Ухвала
від 03.04.2023 по справі 554/3960/22
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 554/3960/22 Номер провадження 11-сс/814/244/23Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

Категорія

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2023 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду у складі:

головуючого - судді ОСОБА_2

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4

секретаря судового засідання ОСОБА_5

з участю: прокурора ОСОБА_6

підозрюваної ОСОБА_7

та її захисника адвоката ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтава матеріали клопотання по кримінальному провадженню № 12022170000000215 від 20.05.2022 за апеляційною скаргою захисника підозрюваної ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 11 листопада 2022 року ,-

В С Т А Н О В И Л А:

Цією ухвалою стосовно

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Полтави, грпомадягнки України, фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,-

задоволено клопотання слідчого та застосовано до підозрюваної запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб , що у грошовому еквіваленті складає 200 640 грн. та покладено обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України , а саме:

-Прибувати за кожним усним чи письмовим викликом до слідчого, прокурора чи суду, в тому числі за допомогою телекомунікаційних послуг;

-Не відлучатися із населеного пункту в якому він зареєстрований , проживає чи перебуває без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-Повідомляти слідчого , прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- Утримуватися від спілкування зі свідками в даному кримінальному провадженні;

-Здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт ( паспорти) для виїзду за кордон, інші документи , що дають право на виїзд з України і в`їзду в Україну.

Роз`яснено порядок внесення застави та наслідки невнесення застави.

Вимоги, наведені в апеляційній скарзі та узагальнення доводів особи, яка її подала.

На вказану ухвалу суду, захисником підозрюваної подана апеляційна скарга в якій ставиться питання про скасування ухвали слідчого судді , як необґрунтованої.

На думку захисника висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи, ризики вказані в клопотанні та в судовому засіданні не доведені, і заявлені формально, не взято до уваги дані про особу підозрюваної, те, що до кримінальної відповідальності не притягувалася, має постійне місце проживання, на утриманні має неповнолітнього сина, не враховано позитивну характеристику з місця роботи, та проживання, міцні соціальні зв`язки.

Позиції інших учасників судового провадження

В судовому засіданні підозрювана ОСОБА_7 та її захисник апеляційну скаргу підтримали та просили задовольнити з наведених в ній підстав.

Прокурор в судовому засіданні заперечував з приводу задоволення апеляційної скарги.

Мотиви суду

Відповідно до ст. 370 КПК судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя, постановляючи ухвалу щодо ОСОБА_7 в повній мірі дотримався зазначених вимог закону.

Так апеляційним судом встановлено, що в провадженні слідчий слідчого управління ГУНП в Полтавській області знаходиться кримінальне провадження за №612022170000000215 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 201-2, ч. 4 ст. 191, ч. 1 та ч. 4 ст. 358 КК України за фактом використанн6я групою осіб з числа мешканців м. Полтава благодійних пожертв , безоплатної допомоги, наданої країнами Європейського Союзу та укладення інших правочинів щодо розпорядження таким майном , з метою отримання прибутку, під час воєнного стану , за фактом привласнення службовими особами однієї з державних установ товарів гуманітарної допомоги , які були надані Фундацією «Українці в Нідерландах», підробки та використанн6я завідомо підробленого документу - Акту видачі гуманітарної допомоги від 31.05.2022.

10.11.2022 ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченого ч. 4 ст. 191 , ч. 1 , ч. 4 ст. 358 КК України.

Розглядаючи клопотання про обрання запобіжного заходу у виді застави, слідчий суддя дотримався вимог КПК України.

Наведені у клопотанні слідчого ризики передбачені ст.177 КПК України та обставини передбачені ст. 178 КПК України для обрання щодо підозрюваної ОСОБА_7 запобіжного заходу у виді застави, перевірялись слідчим суддею при розгляді клопотання. Також були з`ясовані інші обставини, які мають значення при вирішенні питання.

Перевіряючи доводи та обставини, на які посилається слідчий у клопотанні, слідчим суддею з`ясовано , що наведені у клопотанні дані свідчать про наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень.

Також, під час судового розгляду слідчий суддя з`ясував, що наявні докази в достатній мірі підтверджують існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України у кримінальному провадженні, в межах якого ОСОБА_7 висунуто підозру.

Колегія суддів врахувавши обґрунтованість підозри у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, яка підтверджується доказами, на які посилається у клопотанні слідчий і які є достатніми на цій стадії досудового слідства, наявність існуючих ризиків , передбачених ст.177 КПК України, приходить до висновку, що запобіжний захід у виді застави зможе забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваної.

Наведені в апеляційній скарзі доводи про відсутність підстав для застосування такого запобіжного заходу підозрюваній не спростовують рішення слідчого судді, з урахуванням її особи та обставин вчинення злочину, які були враховані при вирішенні питання щодо застосування запобіжного заходу.

Твердження апелянта, що ризики належним чином не доведені, є безпідставними оскільки на даному етапі розгляду справи вказані ризики зазначені в клопотанні є достатніми та належним чином обґрунтованими для застосування зазначеного запобіжного заходу.

За таких обставин колегія суддів приходить до висновку, що застосований слідчим суддею запобіжний захід у виді застави з покладенням на підозрювану відповідних обов`язків, зможе забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваної, а тому апеляційна скарга не підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст.405, 407, 422 КПК України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу захисника підозрюваної ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_8 залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 11 листопада 2022 року, якою до підозрюваної ОСОБА_7 застосовано запобіжний захід у вигляді застави - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

С У Д Д І:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення03.04.2023
Оприлюднено14.04.2023
Номер документу110189212
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів застава

Судовий реєстр по справі —554/3960/22

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 23.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 22.11.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 24.10.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 08.09.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні