Ухвала
від 30.08.2023 по справі 613/1142/21
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/1142/21 Провадження № 2/613/25/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2023 року м. Богодухів

Богодухівський районний суд Харківськоїобласті ускладі:

головуючого судді Сеник О.С.,

за участю секретаря судового засідання Нагорної С.П.,

представника позивача Ястребової Є.Б.,

представника відповідача Васеніна А.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Богодухові в режимі відеоконференції цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Промінь», третя особа: Богодухівська районна військова адміністрація Харківської області про визнання договору оренди землі недійсним, скасування рішення про державну реєстрацію,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Богодухівського районного суду Харківської області перебуває вказана цивільна справа.

Ухвалою Богодухівського районного суду Харківської області від 10.08.2021 відкрито провадження у справі. Визначено проводити розгляд справи в порядку за правилами загального позовного провадження. Призначено у справі підготовче засідання.

28.08.2023 від представника позивача адвоката Ястребової Є.Б. надійшло клопотання про витребування доказів, у якому вона просить визнати причини пропуску строку на подання клопотання про витребування доказів - поважними та витребувати докази у цивільній справі № 613/1142/21, а саме документи та відомості, що містять зразки підписів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та інформацію про передання документів та відомостей, що містять зразки підписів ОСОБА_2 у зв`язку з евакуацією архіву у наступних органах та організаціях:

1) у Богодухівському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану у Богодухівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції: - куди саме (назва організації, код ЄДРПОУ, адреса, належним чином завірена копія акту приймання - передавання архівних справ) було передано архів для евакуації;

2) у Богодухівської районної військової адміністрації Харківської області (районний сектор ГУДМС України в Харківській області) - оригінал паспорту НОМЕР_1 , що виданий Богодухівським РВ УМВС України в Харківській області ІНФОРМАЦІЯ_2 померлої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (який було здано до відділу після смерті ОСОБА_2 );

3) у Богодухівської міської ради Харківської області :

- документи, що містять підпис ОСОБА_2 , які підписувались при складанні заповіту на ім`я ОСОБА_1 ;

- всі відомості та документи, які містять підпис ОСОБА_2 ;

4) у Селянського (фермерського) господарства «Промінь» - докази знищення оригіналів відомостей про отримання заробітної плати, зерна, пшениці та кукурудзи, оригіналів видаткових касових ордерів про отримання орендної плати готівкою, які містять підпис ОСОБА_2 (акт про знищення з оригіналами підписів та печаток);

5) у Харківської обласної військової адміністрації інформацію про передання архіву Комунального закладу охорони здоров`я «Харківський обласний клінічний онкологічний центр» (назва архівної установи, адреса місцезнаходження, код ЄДРПОУ архівної установи).

В обґрунтування клопотання зазначено, що вказані документи необхідні для проведення судово-почеркознавчої експертизи, призначеної ухвалою суду від 10.08.2021, на чому наголошено у клопотанні експерта від 22.12.2021 про надання додаткових матеріалів. Пояснила, що оскільки судову почеркознавчу експертизу слід провести за зразками підпису померлої особи, у сторони позивача виникли труднощі з пошуком вільних зразків підпису ОСОБА_2 необхідні експертній установі для проведення експертизи.

Так, ухвалою Богодухівського районного суду Харківської області від 21.03.2023 задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів. Однак, на адресу суду від Богодухівського РВП ГУНП в Харківській області та Богодухівської міської ради Харківської області витребуваних документів не надійшло, натомість, надійшли відповіді із посиланням на органи та організації, у віданні яких знаходяться документи, що витребовуються. Крім того, ухвалою суду від 17.05.2023 було витребувано докази у Богодухівського районного відділу РАЦС у Богодухівському районі Харківської області, Комунальної установи Богодухівської міської ради Харківської області «Трудовий архів», Архівного управління Богодухівської РДА Харківської області, СФГ «Промінь», КНП «Обласний центр онкології», однак, витребуваних доказів до суду не надійшло. Згідно з відповіддю Богодухівського районного відділу РАЦС у Богодухівському районі Харківської області, оригінал паспорту ОСОБА_2 кожного місяця передається до Богодухівського РС ГУДМС України у Харківській області, а щодо інших документів та відомостей, що містять підпис ОСОБА_2 вказано, що ці документи та відомості вивезено з відділу через евакуацію архіву для запобігання загрози знищення через введення воєнного стану на території України. Згідно з відповіддю СФГ «Промінь» оригінали документів, що містять підпис ОСОБА_2 , було знищено шляхом спалення, про що складено акт від 12.11.2009 та погоджено з ЕПК державного архіву Харківської області 16.12.2009, однак, доказів цього не надано.

З посиланням на ст.ст. 76, 77, 81, 84 ЦПК України самостійне витребування зразків підписів ОСОБА_2 в установах та організаціях для сторони позивача наразі є неможливим. Вказує, що на думку сторони позивача, строк на подачу цього клопотання пропущено з поважних причин.

Представник позивача у судовому засіданні вимоги клопотання про витребування доказів підтримала з підстав, викладених у клопотанні.

Представник відповідача у судовому засіданні зазначив, що на підприємстві СФГ «Промінь» наявні лише видаткові касові ордери про отримання орендної плати за певний період, однак, оригінали цих документів в частині, що стосуються ОСОБА_2 , не можуть бути надані до суду, оскільки вони прошнуровані і пронумеровані разом з усіма іншими ордерами по підприємству по іншим пайовикам, та становлять значний єдиний масив документів. Крім того, вказані документи є необхідними для податкової перевірки, у зв`язку з чим не можуть бути надані бухгалтерією підприємства в оригіналі. Щодо надання акту знищення документів заперечував, оскільки це не є необхідним для розгляду справи та не забезпечить проведення експертизи.

Представник третьої особи Богодухівської районної військової адміністрації в підготовче засідання не прибув, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, враховуючи неявку в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вислухавши думку представників позивача та відповідача, розглянувши заяву представника позивача про витребування доказів, зазначає наступне.

Ухвалою Богодухівського районного суду Харківської області від 02.11.2021 клопотання представників сторін про призначення по справі судової почеркознавчої експертизи - задоволено.

Призначено по справі судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити експертам Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Заслуженого професора М.С. Бокаріуса».

На вирішення експертів поставлено наступні питання:

1. Чи виконано підпис від імені ОСОБА_2 у договорі № 902 від 01 січня 2007 року оренди земельної ділянки у графі «Реквізити сторін» рядок «Орендодавець» ОСОБА_2 чи іншою особою?

2. Чи виконано підпис у додатковій угоді від 22 квітня 2019 року до договору оренди земельної ділянки № 902 від 01 січня 2007 року у графі «Реквізити сторін» рядок «Орендодавець» ОСОБА_2 чи іншою особою?

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

28.12.2021 до суду надійшло клопотання експерта ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» від 17.12.2021 про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи.

У вказаному клопотанні експертом поставлено питання про надання вільних зразків підпису (10-15 п.) та почерку (на 10-15 арк.) ОСОБА_2 в офіційних та різнохарактерних за змістом та цільовим призначенням документах (оригіналах) : формі № 1 (заява про видачу паспорта), пенсійній справі, заявах, кредитних та банківських договорах, посвідченнях, членських квитках, банківських картках зі зразками підписів, страхових свідоцтвах, договорах оренди земельних ділянок і купівлі-продажу рухомого та нерухомого майна, квитанціях про сплату комунальних платежів, згодах і договорах про надання телекомунікаційних та побутових послуг, у листах, записах особистого характеру, записниках тощо.

Ухвалою Богодухівського районного суду Харківської області від 23.03.2023 задоволено заяву представника позивача про витребування доказів.

Витребувано у Богодухівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Харківській області оригінал паспорту НОМЕР_1 , виданого Богодухівським РВ УМВС України в Харківській області ІНФОРМАЦІЯ_2 померлої ОСОБА_2 (який було здано після смерті ОСОБА_2 ).

Витребувано у Дмитрівського старостинського округу виконавчого комітету Богодухівської міської ради оригінал заяви від 1986 року ОСОБА_2 на реєстрацію шлюбу із ОСОБА_3 , оригінал аркуша книги реєстрації актів цивільного стану із розміщеним у ньому підписом ОСОБА_2 про реєстрацію шлюбу (свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_2 від 04 жовтня 1986 року); оригінали усіх документів, які містять підпис ОСОБА_2 та зберігалися у Дмитрівській сільській раді Богодухівського району Харківської області; оригінали всіх документів, у яких міститься підпис ОСОБА_2 , пов`язаних зі складанням заповіту на ім`я ОСОБА_1 (реєстраційний номер заповіту № 50 від 17 грудня 2019 року).

Витребувано у Селянського (фермерського) господарства «Промінь»: оригінал заяви ОСОБА_2 про вихід на пенсію; оригінал відомостей про отримання заробітної плати, що містять підпис ОСОБА_2 ; оригінал відомостей про отримання зерна, пшениці та кукурудзи, що містять підпис ОСОБА_2 ; оригінал відомостей про отримання орендної плати, що містять підпис ОСОБА_2 ; оригінал відомостей про отримання заробітної плати у СПЕЦГОСПІ «ЧЕРВОНИЙ ПРОМІНЬ», що містять підпис ОСОБА_2 .

Витребувано у Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області: оригінал заяви про отримання пенсії; всі аркуші пенсійної справи, які містять підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка мешкала за адресою: АДРЕСА_1 .

Витребувано у Богодухівської центральної районної лікарні оригінал розписки-згоди від лютого 2020 року ОСОБА_2 на проведення операції.

Витребувано у Харківського обласного центру онкології (гінекологічне відділення) оригінал розписки-згоди від 1994 року ОСОБА_2 на проведення операції.

Витребувано у Богодухівської районної військової адміністрації відомість про отримання виборчого бюлетеня, на якому міститься підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що мешкала за адресою: АДРЕСА_1 ).

На виконання вищевказаної ухвали від 21.03.2023 до суду надано Відділом перерахунків пенсій №4 Управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області від 31.03.2023 з архівної пенсійної справи оригінали заяв, що містять підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на двох аркушах.

Богодухівським РВП ГУНП в Харківській області від 29.03.2023 № 2051вс/119-71/04-2023 повідомлено, що оригінал паспорту НОМЕР_1 , виданий Богодухівським РВ УМВС України в Харківській області 11.03.2002 померлої ОСОБА_2 не вилучався, так як це не входить до компетенції відділу поліції.

Богодухівською міською радою Харківської області від 03.04.2023 за №02-23/1844 повідомлено про неможливість надання витребуваних з Дмитрівської сільської ради Богодухівського району Харківської області документів, оскільки під час реорганізації сільради всі оригінали документів, пов`язаних із реєстрацією шлюбу, були передані до Богодухівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Богодухівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Всі інші документи колишньої Дмитрівської сільради були передані до Комунальної установи Богодухівської міської ради «Трудовий архів» та архівного управління Богодухівської районної державної адміністрації Харківської області.

Богодухівською районною військовою адміністрацією Харківської області від 24.04.2023 за № 1-38/1108 повідомлено, що згідно інформації, наданої з Архівного управління Богодухівської районної державної адміністрації в документах тимчасового зберігання (термін зберігання 5 років) Богодухівської районної та міської територіальних виборчих комісій Богодухівського району Харківської області по місцевим виборам, які відбулися 25 жовтня 2020 року, підпис ОСОБА_2 відсутній, оскільки остання померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Селянським (фермерським) господарством «Промінь» від 06.04.2023 за № 27 надано відповідь про неможливість виконання ухвали суду про витребування доказів, оскільки оригінал заяви про вихід на пенсію з оригінальним підписом ОСОБА_2 відсутній. Оригінали відомостей про отримання заробітної плати з оригінальним підписом ОСОБА_2 (разом з підписами інших працівників), наявний, але прошитий і пронумерований з іншими касовими документами згідно певного періоду (щомісячно). Вилучити його немає можливості, оскільки відомість є первинним документом касової операції та повинна зберігатися на підприємстві. Надати всі підзвітні відомості підприємство не має можливості. Оригінал відомостей про отримання зерна, пшениці та кукурудзи з оригінальним підписом ОСОБА_2 (разом з підписами інших працівників) наявний, але прошитий разом з іншими касовими документами згідно певного періоду (помісячно). Вилучити його немає можливості, оскільки видатковий касовий ордер є первинним документом касової операції та повинен зберігатися на підприємстві, надати всі підзвітні ордери підприємство не може. Оригінали відомостей про отримання заробітної плати з оригінальним підписом ОСОБА_2 в спецгоспі «Червоний промінь» в архівах відсутні.

Комунальним некомерційним підприємством «Богодухівська центральна районна лікарня» Богодухівської міської ради від 20.04.2023 за № 01-16 повідомлено, що інформована добровільна згода пацієнта та проведення діагностики, лікування та на проведення операції та знеболення була отримана від ОСОБА_2 в усній формі та пацієнткою не підписувалася.

Ухвалою Богодухівського районного суду Харківської області від 17.05.2023 поновлено представнику позивача строк на подачу клопотання про витребування доказів.

Клопотання представника позивача про витребування доказів задоволено частково.

Витребувано у Богодухівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Богодухівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції:

- оригінал паспорту НОМЕР_1 , що виданий Богодухівським РВ УМВС України в Харківській області 11 березня 2002 року, померлої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (який було здано до відділу після смерті ОСОБА_2 );

- заяву від 1986 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на реєстрацію шлюбу із ОСОБА_3 ;

- аркуш книги реєстрації актів цивільного стану із розміщеним у ньому підписом ОСОБА_2 про реєстрацію шлюбу (свідоцтво про шлюб НОМЕР_2 від 04 жовтня 1986 року);

- всі відомості та документи, які містять підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Витребувано у Комунальної установи Богодухівської міської ради Харківської області «Трудовий архів»:

- оригінали відомостей про отримання заробітної плати на підприємстві СФГ «ПРОМІНЬ» (вул. Гутянська, буд. 152, с. Губарівка, Богодухівський район, Харківська область, 62132), що містять підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

- оригінали відомостей про отримання заробітної плати на підприємстві СПЕЦГОСП «ЧЕРВОНИЙ ПРОМІНЬ», що містять підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

- усі відомості та документи, що підписувалися та складалися ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та містять її підпис.

Витребувано у Архівного управління Богодухівської державної адміністрації Харківської області:

- оригінали відомостей про отримання заробітної плати на підприємстві СФГ «ПРОМІНЬ» (вул. Гутянська, буд. 152, с. Губарівка, Богодухівський район, Харківська область, 62132), що містять підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

- оригінали відомостей про отримання заробітної плати на підприємстві СПЕЦГОСП «ЧЕРВОНИЙ ПРОМІНЬ», що містять підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

- усі відомості та документи, що підписувалися та складалися ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та містять її підпис.

Витребувати у Селянського (фермерського) господарства «ПРОМІНЬ»:

- оригінали відомостей про отримання заробітної плати, що містять оригінали підписів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за 2000-2005 роки;

- оригінали відомостей про отримання зерна, пшениці та кукурудзи, що містять оригінали підписів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за 2000-2005 роки;

- оригінали видаткових касових ордерів про отримання орендної плати готівкою (за всі роки), що містять оригінали підписів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за 2000-2005 роки.

Витребувати уКомунального некомерційногопідприємства «Обласнийцентр онкології» оригінал розписки-згоди від 1994 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на проведення операції.

В іншій частині клопотання - відмовлено.

25.05.2023 до суду надійшли відповіді Архівного управління Богодухівської РДА та Комунальної установи Богодухівської міської ради «Трудовий архів», згідно з якими відомості про отримання заробітної плати працівників СФГ «Промінь» та Спецгоспу «Червоний промінь» на архівне зберігання не передавались, а також відповідь КНП «Обласний центр онкології», згідно з якою на підставі рішення Харківської обласної ради від 08.09.2016 створено КНП «Обласний центр онкології» та припинено шляхом ліквідації Комунальний заклад охорони здоров`я «Харківський обласний онкологічний центр», при цьому, КНП «Обласний центр онкології» не є правонаступником ліквідованого закладу.

29.05.2023 від Богодухівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління надійшла копія актового запису про шлюб № 07 від 04.10.1986, складеного Дмитрівською сільською радою Богодухівського району Харківської області відносно ОСОБА_3 та ОСОБА_2 ..

Щодо інших витребуваних доказів повідомлено, що оригінал паспорту ОСОБА_2 НОМЕР_3 , виданого Богодухівським РВ УМВС України в Харківській області 11.03.2022, який був зданий до Богодухівського РВ ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції після смерті, кожного місяця передається у зв`язку з державною реєстрацією смерті до Богодухівського РС ГУДМС України в Харківській області. Заяву від 1986 року ОСОБА_5 , на реєстрацію шлюбу надати неможливо, оскільки за правилами діловодства заява 1986 року знищена.

Відомості та документи, які містять підпис ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наразі надати неможливо у зв`язку з вивезенням книг актових записів цивільного стану з відділу через евакуацію архіву, задля запобігання загрози знищення, через введення воєнного стану на території України.

09.06.2023 від СФГ «Промінь» надійшла відповідь на ухвалу суду, в якій зазначено, що оригінали відомостей про отримання заробітної плати, оригінали відомостей про отримання зерна, пшениці та кукурудзи, оригінали видаткових касових ордерів про отримання орендної плати готівкою з оригінальними підписами ОСОБА_2 за 2000-2005 роки відносяться до первинної документації, яка зберігається 3 роки, та відповідно до акту від 12.11.2009 «Про вилучення для знищення документів, не внесених до Національного архівного фонду», вищевказані документи були знищені шляхом спалення, акт погоджено експертно-перевірочною комісією державного архіву Харківської області 16.12.2009.

Таким чином, на виконання ухвали Богодухівського районного суду Харківської області від 21.03.2023 надано не всі витребувані документи, які містять підпис ОСОБА_2 та які необхідні для проведення призначеної експертизи, на ухвалу суду від 17.05.2023 не надано жодного документу з тих, що були витребувані.

Копія актового запису про шлюб № 07 від 04.10.1986, складеного Дмитрівською сільською радою Богодухівського району Харківської області відносно ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , яка була надана Богодухіівським РВ ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, не є таким документом, оскільки судом, з урахуванням вимог експерта, був витребуваний саме оригінал актового запису.

Враховуючи, що питання про витребування документів, вказаних у клопотанні представника позивача від 28.08.2023, які містять підпис ОСОБА_2 , постало лише після неотримання доказів на ухвалу суду від 17.05.2023, постановлену в рамках розгляду клопотання експерта про надання додаткових матеріалів для проведення експертизи, тобто, про необхідність повторного витребування документів раніше відомо не було, суд вважає поважними причини пропуску представником позивача строку на подачу клопотання про витребування доказів та вважає за необхідне поновити цей строк.

Згідно з ч. 1 ст.107ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів (ч. 3 ст. 107 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст.84ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

У свою чергу, згідно з ч.ч. 6, 7 ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Враховуючи, що ті офіційні документи, які представник позивача просить витребувати у клопотанні від 28.08.2023 оригінал паспорту померлої ОСОБА_2 , документи, що підписувались ОСОБА_2 при складанні заповіту на ім`я ОСОБА_1 , - містять зразки почерку та/або підпису ОСОБА_2 (вільні зразки, про надання яких просив експерт), що є необхідними для проведення судово-почеркознавчої експертизи, беручи до уваги, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , тому коло документів, які можуть містити зразки її підпису та почерку, є обмеженим, суд вважає, що заява про витребування доказів в цій частині підлягає задоволенню, оскільки витребувані докази мають безпосереднє значення для розгляду справи, а позивач не має можливості отримати їх самостійно.

Разом з тим, згідно з відповіддю Богодухівського РВ ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, оригінали паспортів померлих осіб щомісячно передаються не до Богодухівської райдержадміністрації, а до Богодухівського районного сектору Головного управління Державної міграційної служби у Харківській області, звідки і слід витребувати оригінал паспорту померлої ОСОБА_2 ..

Щодо документів, які містять підпис ОСОБА_2 та складалися у Дмитрівській сільській раді Богодухівського району Харківської області, в тому числі документів, які підписувались ОСОБА_2 при складанні заповіту на ім`я ОСОБА_1 , Богодухівською міською радою Харківської області було надано вичерпну відповідь про те, що такі документи передані до Комунальної установи «Трудовий архів» та Архівного управління Богодухівської районної державної адміністрації, а тому у суду відсутні підстави для витребування їх у Богодухівської міської ради Харківської області.

Водночас, з метою прискорення розгляду клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи, та розгляду справи у розумний строк, суд вважає за необхідне витребувати вказані документи у вищезазначених архівних установ.

Крім того, слід зазначити, що Богодухівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не надано оригіналів документів та відомостей, що містять підпис ОСОБА_2 , з посиланням на евакуацію архіву, однакоднак, не вказано, куди саме вивезено архівний фонд.

Беручи до уваги, що експертизу слід провести за підписом померлої особи, тому коло джерел вільних зразків підписів ОСОБА_2 є обмеженим, враховуючи, що судом тривалий час витребовуються документи для розгляду клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судово-почеркознавчої експертизи, суд зазначає, що отримання зразків почерку та підпису ОСОБА_2 з органів державної реєстрації актів цивільного стану має суттєве значення для вирішення справи. Отже, клопотання представника позивача в частині витребування з Богодухівського РВ ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції відомостей про установу, якій передано для евакуації архів указаного відділу, підлягає задоволенню.

Щодо документів, які представник позивача просить суд витребувати у СФГ «Промінь» - акт про знищення оригіналів відомостей про отримання заробітної плати, зерна, пшениці та кукурудзи, оригіналів видаткових касових ордерів про отримання орендної плати гоівкою, які містять підпис ОСОБА_2 , суд зазначає, що вказаний документ очевидно не містить підпису ОСОБА_2 , не потрібен для проведення експертизи, тому клопотання в частині його витребування не підлягає задоволенню.

Щодо витребування у Харківської обласної військової адміністрації відомостей про установу, якій передано архів КЗОЗ «Харківський обласний клінічний онкологічний центр», суд зазначає, що за змістом п.п.5-7 Інструкції щодо заповненняформи первинної облікової документації № 003-6/о«Інформована добровільна згода пацієнта на проведення діагностики, лікування та на проведення операції та знеболення і на присутність або участь учасників освітнього процесу», затвердженої наказом МОЗ України від 14.02.2012 № 110, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 28.04.2012 за № 697/21010, форма № 003-6/о має термін зберігання, який відповідає терміну зберігання облікових форм, де вона використовується медичної карти амбулаторного хворого (форма № 025/о) або медичної карти стаціонарного хворого (форма № 003/о), що затверджені наказом Міністерства охорони здоров`я України від 14 лютого 2012 року№ 110.

У своючергу,відповідно доп.40Інструкції щодозаповнення формипервинної обліковоїдокументації №003/о«Медична картастаціонарного хворого№ __»,затвердженої наказомМОЗ від14.02.2012№ 110,зареєстрованої вМін`юсті 28.04.2012за №662/20975,строк зберіганнямедичної картистаціонарного хворого(форма№ 003/о)становить 25років.

Таким чином, оскільки за змістом клопотання про витребування доказів від 17.05.20223, операція ОСОБА_2 проведена у 1994 році, тобто, з моменту надання нею згоди на проведення операції (якщо така надавалась) пройшло 29 років, вказана згода на даний час знищена.

З огляду на викладене, відсутня необхідність у витребуванні у Харківської обласної військової адміністрації відомостей про те, куди передано архів КЗОЗ «Харківський обласний клінічний онкологічний центр» після його ліквідації.

Враховуючи викладене, клопотання представника позивача про витребування доказів підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 84, 107, 197, ч.1 ст.223, ч.2 ст.258, ст.ст.260, 261 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Поновити представнику позивача строк на подачу клопотання про витребування доказів.

Клопотання представника позивача про витребування доказів задовольнити частково.

Витребувати у Богодухівського районноговідділу державноїреєстрації актівцивільного стануу Богодухівськомурайоні Харківськоїобласті Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції копію акту приймання-передачі архівних справ, відповідно до якого архів було передано для евакуації, та відомості, куди саме (назва організації, код ЄДРПОУ, адреса) були передано архів для евакуації.

Витребувати у Богодухівського районного сектору Головного управління Державної міграційної служби в Харківській області оригінал паспорту серії НОМЕР_1 , виданого 11 березня 2002 року Богодухівським РВ УМВС України в Харківській області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Витребувати у Комунальної установиБогодухівської міськоїради Харківськоїобласті «Трудовийархів» оригінали документів, що містять підпис ОСОБА_2 , які підписувались нею при складанні заповіту на ім`я ОСОБА_1 , що були передані на архівне зберігання Дмитрівською сільською радою Богодухівського району Харківської області.

Витребувати у Архівного управлінняБогодухівської районноїдержавної адміністраціїХарківської області оригінали документів, що містять підпис ОСОБА_2 , які підписувались нею при складанні заповіту на ім`я ОСОБА_1 , що були передані на архівне зберігання Дмитрівською сільською радою Богодухівського району Харківської області.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Копію ухвалинаправити доБогодухівського районноговідділу державноїреєстрації актівцивільного стануу Богодухівськомурайоні Харківськоїобласті Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції,Богодухівського районногосектору Головногоуправління Державноїміграційної службив Харківськійобласті,Комунальної установиБогодухівської міськоїради Харківськоїобласті «Трудовийархів»,Архівного управлінняБогодухівської районноїдержавної адміністраціїХарківської області для виконання, встановивши термін виконання ухвали 5 діб з моменту отримання копії ухвали.

Особи, які не мають можливості подати витребувані докази взагалі або у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання цієї ухвали.

Попередити осіб, на яких цією ухвалою покладено обов`язок подати докази, що за неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом. При цьому притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду витребувані докази.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Повний текс ухвали складено 30.08.2023.

Суддя О.С. Сеник

СудБогодухівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113112676
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —613/1142/21

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні