Рішення
від 29.10.2007 по справі 11/3204
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/3204

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                 

Р І Ш Е Н Н Я            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"29" жовтня 2007 р.                                                                          Справа №  11/3204

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого –судді Довганя К.І. , при секретарі –Захаровій А.Г., за участю представників сторін: позивача –Кононенко О.В.   за довіреністю,  відповідача – не з'явився,   розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси  справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю „Верхньодніпровське відділення УМВСТ” до лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси  УМВС України в Черкаській області   про усунення перешкод в користуванні майном,

                                             ВСТАНОВИВ:

          

Заявлено позов про усунення перешкод в користуванні позивачем нерухомим майном –приміщеннями комплексу нежитлових будівель. В обґрунтування заявлених вимог позивач послався на те, що   оспорювані приміщення були придбані ним у ДП „Райагробудсервіс” за умовами договору купівлі-продажу, однак відповідач створює перешкоди позивачу в здійснення повноважень власника, оскільки безпідставно утримує їх.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримала з підстав, викладених у позові.

Відповідач, будучи належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, відзиву на позов не подав, свого представника в судове засідання не направив.

За таких обставин суд вважає можливим проводити розгляд справи в порядку ст. 75 ГПК України за наявними матеріалами.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши наявні у справі докази, встановив наступне.

На підставі нотаріально посвідченого договору від 01.11.2006 р., укладеного ДП „Райагробудсервіс” Черкаського будівельно-монтажного кооперативу „Райагробуд” позивач придбав у власність частину комплексу будівель(контора Літ.Б-І, б, б-1, б-2) загальною площею 263,5 кв.м., що розташовані за адресою м. Черкаси, вул. Портова, 8. Вказаний договір зареєстровано КП „Черкаське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації” за №869 а до державного реєстру прав власності на нерухоме майно 15.05.2007 р. внесено відповідний запис.

Однак відповідач чинить перешкоди позивачу у здійснені повноважень власника, оскільки протиправно утримує ці приміщення, що   підтверджується актом від 15.05.2007 р., складеним посадовими особами позивача  та підприємств, що межують з оспорюваними приміщеннями: ВАТ „Черкаський річковий порт” та ВАТ „Другий експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт” та листом відповідача на адресу позивача від 01.06.2007 р.

Відповідач, обставини, викладені в позові не спростував.

Клопотання  відповідача про його заміну  на УМВС України в Черкаській області з мотивів того що відділення не є юридичною особою задоволенню не підлягає, оскільки таке твердження не відповідає фактичним обставинам. Так відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на час розгляду справи відділення перебуває у вказаному реєстрі.

Статтею 41 Конституції України кожному гарантовано право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Згідно ст.49 Закону України „Про власність”, володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом, третейським судом.

Ст.ст. 20, 319, 321, 328, 331, 334, 391 ЦК України містять наступні положення.

Право на захист особа здійснює на свій розсуд.

Судовий захист права власності та майнових інтересів власників, - осіб, названих у статті 1 ГПК України, здійснюється шляхом розгляду справ, зокрема, за позовами про визнання права власності на майно.

Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.

Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Виходячи з фактичних обставин справи та приписів наведеного вище законодавства суд приходить до наступних висновків.

Оспорювані приміщення  придбано позивачем на умовах договору купівлі-продажу,  який в судовому порядку недійсним не визнавався. Відповідач безпідставно чинить позивачу перешкоди у здійснені повноважень власника, оскільки протиправно утримує це майно у своєму володінні.

За таких обставин суд вважає, що позивач правомірно набув прав власності на ці приміщення та вірно обрав цивільно-правовий спосіб захисту свого права.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49,82-84 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Усунути перешкоди товариству з обмеженою відповідальністю „Верхньодніпровське відділення УМВСТ” м. Черкаси, вул. Сумгаїтська, 32, кв. 28, код 34661287 у користуванні нежитловими приміщеннями, що розташовані за адресою м. Черкаси, вул. Портова, 8 ( літ.Б-І, б, б-І, б-2) загальною площею 263,5 кв.м. шляхом видалення із вказаних приміщень майна  лінійного відділення в річковому порту м.Черкаси Управління УМВС України в Черкаській області, м. Черкаси, вул. Портова, 7-б, код 25576451.

Стягнути з лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси Управління УМВС України в Черкаській області, м. Черкаси, вул. Портова, 7-б, код 25576451 на користь товариства з обмеженою відповідальністю „Верхньодніпровське відділення УМВСТ” м. Черкаси, вул. Сумгаїтська, 32, кв. 28, код 34661287 85 грн. витрат на оплату державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

          

Суддя                                                                                               К.І.Довгань

Дата ухвалення рішення29.10.2007
Оприлюднено09.11.2007
Номер документу1100615
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/3204

Судовий наказ від 19.04.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 22.04.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 22.04.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 30.03.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 30.03.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Постанова від 18.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 02.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Постанова від 15.12.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Постанова від 15.12.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Постанова від 18.06.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні