Ухвала
від 23.03.2023 по справі 686/26602/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/26602/22

Провадження № 2/686/1608/23

УХВАЛА

23 березня 2023 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Стефанишина С.Л.,

при секретарі судового засідання Гузовій Л.О.,

за участю: представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду в м.Хмельницькому справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Форінт» до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Центр нерухомості «Тетяна плюс» про визнання правочину з передачі майна до статутного фонду недійсним та скасування державної реєстрації, -

встановив:

ТзОВ «Фінансова компанія «Форінт» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Центр нерухомості «Тетяна плюс» про визнання правочину з передачі майна до статутного фонду недійсним та скасування державної реєстрації.

Ухвалою Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 15.12.2022 року у зазначеній справі було відкрито провадження та справу призначено до підготовчого судового засідання.

23.03.2023 року до суду від відповідача ОСОБА_2 надійшло клопотання про закриття провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, у зв`язку з тим, що поданий спір пов`язаний із створенням юридичної особи та підлягає розгляду за правилами господарського судочинства. В обґрунтування поданого клопотання вказала, що зазначений позов пов`язаний із підстав формування корпоративних прав у вигляді частки у статутному капіталі ТзОВ «Центр нерухомості «Тетяна Плюс» за рахунок належної ОСОБА_2 земельної ділянки площею 2,89 га, кадастровий номер 6825087300:03:002:0108, що стосується набуття останньою корпоративних прав (частки у статутному капіталі).

Представник позивача у підготовчому судовому засіданні заперечив щодо поданого клопотання про закриття провадження у справі, позовні вимоги підтримав, не заперечив щодо закінчення підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Відповідачі у підготовче судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялися у встановленому законом порядку, ОСОБА_2 вказала про розгляд клопотання у її відсутності.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, ознайомившись з матеріалами справи, вважає, що в задоволенні клопотання про закриття провадження у справі слід відмовити з наступних підстав.

Так, предметом розгляду даної справи є: визнання недійсним правочину, оформленого актом прийому-передачі та грошової оцінки майна від 26 січня 2017 року, укладеним між ОСОБА_2 та товариством з обмеженою відповідальністю «Центр нерухомості «Тетяна Плюс», з передачі до статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю «Центр нерухомості «Тетяна Плюс» земельної ділянки площею 2,89 га для ведення селянського господарства, кадастровий номер 6825087300:03:002:0108, що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., Хмельницький р-н, Ружичанська с/рада, та скасування державної реєстрації права власності товариства з обмеженою відповідальністю «Центр нерухомості «Тетяна Плюс» на земельну ділянку площею 2,89 га для ведення селянського господарства, кадастровий номер 6825087300:03:002:0108, що знаходиться за адресою: Хмельницька обл., Хмельницький р-н, Ружичанська с/рада, реєстраційний номер обєкта нерухомого майна 1195184268250, запис про право власності № 19426242.

За змістомстатті 19 ЦПК Українисуди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

У частині першій статті 1Цивільного кодексуУкраїни вказано, що цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

Відповідно до ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо:

1) справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства;

2) відсутній предмет спору;

3) набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття провадження у справі, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили за тими самими вимогами;

4) позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом;

5) сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом;

6) суд встановить обставини, які є підставою для відмови у відкритті провадження у справі відповідно допунктів 4,5частини першої статті 186 цього Кодексу;

7) настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва;

8) після відкриття провадження у справі між сторонами укладено угоду про передачу спору на вирішення до третейського суду, якщо тільки суд не визнає, що така угода є недійсною, втратила чинність або не може бути виконана.

Пунктами 3,4 ч. 1 ст. 20 ГПК України визначено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ передбачених ч. 2 цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема 3) справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів; 4) справи у спорах, що виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав в юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах.

Суд вважає, що відповідачем не наведено переконливих мотивів для суду щодо необхідності закриття провадження у справі та не доведено факту належності зазначеного предмету спору до справ, які підлягають розгляду в порядку господарського судочинства.

Окрім того, суд вважає, що є всі підстави для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті, оскільки на стадії підготовчого провадження судом проведено дії, передбаченіст.197 ЦПК України, з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті протягом розумного строку, вирішено клопотання сторін.

Відповідно до ч.2 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого судового засідання суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду, закриття провадження у справі, закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про необхідність закриття підготовчого засідання та призначення справи до судового розгляду по суті, а також про відмову у задоволенні клопотання відповідача ОСОБА_2 про закриття провадження у справі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 19, 189, 196-198, 200 ЦПК України, ст. 20 ГПК України, суд, -

постановив:

В задоволенні клопотання відповідача ОСОБА_2 про закриття провадження у справі відмовити.

Закрити підготовче провадження по цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Форінт» до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Центр нерухомості «Тетяна плюс» про визнання правочину з передачі майна до статутного фонду недійсним та скасування державної реєстрації, та призначити її до судового розгляду по суті в приміщенні Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області (29000, м. Хмельницький, вул. Кам`янецька, 117, поверх №2, каб. №8)на 04 липня 2023 року 11 годину 00 хвилин.

Про час і місце судового засідання повідомити учасників справи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду в частині відмови у задоволенні клопотання про закриття провадження може бути подана до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: С.Л. Стефанишин

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення23.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109777729
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —686/26602/22

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Стефанишин С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні