Ухвала
від 14.06.2023 по справі 753/2736/23
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/2736/23

провадження № 2/753/3210/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" червня 2023 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді Сирбул О.Ф.

при секретарі - Херенкової К.К.

представника позивача - ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_3

розглянувши в судовому засіданні клопотання ОСОБА_4 про залучення її в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору у цивільній справі за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_2 , Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ЛІНТЕР" в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням "БУДКЕПІТАЛ", третя особа: ОСОБА_6 про визнання майнових прав на квартиру за позивачем, заміну сторони у договорі відступлення прав за попереднім договором купівлі-продажу квартири на позивача, зобов`язання після завершення будівництва житлового будинку та введення його в експлуатацію надати позивачу документи для державної реєстрації речових прав на квартиру,-

встановив:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_2 , Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ЛІНТЕР" в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням "БУДКЕПІТАЛ", третя особа: ОСОБА_6 про визнання майнових прав на квартиру за позивачем, заміну сторони у договорі відступлення прав за попереднім договором купівлі-продажу квартири на позивача, зобов`язання після завершення будівництва житлового будинку та введення його в експлуатацію надати позивачу документи для державної реєстрації речових прав на квартиру.

13 червня 2023 року до суду надійшло клопотання ОСОБА_4 про залучення її третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, посилаючись на те, що грошові кошти у сумі 4 000 000 (чотири мільйони) гривень, що станом на день отримання позики було еквівалентно 146 000 доларів США на придбання спірної квартири були отримані ним у борг у його матері ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка надала ці кошти позивачу 03.07.2021, і що вбачається із копії розписки від 03.07.2021. Саме, вона надавала своєму сину, ОСОБА_5 , зазначені вище грошові кошти у борг, саме із метою придбання спірної квартири, так як самостійно займатися питаннями придбання квартири не могла, враховуючи похилий вік та стан здоров`я. Грошові кошти були отримані ОСОБА_4 внаслідок продажу належної їй на праві власності квартири АДРЕСА_1 . Тобто, грошові кошти, які сплатив позивач за придбання прав на спірну квартиру, належали ОСОБА_4 на праві власності. Фактично, ОСОБА_4 , за рахунок вказаних вище коштів намагалася здійснити інвестування у певний об`єкт нерухомого майна, однак по зазначених вище причинах цими питаннями займався син ОСОБА_5 , якому кошти були передані фактично в управління за вказаною вище борговою розпискою. На даний час, по причинах, описаних в його, позивача, позовній заяві, права на квартиру ним набуті не були, та також і грошові кошти позивач мені повернути не може. Також, вказує, що їй не було взагалі відомо про укладення спірного договору відступлення до Попереднього договору № 12103/СО27/120 купівлі-продажу квартири, посвідченого 09.03.2021 Іванчик І.І. , приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу за реєстровим номером 718, і вона не бажає у будь-якому випадку набуття прав на цю квартиру третіми особами, у т.ч. відповідачем ОСОБА_2 , із яким не знайома, та із яким не домовлялась про інвестування у квартиру, та який відповідно намагається набути права на квартиру проти волі ОСОБА_4 . Вона зацікавлена взяти участь в даній справі, так як фактично квартира була придбана позивачем за належні їй кошти, тому ОСОБА_4 бажає приймати участь у справі, щоб забезпечити захист своїх прав та інтересів на спірний об`єкт інвестування (квартиру) та/або грошові кошти. Та на підставі ст.ст. 53, 54 ЦПК України просила суд залучити її в якості третьої особи без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача.

В судовому засіданні 14 червня 2023 року представник позивача ОСОБА_5 - ОСОБА_1 дане клопотання підтримав з виикладених підстав в клопотанні та просив його задовольнити.

В судовому засіданні 14 червня 2023 року представник відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 проти клопотання заперечував, пояснив, що рішення суду не впливає на права та інтереси ОСОБА_4 .. Щодо обставин, які ОСОБА_4 вказує у своєму клопотанні то вони стосуються правовідносин, які склалися між нею та її сином ОСОБА_5 , а не між нею та відповідачами по справі, просив у задоволені клопотання відмовити.

Суд, вислухавши осіб, які приймають у часть у розгляді справи, вивчивши матеріали справи, дійшов висновку щодо відмови у задоволенні клопотання про залучення третьої особи у цивільній справі з наступних підстав.

Відповідно до ч.ч.1, 4, 5 ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обовязки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Аналіз вказаних приписів процесуального закону дає підстави стверджувати, що клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, має бути обґрунтовано з наданням суду відповідних доказів того, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки особи, яка звертається з відповідною заявою.

Суд не вбачає підстав для висновку, що майбутнє можливе рішення суду у справі може вплинути на права або обов`язки ОСОБА_4 .

Твердження представника позивача, що ОСОБА_4 може повідомити суду інформацію, яка має значення для справи, не дає підстав для залучення даної особи до участі у справі як третьої особи, оскільки чинний ЦПК України передбачає інший процесуальний статус осіб, яким відомі факти про обставини, що досліджуються судом.

Керуючись ст.ст.13, 53, 260 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання ОСОБА_4 про залучення її в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору у цивільній справі за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_2 , Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ЛІНТЕР" в особі Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управлінням "БУДКЕПІТАЛ", третя особа: ОСОБА_6 про визнання майнових прав на квартиру за позивачем, заміну сторони у договорі відступлення прав за попереднім договором купівлі-продажу квартири на позивача, зобов`язання після завершення будівництва житлового будинку та введення його в експлуатацію надати позивачу документи для державної реєстрації речових прав на квартиру - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.06.2023
Оприлюднено26.07.2023
Номер документу112390560
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них:

Судовий реєстр по справі —753/2736/23

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Лужецька О. Р.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Гаращенко Дмитро Русланович

Рішення від 14.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Рішення від 14.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні