Рішення
від 09.08.2010 по справі 4/111-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВ СЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" серпня 2010 р. Справа № 4/111-10

Господарський суд Київс ької області у складі судді Щ откіна О.В. розглянувши у від критому судовому засіданні с праву

за позовом Фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1,

смт. Гостомель

до Масиву садівничих то вариств "Озера-15", с. Озера

про усунення перешкод в користуванні орендованим пр иміщенням.

за участю представників сторін:

позивач - ОСОБА_2 - п редст., дов. від 03.11.2010р.;

відповідач - Дашкієв А.М . - директор

Обставини справи:

В провадженні господарсь кого суду Київської області знаходиться справа №4/111-10 за по зовом Фізичної особи-приватн ого підприємця ОСОБА_1 до Масиву садівничих товарист в "Озера-15" про усунення перешк од в користуванні орендовани м нежитловим приміщенням маг азином (який знаходиться за а дресою: Бородянський р-н, дачн ий масив Озера №15, загальною п лощею 86 м2, торгівельна площа м агазину 38 м2), шляхом допуску Фі зичної особи - підприємця ОСОБА_1 до цього приміщення .

Ухвалою господарського су ду Київської області від 29.06.2010р . було порушено провадження у справі № 4/111-10, розгляд призначе но на 19.07.2010р.

19.07.2010 року позивачем в судово му засіданні було подано до с уду додаткові докази по спра ві.

Представник відповідача в дане судове засідання не з' явився, про причини неявки су д не повідомив, у зв' язку з чи м розгляд справи було відкла дено та в порядку статті 38 Гос подарського процесуального кодексу України було направ лено до Бородянської районно ї державної адміністрації су довий запит з вимогою повідо мити про чи включено до ЄДРПО У відповідача та чи можлива й ого перереєстрація.

02.08.2010р. в судовому засіданні б уло оголошено перерву до 09.08.2010р .

05.08.2010р. від державного реєстр атора надійшов лист-відповід ь № 6-28-1985 від 30.07.2010р. на судовий запи т, в якому зазначено, що Масив садівничих товариств "Озера- 15" включено до Єдиного державн ого реєстру підприємств та о рганізацій України та в реєс траційній картці вказано міс цезнаходження: с. Озера, вул. Л еніна, 1.

09.08.2010р. позивачем було подано до суду додатки до позовної з аяви.

В судовому засіданні відпо відачем було подано зауважен ня на позов, в якому останній п роти заявлених позовних вимо г заперечує в повному обсязі та просить відмовити в їх зад оволенні.

09.08.2010р. за згодою представник ів сторін було оголошено вст упну та резолютивну частину рішення, яким в позові задово лено в повному обсязі.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, дослідив ши докази та оцінивши їх в сук упності, суд

встановив:

28.04.2007р. між Масивом садівн ичих товариств "ОЗЕРА-15" (оренд одавець) та Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (оренд ар) було укладено договір оре нди (далі Договір), відповідно до умов якого орендодавець п ередає, а орендар бере в тимча сове володіння та користуван ня майно, а саме: магазин, який знаходиться за адресою: Боро дянський р-н, дачний масив Озе ра №15, загальною площею 86 м2, тор гівельна площа магазину 38 м2.

Приписами п.п. 4.1 Договору пер едбачено, що термін оренди ск ладає 5 (п'ять років) з моменту п рийняття майна, що орендуєть ся.

Відповідно до п.п. 3.1 Договору , зазначене в п.1 майно повинно бути передане орендодавцем та прийняте орендарем з моме нту підписання даного Догово ру.

На виконання умов згаданог о Договору, фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 після підписання договору було пр ийнято в тимчасове володіння та користування майно, а саме : магазин, який знаходиться за адресою: Бородянський р-н, дач ний масив Озера №15.

За словами позивача, поруше ні його права в користуванні орендованим майном полягают ь в тому, що з 2010 року останній н е може користуватись орендов аним майном, оскільки відпов ідач чинить перешкоди, які по лягають в зміні замків, відкл юченні електроенергії, у зв' язку з чим він не може користу ватись вказаним приміщенням та здійснювати свою господа рську діяльність.

На підтвердження даних дов одів, позивачем надано телег раму, яка була направлена на а дресу Бородянського РВ ГУ МВ С України у Київській област і щодо захисту від злочинних дій невідомих осіб, які злама ли та обрізали замки в орендо ваному приміщенні - магазин і в дачному масиві Озера №15 Бо родянського району (копія те леграми в матеріалах справи) , а також постанову від 18.04.2010р., ви несену лейтенантом міліції Д ІМ Бородянського РВ ОСОБА_4 , якою було відмовлено в пор ушенні кримінальної справи п о факту звернення.

Відповідач проти факту змі ни замків та відключення еле ктроенергії не заперечує. В о бґрунтування своїх заперече нь останній посилається на т е, що 11.10.2009р. на зборах конференц ії МСТ Озера - 15 було вирішено припинити оренду з ПП ОСОБ А_1, підтверджується проток олом (копія в матеріалах спра ви).

Судом було надано оцінку до водам позивача та запереченн ям відповідача та встановлен о, що між сторонами у справі бу ло укладено два договори оре нди.

Перший договір укладений 28. 04.2007 року (на який посилається п озивач, як на підставу своїх п озовних вимог), інший - 01.03.2009 ро ку, який припинений на підста ві рішення конференції відпо відача (на який посилається в ідповідач).

Враховуючи вищевикладені обставини справи, суд зазнач ає, що доводи відповідача, вик ладені у запереченні на позо вну заяву стосовно того, що 11 ж овтня 2009 року відповідачем бу ло прийнято рішення про прип инення договору оренди від 01.0 3.2009р. (який укладений між сторо нами) та відключення від мага зину електропостачання та пр о те, що позивача належним чин ом був повідомлений про таке рішення Масиву садівничих т овариств "Озера-15", господарсь ким судом до уваги не приймаю ться, як необґрунтовані, оскі льки позовні вимоги Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 ґрунтуються на договорі 2 8.04.2007р., який укладений між ст оронами та є чинним.

Частиною 1 статті 193 Господар ського кодексу України встан овлено, що суб'єкти господарю вання та інші учасники госпо дарських відносин повинні ви конувати господарські зобов 'язання належним чином відпо відно до закону, інших правов их актів, договору.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених Господарським кодексом України.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України, зобов'яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору та вимог цього Кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відпов ідно до звичаїв ділового обо роту або інших вимог, що звича йно ставляться.

Згідно ст. 629 Цивільного коде ксу України, договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Статтею 188 ГК України визнач ено, що зміна та розірвання го сподарських договорів в одно сторонньому порядку не допус кається.

Відповідно до частини 1 стат ті 15 ЦК України кожна особа ма є право на захист свого цивіл ьного права у разі його поруш ення, невизнання або оспорюв ання.

Статтею 16 ЦК України закріп лено перелік способів захист у цивільних прав та інтересі в, згідно з яким кожна особа ма є право звернутися до суду за захистом свого особистого н емайнового або майнового пра ва та інтересу.

Приписами частини першої с татті 371 ЦК України передбачен о, власникові належать права володіння, користування та р озпоряджання своїм майном. П оложення щодо захисту права власності поширюються також на особу, яка хоч і не є власни ком, але володіє майном на пра ві повного господарського ві дання, оперативного управлін ня, довічного успадкованого володіння або на іншій підст аві, передбаченій законом чи договором. Ця особа має право на захист свого володіння та кож від власника.

За договором найму наймода вець здійснює передачу майна наймачеві у користування. Пр и цьому слід зазначити, що най мачеві також, як правило, пере дається і право володіння ор ендованим майном. Тобто він о тримує можливість не тільки вилучати корисні властивост і майна, але і мати його, бути й ого титульним (правомірним) в олодільцем. Наділення наймач а статусом титульного володі льця дозволяє надавати йому можливість використовувати речово-правові засоби захис ту свого права від посягання третіх осіб, в тому числі вима гати повернення майна з чужо го незаконного володіння, ви магати усунення перешкод, не пов'язаних з позбавленням во лодіння тощо. Така можливіст ь надається наймачеві як вол одільцю майна главою 29 ЦК Укра їни.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини на які вон а посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Об ставини справи, які відповід но до законодавства повинні бути підтверджені певними за собами доказування, не можут ь підтверджуватись іншими за собами доказування.

Таким чином, враховуючи те, що договір від 28.04.2007 року на дан ий момент є чинним та діючим д о 28.07.2012р. (п. 4.1 договору), ніким не с касованим та/або не розірван им, суд вважає, що вимоги позив ача про усунення перешкод в к ористуванні орендованим неж итловим приміщенням магазин ом (який знаходиться за адрес ою: Бородянський р-н, дачний ма сив Озера №15, загальною площею 86 м2, торгівельна площа магази ну 38 м2), шляхом допуску Фізично ї особи - підприємця ОСОБА _1 до цього приміщення є обґр унтованими, матеріалами спра ви доведеними, та, в свою чергу , відповідачем не спростован і (не надано суду доказів прав омірності дій останнього), у з в' язку з чим суд дійшов висн овку, що позов підлягає задов оленню в повному обсязі.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 43, 33, 44, 49, 75, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Зобов'язати Масив садівни чих товариств "Озера-15" (07834, Київ ська обл., Бородянський р-н, с. О зера, вул. Леніна, 1, код ЄДРПОУ 2 5668147) усунути перешкоди в корис туванні Фізичною особою - пі дприємцем ОСОБА_1 (АДРЕС А_1, код НОМЕР_1) орендован им нежитловим приміщенням, м агазином, який знаходиться з а адресою: Бородянський р-н, да чний масив Озера №15, загальною площею 86 м2, торгівельна площа магазину 38 м2, шляхом допуску Ф ізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, код Н ОМЕР_1) до цього приміщення.

3. Стягнути з Масиву садівни чих товариств "Озера-15" (07834, Київ ська обл., Бородянський р-н, с. О зера, вул. Леніна, 1, код ЄДРПОУ 2 5668147) на користь Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (А ДРЕСА_1, код НОМЕР_1) 85 (віс імдесят п' ять) грн. 00 коп. держ авного мита та 236 (двісті тридц ять шість) грн.. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

4. Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя О.В. Щоткін

Дата підписання пов ного тексту рішення: 17.08.2010р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення09.08.2010
Оприлюднено03.09.2010
Номер документу10976154
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/111-10

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 25.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 28.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Постанова від 10.11.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Синиця О.Ф.

Рішення від 09.08.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 19.07.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Рішення від 25.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

Ухвала від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

Ухвала від 16.08.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лугова Наталія Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні