Ухвала
від 03.04.2023 по справі 520/1625/23
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

У Х В А Л А

з питань витребування доказів по справі

03.04.2023р. № 520/1625/23

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Сагайдак В.В, розглянувши в порядку письмового провадження питання про витребування доказів по адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), до ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі відокремленого підрозділу ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) , Начальник ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та третя особа Міністерство оборони України (м. Київ, просп. Повітрофлотський, буд. 6, ЄДРПОУ 00034022), Комунальне некомерційне підприємство «Міська клінічна лікарня №14 ім. проф. Л.Л. Гіршмана» Харківської міської ради (ЄДРПОУ 02003681, вул. Олеся Гончара, буд. 5, м.Харків, 61023) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду із позовною заявою.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження.

Позивачем у позові було надано клопотання про витребування доказів по справі, в яких позивач просив:

- витребувати у Відповідача 1 - ІНФОРМАЦІЯ_1 докази, а саме: -протокол/виписку з протоколу військово-лікарської комісії та інші письмові документи, на -протокол/виписку з протоколу військово-лікарської комісії підставі яких у 2015 р. було прийнято рішення про зняття з військового обліку Позивача гр. ОСОБА_1 ;

- витребувати у Третьої особи - КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА "МІСЬКА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ N 14 ім. ПРОФ. Л. ГІРШМАНА" ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ докази, а саме: - письмові документи на підтвердження медичного діагнозу, що був підставою для визнання у 1997 р. непридатним до військової служби через недоліки зору Позивача - гр. ОСОБА_1 ;

- витребувати у Третьої особи - Міністерства оборони України докази, а саме: - належним чином завірену / посвідчену копію Наказу Міністерства оборони України № 342 від 09.06.2006 р. (або витягу з цього Наказу), а також інформацію про термін дії зазначеного Наказу стосовно категорії осіб (військовозобов`язаних) до якої станом на 27.05.2015р. належав Позивач - гр. ОСОБА_1 ;

- належним чином завірену / посвідчену копію Наказу Міністерства оборони України № 24 від 15.01.2015 р. (або Витягу з цього Наказу), а також інформацію про термін дії зазначеного Наказу стосовно категорій осіб (військовозобов`язаних), до якої станом на 27.05.2015р. належав Позивач гр. ОСОБА_1 .

Суд вважає за можливе здійснити розгляд зазначеного клопотання позивача в порядку письмового провадження.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 4 КАС України письмове провадження розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи положення ч. 9 ст. 205 КАС України та беручи до уваги клопотання представника позивача про розгляд справи в порядку письмового провадження, суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін за наявними матеріалами справи в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 229 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження) фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч. 4 ст. 243 КАС України, судове рішення, постановлене у письмовому провадженні, повинно бути складено у повному обсязі не пізніше закінчення встановлених цим Кодексом строків розгляду відповідної справи, заяви або клопотання.

В той же час приписами статті 258 КАС України визначено, що суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Таким чином, керуючись приписами чинного адміністративного процесуального законодавства та здійснюючи розгляд зазначеного клопотання в порядку письмового провадження, суд зазначає наступне.

Відповідно ч.1 ст.72 Кодексу адміністративного судочинства України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно з частиною 3 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України докази суду надають учасники справи.

Відповідно до ч.4 ст.79 КАС України, якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу.

У відповідності до ч. 1-3 ст. 80 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Щодо клопотання про витребування у Відповідача 1 - ІНФОРМАЦІЯ_1 докази, а саме: -протокол/виписку з протоколу військово-лікарської комісії та інші письмові документи, на -протокол/виписку з протоколу військово-лікарської підставі яких у 2015 р. було прийнято рішення про зняття з військового обліку Позивача гр. ОСОБА_1 , суд зазначає наступне.

Згідно Наказу МОУ від 28.08.2019 №474 «Про затвердження Порядку користування Переліком документів, що утворюються в діяльності МОУ та ЗСУ, із зазначенням строків зберігання документів та Переліку документів, що утворюються в діяльності МОУ та ЗСУ, із зазначенням строків зберігання документів», медична комісія (дод.13) зберігається 5 років, книга протоколів медичних комісій зберігається 10 років.

ІНФОРМАЦІЯ_3 надав у відзиві інформацію стосовно знищення запитуваних позивачем документів, у відповідності до вищезазначених норм закону.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що вимоги в цій частині є необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Щодо клопотання. витребувати у Третьої особи - КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРШИЙНОГО ПДПРИЄМСТВА "МІСЬКА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ N 14 МІ. ПРОФ. Л.. ГІРШМАНА" ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ докази, а саме: - письмові документи на підтвердження медичного діагнозу, що був підставою для визнання у 1997 р. непридатним до військової служби через недоліки зору Позивача - гр. ОСОБА_1 , також витребувати у Третьої особи - Міністерства оборони України докази, а саме: - належним чином завірену / посвідчену копію Наказу Міністерства оборони України № 342 від 09.06.2006 р. (або витягу з цього Наказу), а також інформацію про термін дії зазначеного Наказу стосовно категорії осіб (військовозобов`язаних) до якої станом на 27.05.2015р. належав Позивач - гр. ОСОБА_1 , також витребування належним чином завірену / посвідчену копію Наказу Міністерства оборони України № 24 від 15.01.2015 р. (або Витягу з цього Наказу), а також інформацію про термін дії зазначеного Наказу стосовно категорій осію (військовозобов`язаних), до якої станом на 27.05.2015р. належав Позивач гр. ОСОБА_1 , суд зазначає наступне.

У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

З огляду на те, що позивачем не виконані приписи чинного адміністративного процесуального законодавства та не вказане, яке значення мають зазначені докази по справі, не зазначено заходів, які вживалися позивачем для отримання цих доказів самостійно.

Суд наголошує, що в матеріалах справи не містяться докази відмови суб`єкта владних повноважень у наданні доказів, окрім того не зазначено, що доказ, вказаний позивачем в клопотанні має відповідний суб`єкт владних повноважень, а тому суд доходить переконання, що в задоволенні клопотання про витребування доказів слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 6-9, 77-79,256,295 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання позивача про витребування доказів по справі відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя В.В.Сагайдак

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу109970352
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо

Судовий реєстр по справі —520/1625/23

Постанова від 22.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Постанова від 22.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 19.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 09.05.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Рішення від 03.04.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 03.04.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

Ухвала від 16.02.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сагайдак В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні