Рішення
від 24.04.2009 по справі 2-293/2009
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-293

2009 рік

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2009 року Баришівськ ий районний суд Київської об ласті в складі

головуючого судді Ковален ка К.В.

при секретарі Старенькій С .М.

розглянувши у судовому зас іданні в залі суду смт. Бариші вка цивільну справу за позов ом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про встановле ння факту належності майна, п рийняття спадщини та визнанн я права власності на 1/2 частин у майно в спадок,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ОСОБА_1 зверну вся до суду з вищезазначеним позовом вказуючи, що ІНФОР МАЦІЯ_3 року помер його бать ко - ОСОБА_3. Після смерті ба тька відкрилася спадщина, у в игляді житлового будинку з г осподарськими будівлями та с порудами, який знаходиться з а адресою: АДРЕСА_1. Згідно довідки Морозівської сільсь кої ради №249 від 23.03.2009 року, вищез азначений будинок належав ОСОБА_3 на підставі запису № 76 в по господарській книзі №1.

Спадкоємцями майна, після с мерті ІНФОРМАЦІЯ_3 року ОСОБА_3, являється він, ОСО БА_1 син померлого та його бр ат, ОСОБА_2. У встановлений законом шестимісячний строк позивач та відповідач не зве рнулися до нотаріальної конт ори з заявами про прийняття с падщини, але ОСОБА_1 ствер джує, що він залишався й надал і проживати в житловому буди нку батька, на відмінну від бр ата ОСОБА_2

ОСОБА_1, відповідно до ст. 126 8 ЦК України, вважає що він при йняв спадщину тому, що постій но проживав в батьковому буд инку, а брат, на відміну від нь ого, не проживав та до нотаріа льної контори не звертався, т ому вважається таким що не пр ийняв спадщину.

В попередньому судовому за сіданні відповідач, ОСОБА_2 , згідно ст. 123 ЦПК України пре д' явив зустрічний позов до ОСОБА_1, про встановлення ф акту належності майна, прийн яття спадщини та визнання пр ава власності на 1/2 частину ма йно в спадок.

В зустрічній позовній заяв і, ОСОБА_2 вказує, що ІНФО РМАЦІЯ_3 року помер його бат ько - ОСОБА_3. Після смерті б атька відкрилася спадщина, у вигляді житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1. Згідн о довідки Морозівської сільс ької ради вищезазначений буд инок належав ОСОБА_3 на пі дставі запису №76 в по господар ській книзі №1. Спадкоємцями п ісля смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 р оку ОСОБА_3, являється він , ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 т а його брат ОСОБА_1 ІНФОР МАЦІЯ_2.

З позовними вимогами брата , ОСОБА_1, він частково не зг одний, вказуючи на те, що у вст ановлений законом шестиміся чний строк вони не звернулис я до нотаріальної контори з з аявою про прийняття спадщини , але залишалися й надалі прож ивати в житловому будинку ба тька. ОСОБА_2 вважає, що згі дно ст. 1268 ЦК України, яка зазна чає, що спадкоємець, який пост ійно проживав разом із спадк одавцем на час відкриття спа дщини, вважається таким, що пр ийняв спадщину, якщо протяго м строку, встановленого стат тею 1270 ЦК, він не заявив про від мову від неї.

ОСОБА_2 вважає що прийняв с падщину, так як він проживав р азом з братом в батьковому бу динку, та має право на 1/2 частин у житлового будинку з відпов ідною часткою господарських будівель та споруд.

В судовому засіданні ОСО БА_1 визнав заявлений ОСОБ А_2 зустрічний позов в повно му обсязі.

В судовому засіданні ОСО БА_2 частково визнав позов ОСОБА_1.

Заслухавши пояснення учас ників судового розгляду, дос лідивши матеріали справи суд вважає, що заявлений позов є о бґрунтованим та підлягає до задоволення виходячи з насту пних міркувань.

ІНФОРМАЦІЯ_3 року помер ОСОБА_3. Після його смерті за лишилась спадщина у вигляді житлового будинку з господар ськими будівлями та спорудам и, який знаходиться за адресо ю: АДРЕСА_1. Так як не зберег лись правовстонавлюючі доку менти на будинок позивачі не можуть належним чином оформ ити свої спадкові права.

Суд згідно ст. 1268 ЦК України, с падкоємець, який постійно пр оживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вв ажається таким, що прийняв сп адщину, якщо протягом строку , встановленого статтею 1270 ЦК, в ін не заявив про відмову від н еї.

На підставі п. 2 Пленуму ВСУ П ро судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року справи про спадкування розгл ядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з в имогою про встановлення факт ів, що мають юридичне значенн я, які можуть вплинути на спад кові права й обов' язки інши х осіб та (або) за наявності ін ших спадкоємців і спору між н ими.

Відповідно до ст. 234 ЦПК Украї ни в порядку окремого провад ження судом розглядаються сп рави про підтвердження наявн ості або відсутності юридичн их фактів, що мають значення д ля охорони прав та інтересів особи або створення умов зді йснення нею особистих немайн ових чи майнових прав або під твердження наявності чи відс утності неоспарюваних прав.

Керуючись ст. ст. 1268 ЦК Україн и, Постановою Пленуму Верхов ного Суду України № 5 від 31 бере зня 1995 року «Про судову практи ку в справах про встановленн я фактів, що мають юридичне зн ачення», суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБ А_2 задовольнити частково.

Зустрічний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі.

Встановити факт належност і житлового будинку з господ арськими будівлями та споруд ами, який знаходиться за адре сою: АДРЕСА_1 - ОСОБА_3, ко трий помер ІНФОРМАЦІЯ_3 ро ку.

Встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_1 ІНФОРМ АЦІЯ_2 та ОСОБА_4 ІНФОРМ АЦІЯ_1, після смерті ІНФОР МАЦІЯ_3 року їхнього батька - ОСОБА_3.

Визнати за ОСОБА_1 ІНФ ОРМАЦІЯ_2, право власності н а 1/2 частину житлового будинку з відповідною часткою госпо дарських будівель та споруд, який знаходиться за адресою : АДРЕСА_1.

Визнати за ОСОБА_2 ІНФ ОРМАЦІЯ_2, право власності н а 1/2 частину житлового будинку з відповідною часткою госпо дарських будівель та споруд, який знаходиться за адресою : АДРЕСА_1.

Заява про апеляційне оскар ження рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Київської області через Бар ишівський районний суд Київс ької області протягом 10 (десят и) днів з дня проголошення ріш ення.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом 20 ( двадцяти) днів після подачі з аяви про апеляційне оскаржен ня.

Дата ухвалення рішення24.04.2009
Оприлюднено12.10.2010
Номер документу10985583
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-293/2009

Рішення від 15.09.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Рішення від 26.06.2009

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С.А.

Рішення від 30.04.2009

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Бондаренко Г.Ю.

Рішення від 15.04.2009

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Васильчук Сергій Федорович

Рішення від 24.04.2009

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Коваленко К.В.

Ухвала від 24.03.2009

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Коваль Федір Іванович

Рішення від 25.02.2009

Цивільне

Сніжнянський міський суд Донецької області

Корекян Н.Р.

Ухвала від 11.02.2009

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Гукаленко О.О.

Ухвала від 14.10.2009

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Валевач М. М.

Рішення від 12.05.2009

Цивільне

Совєтський районний суд Автономної Республіки Крим

Петрова Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні