Рішення
від 05.04.2023 по справі 596/1375/22
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"05" квітня 2023 р. Справа № 596/1375/22

Провадження № 2/596/77/2023

Гусятинський районний суд Тернопільської області в складі: головуючої судді Лисюк І.О., за участю секретаря судового засідання Туткалюк В.Р., позивача ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_1 адвоката Теслі П.О., представника відповідача ТОВ «Тернопільобленерго» Балда-Денисюк Л.М.,

провівши судове засідання в смт. Гусятин в цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 в інтересах якого діє представник - адвокат Тесля Петро Олексійович до Відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго», третя особа на стороні відповідача Гусятинський РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» про визнання незаконним прийняття рішення про припинення електропостачання та зобов`язання його відновлення, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 в інтересах якого діє представник - адвокат Тесля П.О. звернувся до суду із позовом, посилаючись на те, що він, ОСОБА_1 фактично проживає с. Кривеньке Чортківського району, але зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 в житловому будинку загальною площею 89,4 кв.м. житловою площею 50,4 кв.м., який належить йому та покійній матері ОСОБА_2 по 1/3 частині кожному.

Окрім нього в будинку зареєстровано 2 (двоє) осіб, дружина ОСОБА_3 , дочка ОСОБА_4 . Він користується спадковим майном, частково проживає в ньому, здійснює догляд за ним, обробляє земельну ділянку, здійснює поточні ремонти, тощо.

По вказаному будинку здійснюється електропостачання згідно договору по особовому рахунку № НОМЕР_1 який укладений з ОСОБА_2 .

Відповідачем з травні 2022 року прийнято рішення про відключення від системи розподілу будинку від електропостачання з підстав як зазначено у відповіді відповідача - звернень щодо надання послуг з розподілу електроенергії не було, дані про використання електроенергії не надходили, оплата не здійснювалася, що вважає такі дії відповідача не законними а підстави прийняття рішення про відключення від системи розподілу електроенергії будинку наведені відповідачем безпідставними.

Вважає, що він як співвласник будинку і не залежно від того на кого був укладений договір з електропостачання має такі ж самі права як і сторона договору яка його укладала, а але оскільки він не проживає у вказаному будинку, не користується електричними засобами, тобто не споживає електроенергію, відповідно не сплачує за її використання.

Вважає що відповідач неправомірно прийшов до такого рішення, керувався непідтвердженими підставами, зазначивши що вибула сторона договору у зв`язку із смертю а тому договір вважається припиненим, не переконався про наявність інших власників користувачів, спадкоємців, порушив рішення НКРЕКП в повідомленні якої зазначено, що з 24 лютого 2022 року і до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Така вимога діє відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 р. № 206.

Тому просить визнати незаконними дії відповідача з приводу прийняття рішення про відключення від системи розподілу електропостачання будинку за адресою АДРЕСА_1 відповідно до договору № 550001 та зобов`язати відновити електропостачання.

Ухвалою суду від 04 листопада 2022 року відкрито провадження у цивільній справі та прийнято до розгляду зазначену позовну заяву.

Представник відповідача ТОВ «Тернопільобленерго» подав відзив на позов, у якому виклав заперечення проти позову, посилаючись на те, що станом на дату припинення договірних відносин, закриття особового рахунку о/р НОМЕР_1 та припинення електропостачання - 31.07.2017, Гусятинський ТЕМ не мав жодної інформації протягом тривалого часу про наявність інших користувачів електроенергії чи співвласників домогосподарства за зазначеною адресою. Позивач не повідомляв Гусятинський РЕМ про зміну споживача по договору про користування електричною енергією для населення, не уклав договору з Гусятинським РЕМ про користування електричною енергією, а відповідно не набув статусу споживача електричної енергії. В свою чергу, ВАТ «Тернопільобленерго» не має повноважень встановлювати наявність спадкоємців чи власників майна.

Згідно п. 2 Правил користування електричною енергією для населення (діючих до 26.06.2018 року, побутовий споживач - фізична особа, яка використовує електричну енергію для задоволення власних побутових потреб на підставі договору про користування електричною енергією з електропостачальником.

Відповідно до п.6 Правил користування електричною енергією для населення, у разі звернення до електропостачальника особи, яка є спадкоємцем та/або яка на час відкриття спадщини проживала разом із побутовим споживачем, з яким було укладено договір, протягом строку оформлення відповідних прав на об`єкт відключення електроустановок об`єкта електропостачальником не здійснюється за умови своєчасної оплати спожитої електричної енергії. На цей строк електропостачальник укладає із зазначеними особами договір на строк, необхідний для оформлення відповідних прав на об`єкт.

Якщо день припинення постачання електричної енергії на об`єкт побутового споживача збігається з днем подання новим власником (користувачем) об`єкта заяви про укладення договору про користування електричною енергією або така заява подана до зазначеного дня, відключення електроустановок об`єкта побутового споживача не здійснюється. З новим власником (користувачем) об`єкта, укладається новий договір в установленому цими Правилами порядку.

Згідно п. 7 Правил користування електричною енергією для населення, для споживання електроенергії новий наймач (власник) квартири або іншого об`єкта повинен звернутися до енергопостачальника для укладення договору про користування електричною енергією.

Взаємовідносини оператора систем розподілу та користувачів системи розподілу регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі - ПРРЕЕ), згідно вимог яких не допускається розподіл електричної енергії споживачу за відсутності діючого договору про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Відповідно до п. 2, 4 Постанови НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії», укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією (індивідуальні характеристики об`єкта, потужність, клас надійності, ідентифікаційні коди, особливості обліку тощо), укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом та операторами системи розподілу шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Таким чином, на дату введення на території України ринку електричної енергії - 01.01.2019 р. та зміни нормативно-правових актів та правовідносин суб`єктів ринку електричної енергії у сфері електроенергетики, ОСОБА_1 не звертався в Гусятинський РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» для встановлення договірних відносин про користування електричної енергії, а відповідно станом на 01.01.2019 не мав діючого договору про користування електричної енергії на умовах якого позивач міг би автоматично приєднатися до договору та стати споживачем послуги з розподілу електричної енергії, як то визначено п. 2, 4 Постанови від 14.03.2018 № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії».

На думку сторони відповідача, позивач не вчинив дій щодо встановлення договірних відносин про користування електричної енергії до 01.01.2019 року, відповідно, не маючи чинних умов договору про користування електричною енергією не набув по факту споживання чи оплати чи на умовах діючого договору про користування електричної енергії прав і обов`язків споживача послуги розподілу електричної енергії, а тому, з врахуванням положень 4.1.26, 4.1.9 Кодексу системи розподілу, затвердженого Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 310, може приєднатися до системи розподілу електричної енергії на підставі послуги приєднання електроустановок замовника.

Позивач безпідставно вважає себе приєднаним до договору, укладеного ОСОБА_2 , оскільки процедура приєднання до договору споживача про надання послуг з розподілу передачі встановлена лише з впровадженням Правил роздрібного ринку електричної енергії п. 2.1.5) та введення на території України ринку електричної енергії. ВАТ «Тернопільобленерго» листом від 08.08.2022 № 3306/19 запропоновано Позивачу скористатись Порядком тимчасового приєднання електроустановок до системи розподілу у період дії в Україні воєнного стану та роз`яснено порядок такого приєднання.

Для приєднання електроустановок Позивача до електричної мережі, необхідно пройти процедуру приєднання електроустановок відповідно до вимог Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310 для отримання необхідної потужності та приєднання до системи розподілу.

ВАТ «Тернопільобленерго» не вчиняв незаконних дій і не порушував вимог постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2022 № 206, оскільки за об`єктом АДРЕСА_1 договірні відносини відсутні, а електропостачання припинене з 31.01.2017 року.

З 01.01.2022 року згідно Закону України «Про ринок електричної енергії», ВАТ «Тернопільобленерго» є оператором системи розподілу і функції з електропостачання електричної енергії не здійснює.

Враховуючи вищенаведене, сторона відповідача вважає, що в позовних вимогах слід відмовити, оскільки дії товариства ґрунтуються на вимогах Закону України «Про ринок електричної енергії», діючих Правил роздрібного ринку електричної енергії.

10 січня 2023 року ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області закрито підготовче провадження в справі та призначено справу до судового розгляду по суті, про що повідомлено учасників справи.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Тесля П.О. підтримали позовні вимоги, посилаючись на їх обґрунтованість.

Представник відповідача Балда-Денисюк Л.М. позову не визнала, посилаючись на те, що сторона відповідача діяла відповідно до приписів Кодексу системи розподілу, а також Правил роздрібної торгівлі електричною енергією, а тому права позивача ОСОБА_1 ВАТ «Тернопільобленерго» не порушено.

Суд, заслухавши вступне слово позивача ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_1 адвоката Теслі П.О., представника відповідача ТОВ «Тернопільобленерго» Балда-Денисюк Л.М., дослідивши докази, подані сторонами, письмові пояснення, викладені в заявах по суті справи, приходить до наступного.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, зокрема, письмовими доказами, що позивачу ОСОБА_1 належить на праві приватної власності 1/3 частина житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 . 1/3 частка зазначеного домоволодіння також належала ОСОБА_2 (а.с.9,10).

ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 06.05.2013 року. (а.с.87).

ОСОБА_1 та члени його сім`ї ОСОБА_3 , ОСОБА_4 з 7 жовтня 2020 року зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 , але фактично не проживають у вказаному домоволодінні. (а.с.7, 16).

В цьому домоволодінні у період з 01 квітня 2022 року по 21 червня 2022 року проживали внутрішньо переміщені особи: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 (а.с.17).

Дані факти сторонами не заперечуються, відповідно є такими, що не підлягають доказуванню в силу вимог ч.1 ст.82 ЦПК України.

Також встановлено, що на теперішній час енергопостачання в за адресою: АДРЕСА_1 , відключено.

Як слідує із доповідної записки майстра Гримайлівської дільниці Гусятинського РЕМ Тараненка І.М. начальнику Гусятинського РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» від 31.01.2017 року, в результаті проведеної перевірки в населених пунктах с.Монастирихи в січні 2017 року було встановлено, зокрема, що абонент ОСОБА_2 померла, електропостачання господарства припинено, борги вважає безнадійними та пропонує рахунки закрити. До доповідної записки долучено довідку Малолуціької сільської ради від 24 січня 2015 рок. (а.с.88,89).

Письмовими доказами у справі також підтверджується та не заперечувалося сторонами, що позивач ОСОБА_1 неодноразово звертався до ПАТ «Тернопільобленерго».

Так, зокрема, 13.12.2019 року позивач звернувся з заявою до керівника Гусятинського ЦОК ТОВ «Тернопільелектропостач» ОСОБА_9 про переукладення договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг по особовому рахунку № НОМЕР_1 . 13.12.2019 року з заявою до начальника Гусятинського РЕМ Іванкова В.П. про переоформлення особового рахунку № НОМЕР_1 з ОСОБА_2 на нього (позивача) у зв`язку зі смертю матері та укласти договір про надання послуг з розподілу електричної енергії., яка була зареєстрована в Гусятинському РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» з вхідним номером 199 від 13.12.2019 року (а.с.92).

На заяву Гусятинським РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» надано відповідь 12.12.2019 року №244, із змісту якої слідує, що стороною відповідача роз`яснено позивачу, що відповідно до вимог пункту 1.3 Правил приєднання електроустановок до електричних мереж, у разі звернення іншого замовника (нового власника електроустановки) після розірвання договору про постачання електричної енергії (договору про користування електричною енергією) із попереднім власником та здійснення електропередавальною організацією технічних заходів щодо відключення та фактичного від`єднання електроустановок від електричних мереж після 180 календарних днів від дати розірвання відповідного договору електропередавальна організація надає послугу з приєднання в порядку, визначеному цими Правилами. А також роз`яснено право на звернення до Гусятинського РЕМ із заявою про приєднання електроустановки певної потужності, типова форма якого передбачена додатком 2 цих Правил з наданням документів.

Як слідує із матеріалів справи, наступні звернення позивача до відповідача мали місце в 2022 році. Так, на звернення позивача ОСОБА_1 до Гусятинського РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» від 18 липня 2022 року, від 25 липня 2022 року, від 30.09.2022 року, Гусятинським РЕМ додатково було роз`яснено процедуру приєднання електроустановок житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с.13,14,15).

Також за результатами звернення позивача ОСОБА_1 на урядову «гарячу лінію» від 17.08.2022 року № ГН-14328072/2, від 25.07.2022 року № ГН-14328072, ВАТ «Тернопільобленерго» додатково повідомили позивачу, що договірні відносини по о/р 550001 за адресою: АДРЕСА_1 припинено з 31.01.2017, у зв`язку із смертю власника приватного домогосподарства ОСОБА_2 . З іншим споживачем за зазначеною адресою договірні відносини з розподілу електричної енергії не укладались. Для приєднання електроустановок до електричної мережі, слід пройти процедуру приєднання електроустановки певної потужності відповідно до Кодексу.

З 24 лютого 2022 року на території України, введено воєнний стан Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022. У зв`язку з цим, постановою НКРЕКП 26.03.2022 №352 затверджено Порядок тимчасового приєднання електроустановок до системи розподілу у період дії в Україні воєнного стану.

Для отримання проекту договору про тимчасове приєднання рекомендуємо звернутись до Гусятинського РЕМ із заявою про тимчасове приєднання. До заяви про тимчасове приєднання додаються такі документи: копії паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, належним чином оформлений документ, що посвідчує право на представництво інтересів особи у випадку подання заяви представником; копію документа, що підтверджує право власності чи користування об`єктом нерухомого майна; лист суб`єкта господарювання про згоду приєднати електроустановки замовника до власних електричних мереж у рахунок тимчасового зменшення величини договірної потужності споживання за договором про надання послуг з розподілу електричної енергії та технічні вимоги та/або вихідні дані, отримані від суб`єкт: господарювання (у разі приєднання електроустановок замовника до електричних мереж суб`єкта господарювання); графічні матеріали у довільній формі із зазначенням місця розташування об`єкт: (об`єктів) замовника, земельної ділянки замовника та прогнозованої точки приєднання (для об`єктів, що приєднуються до електричних мереж уперше). Оператор системи розподілу не пізніше ніж на п`ятий календарний день з дати реєстрації заяви про тимчасове приєднання та всіх необхідних документів надає замовнику проект договору про тимчасове приєднання, орієнтовний розрахунок вартості приєднання, також проект технічних умов на тимчасове приєднання. (а.с.12).

Згідно положень частини 1 статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до частини першої ст.714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Положеннями ст. 72 Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачено, що роздрібний ринок функціонує для задоволення потреб споживачів у електричній енергії та пов`язаних з цим послуг. Учасниками роздрібного ринку електричної енергії є споживачі, електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, інші учасники ринку, які надають послуги, пов`язані з постачанням електричної енергії споживачам.

Постачання електричної енергії споживачу здійснюється електропостачальником за відповідним договором постачання електричної енергії, укладеним відповідно до правил роздрібного ринку.

Оператор системи передачі та оператори систем розподілу забезпечують приєднання електроустановок споживачів до електричних мереж у порядку, встановленому статтею 21 цього Закону.

Передачу та розподіл електричної енергії, що постачається споживачам, здійснюють оператор системи передачі та оператори систем розподілу відповідно до договорів, що укладаються із споживачем та/або постачальником електричної енергії відповідно до Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Правил роздрібного ринку. Облік спожитої споживачем електричної енергії здійснюється постачальником послуг комерційного обліку.

Згідно п. 2 Правил користування електричною енергією для населення (діючих до 26.06.2018 року, надалі - Правил), побутовий споживач - фізична особа, яка використовує електричну енергію для задоволення власних побутових потреб на підставі договору про користування електричною енергією з електропостачальником.

Відповідно до п.6 Правил, у разі звернення до електропостачальника особи, яка є спадкоємцем та/або яка на час відкриття спадщини проживала разом із побутовим споживачем, з яким було укладено договір, протягом строку оформлення відповідних прав на об`єкт відключення електроустановок об`єкта електропостачальником не здійснюється за умови своєчасної оплати спожитої електричної енергії. На цей строк електропостачальник укладає із зазначеними особами договір на строк, необхідний для оформлення відповідних прав на об`єкт.

Якщо день припинення постачання електричної енергії на об`єкт побутового споживача збігається з днем подання новим власником (користувачем) об`єкта заяви про укладення договору про користування електричною енергією або така заява подана до зазначеного дня, відключення електроустановок об`єкта побутового споживача не здійснюється. З новим власником (користувачем) об`єкта, укладається новий договір в установленому цими Правилами порядку.

Згідно п. 7 Правил, для споживання електроенергії новий наймач (власник) квартири або іншого об`єкта повинен звернутися до енергопостачальника для укладення договору про користування електричною енергією.

11 червня 2018 року набрали чинності Правила роздрібного ринку електричної енергії (далі - ПРРЕЕ), затвердженні постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312.

Відповідно до пункту 1.2.1 ПРРЕЕ на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Згідно пункту 3.1.7 ПРРЕЕ договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником.

Відповідно до пункту 3.1.8 ПРРЕЕ договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання споживачу всього обсягу фактичного споживання електричної енергії за певним об`єктом у певний період часу одним електропостачальником відповідно до обраної споживачем комерційної пропозиції.

Згідно пункту 3.1.9 ПРРЕЕ споживання електричної енергії без укладення відповідних договорів на роздрібному ринку не допускається.

Приписами пункту 4.1.26 Кодексу системи розподілу електричної енергії, затвердженого Постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310 регламентовано, що у разі розірвання договору про постачання електричної енергії договору про користування електричною енергією) та, як наслідок, здійснення електропередавальною організацією технічних заходів щодо відключення та фактичного від`єднання електроустановок (об`єкта в цілому) від електричних мереж резервування потужності за таким об`єктом відбувається впродовж 180 (ста вісімдесяти) календарних днів (від дати розірвання договору).

У разі звернення іншого замовника (нового власника електроустановки (об`єкта)) після розірвання договору про постачання електричної енергії (договору про користування електричною енергією) із попереднім власником та здійснення електропередавальною організацією (ОСР в редакції Кодексу) технічних заходів щодо відключення та фактичного від`єднання електроустановок (об`єкта) від електричних мереж після 180 (ста вісімдесяти) календарних днів від дати розірвання відповідного договору електропередавальна організація (ОСР згідно Кодексу) надає послугу з приєднання в порядку, визначеному цими Правилами ( розділом Кодексу)

За загальними правилами статей 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу має право звернутися до суду, який може захистити цивільне право або інтерес в один із способів, визначених частиною першою статті 16 ЦК України, або іншим способом, що встановлений договором або законом.

Згідно статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Частинами 1-4 статті 12 ЦПК України передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Як вбачається зі змісту частини 1 статті 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Як встановлено, з 01.01.2019 ВАТ «Тернопільобленерго» не здійснює постачання електричної енергії. Відповідно до вимог Закону та постанови НКРЕКП від 20.11.2018 №1468 ВАТ «Тернопільобленерго» виконує функції оператора системи розподілу у Тернопільській області та надає послуги з розподілу електричної енергії на підставі відповідних договорів споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Таким чином, споживання електроенергії побутовими споживачами ґрунтується на договірних відносинах, які випливають із укладеного між споживачем та надавачем послуги електропостачання договору або з дій осіб, з якими закон, зокрема ст.11 ЦК України, пов`язує підстави виникнення цивільних прав та обов`язків.

За наслідками розгляду справи встановлено, що, ОСОБА_1 не звертався в Гусятинський РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» для встановлення договірних відносин про користування електричної енергії. Відповідно, станом на 01.01.2019 року не мав діючого договору про користування електричної енергії, на умовах якого позивач міг би автоматично приєднатися до договору та стати споживачем послуги з розподілу електричної енергії, як то визначено п. 2, 4 Постанови від 14.03.2018 № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії».

Крім того, в силу п. 4.1.26 Кодексу систем розподілу електричної енергії та не укладення Позивачем протягом 180 днів договірних відносин про користування електричною енергією, за домогосподарством АДРЕСА_1 не зберіглась договірна потужність, що була встановлена по договору про користування електричною енергією, укладеного з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , (особовий рахунок № НОМЕР_1 закрито 31.01.2017 року).

В свою чергу, відповідач неодноразовими листами на звернення ОСОБА_1 повідомляв про необхідність надання останнім відповідних документів для подальшого оформлення договірних відносин в частині надання послуг з розподілу електричної енергії.

Даних про те, що позивачем було вчинено дії, що свідчать про факт приєднання споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (акцептування договору), або даних про те, що між сторонами було укладено договір про надання послуг з розподілу електричної енергії матеріали справи не містять, а тому враховуючи обов`язковість наявності діючого договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з споживачем для розподілу (передачі) електричної енергії до точки розподілу електроустановки останнього, стороною позивача не доведено порушення прав позивача з боку відповідача, а тому в задоволенні позову слід відмовити.

Відповідно до приписів статті 141 ЦПК України, судові витрати компенсувати за рахунок держави.

Керуючись ст.ст.263-268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , жителя: АДРЕСА_1 ) до Відкритого акціонерного товариства «Тернопільобленерго» (адреса місцезнаходження: вул. Енергетична, 2 м. Тернопіль, Тернопільська область, 48245, ідентифікаційний код ЄДРПОУ: 00130725), третя особа на стороні відповідача Гусятинський РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» про визнання незаконним прийняття рішення про припинення електропостачання та зобов`язання його відновлення, відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду через Гусятинський районний суд Тернопільської області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду

У разі подання апеляційної скарги рішення,якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги ,відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 10 квітня 2023 року.

Суддя Гусятинського районного суду

Тернопільської області Ірина ЛИСЮК

Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено12.04.2023
Номер документу110114509
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —596/1375/22

Постанова від 27.06.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Рішення від 05.04.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Рішення від 05.04.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Лисюк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні