Ухвала
від 23.03.2023 по справі 910/22850/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

23.03.2023Справа № 910/22850/17

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон"

про заміну сторони (стягувача) правонаступником

у справі № 910/22850/17

за позовом Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіа Снаб Сервіс"

про стягнення 990 947,92 грн

Суддя Удалова О.Г.

Секретар судового засідання Бенчук О.О.

Представники учасників судового процесу:

від заявника (заінтересована особа) не з`явився

від позивача не з`явився

від відповідача (боржника) не з`явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебувала справа № 910/22850/17 за позовом Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Авіа Снаб Сервіс" про стягнення 990 947,92 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 22.02.2018 позовні вимоги задоволено частково, присуджено до стягнення з відповідача на користь позивача основний борг у розмірі 314 047,80 грн, штраф у розмірі 81 914,98 грн, пеню в розмірі 461 558,19 грн, витрати по сплаті судового збору в розмірі 12 862,82 грн.

02.04.2018 на виконання вказаного рішення суду видано наказ про примусове виконання рішення.

07.03.2023 від Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" надійшла заява про заміну позивача (стягувача) правонаступником, яка мотивована тим, що позивач є правонаступником Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон", який утворений шляхом перетворення останнього, про що внесено відповідні записи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Ухвалою суду від 16.03.2023 судом заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" про заміну позивача (стягувача) правонаступником призначено до розгляду на 23.03.2023, а також запропоновано відповідачу надати пояснення щодо поданої заяви.

Копія вказаної ухвали суду направлена на адреси учасників справи та заінтересованої особи (ТОВ "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон").

Водночас, згідно з даними трекінгу відстеження/пересилання поштових відправлень, поштове відправлення за № 0105494003879, яким відповідачу направлено копію ухвали суду від 16.03.2023 у даній справі, була повернута до суду 23.03.2023 з зазначенням причини невручення вказаного поштового відправлення «адресат відсутній за вказаною адресою».

Поряд з цим, судом враховано, що відповідно до ч. 3 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" про заміну сторони (стягувача) правонаступником, суд дійшов висновку про наявність підстав для її задоволення з огляду на наступне.

Як зазначено вище, рішенням Господарського суду міста Києва від 22.02.2018 позовні вимоги задоволено частково, присуджено до стягнення з відповідача на користь позивача основний борг у розмірі 314 047,80 грн, штраф у розмірі 81 914,98 грн, пеню в розмірі 461 558,19 грн, витрати по сплаті судового збору в розмірі 12 862,82 грн.

02.04.2018 на виконання вказаного рішення суду видано наказ про примусове виконання рішення.

Як встановлено судом під час розгляду даної справи, в провадженні Подільського відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) перебуває виконавче провадження № 61117686 з виконання рішення суду від 22.02.2018 у даній справі, яке відкрито на підставі наказу від 02.04.2018, що підтверджується постановою про відкриття виконавчого провадження, а також даними з Автоматизованої системи виконавчого провадження стосовно вказаного виконавчого провадження.

Наказом Державного концерну "Укроборонпром" № 273 від 07.06.2022 вирішено створити (заснувати) Товариство з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" шляхом перетворення Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон".

Крім того, вказаним наказом затверджено: передавальний акт; акт оцінки майна згідно з балансовою (залишковою) вартістю; акт приймання-передачі майна до статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон"; статут Товариства.

Таким наказом установлено, що товариство є правонаступником усіх прав та обов`язків підприємства з дня внесення відповідного запису про його державну реєстрацію до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Як вбачається з витягу є Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 08.07.2022 до вказаного реєстру внесено дані про створення Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" в результаті перетворення.

Також у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" є правонаступником Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон".

За приписами ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Статтею 52 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Суд виходить з того, що процесуальне правонаступництво, як перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи, відбувається у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення. Відтак, для вирішення питань можливості правонаступництва необхідним є встановлення фактичних обставин заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником відповідно до норм матеріального права. При цьому, суд враховує, що процесуальне правонаступництво в розумінні статті 52 Господарського процесуального кодексу України допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення, а право звернення з заявою про заміну сторони її правонаступником надано, зокрема, заінтересованій особі.

Як встановлено в ч. 5 ст. 11 Цивільного кодексу України, у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки можуть виникати з рішення суду.

Відповідно до ст. 129-1 Конституції України, суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання.

Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Як встановлено ст. ст. 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" про заміну позивача/стягувача його правонаступником.

Керуючись статтями 52, 233-235, 334 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" про заміну позивача/стягувача його правонаступником у справі № 910/22850/17 задовольнити.

2. Замінити позивача/стягувача Державне підприємство "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" (41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Рябошапка, 25, ідентифікаційний код 12602750) його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" (41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Рябошапка, 25, ідентифікаційний код 12602750) у справі № 910/22850/17 та в наказі Господарського суду міста Києва від 02.04.2018 у справі № 910/22850/17.

3. Замінити сторону виконавчого провадження № 61117686 (стягувача) з Державного підприємства "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" (41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Рябошапка, 25, ідентифікаційний код 12602750) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" (41600, Сумська обл., м. Конотоп, вул. Рябошапка, 25, ідентифікаційний код 12602750).

4. Копію ухвали надіслати учасникам справи, а також в Подільський відділ Державної виконавчої служби у місті Києві центрального міжрегіонального управлення Міністерства юстиції (м. Київ) (04208, місто Київ, проспект Гонгадзе, будинок 5-Б).

Ухвалу може бути оскаржено в порядку та строки, визначені чинним Господарським процесуальним кодексом України. Повний текст ухвали підписано 29.03.2023.

Суддя О.Г. Удалова

Дата ухвалення рішення23.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109896936
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/22850/17

Ухвала від 23.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 16.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Рішення від 22.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 01.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 01.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 04.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 22.12.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні