Ухвала
від 14.03.2023 по справі 522/14677/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/14677/21

Провадження № 2/522/1506/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

14 березня 2023 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Павлик І.А.,

за участю:

секретаря судового засідання Сулими А.С.,

представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору-1 ОСОБА_1 ,

представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору-2 ОСОБА_2 ,

відповідач в судове засідання не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору-2 адвоката Серек-Басан Юрія Валерійовича про залишення позовної заяви без руху у справі за позовом Управлінняобласної ради з майнових відносин до ОСОБА_3 , треті особи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмету спору Комунальна установа «Одеський академічний театр музичної комедії ім. М. Водяного» та ОСОБА_4 про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора, скасування запису про реєстрацію права власності та визнання права власності на нежитловий будинок,

ВСТАНОВИВ:

05.08.2021 позивач звернувся до Приморського районного суду м. Одеси з позовною заявою до ОСОБА_3 , третя особа Комунальна установа «Одеський академічний театр музичної комедії ім. М. Водяного» про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора, скасування запису про реєстрацію права власності та визнання права власності на нежитловий будинок.

10.08.2021 ухвалою суду відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

22.12.2022 до суду від представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору-2 адвоката Серек-Басан Ю.В. надійшло клопотання, у якому він просить суд залишити позовну заяву без руху, оскільки позивачем було помилково сплачено судовий збір, як за три вимоги немайнового характеру. Натомість, як вбачається зі змісту позовних вимог, позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру та одну вимогу майнового характеру. У зв`язку з чим, позовну заяву слід залишити без руху.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору-2 адвокат Серек-Басан Ю.В. підтримав подане до суду клопотання та просив його задовольнити.

Представник позивача та представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору-1 проти задоволення даного клопотання заперечували та просили суд відмовити у його задоволенні.

Дослідивши матеріали заявленого клопотання про залишення позовної заяви без руху, суд дійшов наступних висновків.

Як вбачається зі змісту позовних вимог позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора КП Новоселівської сільської ради «Регіональне бюро державної реєстрації» Бондаря О.М. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 19.04.2017, індексний номер: 34843515 на підставі якого за ОСОБА_3 проведено державну реєстрацію права власності на об`єкт: нежитловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер майна: 1228529751101).

- скасувати запис у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 17.03.2017 № 20044611 про право власності ОСОБА_3 на нежитловий будинок кафе-бару заг. площею 84,5 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер майна: 1228529751101), внесений державним реєстратором КП Новоселівської сільської ради «Регіональне бюро державної реєстрації» Бондарем О.М.

- визнати право власності на нежитловий будинок кафе-бару заг. площею 84,5 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 , за територіальною громадою сіл, селищ, міст області в особі Одеської обласної ради.

Отже, позивачем заявлено позовні вимоги, які носять майновий (визнання права власності) та не майновий характер (визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора КП Новоселівської сільської ради «Регіональне бюро державної реєстрації» Бондаря О.М. про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 19.04.2017, індексний номер: 34843515 та скасування запису у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 17.03.2017 № 20044611 про право власності ОСОБА_3 на нежитловий будинок кафе-бару заг. площею 84,5 кв.м., за адресою: АДРЕСА_1 (реєстраційний номер майна: 1228529751101), проте позивачем додано докази сплати судового збору у сумі 6810,00 грн (платіжне доручення від 13.07.2021 № 239), тобто як за вимоги немайнового характеру.

Відповідно до п.п. 2, 9 ч. 1 ст. 176 ЦПК України у позовах про визнання права власності на майно або його витребування ціна позову визначається вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

У п. 16 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17.10.2014 № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» роз`яснено, що розмір судового збору за подання позовної заяви про визнання права власності на майно або його витребування визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Майновий позов (позовна вимога майнового характеру) це вимога про захист права або інтересу, об`єктом якої виступає благо, що підлягає грошовій оцінці.

Різновидами майнових спорів є, зокрема, спори, пов`язані з підтвердженням прав на майно та грошові суми, на володіння майном і будь-які форми використання останнього.

Отже, судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, стягнення, витребування або повернення майна як рухомих речей, так і нерухомості визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Положеннями ч. 4 ст. 177 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч. 1 ст. 3 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви майнового характеру фізичною особою ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Разом з тим, як вбачається із позовної заяви позивачем заявлено вимогу майнового характеру, проте не надано суду доказів вартості цього майна станом на дату звернення з позовом, що унеможливлює визначити дійсний розмір судового збору, який підлягає сплаті за звернення до суду з даним позовом у встановленому Законом України «Про судовий збір» розмірі.

Відповідно до ч. 11 ст. 187 ЦПК України суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175,177цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху.

Для усунення недоліків позивачу слід надати суду докази вартості спірного нерухомого майна та сплати судовий збір у встановленому Законом України «Про судовий збір» розмірі, з урахуванням вже сплаченої частини суми судового збору згідно з платіжним дорученням від 13.07.2021 № 239.

Заяву про усунення недоліків необхідно надати до Приморського районного суду м. Одеси через канцелярію суду.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 187, 258, 260, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Управління обласної ради з майнових відносин до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Комунальна установа «Одеський академічний театр музичної комедії ім.М.Водяного» та ОСОБА_4 про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора, скасування запису про реєстрацію права власності та визнання права власності на нежитловий будинок залишити без руху.

Встановити позивачу для усунення недоліків п`ятиденний строк з дня отримання копії ухвали суду про залишення позовної заяви без руху, шляхом визначення вартості спірного нерухомого майна та сплати судового збору у встановленому Законом України «Про судовий збір» розмірі.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати позивачу.

У разі не усунення зазначених недоліків у встановлений строк, позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали відповідно до ст. 259 ЦПК України буде складено протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Суддя І.А.Павлик

Повний текст ухвали складено 17.03.2023.

Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109703317
СудочинствоЦивільне
Сутьреєстрацію права власності та визнання права власності на нежитловий будинок

Судовий реєстр по справі —522/14677/21

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні