Рішення
від 22.03.2023 по справі 519/77/23
ЮЖНИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №519/77/23

2/519/140/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.03.2023 року м. Южне

Южний міський суд Одеської області у складі:

головуючого судді Барановської З.І., секретаря Гнатюк Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом представника ОСББ «Десанту - 12» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача звернувся до суду з позовом до відповідачів про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, судового збору, мотивуючи свої вимоги тим, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Десанту - 12», було створено шляхом рішення співвласників та внесено запис до реєстру 12 жовтня 2016 року. Відповідно до Статуту ОСББ, метою діяльності ОСББ є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом. Згідно рішення Южненської міської ради № 446 від 07.12.2016 багатоквартирний будинок АДРЕСА_1 десанту був переданий в управління ОСББ «Десанту - 12». Відповідно до акту приймання-передачі з балансу на баланс від 30.12.2016 багатоквартирний будинок разом з усіма допоміжними спорудами був переданий на баланс ОСББ «Десанту - 12». Протоколом № 3 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку «Десанту - 12» від 02 серпня 2020 року, а саме пунктом 4 порядку денного вказаних зборів співвласників було затверджено розмір внесків співвласників на управління багатоквартирним будинком. Відповідно до Витягу з протоколу №3 від 02.08.2020, розмір внесків співвласників на управління будинком з прилеглими територіями складає: 7,00 гривень для 2-9 поверхів та 6,275 гривень для 1 поверху. В подальшому Протоколом № 7 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку «Десанту - 12» від 25 грудня 2021 року, а саме пунктом 3 порядку денного вказаних зборів співвласників було затверджено розмір внесків співвласників на управління багатоквартирним будинком та затверджений кошторис ОСББ. Отже,на моментзвернення досуду фактичнийкористувач житлово-комунальнихпослуг,який зареєстрованийта проживаєу квартиріза АДРЕСА_2 має сумузаборгованості у періодз 01.01.2020по 01.10.2022у розмірі15128,43 гривень.

Відповідно до ч.1 ст.274 ЦПК України, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута малозначна справа.

Ухвалою Южного міського суду Одеської області від 12.01.2023 відкрито провадження та справа призначена до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін. Від сторін не надійшло заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надавши до суду заяву, згідно якої просить суд справу розглядати у його відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення по справі не заперечує.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, хоча про день та час слухання справи були повідомлені належним чином, про причини неявки до суду не повідомили, заяви про розгляд справи за їх відсутності до суду не надходили.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справі, що відповідає положенням ст.ст.282-284 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що згідно рішення установчих зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Десанту -12» було створено 12 жовтня 2016 року, ідентифікаційний код юридичної особи 40893975, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до Статуту ОСББ, метою діяльності ОСББ є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Вказаний вище житловий будинок знаходиться на балансі ОСББ «Десанту -12», згідно акту прийманняпередачі житлового будинку з балансу на баланс від 30.12.2016, яке є виконавцем житлово-комунальних послуг.

Згідно ч.1 ст.15 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року № 2866-ІІІ співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Обов`язки Голови правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Десанту -12» виконує ОСОБА_3 на підставі рішення засідання правління ОСББ «Десанту - 12» від 23.04.2021, що підтверджується протоколом №2.

Положеннями ч.9 ст.10 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема: затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Частиною 20 вказаної статті визначено, що до компетенції правління відноситься, серед іншого, здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством; укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням.

Відповідно до ч.1 ст.16 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Протоколом № 3 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку «Десанту - 12» від 02 серпня 2020 року, а саме пунктом 4 порядку денного вказаних зборів співвласників було затверджено розмір внесків співвласників на управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до Витягу з протоколу №3 від 02.08.2020, розмір внесків співвласників на управління будинком з прилеглими територіями складає: 7,00 гривень для 2-9 поверхів та 6,275 гривень для 1 поверху.

В подальшому Протоколом № 7 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку «Десанту - 12» від 25 грудня 2021 року, а саме пунктом 3 порядку денного вказаних зборів співвласників було затверджено розмір внесків співвласників на управління багатоквартирним будинком: 8,00 гривень для 2-9 поверхів та 7,30 гривень для 1 поверху.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14 травня 2015року №417-VIII співвласники зобов`язані: виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно ч.1 ст.15 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Статтею 13 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Відповідно до ст.162 ЖК України, плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін.

Плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувались ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг в повному обсязі.

Відповідно до ст.ст.526, 530 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст.32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» №1875-ІУ від 24.06.2004, плата за комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору, розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Таким чином,на моментзвернення досуду фактичнікористувачі житлово-комунальнихпослуг,які зареєстрованіта проживаютьу квартиріза АДРЕСА_2 має сумузаборгованості у періодз 01.01.2020по 01.10.2022у розмірі15128,43 гривень.

Відповідачі в повному обсязі користувалися житлово-комунальними послугами, претензії щодо надання неякісних житлово-комунальних послуг у відповідачів відсутні.

Правовідносини із споживання житлово-комунальних послуг регулюютьсяЗаконом України «Про житлово-комунальні послуги», відповідно до ст.4 якого законодавство України у сфері житлово-комунальних послуг базується наКонституції Україниі складається з нормативно-правових актів у галузі цивільного, житлового законодавства, цьогоЗаконута інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері житлово-комунальних послуг.

Порядок оплати за житлово-комунальні послуги визначений у статті 32Закону України «Про житлово-комунальні послуги», якою передбачено, що плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Згідно п.35 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затвердженихПостановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 №572, обов`язок по сплаті за обслуговування і ремонт будинку, комунальні та інші послуги покладається на власника, наймача, орендаря житлового приміщення.

Згідно зістаттею 13 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо). Пунктом 1 частини першоїстатті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини третьоїстатті 20 цього Законуобов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначеноЗаконом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно ізстаттею 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно достатті 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку. До компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку належить визначення розмірів платежів та внесків членів об`єднання.

У разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду (частина 6статті 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Частиною 1статті 20 вказаного Законувстановлено, що частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Згідно ізстаттею 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», з метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, у яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг визначається розмір внесків (платежів) на відповідні потреби, затверджений загальними зборами об`єднання, але не більше найвищого у відповідному населеному пункті тарифу на відповідні комунальні послуги, встановленого відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування для суб`єктів господарювання.

Частина 3статті 23 цього Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»визначає, що внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Реалізація вказаних вище положень здійснюється на підставі статті 12 Закону, яка передбачає, що управління багатоквартирним будинком об`єднання здійснює через свої органи управління.

Відповідно до положеньст.322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно діючого законодавства обов`язок по сплаті за обслуговування і ремонт будинку, комунальні та інші послуги покладається на власника, наймача, орендаря житлового приміщення. Відсутність письмового договору щодо надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від встановленого законом обов`язку оплати послуг у повному обсязі, якщо він фактично користується ними зі згоди постачальника послуг.

За змістомст.151 ЖК України, громадяни, які мають у приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов`язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку придомову територію. Безгосподарне утримання громадянином належного йому будинку (квартири) тягне за собою наслідки, передбаченіЦивільним кодексом України.

Вирішуючи спір по суті, суд приходить до висновку, що позивачем вірно нараховані суми по обслуговуванню будинку та прибудинкової території, відповідно до затверджених тарифів, з урахуванням загальної площі приміщення відповідачів.

На підставі ст.141 ЦПК України, необхідно стягнути з відповідачів власників квартир на користь позивача судовий збір по 2684,00 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.3,12,81,137,141,265,282-284ЦПК України,ст.ст.360,526,530ЦК України,ст.162ЖК України,суд

УХВАЛИВ:

Позов представника ОСББ «Десанту - 12» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задовольнити.

Стягнути солідарноз ОСОБА_1 , ОСОБА_2 накористь ОСББ«Десанту -12» заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги у розмірі 15128,43 грн.

Стягнути в рівних частинах з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , судовий збір в розмірі 2684,00 грн.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі протягом 30 днів апеляційної скарги з дня проголошення судового рішення, з урахуванням п.15.5 Перехідних положень ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Десанту - 12», місцезнаходження: Одеська область, м. Южне, пр. Гр. десанту, 12, код ЄДРПОУ 40893975.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 , паспортні дані та РНОКПП суду невідомі.

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_3 , паспортні дані та РНОКПП суду невідомі.

Суддя Южного міського суду

Одеської області З.І. Барановська

СудЮжний міський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109906020
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про стягнення плати за користування житлом

Судовий реєстр по справі —519/77/23

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

Рішення від 22.03.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Барановська З. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні