Ухвала
від 03.04.2023 по справі 492/960/22
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/960/22

провадження № 2/492/266/23

УХВАЛА

про витребування доказів та виклик свідків,

оголошення перерви у підготовчому засіданні

03 квітня 2023 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді - Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання Рябчук О.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Шиєнкова Ярослава Євгеновича про витребування доказів та виклик свідків у цивільній справі за позовною заявою Керівника Болградської окружної прокуратури Домущея Ігоря Валерійовича в інтересах держави в особі: Павлівської сільської ради Болградського району Одеської області до ОСОБА_1 про витребування майна із чужого незаконного володіння та скасування державної реєстрації права власності, -

встановив:

В провадженні Арцизького районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою Керівника Болградської окружної прокуратури Домущея Ігоря Валерійовича в інтересах держави в особі: Павлівської сільської ради Болградського району Одеської області до ОСОБА_1 про витребування майна із чужого незаконного володіння та скасування державної реєстрації права власності.

30 березня 2023 року до суду від представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Шиєнкова Я.Є. надійшло клопотання про витребування доказів від Арцизької міської ради реєстраційної справи № 2459904051204 з оформлення за ОСОБА_1 земельної ділянки площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована за адресою: Павлівська сільська рада (колишня Вознесенська Перша сільська рада), Болградський район, Одеська область, кадастровий номер 5120481000:01:002:0055, посилаючись на те, що реєстраційна справа містить заяви на проведення реєстраційних дій, документи на підставі яких проведено реєстраційні дії, документи, отримані державним реєстратором шляхом безпосереднього доступу до них, які необхідні для дослідження та спростування позовних вимог. Також, представник відповідача просив викликати та допитати в якості свідків державного реєстратора ОСОБА_2 , колишнього голову Вознесенської Першої сільської ради Арцизького району Одеської області ОСОБА_3 , інженера-землевпорядника ОСОБА_4 .

Клопотання про витребування доказів та виклик свідків суд розглядає без повідомлення учасників справи, оскільки їх участь в розгляді зазначеного клопотання не є обов`язковою, у зв`язку з чим судом, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши клопотання про витребування доказів та виклик свідків, дослідивши матеріали справи, надані докази, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно з п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 ЦПК України збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених ЦПК України.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 43 ЦПК України учасники справи мають право подавати клопотання.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема письмовими доказами.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до ч. 2 ст. 214 ЦПК України головуючий відповідно до завдання цивільного судочинства спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи.

Як вбачаєтьсяз позовноїзаяви тадоданих донеї документів, керівником Болградської окружної прокуратури Домущеєм І.В. в інтересах держави в особі: Павлівської сільської ради Болградського району Одеської області заявлені позовні вимоги про витребування майна із чужого незаконного володіння та скасування державної реєстрації права власності.

Враховуючи предмет спору та те, що необхідність отримання документів, на підставі яких проведено реєстраційні дії щодо державної реєстрації земельної ділянки площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована за адресою: Павлівська сільська рада (колишня Вознесенська Перша сільська рада), Болградський район, Одеська область, кадастровий номер 5120481000:01:002:0055 за ОСОБА_1 , яку просить позивач витребувати із чужого незаконного володіння та скасувати державну реєстрацію земельної ділянки, сприятиме повномута всебічномувстановленню усіхобставин усправі,суд, сприяючи учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених ЦПК України, прийшов до висновку про задоволення клопотання про витребування зазначених доказів, оскільки документи, які наявні в реєстраційній справі мають значення для встановлення обставин по справі та представником відповідача самостійно не можуть бути отримані та долучені до матеріалів справи, для її дослідження в судовому засіданні.

Відповідно до ч. 1 ст. 90 ЦПК України показання свідка - це повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи.

Згідно зі ст. 91 ЦПК України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. В ухвалі якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Судом не встановлено, що особи, про допит яких заявлено, є такими, що не можуть бути допитаними як свідки згідно з ч. 1 ст. 70 ЦПК України.

Враховуючи викладене, оцінивши в сукупності всі обставини справи, з метою повного, об`єктивного та всебічного розгляду цивільної справи, встановлення дійсних обставин справи, суд прийшов до висновку про часткове задоволення клопотання про виклик свідків, оскільки ОСОБА_2 , ОСОБА_4 відомі обставини, що входять до складу заявлених вимог, їх показання можуть мати значення для вирішення спірних правовідносин.

В задоволенніклопотання провиклик свідка ОСОБА_3 слід відмовити,оскільки уклопотанні про виклик свідка представником відповідача не зазначено її місце проживання (перебування) або місце роботи.

Згідно положень п. 4 ч. 5 ст. 198 ЦПК України у разі необхідності витребування нових (додаткових) доказів суд може оголосити перерву у підготовчому засіданні.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 43, 69, 70, 76-84, 90, 91, 247, 258-260 ЦПК України, суд, -

постановив:

Клопотання представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Шиєнкова Ярослава Євгеновича про витребування доказів та виклик свідків задовольнити частково.

Витребувати від Арцизької міської ради реєстраційну справу № 2459904051204 з оформлення за ОСОБА_1 земельної ділянки площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована за адресою: Павлівська сільська рада (колишня Вознесенська Перша сільська рада), Болградський район, Одеська область, кадастровий номер 5120481000:01:002:0055.

Копію ухвали направити для виконання до Арцизької міської ради (місцезнаходження: вул.Соборна, буд. № 46, м.Арциз, Болградський район, Одеська область, 68400, код ЄДРПОУ: 04057037),яка маєбути виконанав строкдо 28 квітня 2023 року.

Роз`яснити, що відповідно до ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

В судове засідання викликати свідків: ОСОБА_2 ,який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_4 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

У задоволенні клопотання про виклик свідка ОСОБА_3 відмовити.

Попередити свідків про кримінальну відповідальність за ст. 384 КК України за завідомо неправдиві показання та ст. 385 КК України за відмову від давання показань на вимогу суду, одночасно роз`яснивши, що згідно ст. 63 Конституції України особа не несе відповідальності за відмову давати показання щодо себе, членів сім`ї чи близьких родичів, коло яких визначене законом.

Оголосити перерву у підготовчому засіданні до 28 квітня 2023 року о 13 год. 45 хв. в залі судових засідань у приміщенні Арцизького районного суду Одеської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено05.04.2023
Номер документу109979119
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування майна із чужого незаконного володіння та скасування державної реєстрації права власності

Судовий реєстр по справі —492/960/22

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Постанова від 16.01.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Полікарпова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні