Постанова
від 21.03.2023 по справі 495/1896/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/1896/23

№ провадження 1-кс/495/607/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2023 року м. Білгород - Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м.Білгород-Дністровському клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про проведення огляду, -

В С Т А Н О В И В:

До Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області 22.03.2023 року надійшло клопотання слідчого СВБілгород-ДністровськогоРВП ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_3 про проведення огляду, яке було надано в рамках кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000014 від 17.02.2023за ознаками кримінальногоправопорушення, передбаченогоч. 4 ст. 191 КК України.

Виклад обставин, зазначених у клопотанні.

В ході досудового розслідування встановлено, щопосадові особи Управління освіти Білгород Дністровської міської ради Одеської області, під час здійснення ремонтних робіт на об`єктах міської інфраструктури упродовж 2022 року, зловживаючи службовим становищем, здійснили розтрату бюджетних коштів, в умовах воєнного стану.

Так службові особи ТОВ «Голден Сахара» та ПП «ВІШ» та службові особи Управління освіти Білгород Дністровської міської ради протягом 2022 року вносили до актів виконаних робіт форми «КБ-2» в відомості щодо об`єму та видів робіт.

Для подальшого досудового розслідування, встановлення обставин кримінального правопорушення необхідно провести оглядбудівель, розташованих за адресою: Одеська область, м. Білгород Дністровський, вул. Пушкіна №29, які перебувають на балансі КНП «Білгород-Дністровська міська багатопрофільна лікарня» Білгород-Дністровської міської ради (ЄДРПОУ: 01998667, м. Білгород-Дністровський, вул. Сергія Файнблата (колишня Московська), №1.

Підставою для проведення огляду є необхідність здобуття та фіксації доказів, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні (ст. 91 КПК України), та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала, просила задовольнити.

Мотивація суду.

З матеріалів клопотання вбачається, що досудове розслідування здійснюється у кримінальному провадженні №42023162240000014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, тобто привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинене в умовах воєнного стану.

Відповідно доч.2ст.237КПК України,огляд житлачи іншоговолодіння особиздійснюється згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Так згідно зі ст.234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

При дослідженні наданих слідчим матеріалів слідчим суддею встановлено наявність зазначених у ч.3 ст.234 КПК України відомостей, клопотання слідчого відповідає вимогам, передбаченим КПК України.

В судовому засіданні встановлено, що відповідно до рапорту старшого оперуповноваженого Білгород-Дністровського РВ УСБУ в Одеській області від 10.02.2023 отримана інформація щодо

можливого зловживання службовим становищем та розтрати або привласнення бюджетних коштів службовими особами Управління освіти Білгород-Дністровської міської ради (код20989154, юридична адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Михайлівська, буд. 29) та ТОВ «Голден Сахара» (код43766544, адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Незалежності, буд. 10, прим. 23) та ПП «ВІШ» (код31257899, адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Шевченко, буд. 21). Так, у2022році Управлінням освіти Білгород-Дністровської міської ради із ТОВ «Голден Сахара» та ПП «ВІШ» укладено договори-підряду з рядом суб`єктів.

Відповідно до повідомлення про вчинення кримінального правопорушення в порядку ст. 214 КПК України, яке надійшло від заступника начальника Управління СБУ в Одеській області управлінням, під час виконання завдань із забезпечення державної безпеки, виявлено порушення норм чинного законодавства з боку службових осіб Управління освіти Білгород-Дністровської міської ради (код20989154, юридична адреса: Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Михайлівська, 29) під час здійснення ремонтних робіт за рахунок бюджетних коштів на об?єктах міської інфраструктури протягом2022року, відповідальність за яке передбачено ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України. Керуючись положеннями ст. 216 КПК України, повідомлено про виявлене кримінальне правопорушення в порядку ст. 214 КПК України для прийняття рішення згідно з чинним законодавством України.

В рамках досудового розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000014 від 17.02.2023за ознаками кримінальногоправопорушення, передбаченогоч. 4 ст. 191 КК України отримано рапорт о/у ВКП Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області відповідно до якого в ході виконання доручення за допомогою Єдиного веб-порталу використання публічних коштів, встановлені юридичні адреси закладів м. Білгород - Дністровський, на які були виділені бюджетні кошти для ремонту споруд цивільного захисту, в тому числі будівель КНП «Білгород-Дністровська міська багатопрофільна лікарня» Білгород-Дністровської міської ради за адресою: м.Білгород-Дністровський, вул.Пушкіна, 29.

Відповідно до інформаційної довідки за №326355666 з Витягу про реєстрацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно об`єкт нерухомості, що розташований за адресою: вул. Пушкіна, 29, м. Білгород-Дністровський, Одеська область перебуває у власності Територіальної громади Білгород-Дністровської міської ради.

Проведення оглядуобумовлюється слідчим необхідністюздобуття тафіксації доказів,які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Згідно зіст.2 ЗУ «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», рішення ЄСПЛ є обов`язковими для виконання Україною відповідно до ст.46 Конвенції. У своїх висновках ЄСПЛ неодноразово зазначав, що аби не суперечити ст.8 Конвенції, втручання у приватне життя повинно здійснюватися «згідно із законом», мати легітимну мету та бути необхідним у демократичному суспільстві для досягнення цієї мети (рішення у справі «Кривіцька та Кривіцький проти України», п.42; «Шалімов проти України», п.84; «Кузнецов проти України», п.134). Зокрема, у рішенні «Michaud v. France», п.94-1175, ЄСПЛ вказав, що вираз «передбачене законом» вимагає насамперед, щоб втручання ґрунтувалося на внутрішньому праві.

Відповідно до рішення «S. and Marper v. the UK», п.101, втручання буде таким, що є «необхідним у демократичному суспільстві», якщо воно відповідає вимогам «нагальної суспільної необхідності», зокрема єпропорційним його«законній меті», і якщо причини, наведені національними властями в його виправдання, є «суттєвими і достатніми».

Як зазначено в рішенні ЄСПЛ у справі «Геращенко проти України», п.132, для винесення постанови про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи суди відповідно до законодавства повинні переконатися в тому, що існують достатні підстави вважати, що розшукувані предмети знаходяться там».

Дослідивши надані до клопотання матеріали слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим було доведено наявність підстав для проведення огляду з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин кримінального правопорушення для виконання завдань кримінального провадження, на підставі чого клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 233, 234, 237 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВБілгород-ДністровськогоРВП ГУНПв Одеськійобласті ОСОБА_3 про проведення огляду, яке було надано в рамках кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023162240000014 від 17.02.2023за ознаками кримінальногоправопорушення, передбаченогоч. 4 ст. 191 КК України задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Білгород Дністровського РВП ГУНП в Одеській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , слідчим СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області,які входять до групи слідчих у кримінальному провадженні або за їх дорученням уповноваженим

особам на проведення слідчих (розшукових) дій, прокурорам Білгород Дністровської окружної прокуратури, які входять до групи прокурорів у кримінальному провадженні на проведення огляду будівель, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , котрі знаходяться на балансі КНП «Білгород-Дністровська міська багатопрофільна лікарня» Білгород-Дністровської міської ради (ЄДРПОУ: 01998667, м. Білгород-Дністровський, вул. Сергія Файнблата, №1) з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Ухвала діє строком до 21.04.2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено07.04.2023
Номер документу110040400
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —495/1896/23

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Братків І. І.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 25.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 02.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 01.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 01.05.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні