Постанова
від 22.03.2023 по справі 629/335/22
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 629/335/22 Номер провадження 22-ц/814/564/23Головуючий у 1-й інстанції Харабадзе К.Ш. Доповідач ап. інст. Лобов О. А.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючий суддя Лобов О.А.

судді: Дорош А.І., Триголов В.М.

розглянув в порядку письмового провадження без виклику учасників справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу судді Лозівського районного суду Харківської області від 26 січня 2022 року (час ухвалення судового рішення і дата виготовлення повного текста судового рішення не зазначені) у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей,

треті особи: Служба у справах дітей Лозівської міської ради Харківської області, Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області, як орган опіки та піклування, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Національна соціальна сервісна служба України.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, апеляційний суд

у с т а н о в и в:

Ухвалою судді Лозівського районного суду Харківської області від 26 січня 2022 року справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог Служба у справах дітей Лозівської міської ради Харківської області, Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області, як орган опіки та піклування, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Національна соціальна сервісна служба України про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на неповнолітніх дітей направлено до Київського апеляційного суду (вул. Солом`янська,2А, м.Київ, 03110) для визначення підсудності.

08 лютого 2022 року Харківським апеляційним судом отримана апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу судді Лозівського районного суду Харківської області від 26 січня 2022 року.

Ухвалою Харківського апеляційного суду від 09 лютого 2002 року витребувано із Лозівського районного суду Харківської області цивільну справу № 629/335/22.

Відповідно до Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» №64/2022 від 24.02.2022 у зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Указом Президента України №133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовженого строк дії воєнного стану з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб.

Розпорядженням голови Верховного Суду № 14/0/9-22 від 25.03.2022 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Сумської, Харківської області), відповідно до ч. 7 ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», з урахуванням неможливості судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, змінено територіальну підсудність справ Харківського апеляційного суду на Полтавський апеляційний суд.

Указом ПрезидентаУкраїни від18.04.2022року№259/2022«Про продовженнястрокудіївоєнного станувУкраїні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року строком на 30 діб.

Указом ПрезидентаУкраїнивід17.05.2022року№341/2022«Пропродовженнястроку діївоєнногостанув Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб.

Ухвалою судді Київського апеляційного суду від 05 травня 2022 року визначено Оболонський районний суд м.Києва для забезпечення розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог Служба у справах дітей Лозівської міської ради Харківської області, Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області, як орган опіки та піклування, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Національна соціальна сервісна служба України про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на неповнолітніх дітей.

Ухвалою судді Оболонського районного суду м.Києва від 18 травня 2022 року позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог Служба у справах дітей Лозівської міської ради Харківської області, Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області, як орган опіки та піклування, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Національна соціальна сервісна служба України про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на неповнолітніх дітей прийнята до розгляду та відкрито загальне позовне провадження.

Апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу судді Лозівського районного суду Харківської області від 26 січня 2022 року отримана Полтавським апеляційним судом 29 липня 2022 року.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями Полтавського апеляційного суду від 29.07.2022 року справу передано до провадження колегії суддів під головуванням судді Лобова О.А., суддів учасників колегії Дорош А.І., Триголов В.М.

Цивільна справа № 629/335/22 отримана Полтавським апеляційним судом 05 вересня 2022 року.

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 14 вересня 2022 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу судді Лозівського районного суду Харківської області від 26 січня 2022 року.

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 15 вересня 2022 року справу призначено до розгляду в порядку письмового провадження без виклку учасників.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 , посилаючись на порушення судом норм процесуального права, просить скасувати ухвалу суду першої інстанції, справу повернути для продовження розгляду до Лозівського районного суду Харківської області.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги стверджується, що суд першої інстанції неправильно застосував норми ст.27 і ст.28 ЦПК України, а саме не врахував, якщо у позовній заяві об`єднано декілька вимог, одна з яких допускає альтернативну, на вибір позивача, підсудність, то підсудність справи визначається за вибором позивача.

У підтвердження правильності доводів апеляційної скарги зроблено посилання на висновки Верховного Суду у справах з аналогічними правовідносинами.

Відзив на апеляційну скаргу судом не отриманий.

Перевіривши матеріали справи у межах доводів апеляційної скарги та заявлених позовних вимог, апеляційний суд приходить до висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити з таких підстав.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.374, п.4 ч.1 ст.379 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції у разі порушення судом першої інстанції норм процесуального права або неправильного застосування норм матеріального права.

З матеріалів справи вбачається, що у січні 2022 року ОСОБА_1 звернулася до Лозівського районного суду Харківської області із позовом до ОСОБА_2 , просила ухвалити рішення, яким позбавити відповідача батьківських прав відносно двох неповнолітніх дітей і стягнути із відповідача на її користь аліменти на утримання двох неповнолітніх дітей.

У позовній заяві місцем проживання позивача зазначено: АДРЕСА_1 ; місце проживання відповідача ОСОБА_2 : АДРЕСА_2 .

Передаючи справу до Київського апеляційного суду для визначення підсудності, суддя суду першої інстанції виходив з того, що вимога про стягнення аліментів є похідною від вимоги про позбавлення батьківських прав, а відповідач проживає на тимчасово окупованій території і матеріали справи не містять доказів на підтвердження останнього відомого зареєстрованого місця проживання чи перебування відповідача, місця знаходження його майна або місця постійного його зайняття (роботи) в м. Лозова.

Перевіряючи доводи апеляційної скарги, апеляційний суд виходить з таких міркувань.

Відповідно до ч.4 ст.263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Верховного Суду від 09 квітня 2020 року (справа № 200/11563/18), на яку зроблене посилання в апеляційній скарзі, викладений такий правовий висновок щодо застосування норм ст.27 і ст.28 ЦПК України.

«Частиною першою статті 27ЦПК України передбачено, що позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до частини першої статті 28ЦПК України позови про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Дана стаття встановлює випадки альтернативної підсудності, за якої позов за вибором позивача може бути пред`явлений в одному з двох і більше судів.

Суд не має право обмежувати вибір позивача для розгляду справи у конкретному суді.

Справи про позбавлення батьківських прав є справами позовного провадження, тому ця категорія справ підлягає розгляду за загальними правилами підсудності (відповідно до статті 27 ЦПК України) за місцем проживання відповідача або одного з них, якщо позов подається до обох батьків (частина п`ятнадцята 28 ЦПК України). Якщо в одному позові вимоги про позбавлення батьківських прав (та інші вимоги щодо захисту прав дитини) поєднуються з вимогою про стягнення аліментів (або оплату додаткових витрат на дитину), такий позов може подаватися за вибором позивача згідно з частиною першою статті 28 ЦПК України.»

У справі, що переглядається, позивачем заявлено дві вимоги: про позбавлення відповідача батьківських прав і про стягнення із останнього аліментів на утримання неповнолітніх дітей, і позивачем відповідно до ч.1 ст.28 ЦПК України пред`явлено позов до суду за місцем свого проживання.

Суд першої інстанції зазначеного не врахував і помилково визнав за необхідне передати справу до Київського апеляційного суду для визначення підсудності.

З наведених підстав ухвала судді суду першої інстанції підлягає скасуванню з передачею справи до Лозівського районного суду Харківської області для продовження розгляду.

Керуючись ст.367, п.6 ч.1 ст.374, п.4 ч.1 ст.379, ст.382, ст.384 ЦПК України, апеляційний суд

у х в а л и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу судді Лозівського районного суду Харківської області від 26 січня 2022 року скасувати.

Цивільну справу № 629/335/22 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей,

треті особи: Служба у справах дітей Лозівської міської ради Харківської області, Виконавчий комітет Лозівської міської ради Харківської області, як орган опіки та піклування, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Національна соціальна сервісна служба України;

повернути до Лозівського районного суду Харківської області для подальшого розгляду.

Постанова набирає законної сили з дня її проголошення і може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Повний текст постанови виготовлено 22 березня 2023 року.

Головуючий суддя О.А.Лобов

Судді: А.І.Дорош

В.М.Триголов

Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109753177
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —629/335/22

Рішення від 16.06.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Постанова від 22.03.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 14.09.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 13.09.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 18.07.2022

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

Ухвала від 17.05.2022

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Яценко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні