17.12.2021 про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи.

У вказаному клопотанні експертом поставлено питання про надання вільних зразків підпису (10-15 п.) та почерку (на 10-15 арк.) ОСОБА_2 в офіційних та різнохарактерних за змістом та цільовим призначенням документах (оригіналах) : формі № 1 (заява про видачу паспорта), пенсійній справі, заявах, кредитних та банківських договорах, посвідченнях, членських квитках, банківських картках зі зразками підписів, страхових свідоцтвах, договорах оренди земельних ділянок і купівлі-продажу рухомого та нерухомого майна, квитанціях про сплату комунальних платежів, згодах і договорах про надання телекомунікаційних та побутових послуг, у листах, записах особистого характеру, записниках тощо.

Згідно з ч. 1 ст.107ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів (ч. 3 ст. 107 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст.84ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

У свою чергу, згідно з ч.ч. 6, 7 ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Враховуючи, що ті офіційні документи, які представник позивача просить витребувати, містять зразки почерку та/або підпису ОСОБА_2 (вільні зразки, про надання яких просив експерт), що є необхідними для проведення судово-почеркознавчої експертизи, беручи до уваги, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , тому коло документів, які можуть містити зразки її підпису та почерку, є обмеженим, при цьому, сам позивач ОСОБА_1 захворів на тяжку хворобу, яка ускладнює самостійне отримання та надання ним доказів, а представник позивача перебуває за межами території України (у Німеччині), суд вважає, що заява про витребування доказів підлягає задоволенню, оскільки витребувані докази мають безпосереднє значення для розгляду справи, а позивач не має можливості отримати їх самостійно.

З огляду на обставини, викладені вище (хвороба позивача та перебування представника позивача за межами території України), суд вважає поважними причини пропуску строку для подачі клопотання про витребування доказів та вважає за можливе поновити цей строк.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 84, 107, 197, ч.1 ст.223, ч.2 ст. 247, ч.2 ст.258, ст.ст.260, 261 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Богодухівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Харківській області оригінал паспорту НОМЕР_1 , виданого Богодухівським РВ УМВС України в Харківській області ІНФОРМАЦІЯ_1 померлої ОСОБА_2 (який було здано після смерті ОСОБА_2 ).

Витребувати у Дмитрівського старостинського округу виконавчого комітету Богодухівської міської ради оригінал заяви від 1986 року ОСОБА_2 на реєстрацію шлюбу із ОСОБА_3 , оригінал аркуша книги реєстрації актів цивільного стану із розміщеним у ньому підписом ОСОБА_2 про реєстрацію шлюбу (свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_2 від 04 жовтня 1986 року); оригінали усіх документів, які містять підпис ОСОБА_2 та зберігалися у Дмитрівській сільській раді Богодухівського району Харківської області; оригінали всіх документів, у яких міститься підпис ОСОБА_2 , пов`язаних зі складанням заповіту на ім`я ОСОБА_1 (реєстраційний номер заповіту № 50 від 17 грудня 2019 року).

Витребувати у Селянського (фермерського) господарства «Промінь»: оригінал заяви ОСОБА_2 про вихід на пенсію; оригінал відомостей про отримання заробітної плати, що містять підпис ОСОБА_2 ; оригінал відомостей про отримання зерна, пшениці та кукурудзи, що містять підпис ОСОБА_2 ; оригінал відомостей про отримання орендної плати, що містять підпис ОСОБА_2 ; оригінал відомостей про отримання заробітної плати у СПЕЦГОСПІ «ЧЕРВОНИЙ ПРОМІНЬ», що містять підпис ОСОБА_2 .

Витребувати у Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області: оригінал заяви про отримання пенсії; всі аркуші пенсійної справи, які містять підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка мешкала за адресою: АДРЕСА_1 .

Витребувати у Богодухівської центральної районної лікарні оригінал розписки-згоди від лютого 2020 року ОСОБА_2 на проведення операції.

Витребувати у Харківського обласного центру онкології (гінекологічне відділення) оригінал розписки-згоди від 1994 року ОСОБА_2 на проведення операції.

Витребувати у Богодухівської районної військової адміністрації відомість про отримання виборчого бюлетеня, на якому міститься підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що мешкала за адресою: АДРЕСА_1 ).

Копію ухвали направити до Богодухівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Харківській області (62103, Харківська область, м. Богодухів, вул. Міліцейська, 9), Дмитрівського старостинського округу виконавчого комітету Богодухівської міської ради (62114, Харківська область, Богодухівський район, с.Дмитрівка, вул. Слобідська, 40А), Селянського (фермерського) господарства «Промінь» (вул. Гутянська, буд. 152, с. Губарівка, Богодухівський район, Харківська область, 62132), Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (майдан Свободи, Держпром, 3 під`їзд, 2 поверх, м. Харків, 61022), Харківського обласного центру онкології (вул. Лісопарківська, буд. 4, м. Харків, 61070), Богодухівської районної військової адміністрації (площа Свято-Духівська, буд.2, м. Богодухів, Харківська область, 62103) для виконання, встановивши термін виконання ухвали 5 діб з моменту отримання копії ухвали.

Особи, які не мають можливості подати витребувані докази взагалі або у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання цієї ухвали.

Попередити осіб, на яких цією ухвалою покладено обов`язок подати докази, що за неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом. При цьому притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду витребувані докази.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Сеник

СудБогодухівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109693672
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —613/1142/21

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні