Ухвала
від 07.12.2022 по справі 760/15390/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/15390/21

2/760/1625/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2022 року Солом`янський районний суд міста Києва в складі:

головуючої судді Усатової І.А.,

при секретарі Омелько Г.Т.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві клопотання представника позивача про об`єднання цивільних справ в одне провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Столиця» про визнання договору відступлення права вимоги, договору відступлення майнових прав на об`єкт інвестування, договору дарування квартири недійсними, визнання покупцями квартири, -

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Солом`янського районного суду м. Києва знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Столиця» про визнання договору відступлення права вимоги, договору відступлення майнових прав на об`єкт інвестування, договору дарування квартири недійсними, визнання покупцями квартири.

Ухвалою суду від 01.09.2021 у справі відкрито загальне позовне провадження.

03.11.2022 до суду від представника позивача надійшло клопотання про об`єднання цивільних справ в одне провадження.

В обгрунтування вказує, що в провадженні Солом`янського районного суду м. Києва перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 . ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Столиця», про визнання договору відступлення права вимоги, договору відступлення майнових прав на об`єкт інвестування, договору дарування квартири недійсними, визнання покупцями квартири.

Окрім того, у цьому ж суді в провадженні судді Ішуніної Л.М. перебуває справа 760/468/22 за позовом до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання вказаного договору позики недійсним.

Вказує, що у зазначеній справі №760/468/22 той же позивач і ті ж відповідачі, а позовні вимоги є похідними від позовних вимог в справі №760/15390/21.

Так, у даній справі позивач посилається на те, що фактично квартира квартири АДРЕСА_1 була придбана за спільні грошові кошти ОСОБА_6 та ОСОБА_3 , як подружжя, та за таких обставин належить iм на праві спільної сумісної власності. Заперечуючи проти позову у вказаній справі, відповідачем ОСОБА_3 до суду було подано відзив на позовну заяву, а також виписку з його банківського рахунку. Із вказаної виписки вбачається, що грошові кошти, в тому числі за вказану квартиру, були сплачені ОСОБА_3 з належного йому банківського рахунка. Разом з тим, на підтвердження власної позиції у справі, відповідачем ОСОБА_3 подано копію договору позики від 05.08.2014, який нібито було укладено між ним та його матір`ю. За умовами вказаного договору позики ОСОБА_3 було надано в борг Відповідачу ОСОБА_4 суму в розмірі 313 286,00 грн., що становить біль ніж 1/3 частину вартості квартири АДРЕСА_1 , шляхом перерахування з власного рахунку безпосередньо продавцю квартири. За допомогою вказаного договору позики відповідач ОСОБА_3 намагається довести, що придбання спірної квартири ним було здійснено за рахунок коштів, що належали не йому (подружжю ОСОБА_8 та ОСОБА_3 ), а його матері, та таким чином намагається уникнути поділу цієї квартири між подружжям. У зв`язку з цим, 11.01.2022 позивачем було подано до Солом`янського районного суду м. Києва позов до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання вказаного договору позики недійсним (справа №760/468/22).

Відтак вважає, що для ефективності судового розгляду є доцільним об`єднання двох вказаних справ в одне провадження.

Враховуючи наведене, просить справу №760/15390/21 за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_5 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Столиця» про визнання договору відступлення права вимоги, договору відступлення майнових прав на об`єкт інвестування, договору дарування квартири недійсними, визнання покупцями квартири, та справу №760/468/22 за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_3 , ОСОБА_9 про визнання вказаного договору позики недійсним, об`єднати в одне провадження.

У судовому засіданні представник позивача заявлене клопотання підтримав, просив зупинити провадження у справі.

Інші учасники судового розгляду у судове засідання не з`явилися, будучи належним чином повідомленими про час та місце судового засідання.

Обговоривши заявлене клопотання, дослідивши матеріали справи, суд не знаходить підстав для задоволення клопотання та зупинення провадження в справі, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ч.ч.1, 2 ст. 188 ЦПК України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги. Суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об`єднати в одне провадження декілька справ за позовами: 1) одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача; 2) одного й того самого позивача до різних відповідачів; 3) різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Згідно з ч.3 ст. 188 ЦПК України об`єднання справ в одне провадження допускається до початку підготовчого засідання, а у спрощеному позовному провадженні - до початку розгляду справи по суті у кожній із справ.

Відповідно до ч.ч.7, 8 ст. 188 ЦПК України про об`єднання справ в одне провадження, роз`єднання позовних вимог, про відмову в об`єднанні справ в одне провадження суд постановляє ухвалу. Справи, що перебувають у провадженні суду, в разі об`єднання їх в одне провадження, передаються на розгляд судді, який раніше за інших суддів відкрив провадження у справі.

Разом з тим, відповідно до п.15 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 року № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» позовні вимоги кількох осіб до одного й того ж відповідача або позивача до кількох відповідачів можуть бути об`єднані в одне провадження, якщо ці вимоги однорідні, зокрема такі, які нерозривно пов`язані між собою, або від вирішення однієї з них залежить вирішення інших. Таке об`єднання не допускається, коли відсутня спільність предмета позову.

Вислухавши учасників судового розгляду справи, дослідивши необхідні для вирішення клопотання матеріали справи, суд вважає, що предмети розгляду вказаних у клопотанні справ не є однорідними та нерозривно пов`язаними, їх об`єднання не є доцільним та суттєво ускладнить вирішення даної справи, а тому відмовляє у задоволенні клопотання про об`єднання справ у одне провадження.

Керуючись ст.ст. 188, 259-261, 353 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І.А.Усатова

Дата ухвалення рішення07.12.2022
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109884563
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору відступлення права вимоги, договору відступлення майнових прав на об`єкт інвестування, договору дарування квартири недійсними, визнання покупцями квартири

Судовий реєстр по справі —760/15390/21

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 07.12.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 07.12.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 01.09.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 17.06.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні