Ухвала
від 29.03.2023 по справі 753/2736/23
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/2736/23

провадження № 2/753/3210/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" березня 2023 р. суддя Дарницького районного суду м. Києва Сирбул О.Ф., розглянувши матеріали заяви представника позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ЛІНТЕР" в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням "БУДКЕПІТАЛ", третя особа: ОСОБА_4 про визнання майнових прав на квартиру, заміну сторони у договорі, -

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2023 року до Дарницького районного суду м. Києва надійшли матеріали позовної заяви ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ЛІНТЕР" в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням "БУДКЕПІТАЛ", третя особа: ОСОБА_4 про визнання майнових прав на квартиру, заміну сторони у договорі.

Ухвалою суду від 01 березня 2023 року відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження.

28 березня 2023 року представник позивача ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про забезпечення позову, шляхом накладення арешту на майнові права на квартиру № 120, що знаходиться на 22 поверсі, загальною площею 109,61 кв.м., в житловому будинку під проектним номером 7 у складі проекту "Будівництво торговельно-офісного та житлового-громадського комплексу (ІІІ черга будівництва), будівництво якого здійснюється за адресою: АДРЕСА_5, на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:90:009:0019" до набрання законної сили судовим рішенням у даній справі; заборонити ОСОБА_3 , Публічному акціонерному товариству "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ЛІНТЕР" в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням "БУДКЕПІТАЛ" та іншим будь-яким особам здійснювати будь-які дії, направлені на зміну Сторони-3 у Договорі відступлення до Попереднього договору № 12103/СО27/120 купівлі-продажу квартири, посвідченого 09.03.2021 Іванчик І.І. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу за реєстровим номером 718, з ОСОБА_3 на будь-яку іншу особу, до набрання законної сили рішення у даній справі; заборонити всім суб`єктам державної реєстрації та державним реєстраторам, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії, в тому числі нотаріусам, державним реєстраторам, іншим акредитованим суб`єктам, посадовим особам, які уповноважені здійснювати реєстраційні дії, вчинення будь-яких реєстраційних дій в тому числі в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна та інших, щодо квартири № 120, що знаходиться на 22 поверсі, кількість кімнат 3, загальною площею 109, 61 кв.м., в житловому будинку під проектним номером 7 у складі проекту "Будівництво торговельно-офісного та житлового-громадського комплексу (ІІІ черга будівництва), будівництво якого здійснюється за адресою: АДРЕСА_5, на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:90:009:0019 до набрання законної сили судовим рішенням у даній справі.

Заява обґрунтована тим, що є ризик вчинення Відповідачем 1 ОСОБА_3 дій по реєстрації прав на квартиру на свою користь або ж переоформлення прав на квартиру на інших осіб.

Вивчивши матеріали заяви про забезпечення позову, оцінивши наведені представником позивача підстави для вжиття заходів забезпечення позову, суд приходить до наступного.

Відповідно до положень ст. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно ч.ч. 1, 6, 7 ст. 153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду), крім випадків, передбачених частиною п`ятою цієї статті. Залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково. Про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого перебуває справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, у тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Відповідно до ст. 150 ЦПК України, позов забезпечується: 1) накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; 1-1) накладенням арешту на активи, які є предметом спору, чи інші активи відповідача, які відповідають їх вартості, у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави; 2) забороною вчиняти певні дії; 3) встановленням обов`язку вчинити певні дії, у разі якщо спір виник із сімейних правовідносин; 4) забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання; 5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; 6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; 8) зупиненням митного оформлення товарів чи предметів; 9) арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; 10) іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову. Заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Відповідно до пункту 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року № 9 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» особам, які беруть участь у справі, має бути гарантована реальна можливість захистити свої права при вирішенні заяви про забезпечення позову.

Відповідно ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Враховуючи викладене, беручи до уваги, що предметом розгляду позовної заяви ОСОБА_2 є визнання майнових прав на вказану квартиру, а також той факт, що між сторонами дійсно виник спір щодо майнових прав на нерухоме майно, суд вважає вимоги заяви про вжиття заходів забезпечення позову задовольнити частково, шляхом заборони ОСОБА_3 , Публічному акціонерному товариству "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ЛІНТЕР" в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням "БУДКЕПІТАЛ" та іншим будь-яким особам здійснювати будь-які дії, направлені на зміну Сторони-3 у Договорі відступлення до Попереднього договору № 12103/СО27/120 купівлі-продажу квартири, посвідченого 09.03.2021 Іванчик І.І. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу за реєстровим номером 718, з ОСОБА_3 на будь-яку іншу особу; заборони всім суб`єктам державної реєстрації та державним реєстраторам, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії, укладати будь-які правочини щодо майнових прав на квартиру № 120, що знаходиться на 22 поверсі, кількість кімнат 3, загальною площею 109,61 кв.м., в житловому будинку під проектним номером 7 у складі проекту "Будівництво торговельно-офісного та житлового-громадського комплексу (ІІІ черга будівництва), будівництво якого здійснюється за адресою: АДРЕСА_5, на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:90:009:0019 до набрання законної сили судовим рішенням у справі, оскільки вбачає імовірність ускладнення виконання або невиконання судового рішення у випадку не вжиття заходів забезпечення позову.

Виходячи з цього, суд вважає, що накладення заборон на спірні майнові права, відповідає елементам співмірності, як того вимагає ч. 3 ст. 150 ЦПК України та вище приведена Постанова Пленуму Верховного Суду України, а також меті застосування правового інституту забезпечення позову.

Виходячи з цього, суд не знаходить підстав для задоволення заяви в іншій частині.

Керуючись статтями 149, 150, 151, 153, 258, 260 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити частково.

Заборони ОСОБА_3 , Публічному акціонерному товариству "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ЛІНТЕР" в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням "БУДКЕПІТАЛ" та іншим будь-яким особам здійснювати будь-які дії, направлені на зміну Сторони-3 у Договорі відступлення до Попереднього договору № 12103/СО27/120 купівлі-продажу квартири, посвідченого 09.03.2021 Іванчик І.І. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу за реєстровим номером 718, з ОСОБА_3 на будь-яку іншу особу.

Заборони всім суб`єктам державної реєстрації та державним реєстраторам, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії, укладати будь-які правочини щодо майнових прав на квартиру № 120, що знаходиться на 22 поверсі, кількість кімнат 3, загальною площею 109,61 кв.м., в житловому будинку під проектним номером 7 у складі проекту "Будівництво торговельно-офісного та житлового-громадського комплексу (ІІІ черга будівництва), будівництво якого здійснюється за адресою: АДРЕСА_5, на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:90:009:0019,

до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 753/2736/23.

Позивач (стягувач) ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 ).

Відповідач (боржник) ОСОБА_3 (РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_4 ).

Відповідач (боржник) Публічне акціонерне товариство "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ЛІНТЕР" (код ЄДРПОУ 38901599) в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням "БУДКЕПІТАЛ" (код ЄДРПОУ 35851116, місцезнаходження м. Київ, вул. Болсуновська, 6).

Строк пред`явлення ухвали до виконання - 3 роки.

Ухвала про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Суддя:

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109901005
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них:

Судовий реєстр по справі —753/2736/23

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Лужецька О. Р.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Рішення від 14.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Рішення від 14.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні