Ухвала
від 30.03.2023 по справі 219/2726/18
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/2726/18

Провадження № 1-кп/229/640/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2023 р. м. Дружківка, Донецької області

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,, обвинуваченої ОСОБА_4 , її захисника - адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду з технічною та відео фіксацією клопотання захисника - адвоката ОСОБА_5 про закриття кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с.Двори Дзержинського району Калузької області Російської Федерації, росіянки, громадянки України, заміжньої, з вищою освітою, раніше не судимої, працюючої заступником директора Департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2

за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 367 КК України, на підставі ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності,

в с т а н о в и в :

В провадженні Дружківського міського суду Донецької області на стадії судового розгляду перебувають кримінальні провадження № 12019050150000098, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.01.2019, № 42018051610000005 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.01.2018, № 42017051610000050 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.05.2017 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 367 КК України.

В ході судового розгляду даного кримінального провадження, згідно висунутого прокурором обвинувачення, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 367 КК України, які вчинено за наступних обставин.

1. Згідно обвинувального акту за кримінальним провадженням № 12019050150000098 від 11.01.2019 ОСОБА_4 , обіймаючи посаду виконуючого обов`язки директора Департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, постійно здійснюючи функції представника влади, пов`язані з виконанням вищевказаних адміністративно-господарчих та організаційно-розпорядчих функцій, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України (у редакції закону № 3207-VI від 07.04.2011), була службовою особою.

Розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації № 818 від 19.09.2016 «Про організацію реалізації деяких положень розпорядження голови облдержадміністрації, керівника військово-цивільної адміністрації від 04.07.2016 № 548» визначено замовників виконання робіт, пов`язаних з будівництвом, реконструкцією, капітальним ремонтом тощо; придбання обладнання, устаткування тощо в межах Переліку об`єктів і заходів, що будуть здійснюватися за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, а саме Департамент житлово-комунального господарства облдержадміністрації - за об`єктами і заходами згідно із Додатком № 4.

Згідно з зазначеним розпорядженнм, структурним підрозділам облдержадміністрації, зазначеним в пункті 1 цього розпорядження та Службі автомобільних доріг у Донецькій області забезпечити:

*використання коштів обласного бюджету з дотриманням вимог Закону України «Про публічні закупівлі»;

*цільове використання коштів обласного бюджету, здійснення внутрішнього контролю за взяттям бюджетних зобов`язань і витрачанням бюджетних коштів, в тому числі одержувачами бюджетних коштів, відповідно до законодавства.

Згідно з Додатком № 4 до розпорядження голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації № 818 від 19.09.2016 «Про перелік об`єктів і заходів, що будуть здійснюватися за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, виключенням об`єктів і заходів на територіях окремих районів, міст, селищ і сіл, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, замовником яких є департамент житлово - комунального господарства облдержадміністрації»

п. 17. визначено назву об`єкту: мережі зовнішнього освітлення м. Бахмут; назва заходу: «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини

м. Бахмут»; сума фінансування в рамках Закону України «Про внесення змін до пункту 24 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України», тис. грн. - 1 338 984.

07.11.2016 між Департаментом житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, в особі виконуючої обов`язки директора ОСОБА_4 (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю (надалі за текстом - ТОВ) «Екосистеми України», ЄДРПОУ 36138266, в особі генерального директора ОСОБА_6 (підрядник), за місцем розташування Департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації за адресою: вул. Академічна, 71, м. Краматорськ, Донецької області, укладено договір підряду № 4 на виконання роботи по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут».

Розділом 1. «Предмет Договору» укладеного договору підряду № 4 від 07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут» передбачено:

*«Підрядник» приймає на себе зобов`язання на свій ризик виконати роботи по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут» (надалі «Об`єкт»), а «Замовник» прийняти та оплатити такі роботи відповідно до проектно-кошторисної документації.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 668 від 01.08.2005 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» передбачено:

*п. 3 Замовник - сторона договору підряду, яка за власним рішенням або дорученням інвестора розміщує замовлення на виконання робіт (будівництво об`єкта), приймає закінчені роботи (об`єкт будівництва) та оплачує їх.

*п. 28 Замовник має право здійснювати у будь-який час, не втручаючись у господарську діяльність підрядника (субпідрядника), технічний нагляд і контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання робіт; делегувати в установленому законодавством порядку повноваження щодо здійснення технічного нагляду і контролю третій особі, зокрема спеціалізованій організації (консультаційній, проектній, інжиніринговій тощо) або спеціалісту, які мають відповідні дозвільні документи, з визначенням у договорі підряду їх повноважень. Делегування замовником своїх повноважень не звільняє його від відповідальності перед підрядником за невиконання або неналежне виконання договірних зобов`язань, а також не позбавляє права здійснювати контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання робіт.

*п. 69 Будівельний майданчик (фронт робіт) надається підряднику замовником в порядку, визначеному договором підряду, і оформлюється відповідним актом. Організація виконання робіт повинна відповідати проектно-технологічній документації (проект організації будівництва та проект виконання робіт), склад і зміст якої визначається нормативними документами та договором підряду.

*п. 70 Замовник виконує підготовчі роботи, необхідні для використання будівельного майданчика (фронту робіт) підрядником. Договором підряду може бути передбачена участь підрядника у такій підготовці.

*п. 79 Замовник здійснює контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання робіт відповідно до частини першої статті 849 Цивільного кодексу України та у порядку, передбаченому договором підряду.

*п. 81 У разі виявлення невідповідності виконаних робіт установленим вимогам замовник приймає рішення про усунення підрядником допущених недоліків або про зупинення виконання робіт (будівництва об`єкта).

*п. 93У разі виявлення в процесі приймання-передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва) недоліків, допущених з вини підрядника, він у визначений замовником строк зобов`язаний усунути їх і повторно повідомити замовника про готовність до передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва). Якщо підрядник не бажає чи не може усунути такі недоліки, замовник може у порядку, передбаченому договором підряду, попередньо повідомивши підрядника, усунути їх своїми силами або із залученням третіх осіб. Витрати, пов`язані з усуненням недоліків замовником, компенсуються підрядником.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про архітектурну діяльність», від 20.05.1999 передбачено:

Під час будівництва об`єкта архітектури здійснюється авторський та технічний нагляд. (частина перша статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 58-V (58-16) від 01.08.2006).

Технічний нагляд забезпечується замовником та здійснюється

особами, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат.(статтю 11 доповнено частиною згідно із Законом N 58-V (58-16) від 01.08.2006).

Авторський нагляд здійснюється архітектором - автором проекту об`єкта архітектури, іншими розробниками затвердженого проекту або уповноваженими ними особами. Авторський нагляд здійснюється відповідно до законодавства та договору із замовником.

У разі виявлення відхилень від проектних рішень, допущених під час будівництва об`єкта архітектури, та відмови підрядника щодо їх усунення особа, яка здійснює авторський або технічний нагляд, повідомляє про це замовника і орган державного архітектурно-будівельного контролю для вжиття заходів відповідно до законодавства. (частина четверта статті 11 із змінами, внесеними згідно і Законами N 58-V (58-16) від 01.08.2006, N 5459-VI (5459-17) від 16.10.2012).

Порядок проведення авторського і технічного наглядів (903-2007-п) установлюється Кабінетом Міністрів України. (статтю 11 доповнено частиною п`ятою згідно із Законом N 58-V (58-16) від 01.08.2006).

Відповідно до «Порядку здійснення авторського нагляду під час будівництва об`єкта архітектури» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 903 від 11.07.2007 передбачено:

*Авторський нагляд здійснюється архітектором - автором проекту об`єкта архітектури, іншими розробниками затвердженого проекту або уповноваженими особами (далі - генеральний проектувальник) відповідно до законодавства та договору із замовником (забудовником) протягом усього періоду будівництва і передбачає контроль за відповідністю будівельно-монтажних робіт проекту.

5. У разі відмови підрядника виконати роботи з усунення виявлених відхилень генеральний проектувальник письмово повідомляє про це замовнику (забудовнику) та відповідній інспекції державного архітектурно-будівельного контролю для вжиття ними заходів згідно із законодавством.

15.12.2016 між Департаментом житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, в особі виконуючого обов`язки директора ОСОБА_4 (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю (надалі за текстом - ТОВ) «Тауріс», ЄДРПОУ 38424135, в особі директора ОСОБА_7 (технічний нагляд), за місцем розташування Департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, за адресою: вул. Академічна, 71, м. Краматорськ, Донецької області, укладено договір на здійснення функцій технічного нагляду № 71 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», згідно якого, Замовник делегує повноваження «Технічному нагляду», а «Технічний нагляд» приймає на себе зобов`язання по здійсненню технічного нагляду по об`єкту: «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут».

На виконання умов договору підряду № 4 від 07.11.2016 Департаментом житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації платіжними дорученнями на розрахунковий рахунок ТОВ «Екосистеми України» № НОМЕР_1 , 14.11.2016 перераховано грошові кошти в загальній сумі 690 231,52 гривень, у якості попередньої оплати на виконання роботи по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут».

28.12.2016 в робочий час з 08.00 години до 17.00 години, (більш точний час в ході досудового розслідування не встановлений), ОСОБА_4 , перебуваючи у невстановленому в ході досудового розслідування місці, діючи зі злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була і могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обв`язки, через несумлінне ставлення до них, не дотримуючись покладених на неї обов`язків та не реалізуючи наділені права відповідно до п.п. 6.8., 10.1. «Положення про департамент житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації», п. 3 «Розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації» № 818 від 19.09.2016, п.п. 2.5., 2.13, 2.19., 2.24., 3.3., 3.4., 3.9. посадової інструкції директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації, в порушення п.п. 4.3.1., 4.3.2., 4.5., 4.6., 4.8., 6.1.5, 6.2.2, 6.2.5., 6.2.8., 11.6.4., 11.6.6. договору підряду № 4 від 07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», отримавши на погодження від генерального директора ТОВ «Екосистеми України» ОСОБА_6 акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2016 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за грудень 2016 року форми КБ-3 від 28.12.2016 по проекту: «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», та ознайомившись з ними, знаючи, що вона в період часу з 07.11.2016 до 28.12.2016 на об`єкт будівництва по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут» не виїжджала, будучи достовірно обізнаною, що вона як «Замовник»

*не передала будівельний майданчик (фронт робіт) підряднику ТОВ «Екосистеми України» під відповідний акт, не виконала підготовчі роботи необхідні для використання, як це передбачено п. 69, п. 70 постанови Кабінету Міністрів України № 668 від 01.08.2005 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві», п.п. 6.1.1., 6.1.2., 6.1.3., 11.5.1. договору підряду № 4 від 07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут»,

*не уклала договір про авторський нагляд по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», як це передбачено

п. 11.6.3. договору підряду № 4 від .07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність» та «Порядку здійснення авторського нагляду під час будівництва об`єкта архітектури» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 903 від 11.07.2007,

*фактично не здійснила контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконаних робіт, як це передбачено п. 6.1.5, п. 6.2.2 договору підряду № 4 від 07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут»,

тобто не володіючи достовірною інформацією щодо реального стану виконаних підрядних робіт та не перевіривши обсяг підрядних робіт фактично виконаних

ТОВ «Екосистеми України» по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», підписала вказаний акт № 1 приймання виконаних робіт разом з довідкою про вартість виконаних будівельних робіт і витрати, не встановила, що станом на 28.12.2016 ТОВ «Екосистеми України» роботи по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут» виконані не були на суму 147 563, 45 гривень, тим самим ОСОБА_4 сприяла неправомірному підтвердженню використання та освоєння ТОВ «Екосистеми України» бюджетних коштів на вказану суму.

Крім цього, 30.03.2017 в робочий час з 08.00 години до 17.00 години, (більш точний час в ході досудового розслідування не встановлений), ОСОБА_4 , перебуваючи у невстановленому в ході досудового розслідування місці, продовжуючи діяти зі злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була і могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обв`язки, через несумлінне ставлення до них, не дотримуючись покладених на неї обов`язків та не реалізуючи наділені права відповідно до п.п. 6.8., 10.1. «Положення про департамент житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації», п. 3 «Розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації» № 818 від 19.09.2016, п.п. 2.5., 2.13, 2.19., 2.24., 3.3., 3.4., 3.9. посадової інструкції директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації, в порушення п.п. 4.3.1., 4.3.2., 4.5., 4.6., 4.8., 6.1.5, 6.2.2, 6.2.5., 6.2.8., 11.6.4., 11.6.6. договору підряду № 4 від 07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», отримавши на погодження від генерального директора ТОВ «Екосистеми України» ОСОБА_6 акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за березень 2017 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за березень 2017 року форми КБ-3 від 30.03.2017 по проекту: «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», та ознайомившись з ними, знаючи, що вона в період часу з 07.11.2016 до 30.03.2017 на об`єкт будівництва по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут» не виїжджала, фактично не здійснила контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконаних робіт, як це передбачено п. 6.1.5, п. 6.2.2 договору підряду № 4 від .07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», тобто не володіючи достовірною інформацією щодо реального стану виконаних підрядних робіт та не перевіривши обсяг фактично виконаних робіт ТОВ «Екосистеми України» по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», підписала вказаний акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт разом з довідкою про вартість виконаних будівельних робіт і витрати, не встановила, що станом на 30.03.2017 ТОВ «Екосистеми України» роботи по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут» виконані не були на суму 53 150,48 гривень, тим самим ОСОБА_4 сприяла неправомірному підтвердженню використання та освоєння оплати ТОВ «Екосистеми України» у вигляді бюджетних коштів на суму 53 150,48 гривень.

Отже, в результаті неналежного виконання своїх службових обов`язків ОСОБА_8 , заподіяла шкоду інтересам Держави в особі Донецької обласної державної адміністрації на загальну суму 200 723,93 гривень, що в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжкими наслідками, так як станом на 30.03.2017 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення Центральної частини м. Бахмут», ТОВ «Екосистеми України» роботи в повному обсязі не були виконані і законних підстав для прийняття робіт і їх оплати не було.

Дії ОСОБА_4 в кримінальному провадженні № 12019050150000098 внесеному до єдиного реєстру досудових розслідувань 11.01.2019 кваліфіковано за ч. 2 ст. 367 КК України - службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

2. Згідно обвинувального акту за кримінальним провадженням № 42018051610000005 від 10.01.2018ОСОБА_4 , на підставі розпорядження голови Донецької обласної адміністрації № 56 рк від 29.04.2013 переведено на посаду заступника начальника головного управління житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації та покладено виконання обов`язків директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації.

Розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації № 818 від 19.09.2016 «Про організацію реалізації деяких положень розпорядження голови облдержадміністрації, керівника військово-цивільної адміністрації від 04.07.2016 № 548» визначено:

п.1 Замовників виконання робіт, пов`язаних з будівництвом, реконструкцією, капітальним ремонтом тощо; придбання обладнання, устаткування тощо в межах Переліку об`єктів і заходів, що будуть здійснюватися за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, а саме Департамент житлово-комунального господарства облдержадміністрації - за об`єктами і заходами згідно із Додатком № 4.

п.3 Структурним підрозділам облдержадміністрації, зазначеним в пункті 1 цього розпорядження та Службі автомобільних доріг у Донецькій області забезпечити:

*використання коштів обласного бюджету з дотриманням вимог Закону України «Про публічні закупівлі»;

*цільове використання коштів обласного бюджету, здійснення внутрішнього контролю за взяттям бюджетних зобов`язань і витрачанням бюджетних коштів, в тому числі одержувачами бюджетних коштів, відповідно до законодавства.

Згідно Додатку № 4 до розпорядження голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації № 818 від 19.09.2016 «Про перелік об`єктів і заходів, що будуть здійснюватися за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, виключенням об`єктів і заходів на територіях окремих районів, міст, селищ і сіл, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, замовником яких є департамент житлово - комунального господарства облдержадміністрації» п. 21. визначено назву об`єкту: мережі зовнішнього освітлення м. Бахмут; назва заходу: «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут»; сума фінансування в рамках Закону України «Про внесення змін до пункту 24 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України», тис. грн. - 1 313,529.

Згідно посадової інструкції директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації, затвердженої заступником голови Донецької обласної державної адміністрації в 2013 році, з якою ОСОБА_4 ознайомлена 29.04.2013, ОСОБА_4 була уповноважена здійснювати наступні повноваження:

*Загальна частина:

*Директор департаменту житлово-комунального господарства Донецької облдержадміністрації (далі - директор департаменту) у своїй діяльності керується Конституцією України, указами Президента України, законами України, постановами та розпорядженнями Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови облдержадміністрації, іншими законодавчими та нормативними актами, Положенням про департамент, а також даною інструкцією.

*Здійснює керівництво діяльністю департаменту, несе персональну відповідальність перед головою облдержадміністрації за виконання покладених на департамент завдань.

*У разі відсутності директора департаменту його обов`язки виконує заступник директора департаменту чи особа, на яку покладено обов`язки.

*Директор Департаменту повинен знати: Конституцію України; закони України «Про державну службу» та «Про засади запобігання і протидії корупції», нормативні документи, що стосуються державної служби та обласної державної адміністрації; укази та розпорядження Президента України, постанови Верховної Ради України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, інші підзаконні нормативно - правові акти, що регулюють розвиток житлово-комунального господарства, органів виконавчої влади вищого рівня; практику застосування чинного законодавства; основи державного управління, економіки та управління персоналом; основи права, політології та ринку праці; форми та методи роботи із засобами масової інформації; правила ділового етикету; правила та норми охорони праці протипожежного захисту; основні принципи роботи на комп`ютері та відповідні програмні засоби; ділову мову; володіти державною мовою.

*Завдання та обов`язки:

2. Директор департаменту:

*Забезпечує реалізацію державної політики у галузі житлово - комунального господарства (у тому числі у сфері питної води та питного водопостачання, теплопостачання, енергоефективності та енергозбереження, ціно -, тарифоутворення і розрахунків за житлово-комунальні послуги), житлової політики, благоустрою населених пунктів, квітково-декоративного насінництва та розсадництва, поводження з побутовими відходами, поховання, інженерного захисту територій.

*Спрямовує та контролює роботи відповідних структурних підрозділів райдержадміністрацій.

*Здійснює керівництво департаментом, несе персональну відповідальність за організацію та результати його діяльності, сприяє створенню належних умов праці у департаменті.

*Вживає заходів щодо удосконалення організації та підвищення ефективності роботи департаменту.

*Представляє інтереси департаменту у взаємовідносинах з іншими структурними підрозділами облдержадміністрації, з міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями - за дорученням керівництва облдержадміністрації.

*Видає у межах своїх повноважень накази, організовує контроль за їх виконанням.

*Розпоряджається коштами у межах затвердженого головою облдержадміністрації кошторису департаменту.

*Здійснює інші повноваження, визначені законом.

*Права:

Директор департаменту має права, визначені у статті 11 Закону України «Про державну службу». Крім цього має право:

*За дорученням вищого керівництва представляти обласну державну адміністрацію в інших управлінських структурах з питань, що належать до його компетенції.

*Видавати у межах своєї компетенції накази, організовувати та контролювати їх виконання.

*У встановленому порядку запитувати та отримувати від державних органів влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, підприємств, установ, організацій різних форм власності, політичних партій, громадських та релігійних організацій необхідні статистичні та оперативні дані, звіти з питань, що стосуються діяльності департаменту.

*Здійснювати перевірки стану дотримання Конституції України, актів законодавства України органами місцевого самоврядування та їх посадовими особами, керівниками підприємств, установ, організацій, їх філій та відділів, незалежно від форм власності згідно з чинним законодавством.

*Залучати фахівців інших структурних підрозділів облдержадміністрації, підвідомчих підприємств та організацій за згодою їх керівників для розгляду питань, що належать до його компетенції.

*Користуватись в установленому порядку інформаційними базами органів виконавчої влади, системами зв`язку і комунікацій, мережами спеціального зв`язку та іншими технічними засобами.

*Скликати в установленому порядку наради, проводити семінари та конференції з питань, що належать до його компетенції.

4. Відповідальність:

4. Директор департаменту несе відповідальність:

*За неякісне або несвоєчасне виконання посадових завдань та обов`язків.

*За бездіяльність або невикористання наданих йому прав.

*За порушення норм етики поведінки державного службовця та обмежень, пов`язаних з прийняттям на державну службу та її проходженням.

5. Взаємовідносини (зв`язки) з посадою:

*Директор департаменту отримує інформацію, необхідну для виконання своїх завдань та службових обов`язків від співробітників департаменту, підвідомчих підприємств, установ та організацій і органів місцевого самоврядування, райдержадміністрацій, у строки, встановлені чинним законодавством.

*Директор департаменту взаємодіє з працівниками департаменту, підвідомчими підприємствами, установами та організаціями, а також з іншими структурними підрозділами облдержадміністрації та її апарату, територіальними підрозділами центральних органів виконавчої влади в межах, передбачених діючою Інструкцією.

Таким чином, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду виконуючого обов`язки директора Департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, постійно здійснюючи функції представника влади, пов`язані з виконанням вищевказаних адміністративно - господарчих та організаційно - розпорядчих функцій, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, була службовою особою.

07.11.2016 між Департаментом житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, в особі виконуючого обов`язки директора ОСОБА_4 (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю (надалі за текстом - ТОВ) «Екосистеми України», ЄДРПОУ 36138266, в особі генерального директора ОСОБА_6 (підрядник), за місцем розташування Департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, за адресою: вул. Академічна, 71, м. Краматорськ, Донецької області, укладено договір підряду № 3 на виконання роботи по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут».

На виконання умов договору підряду № 3 від 07.11.2016 Департаментом житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації платіжними дорученнями № 5 від 14.11.2016 та № 6 від 14.11.2016 на розрахунковий рахунок ТОВ «Екосистеми України» № НОМЕР_1 перераховано грошові кошти в загальній сумі 676 912, 52 гривень, у якості попередньої оплати на виконання роботи по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвара Металургів м. Бахмут».

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 668 від 01.08.2005 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» передбачено:

*п. 3 Замовник - сторона договору підряду, яка за власним рішенням або дорученням інвестора розміщує замовлення на виконання робіт (будівництво об`єкта), приймає закінчені роботи (об`єкт будівництва) та оплачує їх.

*п. 69 Будівельний майданчик (фронт робіт) надається підряднику замовником в порядку, визначеному договором підряду, і оформлюється відповідним актом. Організація виконання робіт повинна відповідати проектно-технологічній документації (проект організації будівництва та проект виконання робіт), склад і зміст якої визначається нормативними документами та договором підряду.

*п.70 Замовник виконує підготовчі роботи, необхідні для використання будівельного майданчика (фронту робіт) підрядником. Договором підряду може бути передбачена участь підрядника у такій підготовці.

Відповідно до Державних будівельних норм України (ДСТУ 3.1-5-2016) «Організація будівельного виробництва» передбачено:

*п. 3.2.2 будівельний майданчик - територія яка виділяється в установленому порядку для будівництва об`єктів, розміщення тимчасових будівель, споруд та інженерних мереж, будівельної техніки, будівельних матеріалів, виробів, конструкцій та обладнання, які використовуються у процесі будівництва;

*п. 3.2.14 фронт робіт - частина об`єкта будівництва, яка виділяється для виконання певного обсягу робіт.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про архітектурну діяльність», від 20.05.1999 передбачено:

Під час будівництва об`єкта архітектури здійснюється авторський та технічний нагляд. (частина перша статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 58-V (58-16) від 01.08.2006).

Технічний нагляд забезпечується замовником та здійснюється

особами, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. (статтю 11 доповнено частиною згідно із Законом N 58-V (58-16) від 01.08.2006).

Авторський нагляд здійснюється архітектором - автором проекту об`єкта архітектури, іншими розробниками затвердженого проекту або уповноваженими ними особами. Авторський нагляд здійснюється відповідно до законодавства та договору із замовником.

У разі виявлення відхилень від проектних рішень, допущених під час будівництва об`єкта архітектури, та відмови підрядника щодо їх усунення особа, яка здійснює авторський або технічний нагляд, повідомляє про це замовника і орган державного архітектурно-будівельного контролю для вжиття заходів відповідно до законодавства. (частина четверта статті 11 із змінами, внесеними згідно і Законами № 58-V (58-16) від 01.08.2006, № 5459-VI (5459-17) від 16.10.2012).

Порядок проведення авторського і технічного наглядів (903-2007-п) установлюється Кабінетом Міністрів України. (статтю 11 доповнено частиною п`ятою згідно із Законом N 58-V (58-16) від 01.08.2006).

Відповідно до «Порядку здійснення авторського нагляду під час будівництва об`єкта архітектури» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 903 від 11.07.2007 передбачено:

*Авторський нагляд здійснюється архітектором - автором проекту об`єкта архітектури, іншими розробниками затвердженого проекту або уповноваженими особами (далі - генеральний проектувальник) відповідно до законодавства та договору із замовником (забудовником) протягом усього періоду будівництва і передбачає контроль за відповідністю будівельно-монтажних робіт проекту.

5. У разі відмови підрядника виконати роботи з усунення виявлених відхилень генеральний проектувальник письмово повідомляє про це замовнику (забудовнику) та відповідній інспекції державного архітектурно-будівельного контролю для вжиття ними заходів згідно із законодавством.

Так, ОСОБА_4 , будучи виконуючою обов`язки директора Департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, в період часу з 07.11.2016 до 28.12.2016, (більш точна дата в ході досудового розслідування не встановлена), будучи службовою особою, являючись замовником робіт по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут», діючи зі злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була і могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обв`язки, через несумлінне ставлення до них, не дотримуючись покладених на неї обов`язків та не реалізуючи наділені права відповідно до п.п. 6.8., 10.1. «Положення про департамент житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації», п. 3 «Розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації № 818 від 19.09.2016, п.п. 2.5, 3.3, 3.4, 3.9, посадової інструкції директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації, в порушення п.п. 6.1.1., 6.1.2., 6.1.3., 11.5.1. договору підряду № 3 від 07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут», п. 69, п. 70 постанови Кабінету Міністрів України № 668 від 01.08.2005 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві», п.п. 3.2.2. та 3.2.14. Державних будівельних норм України (ДСТУ 3.1-5-2016) «Організація будівельного виробництва», не виїхала на будівельний майданчик (фронт робіт) по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут», розташований від вул. Зелена до вул. Леваневського в м. Бахмут, Донецької області, не впевнилась у певних обсягах підрядних робіт необхідних для виконання ТОВ «Екосистеми України» згідно умов договору підряду № 3 від 07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут» та не виявила, що частина робіт по проекту: «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут» від вулиці Оборони до комунального закладу культури «Бахмутський міський народний Дім» виконано в повному обсязі, а по частині проекту від вул. Леваневського до вул. Оборони, м. Бахмут, Донецької області роботи по ремонту мереж зовнішнього освітлення здійснюються іншим підрядним підприємством, не передала будівельний майданчик (фронт робіт) ТОВ «Екосистеми України» оформивши це відповідним актом, не виконала підготовчі роботи необхідні для використання будівельного майданчика (фронт робіт) підрядником.

Крім цього, ОСОБА_4 , в період часу з 07.11.2016 до 28.12.2016, (більш точна дата в ході досудового розслідування не встановлена), будучі службовою особою, являючись замовником робіт по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут», діючи зі злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була і могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обв`язки, через несумлінне ставлення до них, не дотримуючись покладених на неї обов`язків та не реалізуючи наділені права відповідно до п.п. 6.8., 10.1. «Положення про департамент житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації», п. 3 Розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації № 818 від 19.09.2016, п.п. 2.5., 2.13., 2.19., 2.24., 3.3., 3.4., 3.9. посадової інструкції директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації, в порушення п. 11.6.3. договору підряду № 3 від 07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут», ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність» та «Порядку здійснення авторського нагляду під час будівництва об`єкта архітектури», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 903 від 11.07.2007, не уклала договір про здійснення авторського нагляду по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут» під час виконання підрядних робіт ТОВ «Екосистеми України», що призвело до відсутності контролю за відповідністю будівельно-монтажних робіт проектній документації, не встановленню відхилень від проектних рішень допущених під час будівництва об`єкта архітектури підрядником, а саме невиконання ТОВ «Екосистеми України» робіт у повному обсязі, та своєчасного повідомлення особою, яка здійснює авторський нагляд, замовника про допущені відхилення для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Також, в період часу з 07.11.2016 до 28.12.2016, (більш точна дата в ході досудового розслідування не встановлена), ОСОБА_4 продовжуючи діяти зі злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була і могла їх передбачити, неналежно виконуючи свої службові обв`язки та не реалізуючи наділені права, через несумлінне ставлення до них, маючи реальну можливість виконати належним чином, не дотримуючись покладених на неї обов`язків та не реалізуючи наділені права відповідно до п.п. 6.8., 10.1. «Положення про департамент житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації», п.п. 2.5., 2.19., 2.24., 3.3., 3.4., 3.9. посадової інструкції директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації, п.п. 6.1.3., 6.1.5, 6.2.2, 6.2.8., 11.6.4. договору підряду № 3 від 07.11.2016, не здійснюючи контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконаних робіт, не встановила, що з моменту підписання договору підряду № 3 від 07.11.2016 ТОВ «Екосистеми України» (підрядник) до виконання робіт по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут», розташованого від вул. Зелена до вул. Леваневського, в м. Бахмут, Донецької області, не приступило, будь-яких будівельно - монтажних робіт не виконало.

28.12.2016 в робочий час з 08.00 години до 17.00 години, (більш точний час в ході досудового розслідування не встановлений), ОСОБА_4 , перебуваючи у невстановленому в ході досудового розслідування місці, продовжуючи діяти зі злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була і могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обв`язки, через несумлінне ставлення до них, не дотримуючись покладених на неї обов`язків та не реалізуючи наділені права відповідно до п.п. 6.8., 10.1. «Положення про департамент житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації», п. 3 «Розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації» № 818 від 19.09.2016, п.п. 2.5., 2.19., 2.24., 3.3., 3.4., 3.9. посадової інструкції директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації, п.п. 2.5., 2.13., 2.19., 2.24., 3.3., 3.4., 3.9. посадової інструкції директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації, в порушення п.п. 4.3.1., 4.3.2., 4.5., 4.6., 4.8., 6.1.5, 6.2.2, 6.2.5., 6.2.8., 11.6.4., 11.6.6. договору підряду № 3 від 07.11.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут», отримавши на погодження від генерального директора ТОВ «Екосистеми України» ОСОБА_6 акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за грудень 2016 року по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут» та ознайомившись з ним, знаючи, що вона в період часу з 07.11.2016 до 28.12.2016 на об`єкт будівництва по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут», що розташований від вул. Зелена до вул. Леваневського, в м. Бахмут, Донецької області фактично не виїжджала, контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконаних робіт не здійснювала, тобто не володіючи достовірною інформацією щодо реального стану виконаних підрядних робіт та не перевіривши обсяг підрядних робіт фактично виконаних ТОВ «Екосистеми України» по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут», підписала вказаний акт № 1 приймання виконаних робіт, не встановила, що станом на 28.12.2016 ТОВ «Екосистеми України» роботи по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут» виконані не були на суму 676 912, 52 гривень, тим самим ОСОБА_4 сприяла неправомірному підтвердженню використання та освоєння попередньої оплати ТОВ «Екосистеми України» у вигляді бюджетних коштів на суму 676 912, 52 гривень, чим спричинила шкоду охоронюваним законом Державним інтересам на вказану суму.

Отже, в результаті неналежного виконання своїх службових обов`язків ОСОБА_8 , заподіяла шкоду інтересам Держави в особі Донецької обласної державної адміністрації на загальну суму 676 912, 52 гривень, що в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжкими наслідками, так як станом на 28.12.2016 по проекту «Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення бульвару Металургів м. Бахмут», ТОВ «Екосистеми України» роботи не були виконані і законних підстав для прийняття робіт і підтвердження їх оплати не було.

Дії ОСОБА_4 в кримінальному проваджені № 42018051610000005 внесеному в єдиний реєстр досудових розслідувань 10.01.2018кваліфіковано за ч. 2 ст. 367 КК України - службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

3. Згідно обвинувального акту за кримінальним провадженням № 42017051610000050 від 29.05.2017 ОСОБА_4 , на підставі розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації №56рк від 29.04.2013, переведено на посаду заступника директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації та покладено на неї виконання обов`язків директора департаменту.

Пунктом 2.1. розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації № 56рк від 29.04.2013 зазначено, що ОСОБА_4 має сьомий ранг державного службовця.

Відповідно до вимог статі 11 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», ОСОБА_4 , як керівник структурного підрозділу місцевої державної адміністрації несе персональну відповідальність перед головою відповідної державної адміністрації за виконання покладених на підрозділ завдань.

Розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації за №106 від 05.03.2013 затверджено Положення про Департамент житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації.

Згідно з пунктом 9 Положення про Департамент житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, Департамент очолює директор, який призначається на посаду і звільняється з посади головою облдержадміністрації згідно із законодавством про державну службу.

Пунктом 10 зазначеного Положення передбачено, що директор Департаменту:

*здійснює керівництво департаментом, несе персональну відповідальність за організацію та результати його діяльності, сприяє створенню належних умов праці у департаменті;

*представляє інтереси департаменту у взаємовідносинах з іншими структурними підрозділами облдержадміністрації, з міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями - за дорученням керівництва облдержадміністрації;

*видає у межах своїх повноважень накази, організовує контроль за їх виконанням;

*подає на затвердження голові облдержадміністрації проекти кошторису та штатного розпису департаменту в межах визначеної граничної чисельності та фонду оплати праці його працівників;

*розпоряджається коштами у межах затвердженого головою облдержадміністрації кошторису департаменту;

*здійснює добір кадрів;

*призначає на посаду та звільняє з посади у порядку, передбаченому законодавством про державну службу, державних службовців департаменту, присвоює їм ранги державних службовців, заохочує та притягує їх до дисциплінарної відповідальності.

Згідно посадової інструкції директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації, затвердженої заступником голови Донецької обласної державної адміністрації в 2013 році, з якою ОСОБА_4 ознайомлена 29.04.2013, ОСОБА_4 уповноважена здійснювати наступні повноваження:

*Загальна частина:

*Директор департаменту житлово-комунального господарства Донецької облдержадміністрації (далі - директор департаменту) у своїй діяльності керується Конституцією України, указами Президента України, законами України, постановами та розпорядженнями Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови облдержадміністрації, іншими законодавчими та нормативними актами, Положенням про департамент, а також даною інструкцією.

*Здійснює керівництво діяльністю департаменту, несе персональну відповідальність перед головою облдержадміністрації за виконання покладених на департамент завдань.

*У разі відсутності директора департаменту його обов`язки виконує заступник директора департаменту чи особа, на яку покладено обов`язки.

*Директор Департаменту повинен знати: Конституцію України; закони України «Про державну службу» та «Про засади запобігання і протидії корупції», нормативні документи, що стосуються державної служби та обласної державної адміністрації; укази та розпорядження Президента України, постанови Верховної Ради України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, інші підзаконні нормативно - правові акти, що регулюють розвиток житлово-комунального господарства, органів виконавчої влади вищого рівня; практику застосування чинного законодавства; основи державного управління, економіки та управління персоналом; основи права, політології та ринку праці; форми та методи роботи із засобами масової інформації; правила ділового етикету; правила та норми охорони праці протипожежного захисту; основні принципи роботи на комп`ютері та відповідні програмні засоби; ділову мову; володіти державною мовою.

*Завдання та обов`язки:

2. Директор департаменту:

*Забезпечує реалізацію державної політики у галузі житлово - комунального господарства (у тому числі у сфері питної води та питного водопостачання, теплопостачання, енергоефективності та енергозбереження, ціно -, тарифоутворення і розрахунків за житлово-комунальні послуги), житлової політики, благоустрою населених пунктів, квітково-декоративного насінництва та розсадництва, поводження з побутовими відходами, поховання, інженерного захисту територій.

*Спрямовує та контролює роботи відповідних структурних підрозділів райдержадміністрацій.

*Здійснює керівництво департаментом, несе персональну відповідальність за організацію та результати його діяльності, сприяє створенню належних умов праці у департаменті.

*Вживає заходів щодо удосконалення організації та підвищення ефективності роботи департаменту.

*Представляє інтереси департаменту у взаємовідносинах з іншими структурними підрозділами облдержадміністрації, з міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями - за дорученням керівництва облдержадміністрації.

*Видає у межах своїх повноважень накази, організовує контроль за їх виконанням.

*Розпоряджається коштами у межах затвердженого головою облдержадміністрації кошторису департаменту.

*Здійснює інші повноваження, визначені законом.

*Права:

Директор департаменту має права, визначені у статті 11 Закону України «Про державну службу». Крім цього має право:

*За дорученням вищого керівництва представляти обласну державну адміністрацію в інших управлінських структурах з питань, що належать до його компетенції.

*Видавати у межах своєї компетенції накази, організовувати та контролювати їх виконання.

*У встановленому порядку запитувати та отримувати від державних органів влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, підприємств, установ, організацій різних форм власності, політичних партій, громадських та релігійних організацій необхідні статистичні та оперативні дані, звіти з питань, що стосуються діяльності департаменту.

*Здійснювати перевірки стану дотримання Конституції України, актів законодавства України органами місцевого самоврядування та їх посадовими особами, керівниками підприємств, установ, організацій, їх філій та відділів, незалежно від форм власності згідно з чинним законодавством.

*Залучати фахівців інших структурних підрозділів облдержадміністрації, підвідомчих підприємств та організацій за згодою їх керівників для розгляду питань, що належать до його компетенції.

*Користуватись в установленому порядку інформаційними базами органів виконавчої влади, системами зв`язку і комунікацій, мережами спеціального зв`язку та іншими технічними засобами.

*Скликати в установленому порядку наради, проводити семінари та конференції з питань, що належать до його компетенції.

4. Відповідальність:

4. Директор департаменту несе відповідальність:

*За неякісне або несвоєчасне виконання посадових завдань та обов`язків.

*За бездіяльність або невикористання наданих йому прав.

*За порушення норм етики поведінки державного службовця та обмежень, пов`язаних з прийняттям на державну службу та її проходженням.

5. Взаємовідносини (зв`язки) з посадою:

*Директор департаменту отримує інформацію, необхідну для виконання своїх завдань та службових обов`язків від співробітників департаменту, підвідомчих підприємств, установ та організацій і органів місцевого самоврядування, райдержадміністрацій, у строки, встановлені чинним законодавством.

*Директор департаменту взаємодіє з працівниками департаменту, підвідомчими підприємствами, установами та організаціями, а також з іншими структурними підрозділами облдержадміністрації та її апарату, територіальними підрозділами центральних органів виконавчої влади в межах, передбачених діючою Інструкцією.

Пунктом 12 статті 2 Бюджетного кодексу України зазначено, що бюджетні установи - це органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими.

Пунктом 47 статті 2 Бюджетного кодексу України визначено, що розпорядник бюджетних коштів це бюджетна установа в особі її керівника, уповноважена на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов`язань, довгострокових зобов`язань за енергосервісом та здійснення витрат бюджету.

У зв`язку з цим, відповідно до пунктів 12, 47 статті 2 Бюджетного кодексу України, в.о. директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької облдержадміністрації ОСОБА_4 була розпорядником бюджетних коштів.

Пунктом 7 частини 5 статті 22 Бюджетного кодексу України зазначено, що головний розпорядник бюджетних коштів здійснює управління бюджетними коштами у межах встановлених йому бюджетних повноважень та оцінку ефективності бюджетних програм, забезпечуючи ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів, організацію та координацію роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі.

Згідно з частиною 1 статті 49 Бюджетного кодексу України, розпорядник бюджетних коштів після отримання товарів, робіт і послуг відповідно до умов взятого бюджетного зобов`язання приймає рішення про їх оплату та надає доручення на здійснення платежу органу Казначейства України.

Таким чином, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду виконуючого обов`язки директора Департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, постійно здійснюючи функції представника влади, пов`язані з виконанням вищевказаних адміністративно-господарчих та організаційно-розпорядчих функцій, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України (у редакції закону № 3207-VI від 07.04.2011), була службовою особою.

Розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації № 818 від 19.09.2016 «Про організацію реалізації деяких положень розпорядження голови облдержадміністрації, керівника військово-цивільної адміністрації від 04.07.2016 № 548» визначено замовників виконання робіт, пов`язаних з будівництвом, реконструкцією, капітальним ремонтом тощо; придбання обладнання, устаткування тощо в межах Переліку об`єктів і заходів, що будуть здійснюватися за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, а саме Департамент житлово-комунального господарства облдержадміністрації - за об`єктами і заходами згідно із Додатком № 4.

Згідно з зазначеним розпорядженням, структурним підрозділам облдержадміністрації, зазначеним в пункті 1 цього розпорядження та Службі автомобільних доріг у Донецькій області забезпечити:

*використання коштів обласного бюджету з дотриманням вимог Закону України «Про публічні закупівлі»;

*цільове використання коштів обласного бюджету, здійснення внутрішнього контролю за взяттям бюджетних зобов`язань і витрачанням бюджетних коштів, в тому числі одержувачами бюджетних коштів, відповідно до законодавства.

14.12.2016 між Департаментом житлово-комунального господарства Донецької облдержадміністрації, в особі в.о. директора ОСОБА_4 (замовник), та Товариством з обмеженою відповідальністю «ПРОФІ СТРОЙ», в особі директора ОСОБА_9 (підрядник), укладено договір підряду № 34 на виконання робіт по проекту: «Капітальний ремонт житлового фонду. Реформування системи управління житловим фондом мікрорайону «Західний» м. Бахмута із застосуванням енерго та ресурсозберігаючих технологій («Теплий будинок»). Теплоізоляція зовнішніх конструктивів житлового будинку № 36 по вул. Ювілейна м. Бахмут».

Пунктом 1.2. укладеного договору підряду № 34 від 14.12.2016 по проекту «Капітальний ремонт житлового фонду. Реформування системи управління житловим фондом мікрорайону «Західний» м. Бахмута із застосуванням енерго та ресурсозберігаючих технологій («Теплий будинок»). Теплоізоляція зовнішніх конструктивів житлового будинку № 36 по вул. Ювілейна м. Бахмут» передбачено: «1.2 Підрядник зобов`язується на свій ризик власник силами та засобами виконати всі роботи по проекту «Капітальний ремонт житлового фонду. Реформування системи управління житловим фондом мікрорайону «Західний» м. Бахмут із застосуванням енерго- та ресурсозберігаючих технологій («Теплий будинок»). Теплоізоляція зовнішніх конструктивів житлового будинку № 36 по вул. Ювілейна м. Бахмут», згідно кошторисних розрахунків які є невід`ємною частиною цього Договору, а Замовник зобов`язується - прийняти і оплатити їх».

Додатковими угодами було внесено наступні зміни до Договору підряду №34 від 14 грудня 2016 року.

Додаткова угода №1 від 21 березня 2017 року, до Договору підряду №34 від 14 грудня 2016 року, згідно якої:

«3.5. Обсяг робіт на 2017 рік складає 3 156 530 грн. 00 коп. (три мільйони сто п`ятдесят шість тисяч п`ятсот тридцять гривень, 00 копійок), в т.ч. ПДВ - 526 088 грн. 33 коп.:

- за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, за виключенням об`єктів і заходів на території окремих районів, міст, селищ і сіл, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення - 2 840 875 гривень. 42 копійок.

- За рахунок коштів співфінансування - 315 654 грн. 58 коп.

4.3. «Замовник» перераховує на розрахунковий рахунок «Підряднику», зазначений у реквізитах даного Договору, після підписання «Сторонами» Договору попередню оплату у розмірі 50% (п`ятдесят %) річного обсягу фінансування з урахуванням ПДВ, що складає 1 578 265 грн. 00 коп. (Один мільйон п`ятсот сімдесят вісім тисяч двісті шістдесят п`ять гривень, 00 копійок).

4.3.1. «Підрядник» зобов`язується використати одержану попередню оплату відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2014 № 117 (із змінами) протягом трьох місяців з дня отримання. По закінченні терміну невикористані кошти попередньої оплати повертаються «Замовнику»».

- Додаткова угода №4 від 27 червня 2017 року, до Договору підряду №34 від 14 грудня 2016 року, згідно якої:

«10.1. Даний Договір набирає чинності з дати його підписання і діє до 31.07.2017 року, але до отримання документів про відповідальність збудованого «Об`єкту» проектній документації, згідно за вимогами чинного законодавства».

- Додаткова угода №5 від 31 липня 2017, до Договору №34 від 14 грудня 2016, згідно якої:

«10.1. Даний договір набирає чинності з дати його підписання і діє до 31.09.2017 року, але до отримання документів про відповідальність збудованого «Об`єкту» проектній документації, згідно за вимогами чинного законодавства, а в частині розрахунків до повного їх повернення».

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 668 від 01.08.2005 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» передбачено:

*п. 3 Замовник - сторона договору підряду, яка за власним рішенням або дорученням інвестора розміщує замовлення на виконання робіт (будівництво об`єкта), приймає закінчені роботи (об`єкт будівництва) та оплачує їх.

*п. 28 Замовник має право здійснювати у будь-який час, не втручаючись у господарську діяльність підрядника (субпідрядника), технічний нагляд і контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання робіт; делегувати в установленому законодавством порядку повноваження щодо здійснення технічного нагляду і контролю третій особі, зокрема спеціалізованій організації (консультаційній, проектній, інжиніринговій тощо) або спеціалісту, які мають відповідні дозвільні документи, з визначенням у договорі підряду їх повноважень. Делегування замовником своїх повноважень не звільняє його від відповідальності перед підрядником за невиконання або неналежне виконання договірних зобов`язань, а також не позбавляє права здійснювати контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання робіт.

*п. 69 Будівельний майданчик (фронт робіт) надається підряднику замовником в порядку, визначеному договором підряду, і оформлюється відповідним актом. Організація виконання робіт повинна відповідати проектно-технологічній документації (проект організації будівництва та проект виконання робіт), склад і зміст якої визначається нормативними документами та договором підряду.

*п. 70 Замовник виконує підготовчі роботи, необхідні для використання будівельного майданчика (фронту робіт) підрядником. Договором підряду може бути передбачена участь підрядника у такій підготовці.

*п. 79 Замовник здійснює контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання робіт відповідно до частини першої статті 849 Цивільного кодексу України та у порядку, передбаченому договором підряду.

*п. 81 У разі виявлення невідповідності виконаних робіт установленим вимогам замовник приймає рішення про усунення підрядником допущених недоліків або про зупинення виконання робіт (будівництва об`єкта).

*п. 93 У разі виявлення в процесі приймання-передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва) недоліків, допущених з вини підрядника, він у визначений замовником строк зобов`язаний усунути їх і повторно повідомити замовника про готовність до передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва). Якщо підрядник не бажає чи не може усунути такі недоліки, замовник може у порядку, передбаченому договором підряду, попередньо повідомивши підрядника, усунути їх своїми силами або із залученням третіх осіб. Витрати, пов`язані з усуненням недоліків замовником, компенсуються підрядником.

ОСОБА_4 , будучи виконуючою обов`язки директора Департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної державної адміністрації, 07.07.2017 в робочий час з 08.00 години до 17.00 години, (більш точний час в ході досудового розслідування не встановлений), будучі службовою особою, являючись замовником робіт по проекту «Капітальний ремонт житлового фонду. Реформування системи управління житловим фондом мікрорайону «Західний» м. Бахмута із застосуванням енерго та ресурсозберігаючих технологій («Теплий будинок»). Теплоізоляція зовнішніх конструктивів житлового будинку № 36 по вул. Ювілейна м. Бахмут», діючи зі злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була і могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обв`язки, через несумлінне ставлення до них, не дотримуючись покладених на неї обов`язків та не реалізуючи наділені права відповідно до п.п. 6.8., 10.1. «Положення про департамент житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації», п.п. 2.5., 2.13, 2.19., 2.24., 3.3., 3.4., 3.9. посадової інструкції директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації, в порушення п.п. 6.1.5, 6.2.2, 6.2.5., 6.2.8., 11.6.4., 11.6.6. договору підряду № 34 від 14.12.2016 по проекту «Капітальний ремонт житлового фонду. Реформування системи управління житловим фондом мікрорайону «Західний» м. Бахмута із застосуванням енерго та ресурсозберігаючих технологій («Теплий будинок»). Теплоізоляція зовнішніх конструктивів житлового будинку № 36 по вул. Ювілейна м. Бахмут», отримавши акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ2в за липень 2017 року та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за липень 2017 року форми КБ-3 від 07.07.2017 по проекту: «Капітальний ремонт житлового фонду. Реформування системи управління житловим фондом мікрорайону «Західний» м. Бахмута із застосуванням енерго та ресурсозберігаючих технологій («Теплий будинок»). Теплоізоляція зовнішніх конструктивів житлового будинку № 36 по вул. Ювілейна м. Бахмут», та ознайомившись з ними, будучи достовірно обізнаною, що вона як «Замовник» фактично не здійснила контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконаних робіт та використаних матеріалів по проекту «Капітальний ремонт житлового фонду. Реформування системи управління житловим фондом мікрорайону «Західний» м. Бахмута із застосуванням енерго та ресурсозберігаючих технологій («Теплий будинок»). Теплоізоляція зовнішніх конструктивів житлового будинку № 36 по вул. Ювілейна м. Бахмут», тобто не володіючи достовірною інформацією щодо реального стану виконаних підрядних робіт та використаних матеріалів, не перевіривши обсяг фактично використаних матеріалів та виконаних підрядних робіт ТОВ «ПРОФІ СТРОЙ» по проекту «Капітальний ремонт житлового фонду. Реформування системи управління житловим фондом мікрорайону «Західний» м. Бахмута із застосуванням енерго та ресурсозберігаючих технологій («Теплий будинок»). Теплоізоляція зовнішніх конструктивів житлового будинку № 36 по вул. Ювілейна м. Бахмут», підписала вказаний акт № 1 приймання виконаних робіт разом з довідкою про вартість виконаних будівельних робіт і витрати, не встановила, що станом на 07.07.2017 ТОВ «ПРОФІ СТРОЙ» роботи та матеріали по проекту «Капітальний ремонт житлового фонду. Реформування системи управління житловим фондом мікрорайону «Західний» м. Бахмута із застосуванням енерго та ресурсозберігаючих технологій («Теплий будинок»). Теплоізоляція зовнішніх конструктивів житлового будинку № 36 по вул. Ювілейна м. Бахмут» виконані та використані не були, на загальну суму 834 179,86 гривень, тим самим ОСОБА_4 сприяла неправомірному підтвердженню використання та освоєння ТОВ «ПРОФІ СТРОЙ» бюджетних коштів на вказану суму.

Отже, в результаті неналежного виконання своїх службових обов`язків

ОСОБА_8 , заподіяла шкоду інтересам Держави в особі Донецької обласної державної адміністрації на загальну суму 834 179,86 гривень, що в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжкими наслідками, так як станом на 07.07.2017 по проекту «Капітальний ремонт житлового фонду. Реформування системи управління житловим фондом мікрорайону «Західний» м. Бахмута із застосуванням енерго та ресурсозберігаючих технологій («Теплий будинок»). Теплоізоляція зовнішніх конструктивів житлового будинку № 36 по вул. Ювілейна м. Бахмут», ТОВ «ПРОФІ СТРОЙ» роботи в повному обсязі не були виконані і законних підстав для прийняття робіт і їх оплати не було.

Дії ОСОБА_4 в кримінальному провадженні № 42017051610000050 внесеному до єдиного реєстру досудових розслідувань 29.05.2017 кваліфіковано за ч. 2 ст. 367 КК України - службова недбалість, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

Під час судового розгляду в даному кримінальному провадженні, захисник - адвокат ОСОБА_5 подав клопотання про звільнення обвинуваченої ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

Під час судового засідання обвинувачена ОСОБА_4 підтримала клопотання свого захисника, щодо звільнення її від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження.

Захисник - адвокат ОСОБА_5 у судовому засіданні підтримав вказане клопотання.

Прокурор не заперечував проти закриття кримінального провадження.

Ознайомившись зі змістом клопотання, заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд прийшов до висновку про необхідність закриття кримінального провадження відносно обвинуваченої ОСОБА_4 з наступних підстав.

Згідно з положеннями п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Разом з тим, відповідно до вимог ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність.

Положеннями ст. 49 КК України визначено: строки давності з огляду на тяжкість вчиненого злочину, після закінчення яких особа звільняється від кримінальної відповідальності; підстави такого звільнення від кримінальної відповідальності; обчислення перебігу строків давності, його відновлення, зупинення та переривання.

Строк давності - це передбачений ст. 49 КК України певний проміжок часу з дня вчинення злочину і до дня набрання вироком законної сили, закінчення якого є підставою звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності.

Матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: закінчення встановлених ч. 1 ст. 49 та ст. 106 КК України строків; відсутність обставин, що порушують їх перебіг (частини 2 ст. 49 КК).

Процесуально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: притягнення особи як обвинуваченого; згода обвинуваченого на таке звільнення від кримінальної відповідальності.

Згідно обвинувальних актів, ОСОБА_4 інкриміновано вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 367 КК України, а саме службова недбалість, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

Відповідно до ч.1 ст.12 КК України дане кримінальне правопорушення є нетяжким злочином, за яке передбачене найбільш суворе покарання до 5 років позбавлення волі.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років, у разі вчинення у разі вчинення нетяжкого злочину.

Ця норма кримінального закону є імперативною, тобто підлягає обов`язковому застосуванню судом за наявності встановлених законом умов, і розширеному тлумаченню не підлягає.

Давність притягнення до кримінальної відповідальності полягає в тому що, якщо сплинуло п`ять років з часу вчинення злочину, притягнення до кримінальної відповідальності неможливе, суд не може притягнути особу до кримінальної відповідальності, якщо особа заявляє клопотання про застосування строків давності.

Кримінальні провадження № 12019050150000098, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.01.2019, № 42018051610000005 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.01.2018, № 42017051610000050 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.05.2017 на досудовому розслідуванні та під час судового розгляду не зупинялось, тому відповідний перебіг строку давності не переривався та не зупинявся у встановленому законом порядку.

В той же час дії обвинуваченої ОСОБА_4 згідно обвинувальних актів вчиненні нею 28.12.2016, 30.03.2017, 07.07.2017. Таким чином перебіг строку давності притягнення ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності розпочинається з 28.12.2016, 30.03.2017, 07.07.2017 та складає п`ять років.

У відповідності з ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Постановою Касаційного Кримінального Суду у складі Верховного Суду від 19.11.2019 року в справі №345/2618/16-к зроблено висновок, що звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язком суду у разі настання обставин, передбачених ч. 1 ст. 49 КК України, за наявності згоди підозрюваного, обвинуваченого, засудженого на звільнення на підставі спливу строків давності. Відтак суд повинен невідкладно розглянути клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, якщо під час судового розгляду провадження, що надійшло до суду з обвинувальним актом, одна із сторін цього провадження звернеться до суду з таким клопотанням. При цьому, суд має з`ясувати думку сторін щодо закриття кримінального провадження за такою підставою, у разі згоди обвинуваченого (засудженого) розглянути питання про звільнення останнього від кримінальної відповідальності. Отже, суд може звільнити особу від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності із закриттям кримінального провадження як під час підготовчого судового засідання, так і в ході судового розгляду в загальному порядку, керуючись положеннями ст. 49 КК України.

Відповідно до п. 8 постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23.12.2005 року особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ст. 49 КК України, якщо з дня вчинення нею злочину до набрання вироком законної сили минули певні строки давності і вона не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого.

Встановлено, що ОСОБА_4 раніше не судима. Кримінальне правопорушення вчинила вперше.

З огляду на наведене, у даному кримінальному провадженні закінчився п`ятирічний строк давності, передбачений п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України.

Згідно з ч. 2 ст. 49 КК України перебіг строків давності зупиняється, якщо особа, що вчинила злочин, ухилилася від досудового слідства або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло п`ятнадцять років.

Судом не встановлено обставин і не отримано об`єктивних доказів на підтвердження підстав для зупинення або переривання строків давності, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 49 КК України.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності. Закриття кримінального провадження з цієї підстави не допускається, якщо обвинувачений проти цього заперечує.

Суд за наявності підстав для звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, передбачених ст. 49 КК України, та за згодою підозрюваного, обвинуваченого, підсудного ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого, підсудного від кримінальної відповідальності.

Судом обвинуваченій ОСОБА_4 в присутності її захисника роз`яснено наслідки звільнення від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, передбачених ст. 49 КК України. Обвинувачена ОСОБА_4 зазначила, що наслідки закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав йому зрозумілі, просив суд закрити кримінальне провадження та звільнити його від кримінальної відповідальності.

З огляду на вище вказане, враховуючи, що з дня скоєння ОСОБА_4 кримінальних правопорушень минуло більше п`яти років, перебіг строків давності порушено не було, обвинуваченому відомі підстави звільнення від кримінальної відповідальності та їх наслідки, він надав згоду на таке звільнення, суд вважає необхідним звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.2 ст. 367 КК України, закривши відповідне кримінальне провадження відносно останньої.

З урахуванням викладеного, судом зазначається, що клопотання сторони захисту є таким, що ґрунтується на вимогах закону та підлягає задоволенню, у зв`язку із чим, суд вважає за можливе, у відповідності до вимог ст. 49 КК України, звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження, у відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, закрити.

Долю речових доказів слід вирішити у відповідності до ст. 100 КПК України.

По кримінальному провадженню також призначалися експертизи, загальна вартість проведення яких склала 19 092,60 грн., з яких: 4710,00 грн. вартість проведення почеркознавчої експертизи - висновок №2288/2289; 4086,00 грн. вартість проведення почеркознавчої експертизи - висновок №4908-4909; 10296,60 грн. вартість проведення будівельно-технічної експертизи - висновок №7956, які є процесуальними витратами і відповідно до ст.ст. 122, 124, 126 КПК України підлягають стягненню з ОСОБА_4 на користь держави України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 49, 106 КК України, ст.ст. 284, 285, 286, 319, 350, 376 КПК України, суд

у х в а л и в :

Клопотання захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.367 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальні провадження № 12019050150000098, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.01.2019, № 42018051610000005 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.01.2018, № 42017051610000050 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.05.2017, відносно ОСОБА_4 , за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 КК України, - закрити.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь Держави України - 19 092 гривень 60 копійок процесуальних витрат, пов`язаних із залученням експертів.

Речові докази: документи, які вказані в постановах про визнання речових доказів від 15.02.2018, 08.08.2019, 31.07.2019, 26.06.2019, 24.09.2019, 14.02.2020, 18.02.2020, 24.07.2021, 11.04.2019 залишити при матеріалах кримінального провадження.

Речові докази: 218 упаковок базальтової вати марки «Rontrock MAXE F», які належать ТОВ «ПРОФІ СТРОЙ», вилучені 189.02.2020 в ході проведення обшуку у складських приміщеннях ФОП ОСОБА_10 (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), які передані в оренду ТОВ «ПРОФІ СТРОЙ» відповідно до договору оренди складського приміщення №1 від 19.04.2017, які розташовані за адресою: АДРЕСА_3 (на теперішній час АДРЕСА_4 ) - конфіскувати в дохід держави та скасувати арешт цього майна.

Ухвала суду може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення через Дружківський міський суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги.

Повний текст ухвали суду оголошено 30 березня 2023 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено11.04.2023
Номер документу110097059
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Службова недбалість

Судовий реєстр по справі —219/2726/18

Ухвала від 30.03.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 30.03.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 12.03.2021

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 17.02.2021

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Ухвала від 31.12.2020

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Ухвала від 31.12.2020

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Хомченко Л. І.

Ухвала від 13.08.2018

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Радченко Л. А.

Ухвала від 05.07.2018

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Чопик О. П.

Ухвала від 05.07.2018

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Чопик О. П.

Ухвала від 04.07.2018

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Дубовик Р. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні