Ухвала
від 30.03.2023 по справі 480/1481/23
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про забезпечення позову

30 березня 2023 року Справа № 480/1481/23

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Бондар С.О., розглянувши в письмовому провадженні заяву позивача - приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу Нагорної Наталії Василівни про забезпечення позову в адміністративній справі за позовом приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу Нагорної Наталії Василівни до Східного міжрегіонального управління юстиції Міністерства юстиції України, третя особа: Сумська регіональна філія державного підприємства "Національні інформаційні системи" про визнання протиправним та скасування наказу,

В С Т А Н О В И В:

Приватний нотаріус Сумського міського нотаріального округу Нагорна Наталія Василівна, звернулася до Сумського окружного адміністративного суду з позовом до Східного міжрегіонального управління юстиції Міністерства юстиції України, третя особа: Сумська регіональна філія державного підприємства "Національні інформаційні системи", в якому просить визнати протиправним та скасувати пункти 1, 2, 3 наказу Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 13.02.2023 № 160/7 в частині рішення про часткове задоволення скарги ОСОБА_1 ; тимчасового блокування доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно приватному нотаріусу Сумського міською нотаріального округу Нагорній Наталії Василівні строком на 6 (шість) місяців; покладення обов`язку виконання вимог пункту 2 наказу на Сумську регіональну філію державного підприємства "Національні інформаційні системи".

Ухвалою суду від 01.03.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

29.03.2023 до суду від приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу Нагорної Наталії Василівни надійшла заява про забезпечення позову, в якій просить:

- вжити заходів забезпечення позову та зупинити дію наказу Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції № 160/7 від 13.02.2023 в частині тимчасового блокування доступу приватному нотаріусу Сумського міського нотаріального округу Нагорній Наталії Василівні до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно строком на 6 (шість) місяців (п. 2), а також забезпечення Сумською регіональною філією Державного підприємства "Національні інформаційні системи" виконання тимчасового блокування доступу приватному нотаріусу Сумського міського нотаріального округу Нагарній Наталії Василівні до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно строком на 6 (шість) місяців (п. 3) до набрання законної сили рішенням суду у справі № 480/1481/23;

- встановити спосіб і порядок забезпечення позову шляхом зобов`язання Сумської регіональної філії Державного підприємства "Національні інформаційні системи" відновити приватному нотаріусу Сумського міського нотаріального округу Нагарній Наталії Василівні доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

В обґрунтування заяви про забезпечення позову зазначає, що оскаржуваним наказом позивачу було заблоковано доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно строком на шість місяців, з яких вже минуло півтора місяці. До дати набрання рішенням суду законної сили, ураховуючи право сторін на його апеляційне оскарження та об`єктивно збільшені строки розгляду справ в судах через військову агресію Російської Федерації, з великою долею ймовірності, сплине дія оскаржуваного наказу в частині блокування доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно і поновити порушені права позивачки, за захистом яких вона звернулася до суду, буде неможливо.

Також зазначає, що очевидними є ознаки протиправності та необ`єктивності оскаржуваного рішення, яке значно перешкоджає повноцінному здійсненню професійної діяльності приватного нотаріуса та тягне за собою збитки, оскільки ОСОБА_2 не може в повній мірі виконувати свої повноваження.

Дослідивши матеріали справи та доводи позивача, викладені в заяві про забезпечення позову, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Статтею 129-1 Конституції України визначено, що судове рішення є обов`язковим до виконання.

Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 150 Кодексу адміністративного судочинства України (далі по тексту - КАС України) суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо: 1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або 2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Згідно із ч. 1 ст. 151 КАС України позов може бути забезпечено: 1) зупиненням дії індивідуального акта або нормативно-правового акта; 2) забороною відповідачу вчиняти певні дії; 4) забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; 5)зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Відповідно до ч. 3 ст. 461 Закону України "Про нотаріат" нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об`єктом незавершеного будівництва, майбутнім об`єктом нерухомості обов`язково використовує також відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

З матеріалів справи вбачається, що пунктами 2, 3 наказу Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 13.02.2023 № 160/7 вирішено тимчасово блокувати доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно приватному нотаріусу Сумського міською нотаріального округу Нагорній Наталії Василівні строком на 6 (шість) місяців; наказано відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності Колегії з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб`єктів державної реєстрації Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції направити наказ до Сумської регіональної філії державного підприємства "Національні інформаційні системи" для забезпечення виконання пункту 2 наказу.

Таким чином, оскаржуваний наказ блокує приватному нотаріусу Нагорній Н.В. доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що позбавляє її можливості займатися професійною діяльністю.

Слід звернути увагу, що дія спірного наказу обмежена в часі (6 місяців починаючи з 13.02.2023), тобто наказ діє вже понад півтора місяця.

Тому суд погоджується з твердженням позивачки, що до набрання законної сили рішенням у даній справі, може сплинути шестимісячний строк блокування її доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Враховуючи тимчасовість блокування позивачці доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та строків набрання можливим рішенням суду законної сили, суд вважає, що невжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення дії оскаржуваного наказу унеможливить виконання рішення суду та унеможливить ефективний захист і поновлення порушених чи оспорюваних прав позивачки, за захистом яких вона звернулася до суду.

Таким чином, суд вважає за необхідне вжити заходи забезпечення позову шляхом зупинення дії пунктів 2, 3 наказу Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції № 160/7 від 13.02.2023 щодо тимчасового блокування доступу приватному нотаріусу Сумського міського нотаріального округу Нагорній Н.В. до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно строком на 6 (шість) місяців та щодо забезпечення Сумською регіональною філією Державного підприємства "Національні інформаційні системи" виконання пункту 2 наказу, до набрання законної сили рішенням суду у даній справі.

Крім того, відповідно до ч. 6 ст. 154 КАС України, суд вважає за необхідне визначити порядок виконання ухвали про забезпечення позову шляхом забезпечення Сумською регіональною філією Державного підприємства "Національні інформаційні системи" відновлення приватному нотаріусу Сумського міського нотаріального округу Нагарній Наталії Василівні доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Керуючись ст.ст. 150, 151, 154, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву приватного нотаріуса Сумського міського нотаріального округу Нагорної Наталії Василівни про забезпечення позову у справі №480/1481/23 - задовольнити.

Зупинити дію пунктів 2, 3 наказу Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції № 160/7 від 13.02.2023 щодо тимчасового блокування доступу приватному нотаріусу Сумського міського нотаріального округу Нагорній Наталії Василівні до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно строком на 6 (шість) місяців та щодо забезпечення Сумською регіональною філією Державного підприємства "Національні інформаційні системи" виконання пункту 2 наказу, до набрання законної сили рішенням суду у даній справі.

Сумській регіональній філії Державного підприємства "Національні інформаційні системи" (пр. Перемоги, 18А, м. Суми, 40020, код ЄДРПОУ 39881909) забезпечити відновлення приватному нотаріусу Сумського міського нотаріального округу Нагарній Наталії Василівні ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду в п`ятнадцятиденний строк з дня складання ухвали.

Ухвала підлягає негайному виконанню, оскарження ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя С.О. Бондар

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено03.04.2023
Номер документу109908486
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу забезпечення функціонування органів прокуратури, адвокатури, нотаріату та юстиції (крім категорій 107000000), зокрема у сфері нотаріату

Судовий реєстр по справі —480/1481/23

Постанова від 13.07.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Постанова від 13.07.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 10.07.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 31.05.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 31.05.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 24.04.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Рішення від 12.04.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 03.03.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

Ухвала від 01.03.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.О. Бондар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні