Рішення
від 21.01.2010 по справі 2-388-10
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

справ а № 2- 388 -2010

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

( заочне )

15 січня 2010 року Слов'ян ський міськрайонний суд Дон ецької області в складі: головуючого- судді Черн ишов Ю.В.

при секретарі- Дрозд Ю.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м.Слов'ян ську цивільну справу за позо вом ВАТ "Донецькобленерго" в особі його структурного під розділу Краматорські еле ктричні мережі Слов' янсь кий район електричних мер еж до ОСОБА_1 про стягне ння заборгованості за спож иту електроенергію,

В С Т А Н О В И В :

ВАТ "Донецькобленерго " в особі його структурного п ідрозділу Краматорські е лектричні мережі Слов' ян ський район електричних м ереж звернулося з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожит у електроенергію сумі 2911,64 гр н.

Свої вимоги позивач м отивував тим, що відповідач є споживачем електричної е нергії. Однак відповідач в п орушення Правил користуван ня електричною енергією для населення, без облікове к ористувався електроенергі єю, шляхом накиду дротів н а лінію електропередач, так им чином здійснював корис тування електричною енергі єю не використовуючи для цьо го прилад обліку електрично ї енергії. Відповідно до п.53 П равил користування електри чною енергією для населення, та методики обчислення роз міру відшкодування збитків, завданих енергопостачальни ку при порушенні правил кори стування електричною енергі єю, сума збитків становить 2911, 64 грн.

У судовому засі данні представник позивача підтримав позовні вимог и.

Відповідач ОСОБА _1 у судове за сідання не з' явився,

про місце та час судового за сідання належним чином був п овідомлений, про що свідчит ь акт від 11.01.2010 р. у матеріа лах справи, з заявою про від кладення слухання справи не звертався . Дослідивши мате ріали справи, суд вважає за м ожливим розглянути справу ві дповідно до вимог ст.224 ЦПК Укр аїни, тобто провести заочний розгляд справи.

Вислухавши доводи пр едставника позивача, дослі дивши представлені докази, суд приходить до переконання , що даний позов підлягає зад оволенню.

У суді встановлено, щ о відповідач ОСОБА_1, ме шкає у квартирі АДРЕСА_1 і користується електричною енергією, тобто є споживачем лектричної енергії. Згідно с т.2 Закону України "Про житлов о-комунальні послуги", комуна льні послуги - результат госп одарської діяльності, спрямо ваної на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та г арячою водою, водовідведення м, газо- та електропостачання м, опаленням, а також вивезенн я побутових відходів у поряд ку, встановленому законодавс твом.

Як вбачається з акту № 400669 від 05.12.2006 р. складеного ко нтролерами ВАТ "Донецькобле нерго" Слов'янським РЕМ, пр и перевірці квартири АДРЕ СА_2 ,1 м. Слов”янська було в иявлено накид дротів на л інію електропередач, таким ч ином відповідач здійснюва в користування електрично ю енергією не використовуюч и для цього прилад обліку еле ктричної енергії .

Відповідно до вимог ст. 10 ЦПК України - кожна сторон а повинна довести ті обстави ни, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог або заперечень.

З огляду на надані сторо нами докази, суд вважає, що по зивач надав переконливих док азів стосовно факту порушен ня Правил користування елект ричною енергією, а саме самов ільного підключення токоп риймачів, шляхом накиду др отів на лінію електропере дач.

. Ця обставина підт верджується вищезазначеним и доказами.

Окрім того відповідно д о вимог п. 42.Правил користуван ня електричною енергією для населення, затверджених Пос тановою КМУ №1357 від26.07.1999р., спожи вач електричної енергії зобо в'язаний: дотримуватися вимо г нормативно-технічних докум ентів та договору.

Пунктом 48 Правил, перед бачено, що споживач несе відп овідальність згідно із закон одавством за: порушення прав ил користування електричною енергією;

розкрадання електричної е нергії у разі самовільного п ідключення до електромереж і споживання електричної енер гії без приладів обліку, що в д аному випадку і мало місце.

Згідно п.53 зазначених Пр авил, у разі виявлення предст авником енергопостачальник а порушення споживачем прави л користування електричною е нергією, у тому числі фактів р озкрадання електричної енер гії, складається акт, який під писується представником ене ргопостачальника та спожива чем. На підставі акта енергоп остачальник має право відклю чити споживача від електропо стачання (у випадках, передба чених пунктом 35 цих Правил), а т акож визначити величину збит ків, завданих йому протиправ ними діями споживача.

Розмір завданих енергопос тачальнику збитків розрахов ується відповідно до оформле ного акта про виявлення пору шення за добовою величиною р озрахункового споживання ел ектричної енергії за кількіс тю днів з дня останнього конт рольного зняття представник ом енергопостачальника пока зань чи технічної перевірки приладу обліку до моменту ус унення порушення за тарифами (цінами) для населення, що дія ли у період, за який нараховує ться розмір збитків, але не бі льше терміну позовної давнос ті.

Розмір відшкодуванн я збитків, заподіяних енерго постачальнику внаслідок кор истування електричною енерг ією, обчислюється відповідно до методики, затвердженої НК РЕ.

У разі відмови споживача ві дшкодувати збитки енергопос тачальник передає справу до суду.

Перевіривши обгрунтован ість розрахунків суми збиткі в спричинених відповідачем, суд вважає, що зазначена сума розрахована відповідно до з азначених Правил та методики , затвердженої НКРЕ України № 562 від 04.05.2006р., а саме Методика зас тосовується у випадку виявле ння порушень, зазначених п.48 П равил у частині:

безоблікового споживання електричної енергії без дозв олу енергопостачальника, сам овільного підключення до мер еж енергопостачальника;

пошкодження приладу облік у, зриву пломби та дій спожива ча, які призводять до занижен ня показів приладу обліку, що має місце у випадку з відпов ідачем. П.7 Методики- передбаче но, що у разі виявлення поруше нь Правил у частині обліку сп оживання електричної енергі ї, не передбачених пунктом 6 ці єї методики, добова величина розрахункового споживання е лектричної енергії (Wдоб) визн ачається за формулою:

Wдоб = 24 год. х Pдог х Kсез х Kв ик (кВт.год), (2)

де Pдог - величина потужн ості електроустановок спожи вача, передбачена договором про користування електрично ю енергією, кВт; Kсез - коефіц ієнт сезонності (в період з 1 ж овтня до 31

березня Kсез = 1; з 1 квітня до 30 вересня Kсез = 0,8);

Kвик - коефіцієнт викори стання потужності (таблиця 1). Тому приведений позивачем ро зрахунок відповідає зазнач еним вимогам.

Таким чином в суді вс тановлено, що своїми протипр авними діями, порушивши Прав ила користування електрично ю енергією для населення ОС ОБА_1 завдав збитків енерг опостачаючій організації, як ий відповідно до вимог ст. 1166 ЦК України повинний відшко дувати завдану шкоду.

Керуючись ст. 11, 1166 ЦК Укр аїни, п. ,10,48, 53 Правил користуван ня електричною енергією для населення, затверджених Пост ановою КМУ №1357 від 26.07.1999р. , Посста новою НКРЕ №1416 від 22.11.1999р. “ Про затвердження методики н арахування розміру відшкоду вання збитків, завданих енер гопостачальнику в разі поруш ення користувачем Правил кор истування електричною енер гією для населення",

Законом України "Про житлов о-комунальні послуги" , ст.ст.10,1 1,58,60,209 ,212-215,224-228 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ВАТ "Донецькобленерго" - задовол ьнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Слов”янська, мешкає за адресою: АДРЕСА_3 на користь ВАТ "Донецькобленер го", в особі його структурного підрозділу Краматорські електричні мережі Слов' янський район електричних мереж на розрахунковий ра хунок № 260333021295 в ОПЕРВ філії- Дон ецьке обласне управління ВАТ " Ощадбанк " м. Слов”янська М ФО 335106 код ЄДРПОУ 00131127 вартіст ь за спожиту електроенергі ю у сумі 2911,64 ( Дві тисячі дев' ятсот одинадцять грн. 64 коп.)

Стягнути з ОСОБА _1 на користь ВАТ "Донецько бленерго", в особі його структ урного підрозділу Крамато рські електричні мережі Слов' янський район електр ичних мереж на розрахунко вий рахунок 26001045365300 в АКИБ „ Укрсиббанк” м. Харків, МФО 351005, код ЄДРПОУ 00131127, витрати по сплаті інформаційно-те хнічного забезпечення роз гляду справи в сумі 30грн.,

Стягнути з ОСОБА_1 в мі ськфінуправління м. Слов'янс ька на рахунок 31417537700075 банк ГУД КУ у Донецької області МФО 834016 ОКПО 34686605 судовий збір у сум і 51 грн

Рішення може бути оскарже не ,позивачем , в судову палат у по цивільним справам Апеля ційного суду Донецької облас ті через Слов' янський міськ районний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголош ення рішення заяви про апеля ційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів ап еляційної скарги, або у поряд ку ч.4 ст.295 ЦПК України.

Роз' яснити, що відповідно до вимог ст. 228,229 ЦПК України, за очне рішення може бути перег лянуте судом, що його ухвалив , за письмовою заявою відпові дача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Рішення складене в одному е кземплярі в нарадчій кімнаті .

Суддя Слов'янського міс ькрайонного суду

Донецької області Ю.В.Чернишов.

З оригіналом згідно .

Рішення не набуло закон ної сили .

Суддя Слов'янського міськр айонного суду

Донецької області Ю.В.Чернишов

З оригіналом згідно

Рішення не набуло зако нної чинності .

Суддя Слов'янського міськр айонного суду

Донецької області Ю.В. Черн ишов

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення21.01.2010
Оприлюднено03.09.2010
Номер документу10983400
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-388-10

Ухвала від 02.06.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Кулеша Л. М.

Рішення від 07.09.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Глянь Сергій Іванович

Рішення від 06.08.2010

Цивільне

Розівський районний суд Запорізької області

Кущ Тетяна Миколаївна

Рішення від 19.01.2010

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Прінь Інна Павлівна

Рішення від 21.01.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Чернишов Юрій Вікторович

Рішення від 28.07.2010

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Березень Юрій Валентинович

Рішення від 07.07.2010

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

Ухвала від 28.04.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Куц Тетяна Олександрівна

Ухвала від 14.06.2010

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

Ухвала від 11.06.2010

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Споришева Надія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні